Problem z profilami i kolorami - prosze o pomoc

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • monii
    Bywalec
    • 2005
    • 170

Problem z profilami i kolorami - prosze o pomoc

Witam.

Otórz od dłuższego czasu mam problem z kolorami.

Wywołuję Rawa ustawiam w programie ADOBE RGB zapisuję jako tif
    otwieram photoshopa tam kolor domyślny jest ADOBE RGB... oraz osadzony profil również ADOBE RGB.

Zapisuję zdjęcie .jpg.

Zdjęcie po wgraniu na strone internetową czy na stocka strasznie traci kolory, robi się bardzo blade i wyprane. w przegladarce windowsa jest oczywiscie ladne i kolorowe, ale juz przez firefoxa jest sprane.

wiec przerzuciłam sie na srgb.. czyli od samego początku wszedzie ustawiam sRGB.. i kolorki sa bardzo ładne.

Ale wiadomo ze jak sprzedaję je na stocku to kupujący napewno oczekują jednak RGB. (czesc z nich zapewne drukuje te zdjęcia)

Co robie źle ze zdjecia RGB robią sie takie blade w sieci, znajomi uzywaja tego profilu i nie maja z nim problemu.

pozdrawiam
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Przeglądarki internetowe nie mają modułu zarządzania barwą, dlatego wyświetlają zdjęcia zapisane w przestrzeni aRGB tak, jakby to był sRGB - co w efekcie daje wyblakłe kolory. Wglądówki służące do prezentacji w internecie powinny być konwertowane do sRGB, w przeciwnym razie będą się wyświetlać w niepoprawny sposób.
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• monii
      Bywalec
      • 2005
      • 170

tak też powiedział mi facet z eizo...

ale czy kupujący zdjęcia stockowe, nie będą zawiedzeni że zdjecie jest w sRGB ?

i dlaczego znajomy robi w RGB również na stocka nie ma tego problemu, jego zdjęcia sa bardzo kolorowe.( a moje blade)

pozdrawiam,

Komentarz

• c42
        Początki nałogu
        • 2005
        • 266

Zamieszczone przez monii
        tak też powiedział mi facet z eizo...

ale czy kupujący zdjęcia stockowe, nie będą zawiedzeni że zdjecie jest w sRGB ?

i dlaczego znajomy robi w RGB również na stocka nie ma tego problemu, jego zdjęcia sa bardzo kolorowe.( a moje blade)

pozdrawiam,
        u mnie jest ten sam problem, zdjecie zapisane w PS do srgb idealnie odtwarza FastStone a przy RGB jest juz mniej nasycone :/

Komentarz

• monii
          Bywalec
          • 2005
          • 170

dokładnie i moje fotki robione w RGB sa bardzo bardzo blade...ludzie wygladają jak trupy.

A dzieki temu zdjęcia się mniej sprzedają

Zaczełam wiec robic fotki w sRGB i od razu lepiej idzie sprzedaż...tylko czy tak powinno byc :/

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

Wszystko, co nie ma modułu zarządzania barwą będzie źle wyświetlać pliki zapisane w przestrzaniach edycyjnych innych niż sRGB. Nie ma na to rady - trzeba konwertować do sRGB jak ma wyglądać ładnie. Znajomy monii też musi konwertować do sRGB, bo cudów nie ma
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1709

Albo nakazać ludziom używanie wersji bety Firefoksa 3 z włączonym CM

[email protected]

Komentarz

• chuckyy
                Początki nałogu
                • 2005
                • 482

w PS jest taka funkcja jak save for web - tam od razu zobaczysz roznice (czyli blade kolory). Beda takie, dopoki nie skonwertujesz profilu na sRGB, o czym pisali juz poprzednicy.
                | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• miklo
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 681

No niezupełnie. Jeśli monitor ma swój profil (czyli nie jest srgb - a zazwyczaj po sprzętowym kalibrowaniu tak jest), to przeglądarki będą też źle wyświetlać srgb. Cały Windows kurde blaszka.

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

Zamieszczone przez miklo
                    No niezupełnie. Jeśli monitor ma swój profil (czyli nie jest srgb - a zazwyczaj po sprzętowym kalibrowaniu tak jest), to przeglądarki będą też źle wyświetlać srgb. Cały Windows kurde blaszka.
                    Nie jest to kwestia Windowsa, tylko braku modułu zarządzania barwą w konkretnej aplikacji.
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• miklo
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 681

No powiedzmy... Taką fukncję równie dobrze może posiadać system. Ale faktycznie jest kłopot tak, czy owak.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1709

Wiesz, można skompletować oprogramowanie które potrafi wykorzystać profil monitora - nie wydaję mi się to kłopotem ;-)

[email protected]

Komentarz

• iREM
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 951

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                          Wiesz, można skompletować oprogramowanie które potrafi wykorzystać profil monitora - nie wydaję mi się to kłopotem ;-)
                          U wszystkich odbiorców? :-)
                          Wszystko można zrobić lepiej.
                          www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1709

To już problem odbiorców - dla chcącego nic trudnego ;-)

[email protected]

Komentarz

• iREM
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 951

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                              To już problem odbiorców - dla chcącego nic trudnego ;-)
                              Tylko komu zależy? Bo im chyba nie ;-)
                              Wszystko można zrobić lepiej.
                              www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

Pracuję...