Problem z profilami i kolorami - prosze o pomoc

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karczmarz
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

Zamieszczone przez energia_ki
    zgadza sie - w 'workflow options' sa 4 przestrzenie do wyboru, w tym rzeczona ProPhoto
    dzięki, o to mi chodziło.
    www.karczmarzyk.com
    www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

Zamieszczone przez karczmarz
      zgadzam się cały czas z jednym; nie wydrukuję tego co "widzi" ProPhoto czy betaRGB. Szersza przestrzeń jest mi potrzebna podczas obróbki.
      Cały czas nie rozumiesz. Podczas obróbki szersza przestrzeń do niczego nie jest potrzebna, a wręcz przeszkadza. Stosuje się ją po to, by nie uwalić kolorów zarejestrowanych podczas wykonania zdjęcia. Aparaty cyfrowe, slajdy, negatywy, rejestrują wiele barw wykraczających poza sRGB i aRGB. Nie ma wprawdzie urządzeń wyjściowych o przestrzeni tak wielkiej jak ProPhoto, ale na mało którym zdjęciu są wszystkie barwy tej przestrzeni, a wiele urządzeń ma gamut mocno wykraczający poza sRGB, a nawet aRGB. W dodatku podczas konwersji z ProPhoto do przestrzeni tych urządzeń można stosować odwzorowanie percepcyjne, które zachowuje relacje pomiędzy barwami spoza gamutu danego urządzenia, więc są pewne możliwości wykorzystania tej informacji.
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• karczmarz
        Coś już napisał
        • 2005
        • 76

Zamieszczone przez czornyj
        Cały czas nie rozumiesz.
        to może inaczej. wyłóż mi krok po kroku jak chłop krowie na rowie jak wg Ciebie należy postępować (mając na uwadze celowość podejmowanych działań). mam wrażenie, że mówimy o różnych rzeczach.
        Punkt wyjścia:
        - mam RAW
        Założenia:
        plik zostanie wykorzystany w:
        a. publikacjach drukowanych przez wydawnictwa (kalendarze, miesięczniki, etc)
        b. internecie
        c. w labie do wykonania odbitki

Opisz mi (jeśli możesz) hasłowo jakie zastosujesz kroki, przestrzenie, ile bitów. Oczywiście nie pisz że będziesz ostrzył lub nie, itd.
        Cały czas pamiętaj o założeniu, punkty a,b,c dotyczą tego samego pliku.
        www.karczmarzyk.com
        www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

Punkt wyjścia:
          - mam RAW
          Założenia:
          plik zostanie wykorzystany w:
          a. publikacjach drukowanych przez wydawnictwa (kalendarze, miesięczniki, etc)
          b. internecie
          c. w labie do wykonania odbitki

Opisz mi (jeśli możesz) hasłowo jakie zastosujesz kroki, przestrzenie, ile bitów. Oczywiście nie pisz że będziesz ostrzył lub nie, itd.
          Cały czas pamiętaj o założeniu, punkty a,b,c dotyczą tego samego pliku.
          W każdym przypadku - jeżeli pliki miałyby być później forsownie edytowane, wywołałbym je z głębią 16bit do PSD

W przypadku plików do druku na drukarkach szerokogamutowych, w offsecie hexachromatycznym lub naświetlanych na slajdach/negatywach, najlepiej zastosować ProPhoto.

W przypadku plików do druku wywołałbym je do przestrzeni ECI RGB, która ma to do siebie, że pokrywa europejską przestrzeń CMYK (Adobe RGB pokrywa amerykańskiego CMYK SWOP Coated). W konwerterze ACR mamy wskaźnik clippingu gamutu - jeżeli zdjęcia są b. wysycone i clipping zaczyna stanowić realny problem, można ew. rozważyć konwersję do ProPhoto a następnie dokonać konwersji do CMYK z zastosowaniem odwozrowania percepcyjnego, o ile przyniesie to lepsze, a nie gorsze efekty

Pliki do labu/internetu, które i tak mają być później skonwertowane do sRGB, po prostu wywołałbym do sRGB.
          Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• karczmarz
            Coś już napisał
            • 2005
            • 76

Zamieszczone przez czornyj
            W każdym przypadku - jeżeli pliki miałyby być później forsownie edytowane, wywołałbym je z głębią 16bit do PSD

Pliki do labu/internetu, które i tak mają być później skonwertowane do sRGB, po prostu wywołałbym do sRGB.

cóż, koncepcja wywołania RAW-a bezpośrednio do docelowej przestrzeni jest słuszna pod warunkiem, że wszystkie operacje mają miejsce w ACR i na tym koniec. Jednak tak nie jest. Jeszcze raz przywołam chociażby najprostsze; wyostrzanie.
            w każdym innym przypadku jest to nieefektywne, ponieważ przysparza niepotrzebnej pracy.
            wg mnie najlepszym rozwiązaniem pozostaje RAW do TIFFa w przestrzeni ProPhoto. Następnie z tego pliku (TIFFa) wykonuję egzemplarz pliku do labu, internetu, publikacji.

Bardziej mnie przekonują opinie tych, którzy sugerują konwersję najpierw do TIFFa w przestrzeni ProPhoto.
            www.karczmarzyk.com
            www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• czornyj
              Zasłużeni
              • 2006
              • 2626

cóż, koncepcja wywołania RAW-a bezpośrednio do docelowej przestrzeni jest słuszna pod warunkiem, że wszystkie operacje mają miejsce w ACR i na tym koniec. Jednak tak nie jest. Jeszcze raz przywołam chociażby najprostsze; wyostrzanie.
              w każdym innym przypadku jest to nieefektywne, ponieważ przysparza niepotrzebnej pracy.
              wg mnie najlepszym rozwiązaniem pozostaje RAW do TIFFa w przestrzeni ProPhoto. Następnie z tego pliku (TIFFa) wykonuję egzemplarz pliku do labu, internetu, publikacji.

Bardziej mnie przekonują opinie tych, którzy sugerują konwersję najpierw do TIFFa w przestrzeni ProPhoto.
              Syntetyczne przestrzenie edycyjne (sRGB, ECI, Adobe, ProPhoto itp.) nie są przestrzeniami docelowymi. Przestrzeń docelowa to przestrzeń urządzenia wyjściowego - prasy offsetowej, drukarki atramentowej/laserowej/stałoatramentowej, naświetlarki negatywów/diapozytywów, czy laserowej naświetlarki papieru fotograficznego (minilabu).

Nie istnieją przestrzenie jedynie słuszne, bo wtedy nie byłoby innych. Wszystkie mają swoje plusy i minusy, są odpowiednio dobrane do konkretnych sytuacji. Zawsze warto stosować je świadomie, na podstawie własnej wiedzy - nie zaś wedle zasłyszanych opinii.
              Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1709

cóż, koncepcja wywołania RAW-a bezpośrednio do docelowej przestrzeni jest słuszna pod warunkiem, że wszystkie operacje mają miejsce w ACR i na tym koniec. Jednak tak nie jest. Jeszcze raz przywołam chociażby najprostsze; wyostrzanie...
                Tyle że do tego bardziej się przydaje większa ilość bitów, a nie wielkość przestrzeni.

[email protected]

Komentarz

• karczmarz
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 76

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                  Tyle że do tego bardziej się przydaje większa ilość bitów, a nie wielkość przestrzeni.
                  chyba tego nie rozumiem. jeśli z konieczności muszę oddać do labu jpeg-a to nie wiadomo jakbym się starał, to i tak mam do dyspozycji 8 bitów, ze względu na ograniczenia samego jpeg-a.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  [QUOTE=czornyj;410618]Syntetyczne przestrzenie edycyjne (sRGB, ECI, Adobe, ProPhoto itp.) nie są przestrzeniami docelowymi. Przestrzeń docelowa to przestrzeń urządzenia wyjściowego - prasy offsetowej, drukarki atramentowej/laserowej/stałoatramentowej, naświetlarki negatywów/diapozytywów, czy laserowej naświetlarki papieru fotograficznego (minilabu).
                  QUOTE]

dziękuję za dopowiedzenie. zrobiłem skrót myślowy, ponieważ uznałem to za oczywiste w świetle powyższych postów.
                  Ostatnio edytowany przez karczmarz; 3694. Powód: Automerged Doublepost
                  www.karczmarzyk.com
                  www.karczmarzyk.eu

Komentarz

Pracuję...