na czymś trzeba ale sprzedawca z sieciowego sklepu to raczej na 90% zły wybór ....
Canon Eos 350D pod MsWindows Vista64
Zwiń
X
-
-
To akurat nie był sklep sieciowy tylko taki normalny w realu i sprzedawca udzielił mi takiej informacji przy zakupie systemu. Pod wpływem właśnie tej informacji nie kupiłem Visty tylko XP. Obydwa systemy w podobnej cenie więc nie sądzę żeby to zrobił z chęci większego zarobku - może był nie doinformowany? Ale w poście wyżej ktoś wspomniał że nie we wszystkich Vistach Office 2003 chodzi może Ty również nie do końca jesteś zorientowany?SdoubleU
---------------------------
Canon :-D
Komentarz
-
Komputronik - to największa ogólnopolska sieć sklepów komputerowych połączona internetowym systemem sprzedarzy.
a office 2003 chodzi bez problemu na Viście ....
paKomentarz
-
Ich siedziba mieści się w Poznaniu, gdzie maja również sklepy normalne. Cieszę sie, ze nie masz z tym problemu u mnie też chodzi tylko na XP
paSdoubleU
---------------------------
Canon :-D
Komentarz
-
Komentarz
-
Vista 64 b Office 2000 działa Ok.
Ale niestety CS2 nie działa poprawnie i kilka innych rzeczy też.Jakie straty poniosłem:
skaner nie działa i nie będzie działał jak napisali na stronie producenta,ale był faktycznie dość stary oraz poważniejsza Wacom GD-0608-R brak sterowników windowsy będą obsługiwać wyłącznie to urządzenie ale na USB a moje jest na COM.
MarekKomentarz
-
Warto było jeszcze sprawdzić warunki licencji. Do tej pory można było w ramach np. licencji na WinXP używać wersji poprzednich. Dotyczy to na pewno licencji pudełkowej, OEM i MOLP. To samo jest z Office. Jednak licencję przy zakupie indywidualnym (box, OEM) trzeba przeczytać, często zmieniają zapisy. Nie sądze jednak, żeby zminili filozofie względem Visty. W końcu łatwiej wkurzonemu klientowi powiedzieć, żeby tymczasowo zainstalowal XP, niż powiedziec że jego komp jeszcze przez pol roku nie bedzie pracował z Vista.To akurat nie był sklep sieciowy tylko taki normalny w realu i sprzedawca udzielił mi takiej informacji przy zakupie systemu. Pod wpływem właśnie tej informacji nie kupiłem Visty tylko XP. Obydwa systemy w podobnej cenie więc nie sądzę żeby to zrobił z chęci większego zarobku - może był nie doinformowany?
Przy porównywalnej cenie, sprzedawca kiepsko doradziłEOS 30D / EOS 33 + EF 50 + EF 70-200
D700 / F80 + 14-200
Pentacon Six + 50,80,180
Bronica SQ-Ai + 50,80,150Komentarz
-
Witam,
Pomimo, że szukałem to niestety nie znalazłem żadnego zapisu dopuszczającego tzw. downgrade w przypadku licencji OEM a nawet pełnych (BOX).
Downgrade jest cechą oprogramowania objętego programem licencjonowania grupowego: Select, Academic Select, MOLP. W nich faktycznie można używać wcześniejszych wersji oprogramowania.
Nawet jeśli licencja OEM czy BOX dopuszcza downgrade to skąd niby wziąć to niższe oprogramowanie ??? Z sieci - to piractwo, z kopii nośnika od kolegi - to także piractwo.
Trzeba po prostu zakupić oryginalny nośnik kosztujący kilkadziesiąt dolarów. W licencjach Select i MOLP otrztymuje się nośniki z wszystkimi programami firmy Microsoft dostępnymi na rynku we wszystkich wersjach językowych, nawet po arabsku i chińsku.link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L
Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.
Komentarz
-
Miałem podobną sytuację w momencie zakupu XP . Część mojego oprogramowania pracowała poprawnie tylko z W2K . Zadzwoniłem do Microsoftu z zapytaniem czy mając XP mogę legalnie korzystać na tym kompie z W2K . Odpowiedzieli że mogę pod warunkiem posiadania legalnej płyty .Komentarz
-
Z całym szacunkiem, ale źle szukałeś. Polecem tą LEKTURKĘ. ;-)Witam,
Pomimo, że szukałem to niestety nie znalazłem żadnego zapisu dopuszczającego tzw. downgrade w przypadku licencji OEM a nawet pełnych (BOX).
Downgrade jest cechą oprogramowania objętego programem licencjonowania grupowego: Select, Academic Select, MOLP. W nich faktycznie można używać wcześniejszych wersji oprogramowania.
Zwracam honor jeżeli chodzi o Office. Zasugerowałem się właśnie MOLP'em gdzie generują oba klucze.
Tak, tutaj sytuacja jest niejasna. Naczytałem się sporo opinii prawników, ale też nie zostałem przekonany jak wytłumaczyć się ew. takiej sytuacji. Może M$ nie chce wiedzieć skąd to wziąć. ;-)Nawet jeśli licencja OEM czy BOX dopuszcza downgrade to skąd niby wziąć to niższe oprogramowanie ??? Z sieci - to piractwo, z kopii nośnika od kolegi - to także piractwo.
Trzeba po prostu zakupić oryginalny nośnik kosztujący kilkadziesiąt dolarów. W licencjach Select i MOLP otrztymuje się nośniki z wszystkimi programami firmy Microsoft dostępnymi na rynku we wszystkich wersjach językowych, nawet po arabsku i chińsku.
Sprostuję jeszcze jedna kwestię, którą poruszyłeś. Nie wiem jak jest przy licencjonowaniu SELECT, ale wiem jak jest w MOLP, bo już sporo tego kupiłem. Nie jest niestety tak pięknie jak piszesz, dostajesz tylko ten nośnik za który zapłacisz, ok 100 zł. Co więcej ważna jest wersja językowa i tak jak downgrade licencji wymaga zakupu dodatkowego nośnika. (dotyczy MOLP)EOS 30D / EOS 33 + EF 50 + EF 70-200
D700 / F80 + 14-200
Pentacon Six + 50,80,180
Bronica SQ-Ai + 50,80,150Komentarz
Komentarz