Za ile kupiłbyś Photoshopa CS2/CS3 (PL/ENG)?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez Vitez
    .... Jak uszkodzi ci sie proc/plyta glowna to licencja OEM pozwala ci smialo aktywowac (ale trzeba to zrobic telefonicznie na infolinii Microsoftu) od nowa system wiec nie jest na smieci. Jesli zachce ci sie w istniejacym komputerze zmienic np plyte glowna to na infolinii .....

Wiec o co ci wlasciwie chodzi?
    Nawet i tego nie trzeba. Wymieniałem płytę główną, procesor i pamięci 4 mieś. temu. Ponownie przeinstalowałem system tydzień temu. Zero telefonów do MS i zero problemów. Zawsze może paść twardy dysk, płyta czy procek i to nie unieważnia licencji OEM. W najgorszym razie może być konieczność telefonu do MS.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Jarooo
      Coś już napisał
      • 2007
      • 84

Potwierdzam wypowiedź Viteza... Sam tak miałem. System mam od 4 lat i po kilku instalkach.
      EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• Bonku5
        Początki nałogu
        • 2006
        • 280

Kolego może sobie nie przeczytałeś warunków umowy na systemy w wersji OEM.

A co do linuxów to zgadzam się że są za darmo w momencie gdy używamy w domu bo jeśli chcemy mieć komercyjny (wsparcie techniczne) to koszty wcale nie są małe :/
        Zajmuje się tym np Novel (Suse) a dla ciekawostki jak chciałem kupić z licencją na serwer to koszt wyszedł wyższy niż na SBS Windowsa..

Komentarz

• popmart
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1721

Zamieszczone przez krzysp
          Raczej właściwsza wydaje się kwota rzędu 800 zł. Za 350 zł otrzymuję coś co po zmianie kompa lub co gorsza uszkodzeniu płyty głównej ląduje w koszu na śmieci. Jak kogoś stać na wywalenie 350 zł w błoto to w porządku. Lepiej za to kupić choćby 50/1.8.
          Sam to przerabiałem i ostatecznie skończyłem na MS Windows Home w wersji BOX za 800 zł. Czyli cały system kosztował mnie 1250 zł - tyle co wersja PRO.
          Zachciało się oszczędzać ....

Najciekawsze jest to, że wersja BOX też ma ograniczoną liczbę instalacji. Po osiągnięciu pewnego progu należy skontaktować się z firmą Microsyf i wytłumaczyć dlaczego tyle razy instalowałem system - normalnie obłęd. Dobrze, że nie musiałem ich pisemnie przepraszać
          troche głupotki gadamy ....

OEM - 3 instalacje na nowym sprzęcie (istotna jest wymiana płyty głównej, oem rejestruje nr kontrolera dysków i żadne inne zmiany nie są rejestrowane typu hdd czy proc) po 3 instalkach na róznych płytach dzwonimy do MS udajemy głupa i znów mamy 3 instalki koszt XP Home ED dzisiaj to 250 PLN !!! więc bez przesady

Box - Mozna zainstalować nieokreślona ilość razy na różny sprzęt i jest to napisane w licencji softu i proszę głupot nie gadać i nie zaciemiać , znam osobisćie ludzi np w DTP którzy kupili boxa i już na e-nty komp go instalują ...

Komentarz

• Diodak
            Uzależniony
            • 2005
            • 696

Dopiero co czytałem że zmieniły się warunki licencji OEM Microsoftu i można kupić XP w wersji OEM bez konieczności kupowania nowego sprzętu ale nic sobie za to obciąć nie dam . A zresztą jak popmart napisał... ile razy można zmieniać cały sprzęt .
            EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Diodak
              A zresztą jak popmart napisał... ile razy można zmieniać cały sprzęt .
              Raz na dwa lata... moze kupie sobie tych oemow na zapas

Komentarz

• mxw
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2315

Zamieszczone przez Vitez
                Raz na dwa lata... moze kupie sobie tych oemow na zapas
                w sumie powinieneś, bo XP bedzie za chwilę nieosiągalny, a przesiadłem się właśnie na vistę i jest to crap totalny - porażka na całej linii - to, co było dobre w XP tu nie działa lub nie ma wcale.......
                do tego najnowszy sprzęt, jeden z najszybszych procków, a wszystko chodzi wolno jak jakiś muł - mój laptop sprzed dwóch lat (XP + celleron) jest kilka razy szybszy... a kupowałem nowy, bo wydawało mi się, że start programu w 2 sekundy to już za wolno... i mam co chciałem: w viście te same programy startują w kilkanaście sekund włączenie laptopa trwa 4 minuty (CZTERY MINUTY!), wyłączenie 2 minuty (DWIE MINUTY!), usypianie (hibernacja) minutę, obudzenie po hibernacji też minutę..... makabra!

natomiast co do OEM to potwierdzam, sam instalowałem OEM kilka razy na tym samym kompie po wymianie procka, pamięci, płyty głównej (akurat faktycznie spaliła się ) i kilku dysków twardych - i wszystko bezproblemowo, raz tylko musiałem zadzwonić do M$ na ten ich automatyczny party-line... (po zmianie płyty)
                pozdro.,
                m.

Komentarz

• Bonku5
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 280

MXW a pamiętasz jak to było z Xp jak się przesiadaliśmy z 2000 a niektórzy nawet z 98.. To samo, system zżerał nam większość zasobów i niestety był ból. Poza tym xp bez service packa działał też słabo.
                  TO samo jest z vistą, system zaprojektowano z myślą o przyszłości a wiadomo jak technologia idzie w przód, więc nie ma co się dziwić i zostaje przeczekać początki na xp

Komentarz

• mxw
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2315

Zamieszczone przez Bonku5
                    MXW a pamiętasz jak to było z Xp jak się przesiadaliśmy z 2000 a niektórzy nawet z 98..
                    he, he, pamiętam, i w tym cała moja nadzieja, że bedzie dobrze ;-)

choć może przykład z 98 nie jest najlepszy - bo ten sam sprzęt pod xp działał od razu wyraźnie szybciej, niż pod 98, szczególnie dotyczyło to obsługi sieci i połączeń.

Poza tym xp bez service packa działał też słabo.
                    TO samo jest z vistą (.....) zostaje przeczekać początki na xp
                    no wiem, wiem, popełniłem błąd: za bardzo się pospieszyłem

podstawowa zasada brzmi:
                    nigdy nie instalować nowych windowsów przed SP2!!
                    (albo przynajmniej przed SP1)

no ale qrcze, vista jest już ponad pół roku na rynku, za dwa lata mają być i tak znów nowe windowsy (?), musiałm kupić nowego laptopa, a w sklepach jak mówiłem, że chcę laptopa, ale z xp, to kręcili nosami i pokazywali juz tylko jakieś stare zakurzone modele w kącie magazynu, więc dałem się skusić... na vistę....

i jestem w kropce: HP (nowy laptok to HP pavulon ;-)) nie daje juz do niego sterowników pod xp, więc nie zainstaluję na nim xp, a linux (akurat miałem pod ręką tylko aurox'a live) nie wykrywa nawet karty sieciowej...
                    pozdro.,
                    m.

Komentarz

• Bonku5
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 280

Jeśli chodzi o sterowniki to napewno nie dają ale poszukaj na stronie producenta. W najbliższym czasie zostanie wydany windows codname "longhorn" (pelna nazwa będzie prawdopodobnie 2008 server) Także jeśli się martwisz że wejdą nowe windowsy to spokojna głowa nie tak prędko bo dużo czasu poświecili żeby dograć viste z longhornem (poza tym będzie do tego na pewno ścieżka certyfikacyjna)
                      A na koniec jak byłem na wystąpieniu Steava Balmera w Warszawie to nie wyglądało na to żeby chcieli coś nowego wprowadzić.

Głowa do góry Vista się przyda

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez mxw
                        hmusiałm kupić nowego laptopa, a w sklepach jak mówiłem, że chcę laptopa, ale z xp, to kręcili nosami i pokazywali juz tylko jakieś stare zakurzone modele w kącie magazynu, więc dałem się skusić... na vistę....
                        Kiepsko szukales.

I wiele innych (np sporo Lenovo w ofercie tego sklepu ma XP, nawet wersje Pro).

Komentarz

• rysiaczek
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 897

Zamieszczone przez mxw
                          i jestem w kropce: HP (nowy laptok to HP pavulon ;-)) nie daje juz do niego sterowników pod xp, więc nie zainstaluję na nim xp, a linux (akurat miałem pod ręką tylko aurox'a live) nie wykrywa nawet karty sieciowej...
                          a szukales wogole?? Bo tez kupilem pavulona (pewnie inny model - dv6153) i mialem na nim xp i stery byly i sa na sieci... Teraz na tym samym pavulonie mam viste i nie mam objawow o ktorych piszesz - start kilkanascie sekund, podobnie zamkniecie czy hibernacja.
                          Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Oferta JaBlama poszla tu http://canon-board.info/showthread.php?t=23126

Komentarz

• c42
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 266

cos chlopaki straciliscie watek glowny i az dziw bierze ze "zlo konieczne" w tym uczestniczy :>

btw. wyborna jest ta Toshiba :-)

Komentarz

• mxw
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2315

Jeśli chodzi o sterowniki to napewno nie dają ale poszukaj na stronie producenta.
                                szukałem, do visty jest wszystko, do xp tylko kilka...

Głowa do góry Vista się przyda
                                dzięki za pocieszanie! :wink:

Zamieszczone przez Vitez
                                Kiepsko szukales.
                                prawie w ogóle nie szukałem - mialem 2 dni na zakup, czyli wchodziło w grę tylko to co było na miejscu w sklepach albo hurtowniach. czyli oczywiście co nagle to po diable.

Zamieszczone przez rysiaczek
                                a szukales wogole?? Bo tez kupilem pavulona (pewnie inny model - dv6153) i mialem na nim xp i stery byly i sa na sieci...
                                mam dv6520ea i sam zobacz: dla visty są wszystkie stery, dla xp tylko do touchpada

Zamieszczone przez rysiaczek
                                Teraz na tym samym pavulonie mam viste i nie mam objawow o ktorych piszesz - start kilkanascie sekund, podobnie zamkniecie czy hibernacja.
                                aaaa, widzisz, bo sam pewnie to instalowałeś z płyty 8)
                                też bym tak chciał, a niestety mam gotowca preinstalowanego. i nie mam płyty instalacyjnej.

możesz mi powiedzieć, ile masz chodzących procesów i jaką zajętość pamięci po wystartowaniu?

Zamieszczone przez c42
                                cos chlopaki straciliscie watek glowny
                                oj, racja, sorry, sorry, sorry!!!
                                dobrze, ża chociaż forum trochę pasuje (software).
                                kończymy OT.

Zamieszczone przez c42
                                btw. wyborna jest ta Toshiba :-)
                                no, ale nie ma wbudowanego pilota :wink:
                                pozdro.,
                                m.

Komentarz

Pracuję...