Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Widzisz, nie wiem jak inni - ale ja to już taki jajcarz jestem, że mam legalnego Windowsa, MS Office, pakiet Nortona (NIS + NSW) i Photoshopa ze sklepu. Mam nadzieję, iż moim dzieciom też poczucia humoru nie braknie...
Panowie czytam ten wątek i trochę niedowierzam.. ani jednego zdania, że ten wątek to żart.. czy ktoś z Was kupuje photoshopa w sklepie??
Ten wątek to nie miał być żart.
Owszem miała to być pewnego rodzaju zabawa w typowanie cen ale całkiem legalnego produktu.
Jak widać z różnych wypowiedzi, a także z informacji z różnych stron internetowych zakup legalnego oprogramowania właśnie poprzez internet obarczony jest czasem sporym ryzykiem - można kupić pozornie legalne oprogramowanie a potem "brać udział" w przesłuchaniach policyjnych z nie swojej winy, czasem jest to tylko kwestia błędnych informacji cenowych na stronach - wtedy możemy co najwyżej stracić trochę czasu na wyjaśnienia z nierzetelnymi oferentami.
Generalnie można znaleźć sporo tańszych programów graficznych, albo nawet całkiem darmowych. PS to jednak pewien standard na określonym profesjonalnym poziomie, choć i do niego czasem są zastrzeżenia.
Szukam tańszej alternatywy, albo tańszych dostawców. Może to po prostu będzie zakup za granicą...Może jakaś przedświąteczna promocja...Kto wie.
Na pewno jednak chciałbym mieć legalnego Photoshopa, ale być może wystarczy mi Lightroom albo Photoshop Elements ale też legalne. A może poczekam na kolejną wersję Gimpa?
Czasy wszechobecnego komputerowego złodziejstwa i przyzwalania na to powoli - mam nadzieję -odchodzą do przeszłości razem z innymi tego typu zachowaniami. Mam nadzieję, że również dzięki temu wątkowi zachęcimy Cię choć trochę do zastanowienia się, do jakiejś głębszej refleksji...
Miłego dnia i trochę optymizmu na co dzień:smile:
A może napiszesz gdzie Ty kupiłbyś PS i za ile? Weź udział w tej zabawie i oddaj Swój cenny głos na jedynie słuszny poziom cenowy!
Ciągle nie mam informacji ilu byłoby potencjalnych chętnych na PS CS 2, więc nie ma też sposobu aby "zawalczyć" o możliwie "duże" zniżki przy ewentualnym zakupie.
Może brak tych informacji oznacza, że nikt z nas nie chce kupić PS CS2?
To też będzie jakiś wynik tej sondy...do wiadomości Adobe.
I na koniec trochę nie w temacie, ale w odpowiedzi na ewentualne pytanie: po co kupować PS? -tu jest jeden z wielu ciekawych wątków p.t. "Co robicie, by uatrakcyjnić swoje fotografie?":
GIMPShop is a free Open Source image editor that is similar to the popular Adobe Photoshop. Specifically GIMPShop is a version of the GIMP that has been edited to be more user-friendly for Photoshop users. - to zaczyna być coraz ciekawiej z Gimpem.
Są oczywiście pewne niedogodności + trochę wolniejsza praca w Gimpie i stąd być może poszukiwania tańszego PS-a.
trochę wolniejsza, przyznaję, ale jak ktoś nie jest zawodowcem, to gdzie mu spieszy? poza tym, jego stabilność jest bardzo ok, to wszystko zależy od dystrybucji... ja na slacku nie narzekam
trochę wolniejsza, przyznaję, ale jak ktoś nie jest zawodowcem, to gdzie mu spieszy? poza tym, jego stabilność jest bardzo ok, to wszystko zależy od dystrybucji... ja na slacku nie narzekam
Jak sam mój nick wskazuje, to się trochę wszędzie spieszę:wink:
Wolałbym np. dłużej być w plenerze i focić niż siedzieć przy komputerze. Stąd poszukiwanie lepszego i szybszego programu.
dobra widzę, że to nie jest żart..
Pierwsza sprawa - sonda.. Jeśli byłbym programistą to za swój program chciałbym "słuszne" pieniądze, ale jestem jedynie realistą w dodatku studentem i jestem zmuszony korzystać z innych rozwiązań..
Mam PSH CS PL od dwóch lat i nie powiem - bardzo przydatny program i cholernie mi pomaga.. dla jasności sprawy dodam, że nie mam pojęcia ile kosztuje oryginalna wersja i nigdy mnie to nie interesowalo. Dostałem go na płytce od wykładowcy z informatyki i tak sobie był.
Gdzie można kupić jak nie w sklepie?? NIE KUPOWAĆ!!
Zainstalować Azureusa i poszukać - to nic nie kosztuje..
Nie ma sensu kupować programów bo za chwile wychodzą coraz to lepsze i nasze cieżko zarobione pieniądze zostaną odłożone na półkę.. tylko po co??
Nie ma sensu kupować programów bo za chwile wychodzą coraz to lepsze i nasze cieżko zarobione pieniądze zostaną odłożone na półkę.. tylko po co??
To tak jakbym doradzał ludziom chcącym kupić LCD TV lub coś podobnego - nie kupujcie teraz bo zaraz będą nowe technologie: laser TV, SED i nie wiadomo co jeszcze, więc lepiej oglądać na starym CRT niż dać zarobić producentom LCD.
Technologia ma to do siebie, że w obecnych czasach postęp jest "geometryczny" - prościej b.szybki i stosując się do Twojej rady niczego byśmy nie kupowali bo szkoda pieniędzy. Zauważ że PS CS2 chodzi już chyba ze 2 lata, a i na starszych wersjach ludzie spokojnie pracują od wielu lat i nie narzekają na wydane wtedy, chyba nawet stosunkowo większe pieniądze.
To co, Twoim zdaniem lepiej te programy kraść - patrz Azerus - poprzez p2p, niż legalnie kupować?
Ciekawe co byś powiedział, gdyby przez Ciebie napisane oprogramowanie, nad którym pracowałeś parę lat i miałeś ochotę na nim oprzeć swoją przyszłość finansową, Twój najlepszy przyjaciel wrzuciłby na p2p ?
Rozwój oprogramowania oraz sprzętu zawsze trwał i chcąc czekać na nowsze i lepsze wersje, których jeszcze nie ma nic byśmy nie kupowali
Korzystałem bardzo długo z szopa w wersji 5 LE . Na 7 przesiadlem się gdyż w tej wersji pojawiło się narzędzie którego mi brakowało . Teraz zaczyna mi brakować w pełnego wsparcia dla obrazów 16 bitowych więc w najbliższym czasie kupię CS2 .
Korzystałem bardzo długo z szopa w wersji 5 LE . Na 7 przesiadlem się gdyż w tej wersji pojawiło się narzędzie którego mi brakowało . Teraz zaczyna mi brakować w pełnego wsparcia dla obrazów 16 bitowych więc w najbliższym czasie kupię CS2 .
Komentarz