Za ile kupiłbyś Photoshopa CS2/CS3 (PL/ENG)?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Ogólnie ja popieram kupowanie legalnego softu, tylko jest taki mały problem że w gruncie rzeczy ten soft jest w cenach na rynek amerykański, gdzie zakup CS'a to nie jest jakiś wielki wydatek - a nawet bym powiedział że dość skromny. Na szczeście są alternatywy - np. GIMP. Jak ktoś zarabia na tym (ma zakład foto, jest grafikiem) to go stać, a jeżeli ktoś używa w domu to raczej nie. W moim przypadku nawet 500zł to za drogo za CS'a Tak samo jak za Windowsa 350zł

Komentarz

• blue7
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 37

Zamieszczone przez strus_pedziwiatr
      To tak jakbym doradzał ludziom chcącym kupić LCD TV lub coś podobnego - nie kupujcie teraz bo zaraz będą nowe technologie: laser TV, SED i nie wiadomo co jeszcze, więc lepiej oglądać na starym CRT niż dać zarobić producentom LCD.
      Technologia ma to do siebie, że w obecnych czasach postęp jest "geometryczny" - prościej b.szybki i stosując się do Twojej rady niczego byśmy nie kupowali bo szkoda pieniędzy. Zauważ że PS CS2 chodzi już chyba ze 2 lata, a i na starszych wersjach ludzie spokojnie pracują od wielu lat i nie narzekają na wydane wtedy, chyba nawet stosunkowo większe pieniądze.
      To co, Twoim zdaniem lepiej te programy kraść - patrz Azerus - poprzez p2p, niż legalnie kupować?
      Ciekawe co byś powiedział, gdyby przez Ciebie napisane oprogramowanie, nad którym pracowałeś parę lat i miałeś ochotę na nim oprzeć swoją przyszłość finansową, Twój najlepszy przyjaciel wrzuciłby na p2p ?
      odpowiadam Ci:
      lepiej zrobić tak, żeby być zadowolonym - jeśli nie masz sumienia używać sieci p2p to się za to nie bierz.. jeśli Ci to nie robi różnicy z jakiego źródła weźmiesz PSH to Twoja sprawa..
      Troszkę na wyrost napisałeś ten przyklad z TV bo to jest inna bajka. Nie popieram nieskończonego oczekiwania na coraz to lepsze rzeczy bo w ten sposób żeby coś sprzedać należałoby w ogóle przestać produkować cokolwiek, żeby mieć pewność że to co się ma jest najlepsze.

Co ja bym powiedział w wyżej wymienionym przypadku?? Cóż żyjemy w takich czasach, że większości zespołów nie da się nagrać utworu i po tygodniu nie ujrzeć go w sieci p2p do ściągnięcia za free.. oczywiście jest to krzywdzące dla autora ale taka jest rzeczywistość. Mi osobiście zdarza się ściągnąć różne pliki z internetu (mówię o muzyce) ale w przypadku muzyki której słucham to i tak jestem skłonny pójść do sklepu i kupić oryginalną płytę co też własnie robię.. kwestia podejścia do piractwa etc.

uważam, że nie można popadać w skrajności.. mam wiele oryginalnych płyt i programów.. i mam wiele jeszcze innych .. i dobrze mi z tym!!
      Ostatnio edytowany przez blue7; 6351.
      |||| ||||
      Canon S2 IS + Raynox DCR-250 + akcesoria

Komentarz

• strus_pedziwiatr
        Bywalec
        • 2006
        • 191

Ta część odpowiedzi jest dla snow:
        Stąd też mój pomysł na tą ankietę.
        Napiszcie za ile bylibyście w stanie kupić PS CS2?
        Nie liczę za bardzo na jakieś konkretne wyniki "obniżkowe" u dystrybutorów,
        choć przy większej ilości chętnych to kto wie?
        Ale może wyniki tej ankiety skłonią kogoś z tej "sfery" do jej analizy.
        Może pojawią się jakieś mniej lub bardziej dostępne wersje PS?
        Ja jestem z natury optymistą i wiem, że jak się za coś wezmę to prędzej czy później coś z tego będzie...:-)
        Nie poddaję się głosom malkontentów i szukam dalej.
        A ta dla blue7
        Twój relatywizm w sprawie piractwa i samozadowolenia jest porażający. To prawie tak jakbym widział uczniów/studentów z ostatnich kilku głośnych spraw w tv, dla których kryminalne występki były formą szkolnej zabawy.
        Ostatnio edytowany przez strus_pedziwiatr; 7470.

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Zamieszczone przez snow
          Ogólnie ja popieram kupowanie legalnego softu, tylko jest taki mały problem że w gruncie rzeczy ten soft jest w cenach na rynek amerykański, gdzie zakup CS'a to nie jest jakiś wielki wydatek - a nawet bym powiedział że dość skromny. Na szczeście są alternatywy - np. GIMP. Jak ktoś zarabia na tym (ma zakład foto, jest grafikiem) to go stać, a jeżeli ktoś używa w domu to raczej nie. W moim przypadku nawet 500zł to za drogo za CS'a Tak samo jak za Windowsa 350zł
          Moim zdaniem 350 zł za system operacyjny w stosunku do calkowitej wartości kompa nie jest wygórowaną kwotą .
          A co do CSa : nikt nie zmusza do kupowania tak drogiego oprogramowania , jest przecież dużo tanszy ELEMENTS .

Komentarz

• blue7
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 37

Zamieszczone przez Tomasz1972
            A co do CSa : nikt nie zmusza do kupowania tak drogiego oprogramowania , jest przecież dużo tanszy ELEMENTS .
            Jest multum programów graficznych, jednak Photoshop należy do grona najlepszych i stąd ta kłótnia .. a kolega czego używa??

Ps. imponująca galeria
            |||| ||||

Komentarz

• snow
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1145

Moim zdaniem 350 zł za system operacyjny w stosunku do calkowitej wartości kompa nie jest wygórowaną kwotą .
              Niby tak, ale zawsze możesz sobie linuxa i GIMP'a zainstalować. Jak masz komputer jedynie do fotek i dokumentów to nie musisz się pchać w Windowsy i koszta zerowe :wink:

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

Zamieszczone przez blue7
                Jest multum programów graficznych, jednak Photoshop należy do grona najlepszych i stąd ta kłótnia .. a kolega czego używa??
                Szopa 7 http://canon-board.info/showpost.php...8&postcount=54

Komentarz

• adamek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2265

blue7: ja to głupi jestem, ale nie używam oprogramowania bo jest nowe, ale używam dlatego bo potrzebuje.
                  I jeśli jakaś wersja nawet z 2000 roku będzie dobra... to nei widzę sensu kupowania nowszego.
                  Miłego dnia
                  adam jastrzębowski
                  cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                  tu tu

Komentarz

• blue7
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 37

Zamieszczone przez adamek
                    I jeśli jakaś wersja nawet z 2000 roku będzie dobra... to nei widzę sensu kupowania nowszego.
                    chiałbym tutaj zaznaczyć, że nie jestem jakimś amatorem najlepszych programów na rynku.. używam CS'a i jeszcze długo będę się go uczył, bo to dosyć potężny kombajn - zależy mi na dobrych zdjęciach, a nie na zabłyśnięciu wyższą wersją programu..
                    |||| ||||

Komentarz

• eMILz
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 210

struś ... ja w grudniu będę kupować szopa ... każda cena poniżej sklepowej - czyli ok 3k, wersji angielskiej mnie usatysfakcjonuje, potrzebuje tez fakturke ... wiec mozesz mnie dopisac do listy chetnych.

edit:

wlasnie wpadłem na cos takiego

do tego

i teoretycznie jest legalnie ... chyba ze sie myle ??
                      Ostatnio edytowany przez eMILz; 3345.

Komentarz

• strus_pedziwiatr
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 191

Zamieszczone przez eMILz
                        struś ... ja w grudniu będę kupować szopa ... każda cena poniżej sklepowej - czyli ok 3k, wersji angielskiej mnie usatysfakcjonuje, potrzebuje tez fakturke ... wiec mozesz mnie dopisac do listy chetnych.

edit:

wlasnie wpadłem na cos takiego

do tego

i teoretycznie jest legalnie ... chyba ze sie myle ??
                        Niestety - to jest to samo co poprzednio Pan D.K. jest właścicielem :

więc muszę Cię zmartwić:sad: Możesz go wypytać o wszystko, ale nie sądzę abyś otrzymał satysfakcjonującą Cię odpowiedź.
                        W Wimalu nie znają takiego produktu "PS 6 Bundle", PS6 był sprzedawany b.dawno temu - do połowy 2002 kiedy zastąpiono go PS7, więc teraz nie wydaje się to być legalne. Wimal mógłby stwierdzić legalność jedynie po dostarczeniu wzoru takiego produktu...

Co do dopisania do listy to b.proszę, ale ja i tak poczekam ze 2-mce po wydaniu Windows Visty żeby kupić wersję już z nią w 100% zgodną. I Tobie radziłbym to samo - nadchodzi czas na kolejne zmiany w PS (pod kątem m.in. nowego systemu MS)

Komentarz

• strus_pedziwiatr
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 191

Photoshop CS3 - 2007

Tak dla informacji o PS CS3 proszę zajrzeć np. tutaj:

i tu trochę więcej:

Photoshop CS3 details emerge, two new Adobe apps set for release

By Ryan Katz, Senior Editor
                          August 24, 2005 - Just months after the release of Adobe Photoshop CS2, Think Secret has obtained several notes regarding Photoshop CS3, as well as word that Adobe may be developing two other yet unannounced products: Adobe Acrobat 3D and Adobe Full Frame.
                          advertisement

Adobe is exploring offering two versions of Photoshop CS3, a Standard version and a Premium version. According to one plan under consideration, some principle new features, such as Camera Raw 4, would be available to both versions, while other functionality, such as Vanishing Point 2, would be available with more advanced options in the Premium version. Still other features, such as rotoscoping that was introduced in CS2, would be moved exclusively to the Premium package.

Sources have also disclosed that Photoshop CS3 will include significant improvements to non-destructive image editing and that the software is prepped to receive a rather significant interface overhaul that will better organize tools and options. Tablet users will be pleased to learn that Photoshop CS3 will adopt a number of features Corel currently packs into Painter, including an easily rotatable canvas designed to mimic drawing on paper. Vanishing Point 2 will also improve Photoshop's perspective-based editing, introduced in CS2, by allowing objects to wrap around multiple surfaces, measure distances, and export to CAD applications. Photoshop CS3 will also deliver significant performance improvements to Camera Raw and include new measurement and scale tools.

Details surrounding Acrobat 3D are extremely limited at this point. The software may extend the 3D functionality Adobe introduced with Acrobat 7.0 Professional. Adobe seems likely to target CAD users, such as engineers and architects, with the software. Adobe appears to be considering pricing upwards of $1,000 a copy, with discounts for volume seating.

Information on Adobe Full Frame is even more limited, with little word beyond a potential image of the box falling into Think Secret's hands.

Apple Photo Pro?

Adobe recently solicited feedback from a number of its customers on the direction and potential features of Creative Suite 3. Sources who participated in an online survey passed along word last month that one page specifically compared Photoshop CS3 with what purported to be a yet unannounced Apple product, Photo Pro.

It's not clear whether the Apple Photo Pro identified in the survey is conjectural or based on Adobe's market intelligence. While Think Secret sources said they have heard rumblings of such an Apple product—which would more resemble iPhoto on steroids than a Photoshop competitor—none could confirm the product's development status.

The Adobe survey presented Photo Pro as a product geared towards photographers who handle numerous images regularly, offering extensive batch processing features and several automated features.

Among those listed were one-click importing with automatic backup to a second location, batch processing of metadata on import, rapid image browsing, support for multiple RAW settings per image, integrated high-quality camera raw processing, automated multi-page prints, and flexible contact sheet creation.

a i tu coś przebąkują:
                          See what's next in AI before it trends. Digg watches the people who move first.

może więc warto poczekać do początku 2007 roku,
                          a i tu coś też jakby się potwierdzało:

Komentarz

• krzysp
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 133

Raczej właściwsza wydaje się kwota rzędu 800 zł. Za 350 zł otrzymuję coś co po zmianie kompa lub co gorsza uszkodzeniu płyty głównej ląduje w koszu na śmieci. Jak kogoś stać na wywalenie 350 zł w błoto to w porządku. Lepiej za to kupić choćby 50/1.8.
                            Sam to przerabiałem i ostatecznie skończyłem na MS Windows Home w wersji BOX za 800 zł. Czyli cały system kosztował mnie 1250 zł - tyle co wersja PRO.
                            Zachciało się oszczędzać ....

Najciekawsze jest to, że wersja BOX też ma ograniczoną liczbę instalacji. Po osiągnięciu pewnego progu należy skontaktować się z firmą Microsyf i wytłumaczyć dlaczego tyle razy instalowałem system - normalnie obłęd. Dobrze, że nie musiałem ich pisemnie przepraszać
                            link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Komentarz

• Bonku5
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 280

Zamieszczone przez krzysp
                              Za 350 zł otrzymuję coś co po zmianie kompa lub co gorsza uszkodzeniu płyty głównej ląduje w koszu na śmieci.
                              No tak kolego ale dlaczego mówisz że po uszkodzeniu kompa trzeba kupić nowego windowsa? Przecież po prostu go naprawiasz.. Poza tym dopóki masz jakąkolwiek część ze starego kompa (choćby myszkę to nadal możesz używać OEM-a)
                              Ostatnio edytowany przez Bonku5; 4828.

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez krzysp
                                Raczej właściwsza wydaje się kwota rzędu 800 zł. Za 350 zł otrzymuję coś co po zmianie kompa lub co gorsza uszkodzeniu płyty głównej ląduje w koszu na śmieci.
                                Jak zmieniasz kompa to kupujesz kolejnego OEMa za 350zl ktory nadal nie jest wygorowana kwota przy koszcie nowego kompa. Jak uszkodzi ci sie proc/plyta glowna to licencja OEM pozwala ci smialo aktywowac (ale trzeba to zrobic telefonicznie na infolinii Microsoftu) od nowa system wiec nie jest na smieci. Jesli zachce ci sie w istniejacym komputerze zmienic np plyte glowna to na infolinii mowisz ze zmieniles z powodu uszkodzenia - i tez aktywacja.
                                Jesli skladasz komputer sam - z czesci kupowanych w klilku sklepach to tez masz prawo kupic OEMa.
                                Wiec o co ci wlasciwie chodzi?

Komentarz

Pracuję...