Lewe czy prawe ? I dlaczego ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zielony
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2928

Mój brachol jak strzela z wiatrówki to zawsze celuje okiem lewym, i kurde zawsze trafia prawie w 10tkę :grin: Niezły kolo widać z niego
    sigpic

Komentarz

• popmart
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1721

Zamieszczone przez Michal-Czuba
      Coś w tym jest... faktycznie, tyle w tym siedzę a nie myślałem o przełożeniu tego na pole fotografii. Muszę spróbować patrzeć przez wizjer lewym okiem, akurat jutro umówiona sesja z modelką, wypróbuję lewe oko i w domu porównam efekty sprawdzając czy wpadłem na coś nowego

/wiem, że dla wielu temat śmieszny :P Ale polecam poszukać materiałów o synchronizacji półkul mózgowych /

Nie ma co śmieszyć , badania medyczne, neuropsychologiczne , tomografia , wszystko jest dość jasne i oczywiste, zbadane i powszechnie znane ......

ale jeśli masz dominację lewej to będzie ci trudno robić lewym okiem .... prawie jak pisać lewą ręką (dla praworęcznych)

a tu bardziej niż o synchronizacje chodzi o lateralizacje (wyspecjalizowanie)

stratus: raczej nie "oko dominujące" tylko półkula dominująca tak bardzie dochodząc do sedna sprawy...

Komentarz

• Michal-Czuba
        Zablokowany
        • 2005
        • 356

Zamieszczone przez popmart
        Nie ma co śmieszyć , badania medyczne, neuropsychologiczne , tomografia , wszystko jest dość jasne i oczywiste, zbadane i powszechnie znane ......
        Ja to wiem, Ty to wiesz, ale wielu ludzi to śmieszy (tych nieuświadomionych ), są sceptycznie nastawieni lub po prostu nie wierzą.

a tu bardziej niż o synchronizacje chodzi o lateralizacje (wyspecjalizowanie)
        Tak, wiem, ale nie mogę wyjść z podziwu że o tym wcześniej nie pomyślałem mając dłuuugo do czynienia z różnymi sposobami synchronizacji.

stratus: raczej nie "oko dominujące" tylko półkula dominująca tak bardzie dochodząc do sedna sprawy...
        Co tym bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że warto próbować drugiego oka - może być ciężko (to szczególnie przez zwyczajne nawyki i przyzwyczajenie) ale efekty powinny być niezłe (inny punkt widzenia).
        Ostatnio edytowany przez Michal-Czuba; 3448.

Komentarz

• stratus
          Początki nałogu
          • 2006
          • 398

Co do sedna sprawy to się zgodzę ale łatwiej i szybciej jest określić dominujące oko niż dominującą półkulę W naszym przypadku samo przykładanie oka do wizjera jest bliższe oku dominującemu
          Moje zabawki
          Moje zdjęcia

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

Fotografuję wyłącznie prawym okiem , dokładnie tym samym okiem celuję strzelając z broni . I najczęściej ściągam okulary ( do strzelania zawsze ) .

Komentarz

• mattnick
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1735

prawe oko, lewa ręka, prawa noga skrzyżowanie lateralizacji
              30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
              CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• popmart
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1721

Mattnick: odsyłam do linku wcześniej (możliwe są kombinacje i zależy to właśnie od rodzaju zadania które odbiera mózg)

Stratus: ale chodzi tu o rodzaj informacji a jak wiadomo: oko nie widzi, widzi mózg, oko tylko patrzy .

ja jestem prawo ręczny , nożny ale lewo oczny i taki układ daje najlepsze możliwe wykorzystanie funkcjonalności mózgu. (choć wiadomo że wśród artystów malarzy i grafików dominują leworęczni)

Komentarz

• mattnick
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1735

wiem o tym...
                  CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• GaGacek
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 235

lewe i prawe, lekka przewaga prawego
                    Are you brave enough?

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

Kiedyś czytałem o pacjencie, któremu z powodu jakiegoś urazu musieli wyciąć jedną półkulę. Po operacji facet mówiąc posługiwał się prawie wyłącznie samymi przekleństawmi
                      Digart

Komentarz

• mattnick
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1735

zespól touretta
                        CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Toffic
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 235

Generalnie jestem leworęczny, fotografuję używając prawego oka.
                          Fotografia

-

Komentarz

• minek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1386

Prawe, bo 1) tak jest wygodniej, 2) lewym ledwo widzę. (jestem leworęczny)
                            Moja zona widzi obydwoma tak samo (teoretycznie), ale celuje lewym. Bo tak jej wygodniej.

Komentarz

• Wats0n
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 996

Dziwna sprawa z tym patrzeniem. Zastanowilem sie, i nie dostrzegam u siebie zadnej prawidlowosci. Jak celuje prawym, to nie dosc, ze nosem wciskam podglad (nie zadne tam info ), to jeszcze nieco gorzej nim widze. Co do lewego - jakoś mało tam miejsca na twarz... W trabancie dawało radę, na 350 jest juz znacznie mniej wygodnie.
                              Generalnie - chyba jednak czesciej prawym. Albo sie zasugerowałem.
                              Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• nifares69
                                • 2006
                                • 11

ja robię okiem wodzącym tzn. jeżeli wystawie palec do przodu i przymkne jedno oko to palec zostaje na miejscu(oko wodzące),a jeżeli palec się odchyla w inne miejsce to jest przekłamanie.To tak jak strzelasz z broni -tym okiem będziesz mierzył co robi przekłamanie to zawsze będzie pudło.

Komentarz

Pracuję...