Mój brachol jak strzela z wiatrówki to zawsze celuje okiem lewym, i kurde zawsze trafia prawie w 10tkę :grin: Niezły kolo widać z niego
Lewe czy prawe ? I dlaczego ?
Zwiń
X
-
-
Zamieszczone przez Michal-CzubaCoś w tym jest... faktycznie, tyle w tym siedzę a nie myślałem o przełożeniu tego na pole fotografii. Muszę spróbować patrzeć przez wizjer lewym okiem, akurat jutro umówiona sesja z modelką, wypróbuję lewe oko i w domu porównam efekty sprawdzając czy wpadłem na coś nowego
/wiem, że dla wielu temat śmieszny :P Ale polecam poszukać materiałów o synchronizacji półkul mózgowych
/
Nie ma co śmieszyć , badania medyczne, neuropsychologiczne , tomografia , wszystko jest dość jasne i oczywiste, zbadane i powszechnie znane ......
ale jeśli masz dominację lewej to będzie ci trudno robić lewym okiem .... prawie jak pisać lewą ręką (dla praworęcznych)
a tu bardziej niż o synchronizacje chodzi o lateralizacje (wyspecjalizowanie)
stratus: raczej nie "oko dominujące" tylko półkula dominująca tak bardzie dochodząc do sedna sprawy...Komentarz
-
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale wielu ludzi to śmieszy (tych nieuświadomionychZamieszczone przez popmartNie ma co śmieszyć , badania medyczne, neuropsychologiczne , tomografia , wszystko jest dość jasne i oczywiste, zbadane i powszechnie znane ......
), są sceptycznie nastawieni lub po prostu nie wierzą.
Tak, wiem, ale nie mogę wyjść z podziwu że o tym wcześniej nie pomyślałem mając dłuuugo do czynienia z różnymi sposobami synchronizacji.Zamieszczone przez popmarta tu bardziej niż o synchronizacje chodzi o lateralizacje (wyspecjalizowanie)
Co tym bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że warto próbować drugiego oka - może być ciężko (to szczególnie przez zwyczajne nawyki i przyzwyczajenie) ale efekty powinny być niezłe (inny punkt widzenia).Zamieszczone przez popmartstratus: raczej nie "oko dominujące" tylko półkula dominująca tak bardzie dochodząc do sedna sprawy...Ostatnio edytowany przez Michal-Czuba; 3448.Komentarz
-
Co do sedna sprawy to się zgodzę ale łatwiej i szybciej jest określić dominujące oko niż dominującą półkulęZamieszczone przez popmartstratus: raczej nie "oko dominujące" tylko półkula dominująca tak bardzie dochodząc do sedna sprawy...
W naszym przypadku samo przykładanie oka do wizjera jest bliższe oku dominującemu
Komentarz
-
Fotografuję wyłącznie prawym okiem , dokładnie tym samym okiem celuję strzelając z broni . I najczęściej ściągam okulary ( do strzelania zawsze ) .Komentarz
-
prawe oko, lewa ręka, prawa noga
skrzyżowanie lateralizacji
Komentarz
-
Mattnick: odsyłam do linku wcześniej (możliwe są kombinacje i zależy to właśnie od rodzaju zadania które odbiera mózg)
Stratus: ale chodzi tu o rodzaj informacji a jak wiadomo: oko nie widzi, widzi mózg, oko tylko patrzy .
ja jestem prawo ręczny , nożny ale lewo oczny i taki układ daje najlepsze możliwe wykorzystanie funkcjonalności mózgu. (choć wiadomo że wśród artystów malarzy i grafików dominują leworęczni)Komentarz
-
wiem o tym...Komentarz
-
-
-
zespól touretta
Komentarz
-
-
Prawe, bo 1) tak jest wygodniej, 2) lewym ledwo widzę. (jestem leworęczny)
Moja zona widzi obydwoma tak samo (teoretycznie), ale celuje lewym. Bo tak jej wygodniej.Komentarz
-
Dziwna sprawa z tym patrzeniem. Zastanowilem sie, i nie dostrzegam u siebie zadnej prawidlowosci. Jak celuje prawym, to nie dosc, ze nosem wciskam podglad (nie zadne tam info
), to jeszcze nieco gorzej nim widze. Co do lewego - jakoś mało tam miejsca na twarz... W trabancie dawało radę, na 350 jest juz znacznie mniej wygodnie.
Generalnie - chyba jednak czesciej prawym. Albo sie zasugerowałem.Tako rzecze Watson.
/// //Galeria przejściowaKomentarz
-
ja robię okiem wodzącym tzn. jeżeli wystawie palec do przodu i przymkne jedno oko to palec zostaje na miejscu(oko wodzące),a jeżeli palec się odchyla w inne miejsce to jest przekłamanie.To tak jak strzelasz z broni -tym okiem będziesz mierzył co robi przekłamanie to zawsze będzie pudło.Komentarz
Komentarz