Lewe czy prawe ? I dlaczego ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

Lewe czy prawe ? I dlaczego ?

Ktorego oka uzywacie do focenia ? I dlaczego akurat tego a nie drugiego ? Ja uzywam prawego a i tak zdarza mi sie nacisnac INFO nosem na aparacie w trakcie fotografowania.
    56
    Lewym
    0%
    25
    Prawym
    0%
    31

The poll is expired.

EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

roznie czasami lewe czasmi prawe. 80% jednak prawe.. nosem nie klikam, jeszcze sie nie nauczylem
    Instagram

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

Prawe, bo przy używaniu lewego "trochę" niewygodnie wybiera się punkty AF w 30D

A tak wogóle to czemu pytasz? Bo pytanie trochę w stylu:

http://groups.google.com/group/pl.re...news.gazeta.pl
      Digart

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

Pytanie tylko pozornie pozbawione jest sensu ponieważ istnieje specjalizacja półkulowa i tak jak ręczność tak i specjalizacja danego oka ma wielki wpływ na przetwarzane informacje, tak więc za przetwarzanie obrazu z prawego oka odpowiedzialna jest lewa półkula i odwrotnie prawe oko lewa półkula ... jaki z tego wniosek ktoś zapyta ?? otóz taki że lewa półkula (prawe oko) jest zorientowana na język , pojęcia, mowę, a prawa na zadania przestrzenne i ogólnie obrazowe oraz matematyczne.

Jakie z tego wnioski ? wyciągnijcie je sami i nie wierzcie że o wyborze oka decyduje wasza chęć czy niechęć jest to wybór dokonywany nieświadomie i automatycznie ze względu na dominację danej półkuli... owszem może być skorygowany ze względu na jakieś dane (jac) ale następuje to po analizie.

bardzo z grubsza:

Komentarz

• miszaqq
          Uzależniony
          • 2006
          • 678

Bo zauwazylem jak kolega ktory ma Olka E-300 pstryka fotki lewym okiem, natomiast ja bym tak nie potrafil. Zastanawiam sie czy moze to zalezec w jakis sposob od konkretnego modelu aparatu i innych uwarunkowan ? Oprocz tego w jednym oku mam wade 0,5 a w drugim 0,75 i zastanawiam sie czy to tez moze miec jakis wplyw, bo przeciez mozna sobie korekcje ustawic.

Komentarz

• p_lar
            Początki nałogu
            • 2006
            • 287

Prawe, bo jestem praworęczny, prawonożny, kopię z prawej a na desce jeżdzę prawą z tyłu
            Muszisz mieć twardego kinola że udaje Ci się info nim włączyć, hehe...
            Can-on, can-off...

Komentarz

• miszaqq
              Uzależniony
              • 2006
              • 678

Zamieszczone przez p_lar
              Prawe, bo jestem praworęczny, prawonożny, kopię z prawej a na desce jeżdzę prawą z tyłu
              Muszisz mieć twardego kinola że udaje Ci się info nim włączyć, hehe...
              twardego jak twardego, napewno krzywawego bo zlamanego w dziecinstwie

Komentarz

• Michal-Czuba
                Zablokowany
                • 2005
                • 356

Używam prawego oka, zupełnie nieświadomie. Tylko niekiedy lewego, baardzo rzadko .

Co do mózgu - co prawda na synchronizacji półkul mózgowych się znam, ale nie potrafię odpowiedzieć sobie co będzie gdy spojrzę w wizjer 'tym drugim' okiem? Inaczej będę podchodził do tematu? (wysoce prawdopodobne)

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

100% lewe, pewnie dlatego, że prawe mam nieco gorsze ;-)
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• popmart
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1721

Myślę że nie inaczej ale wręcz lepiej ... z jak sam wiesz ogromnej liczby badań wynika że lepsze efekty i większe możliwości w przetwarzaniu obrazu daje prawa półkula więc lewe oko ! Ja sam osobiście nie umiem patrzeć prawym przez wizjer "coś" mi nie pasuje , nie mogę się skoncentrować itd....

przypomniałem sobie o lateralizacji (zajęcia na 1 roku) jakiś czas temu jak zastanawiałem sie nad tym dlaczego fotografuję lewym a moja lala prawym .....

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

zawsze lewe ponieważ na prawe mam -4

Komentarz

• stratus
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 398

Jest jeszcze takie pojęcie jak oko dominujące - nieświadomie można to sprawdzić celując z jakiejkolwiek broni, bardziej skuteczny sposób to należy obrać jakiś punkt przed sobą i patrząc dwojgiem oczu (chyba dobrze odmieniłem)w ten punkt starać się przykryć wybrany punk kciukiem. Teraz można zamknąć jedno oko i sprawdzić którego oka kciuk jest na wybranym punkcie. To tak z grubsza
                        Moje zabawki
                        Moje zdjęcia

Komentarz

• Michal-Czuba
                          Zablokowany
                          • 2005
                          • 356

Zamieszczone przez popmart
                          (...) nie mogę się skoncentrować itd....
                          Coś w tym jest... faktycznie, tyle w tym siedzę a nie myślałem o przełożeniu tego na pole fotografii. Muszę spróbować patrzeć przez wizjer lewym okiem, akurat jutro umówiona sesja z modelką, wypróbuję lewe oko i w domu porównam efekty sprawdzając czy wpadłem na coś nowego

/wiem, że dla wielu temat śmieszny :P Ale polecam poszukać materiałów o synchronizacji półkul mózgowych /

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

.. a to że mam prawe gorsze, wcale nie przeszkadza mi zerkać nim na bok i np. śledzić samolot nadlatujący z prawej strony na "zderzenie", podczas gdy lewe kontroluje, by "lewy" trzymał się w kadrze
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• TomS
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 880

tylko lewe dużo wygodniej

Komentarz

Pracuję...