Powrot do Polski ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

nie no pewnie ze mozna kupic teraz wszystko, zarowno dobre jak i zle... ale piszac "chleb" mialem znacznie wiecej na mysli niz tylko jego super smak szczegolnie jak jest z mojej ulubionej piekarni osiedlowej ;-) jescze cieplutki z chrupiaca skorka ... wiecie o czym mowie ? sa czasami takie polskie klimaty (i nie chodzi mi o budke z piwem) poczucie chumoru, sposob bycia, zachowanie, pewne standardy itd... ja wroslem w moja dzielnice... znam wszytkie zakatki, znam duzo ludzi z okolicy... normalnie tu jest moj dom i tyle.
    Instagram

Komentarz

• borkomar
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1083

Dobrze prawicie - tylko mowimy o wysoce wykwalifikowanych osobach ktore wszedzie dobrze zarabiaja.
      Co zrobic z fizycznie pracujacymi, ktorzy w krajach lepiej rozwinietych zarabiaja 10x tyle co u nas i stac ich spokojnie na normalne godziwe zycie - a u nas zyja na skraju nedzy.
      Nie musza konczyc 5ciu fakultetow zeby sobie spokojnie zyc, jechac na wczasy itd - u nas taki czlowiek uwazany jest za bogatego - bo stac go na 5dni w Zakopcu nie mowic juz i cieplych krajach - tu jest chyba najwiekszy problem.
      Jest wiele spraw ktore bardzo u nas zniechecaja - jak sady i prawo ogolnie rzecz biorac - nie mozna walczyc o swoje w Tym kraju - wiem z autopsji i wiele innych.Mysle jednak, ze wyjazd na dobre dla mnie bylby ostatecznoscia.
      Ostatnio edytowany przez borkomar; 2642.
      5D +

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez ibsen
        Hmmmm U235 i U238? A mówisz o izotopach aktywnych czy o niemieckich łodziach podwodnych? .
        Chyba o izotopach... bo te dwie lodzie akurat sie typem nie roznily - obie klasy VIIC i obie zatopione w czasie II wojny swiatowej .

Komentarz

• AGO
          Początki nałogu
          • 2005
          • 351

sa wedliny 'wysokowydajne' (hi hi Muflon moze sie jako rzecznik constar'u zatrudnisz ) ale umiemy sie poruszac w tej rzeczywistosci. W DE przytlacza mnie to, ze wszystkiego musze sie uczyc ... inny system ubezpieczen (lepszy ale nowy), inne zasady, przepisy, itp.
          Fakt, ze dla mojej 5-cio letniej coreczki tu jest jej rzeczywistosc ... dla mnie nie.

Dzieki za wsparcie ... ciezki wybor, ktory przeciagam juz ze 2 miesiace ... niestety czas sie skonczyl i mam jeszcze tylko kilka dni i to po terminie

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Zamieszczone przez Jac
            ale piszac "chleb" mialem znacznie wiecej na mysli [...] wiecie o czym mowie ? sa czasami takie polskie klimaty (i nie chodzi mi o budke z piwem) poczucie chumoru, sposob bycia, zachowanie, pewne standardy itd... ja wroslem w moja dzielnice... znam wszytkie zakatki, znam duzo ludzi z okolicy... normalnie tu jest moj dom i tyle.
            Troche inaczej wyglada architektura, ale cala gama zachowan charakterystycznych jest w pelni widoczna... Polskich klimatow tu czasami wiecej jak w Polsce Az czasami ciezko sie uwolnic.
            ...

Komentarz

• AGO
              Początki nałogu
              • 2005
              • 351

w NY z pewnoscia masz polakow pod dostatkiem, a niedlugo jak zniosa wizy i bezrobociew PL przestanie istniec, to na kazdym kroku ziomala spotkasz a on zaj**bie ci aparat bo duzy i pewnie za 30 buksow pchnie w lombardzie ... ale tragi-wizja

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Wprowadzą karę śmierci za kradzież i problem się rozwiąże
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• AGO
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 351

kiedys byl takie zespol S.O.D. tak mi sie skojarzylo z ich tytulem:
                  do you speak english or die !
                  + one thief one bullet
                  add to T. Golinski

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez borkomar
                    Co zrobic z fizycznie pracujacymi, ktorzy w krajach lepiej rozwinietych zarabiaja 10x tyle co u nas i stac ich spokojnie na normalne godziwe zycie - a u nas zyja na skraju nedzy.
                    Ja tego nie wiem. Tak naprawdę to chyba nikt nie wie... i cieszę się, że mogę powiedzieć "i w sumie mało mnie to obchodzi". Teoretycznie odpowiedzi na to pytanie powinni udzielić panowie z Wiejskiej - w końcu to ich zawód?

Zresztą to wszystko jest pikuś - prawdziwe piekło zacznie się, jak się załamie ZUS, gdy wyż demograficzny przyjdzie po emerytury... Wtedy to ja już zdecydowanie będę wolał mieć jak najmniej wspólnego z Polską - jestem prawie pewny, że niezależnie od rządu (choćby nawet i PO) wprowadzony zostanie jakiś "podatek rewolucyjny", "solidarność społeczna" itp. Oj, od dwóch lat się zbieram do wymeldowania od rodziców i chyba się w końcu zbiorę

PS, o, Tomek przyszedł :-P No to można szykować nożyczki :-P
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• borkomar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1083

Zamieszczone przez muflon
                      Ja tego nie wiem. Tak naprawdę to chyba nikt nie wie... i cieszę się, że mogę powiedzieć "i w sumie mało mnie to obchodzi". Teoretycznie odpowiedzi na to pytanie powinni udzielić panowie z Wiejskiej - w końcu to ich zawód?

Zresztą to wszystko jest pikuś - prawdziwe piekło zacznie się, jak się załamie ZUS, gdy wyż demograficzny przyjdzie po emerytury... Wtedy to ja już zdecydowanie będę wolał mieć jak najmniej wspólnego z Polską - jestem prawie pewny, że niezależnie od rządu (choćby nawet i PO) wprowadzony zostanie jakiś "podatek rewolucyjny", "solidarność społeczna" itp. Oj, od dwóch lat się zbieram do wymeldowania od rodziców i chyba się w końcu zbiorę

PS, o, Tomek przyszedł :-P No to można szykować nożyczki :-P
                      Czy to miala byc sugestja coby stad spier...Uciekac;-)
                      5D +

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez borkomar
                        Czy to miala byc sugestja coby stad spier...Uciekac;-)
                        Nie, to by było OT Tylko taki mały przyczynek do odpowiedzi na pytanie w pierwszym poście.

(chociaż do Szwecji... reklama kajaków... ile to było? ;-))

Komentarz

• AGO
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 351

Muflon poruszyles wazny watek:
                          ostatnio sie dowiadywalem co sie stanie z moimi 5-cio letnimi skladkami emerytalnymi i otoz pojda one do ZUS jak wroce (i chyba tyle je widzieli).

Dodam tez, ze w DE jak stracisz prace to przez rok dostajesz 70% swoich zarobkow (jak placisz odpowiednie ubezpieczenie, a tu kazdy je placi). A w PL masz cale 500 PLN brutto ... to duzo mniej niz ma moja corka Kindergeld .

Narzekajac nie omieszkam poruszyc tematu o sluzbie (pozal sie Boze) zdrowia. Tu raczej jest przepasc i roznica kilku lat swietlnych jesli chodzi o standard i wyposazenie szpitali - wiem cos na ten temat bo moja zona rodzila w Berlinie. Przy tej klinice szpital w Sulechowie (skad pochodzi i ktory uznali 1-2 lata temu za najlepszy w PL) to jakas lepianka.

... i powoli sobie odpowiadam na zadane pytanie wiec dzieki za naprowadzenie

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

No, akurat socjal w DE czy FR to moze nie jest dobry przyklad, bo to jest przegiecie w druga strone (na szczescie powoli przychodzi otrzezwienie). Najlepiej byloby znalezc "zloty srodek" ;-)

Komentarz

• AGO
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 351

Zamieszczone przez muflon
                              No, akurat socjal w DE czy FR to moze nie jest dobry przyklad, bo to jest przegiecie w druga strone (na szczescie powoli przychodzi otrzezwienie). Najlepiej byloby znalezc "zloty srodek" ;-)
                              W DE socjal jest za dobry i wiele osob nie chce isc do pracy bo ... sie nie oplaca. Na socjalu placa ci: czynsz za mieszkanie, skladki zdrowotne itp + okolo 300€ (jak sa dzieci to na kazde w zaleznosci od ilosci tez nie malo daja). Tu kazdy turek ma 10-tke dzieciakow i BMW za ich kindergeld
                              ... jesli to jest zle to np w PL socjal nie istnieje.

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

Zamieszczone przez AGO
                                W DE socjal jest za dobry i wiele osob nie chce isc do pracy bo ... sie nie oplaca. Na socjalu placa ci: czynsz za mieszkanie, skladki zdrowotne itp + okolo 300€ (jak sa dzieci to na kazde w zaleznosci od ilosci tez nie malo daja). Tu kazdy turek ma 10-tke dzieciakow i BMW za ich kindergeld
                                Wiem No i wlasnie to wszystko jest zle :-D

Komentarz

Pracuję...