Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Najlepiej byłoby pojechać z gratami gdzieś do sklepu i przymierzyć, ale wszedzie słyszę to samo : " Plecaki sprowadzamy tylko na zamówienie, po wcześniejszej wpłacie zaliczki ".
Kiedyś słyszałem, że u nich jest sporo toreb i plecaków na miejscu.
Nie byłem i nie sprawdzałem osobiście, ale jest telefon, to można zadzwonić.
FOTOLAND
ul. Wolności 5
41-500 Chorzów
tel. (032) 771 94 75
FotoCeny: Twój przewodnik po świecie fotografii. Odkryj najlepsze kamery, obiektywy i akcesoria na rynku.
Ja przez cały ubiegłoroczny sezon brałem na wycieczki rowerowe foto plecak FOMEI.
Niestety kiepska jakość. Przy częstym otwieraniu i zamykaniu padły zamki.
W tym roku planuję coś bardziej wytrzymałego. Może jakiś Tamrac lub LowePro.
Ja przez cały ubiegłoroczny sezon brałem na wycieczki rowerowe foto plecak FOMEI.
Niestety kiepska jakość. Przy częstym otwieraniu i zamykaniu padły zamki.
W tym roku planuję coś bardziej wytrzymałego. Może jakiś Tamrac lub LowePro.
ja w końcu zdecydowałem się i kupiłem Lowepro Slingshot 200 AW - polecam! - wg mnie jakość super, na rower będzie idealna, pierwsze testy wypadły ekstra (oczywiście po zapięciu obu pasków i na trasach tak do 60km :wink.
kupowałem w sklepie w realu i pomacałem wszystkie trzy slingshoty: 100, 200 i 300 AW - i 'setka' jest dobra na kosmetyki, a 'trzy-setka' jest wielkości małej lodówki, więc wg mnie tylko 200 wchodzi w grę - to takie info, gdyby ktoś nie był pewien wielkości.
pozostał mi obecnie już tylko jeden problem: jak zamontować statyw do roweru?
ok, chodzi o 'mały' GP YH314C czyli odpowiednik MF 190X z małą głowicą kulową - specjalnie kupione właśnie z myślą o rowerze, całość ~2.5 kg. jakieś sugestie?
zastanawiam się, czy zwykły najprostszy bagażnik mocowany do sztycy da radę, czy trzeba coś innego kombinować?
a może od razu sąsiada ze spawarką i gumówą zaprosić?
ok, chodzi o 'mały' GP YH314C czyli odpowiednik MF 190X z małą głowicą kulową - specjalnie kupione właśnie z myślą o rowerze, całość ~2.5 kg. jakieś sugestie?
zastanawiam się, czy zwykły najprostszy bagażnik mocowany do sztycy da radę, czy trzeba coś innego kombinować?
A jeździsz na FullSuspension? Ja to mocowałem kiedyś takiego niewielkiego Velbona po prostu na wierzchu torby, o której pisałem kilka postów wyżej - ona ma tam taka linkę plecioną gumową i można dzięki temu różne przedmioty tam wieźć bez odpadania. Raz nawet kask tam wpakowałem.
Te bagażniki do sztycy mocowane to mają obciążalność 2-3 kilogramy. A jeśli chodzi o to, że nie masz w ramie hardtaila miejsc na mocowanie bagażnika do ramy w okolicy piasty to są już takie różne obejmy załatwiające sprawę. Trzeba pomęczyć ludzi w sklepie rowerowym - najczęściej mechanik ma jakieś swoje patenty (mocowanie do uchwytu tarczówki, etc).
Pewnie masz do niego jakis futerł. Ja bym sie skupił na nim, tzn podwiesił go wzdłuż górnej poziomej rury ramy na jakieś rzepy albo inne paski. Potem tylko wyciągasz sprzęt z tak podwieszonego i podręcznego futerału. Oczywiście wszystko zależy czy masz taką ramę jak myśle.... no i długość rurki między nogami się liczy!
No i jeszcze mnie poniosła fantazja i mi się wymyśliło, że możnaby sprytnie dołożyć do rowera tylko jedną dłuższą, rozsuwaną, z zawiasem gdzieś pod siodełkiem - nogę - z głowicą na jej drugim końcu (nad tym zawiasem). I stoi! :-D
pozostał mi obecnie już tylko jeden problem: jak zamontować statyw do roweru?
hehe, statyw zamontuj do plecaka. te gumowe elementy na gornej kieszeni i malej kieszonce sa po to zeby wlozyc w nie jedna noge statywu i w ten sposob go nosic (sprawdzone w gorach)
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Pewnie masz do niego jakis futerł. Ja bym sie skupił na nim, tzn podwiesił go wzdłuż górnej poziomej rury ramy na jakieś rzepy albo inne paski. Potem tylko wyciągasz sprzęt z tak podwieszonego i podręcznego futerału. Oczywiście wszystko zależy czy masz taką ramę jak myśle.... no i długość rurki między nogami się liczy!
Bidon mocowany na rurze spodniej może zawadzać o tak zamocowany statyw. A pić trzeba
nie no, mówmy o normalnych rowerach, typu powiedzmy ukraina bez wchodzenia w szczegóły, czyli u mnie jest to goła rama, dwa kola, jakiś amorek z przodu, jakaś przerzutka z tyłu, żadnych błotników, bagażnika czy sakw - po prostu rower do rekreacji w promieniu 60km od domu. czyli z dodatków jest tylko bidon i taka mała trójkątna torba pod ramą na kilka batonów i mapę.
nie myślę tu o rowerach typu krążownik na wyprawę do norwegii - gdzie sprzęt foto jest tylko dodatkiem.
chodzi mi stricte o rower do zadań relaksacyjnych i fotograficznych.
Zamieszczone przez KMV10
Ja to mocowałem kiedyś takiego niewielkiego Velbona po prostu na wierzchu torby, o której pisałem kilka postów wyżej
torby, sakwy - odpadają ;-)
Zamieszczone przez KMV10
Te bagażniki do sztycy mocowane to mają obciążalność 2-3 kilogramy.
no i właśnie - czyli na granicy......
Zamieszczone przez KMV10
A jeśli chodzi o to, że nie masz w ramie hardtaila miejsc na mocowanie bagażnika do ramy w okolicy piasty to są już takie różne obejmy załatwiające sprawę. Trzeba pomęczyć ludzi w sklepie rowerowym - najczęściej mechanik ma jakieś swoje patenty (mocowanie do uchwytu tarczówki, etc).
znowu slang - ale generalnie wiadomo - trzeba coś wymyślić albo zmusić do tego jakiegoś mechanika.
Zamieszczone przez ewg
Pewnie masz do niego jakis futerł. Ja bym sie skupił na nim, tzn podwiesił go wzdłuż górnej poziomej rury ramy na jakieś rzepy albo inne paski.
nie mam futerału, pod ramę sie nie zmieści, no i za dużo roboty z wyciąganiem... ;-)
Zamieszczone przez ewg
No i jeszcze mnie poniosła fantazja i mi się wymyśliło, że możnaby sprytnie dołożyć do rowera tylko jedną dłuższą, rozsuwaną, z zawiasem gdzieś pod siodełkiem - nogę - z głowicą na jej drugim końcu (nad tym zawiasem). I stoi! :-D
noooo, to już ciekawiej brzmi - w końcu po co wozić statyw, jak sam rower może być statywem! trzeba by kombinować dalej :-D
Zamieszczone przez werek
hehe, statyw zamontuj do plecaka. te gumowe elementy na gornej kieszeni i malej kieszonce sa po to zeby wlozyc w nie jedna noge statywu i w ten sposob go nosic (sprawdzone w gorach)
odpada - traci sie wtedy wszystkie zalety slingshota (szybki dostęp do aparatu bez zsiadania z roweru), poza tym za ciężko i za wysoko by było...
na razie koncepcja ze zwykłym bagażnikiem (na sztycę lub do ramy) + gumy wygrywa.
najprosciej i najmniej miejsca zajmie - superclamp - manfrotto (lub allegrowy odpowiednik) i jakaś najprostsza głowica kulowa - resztę części statywu załatwi Ci najlepszy przyjaciel człowieka - na dwóch kółkach - rowerek) przyczepisz sobie gdzie Ci będzie pasowało do ramy i vła la (specjalnie tak napisałem)
Jak jeździłem z klubem na bikach foty porobić im w terenie to computrekker - plus wolniejsza jazda w zakrętach
znowu slang - ale generalnie wiadomo - trzeba coś wymyślić albo zmusić do tego jakiegoś mechanika.
Pardon - wadliwie założyłem, że możesz mieć rower górski, nie wiedziałem jaki typ. W rowerach, o których wspomniałeś rozwiązanie sprawy bagażnika jest znacznie prostsze. Miłego jeżdzenia i fotografowania.
Witam serdecznie!Po dluzszej przerwie chciałbym odświeżyć wątek...
A mianowicie... Potrzebuje czegos na plecy (czyt.plecak).W przeciwieństwie do reszty osob piszących w tym watku mam tylko 40d +17-85 i to głownie chcialbym wozic.Fajnie by bylo gdybym cos tam mogl jeszcze wrzucic....Jedzonko,pićku...
Jakieś pomysly?
Osobiście korzystam z Lowepro Compu Trekker AW i traktuję go uniwersalnie (sprawdza się także gdy mam za sobą na siodełku dziecko - paski wówczas ściągam "do końca", oczywiście wtedy jestem bez laptoka). Jednak jeśli rozglądasz się za czymś dodatkowym (zakładam, że masz już w czym nosić sprzęt) to zerknij na serię Sling Lowepro.
Osobiście korzystam z Lowepro Compu Trekker AW [...] zerknij na serię Sling Lowepro.
Jest to fajny plecak,jednak aby go wykorzystac trzeba miec juz niemały "arsenał"...
Co do Sling'ów to wizualnie mi nie odpowiadają... Mam wrazenie ze jazda z nimi na rowerze to jak jazda z jakąś "beczką" (ale dopóko go nie przymierze to nie poznam się na nim w pełni..)
Na razie mam torbe po 300d i "czterdziestka" wchodzi tam na styk... Dlatego rozglądam sie za plecakiem..(zwlaszcza pod katem jazdy na rowerze za sprzetem na plecach).Modele ktore wzbudzily moje zainteresowanie to:
1.Tamrac 5273 Expedition 3
2.Tamrac 5574 Expedition 4
3.Lowepro Micro Trekker 100
Może ktoś uzywa bądź używał któregos z nich i mógłby podzielić sie wrażeniami...
Podkreślam że na razie mam tylko 40d+17-85 i wiem ze w ciągu kilku miesiecy "nagle" nie powieksze zestawu o kilka obiektywów... Dlatego zależy mi na gabarytach...Aby to nie byl jakis ogromny plecak..
Jeździłem do tej pory z Lowepro Slingshot 200AW, ale postanowiłem podlansować się trochę i od wiosny dojeżdżać do pracy rowerem (25km w jedną stronę).
A skoro do pracy, to muszę spakować to co w Slingshota i niestety - laptopa 17" oraz jakąś koszulinę czy tam spodzień (lakierki przytroczę do kierownicy), które pomogą mi choć trochę przypominać obwoźnego sprzedawcę encyklopedii.
Poradźcie coś. Priorytet to jednak wygoda noszenia, bardziej niż wygoda szybkiego dostępu do sprzętu. No i żeby mnie było zza niego widać!
Komentarz