Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
hmmm - czyli co - wersja - torba do plecaka, plecak na plecy i jazda? wtedy juz wstrzasy bo zwyklych (nie ekstremalnych) bezdrozach nie powinny byc grozne?
W moimi przypadku obiektywy byly by wtedy w pozycji poziomej ze spora mozliwoscia przemieszczania sie jednak, choc w miekkim otoczeniu nie zlej torby foto.
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Ja zawsze transportuje aparat rowerem. Na piechotę za daleko, a autem nie wszędzie się można dostać. M.in. dlatego wszedłem w system OM. Wszystko jest bardzo małe (oczywiście w granicach rozsądku :razz. Do Lowepro REZO 170AW wchodzi aparat z dwoma obiektywami, zestaw Cokin'a, zapasowa rolka filmu oraz gruszka, mikrofibra i śrubokręt :-D Jak jadę po asfalcie to torba jest zawsze tam gdzie powinna- na plecach. W terenie to już różnie, czasem trochę lata, ale wszystko mam prawie na ścisk więc o zawartość się nie martwię. Od czasu do czasu biorę ze sobą statyw (jak pożyczę), również na plecy. Niezbyt to wygodne, ale działa :smile:
maver1ck ja w zeszlym roku bylem na 4 tygodniowej wyprawie rowerowej.
Mialem ze soba 350d, Kita, 50/1.8 i 85/1.8. Wszystko zapakowalem w Rezo 160
i do sakwy razem z torba. W razie upadkow oblozylem torbe ubraniami.
Na szczescie nic sie nie dzialo. Sprzet w pelni sprawny, dostep dosc szybki,
choc trzeba sie zatrzymac, zeby wyciagnac aparat.
Na Twoim miejscu zapakowalbym wlasnie wszystko do sakwy, z jednej strony.
Z drugiej strony natomiast zrownowazyc jakimis ciezkimi rzeczami. Statyw
bym wzial tak jak piszesz, jak namiot prostopadle do osi roweru, na sakwach.
Jeżdzę z aparatem w toploadzie w sakwie od lat (dokładniej - od min. ponad 15 tys. km). Sprzęt działa. Obawy o ew. uszkodzenia są nieuzasadnione. Jeżdzę góralem po wertepach.
Miałem chrapke na lowepro rover ale ten plecak jest ooogromny i nie wiem dlaczego w nazwie ma rover ale to chyba nie chodzi i rower.
A sprawdziles w slowniku co znaczy 'rover' ? Zdecydowanie z rowerem nie ma nic wspolnego. To plecak przeznaczoyn, zgodnie z nazwa, glownie do wedrowek pieszych.
A sprawdziles w slowniku co znaczy 'rover' ? Zdecydowanie z rowerem nie ma nic wspolnego. To plecak przeznaczoyn, zgodnie z nazwa, glownie do wedrowek pieszych.
Rower (pierwotne nazwy: welocyped, bicykl, nazwa pochodzi od brytyjskiej firmy Rover, która pierwotnie produkowała rowery), pojazd napędzany siłą mięśni osoby nim kierującej przy pomocy przekładni mechanicznej, wprawianej w ruch (najczęściej) nogami.
rover: włóczęga, wędrowiec.
PS. o ile mnie pamięć nie myli to sam pisałeś w wątku "w czym nosić sprzęt" że zgodnie z nazwą ten plecak jest dla rowerzystów :P
maver1ck ja w zeszlym roku bylem na 4 tygodniowej wyprawie rowerowej.
Mialem ze soba 350d, Kita, 50/1.8 i 85/1.8. Wszystko zapakowalem w Rezo 160
i do sakwy razem z torba. W razie upadkow oblozylem torbe ubraniami.
Na szczescie nic sie nie dzialo. Sprzet w pelni sprawny, dostep dosc szybki,
choc trzeba sie zatrzymac, zeby wyciagnac aparat.
Na Twoim miejscu zapakowalbym wlasnie wszystko do sakwy, z jednej strony.
Z drugiej strony natomiast zrownowazyc jakimis ciezkimi rzeczami. Statyw
bym wzial tak jak piszesz, jak namiot prostopadle do osi roweru, na sakwach.
Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem.
Pozdrawiam
No wlasnie takie rozwiazanie ma swoje wady i zalety.
Glowna wada jest utrudniony dostep do sprzetu.
Z reguly bede chcial zatrzymac sie na chwile. Pstryknac widoczek i pojechac dalej. Inaczej sie nie da na wyprawie gdzie pokonujemy kolo 100 km.
Co do upadkow to wbrew pozorom wydaje mi sie ze kierownica jest bezpieczniejszym miejscem niz sakwy z boku.
Praktycznie maja 20 kg w sakwach z tylu nie da sie przeleciec przez kierownice
A jak lecisz to na bok. (wiem teoretyzuje, nie udalo mi sie jeszcze wywalic majac sakwy)
No wlasnie takie rozwiazanie ma swoje wady i zalety.
Glowna wada jest utrudniony dostep do sprzetu.
Z reguly bede chcial zatrzymac sie na chwile. Pstryknac widoczek i pojechac dalej. Inaczej sie nie da na wyprawie gdzie pokonujemy kolo 100 km.
Co do upadkow to wbrew pozorom wydaje mi sie ze kierownica jest bezpieczniejszym miejscem niz sakwy z boku.
Praktycznie maja 20 kg w sakwach z tylu nie da sie przeleciec przez kierownice
A jak lecisz to na bok. (wiem teoretyzuje, nie udalo mi sie jeszcze wywalic majac sakwy)
To chyba faktycznie jedynym rozwiazaniem pozostaje jakas sakwa na kierownicy.
A pokonujac 100 km dziennie mozna spokojnie zrobic sobie kilka przerw w trakcie
jazdy
W tym roku tez planuje spedzic kolo 4 tygodni na rowerze i bede musial
sprawdzic, czy na szyi przez jakis czas nie moznaby wozic aparatu.
Dostep w kazdej chwili do pstrykadla to fajna sprawa
rower i aparat.. hm...
jeśłi mamy plecak foto to bez problemu jest bo one są przystosowane do worzenia sprzętu i statywu,
ale jeśli mamy torbe to najlepiej wsadzić ją do plecaka jakiegoś dobrego i po kłpocie.. a statyw albo przytroczyć z boku albo w środek jesli duży plecak.
-> Elandril jeśli chcesz wozić sprzęt na szyi ta albo musisz mieć krótki pasek aby wisząc i dyndając się nie walił o rame i kiere.. ale wtedy ciężko do oka przyłozyć.. chyba ze pozostaje przełożenie przez szyje i ramie poprawia to stabilnośc i nie majta się ale zanim podniedsiesz do oka to albo musisz zdjąć albo śmiesznie przesunąć pasek na szyi... wiec w ten sposób bedzi eciężko - moze roziązanie teog to sakwa na kierownice jak pisz ainni...
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
Ja niedawno wróciłem z dwutygodniowej wyprawy rowerowej w Szwecji. Dzień w dzień dwie tylnie sakwy i worek transportowy z namiotem (całość około 25kg) + LowePro SlingShot 200 na plecach z C350D + C18-55 + Sigma 70-300 + grip + dodatkowe akumulatorki, karta pamięci, szmatka, okulary i takie tam.. Nie powiem, że mnie nie irytował ten plecak po dłuższej jeździe, ale dało się przyzwyczaić. Nie wyobrażam sobie innej opcji na rower. Może i męczące, ale ogólnie jestem zadowolony bo natrzaskałem sporo zdjęć i dzięki obracanej torbie nie byłem za bardzo przeklinany przez pozostałych uczestników częstym spowalnianiem tempa.
Raz miałem małe OTB (bez sakw, ale z plecakiem). Oczywiście pierwsze co zrobiłem, to nerwowy przegląd zawartości plecaka i sprawdzenie aparatu, potem obejrzenie roweru, a na końcu spostrzeżenie, że mam kilka niezłych siniaków-krwiaków (dwa do dzisiaj) i pościeraną skórę . Sprzęt był na szczęście cały i zdrowy (czyt. miałem sporo szczęścia).
Plecak mam od niecałego roku i bardzo często z nim jeżdżę. Jak nie biorę gripa to zmieści się jeszcze spokojnie dętka, mała pompka i skromny prowiancik . Deszcz, błoto - zakładam pokrowiec i zero zmartwień. Na zbytnie szarżowanie sobie z nim nie pozwalam, ale jestem naprawdę zadowolony. Za to z pewnością minusem jest słaba wymiana ciepła na plecach i całą skuteczność koszulek rowerowych szlag trafia.
Wiosna niedługo. Pora pomyśleć o wyjazdach w plener na rowerku ze sprzetem foto. Jeżdżę starym, ale po renowacji, składakiem typu Wigry. Cha... wygląda jak nowy . Brakuje mi tylko czegoś w czym wygodnie i... bezpiecznie mógłbym przewozić sprzęcicho fotograficzne. Znalazłem w internecie takie coś:
Istniejemy w Polsce od 1995 roku, dotychczas stworzyliśmy sieć sprzedaży hurtowej i detalicznej opartej na ponad 400 odbiorcach, w tym największe firmy w kraju.
Jesteśmy dystrybutorem takich marek jak: Alpina, Topeak, Sigma, Ortlieb, Tubus, Trelock, Ergon, Burley, FollowMe, Infini, Ziener, Hanseline. Posiadamy również sieć salonów sprzedaży detalicznej. Co roku drukujemy ogólnopolski katalog produktów, który jest naszą ofertą handlową.
i tak sobie myslę: gdyby wyrzucić ze środka wszystko co tam zamontowane, zastosować do wyścielenia karimatę, folię bębenkową, wykonać przegrody wg.własnych potrzeb i posiadanego sprzętu foto, to może z takiej torby byłby jakiś pożytek. Torba jest z materiału który z całą pewnością sprzęt ochroni.
Co o tej torbie sądzicie Czy ktoś z forumowiczów takiej używał Jak sie sprawdziła w praktyce
Sorki za odświeżanie starego tematu, ale wydaje mi się on nadzwyczaj interesujący. Dopiero teraz na tą torbę trafiłem w internecie.
Raju, ale drogi ten Twój patent - ja od lat używam tej samej torby (co nie znaczy, że tego samego egzemplarza) - http://velo.com.pl/php/produkty.php?...44&p=%&id=1040
Jeździ w niej 20d w futerale. Torba starcza na min. 2 lata jazdy w każdych warunkach - słońce, kurz, błoto, deszcz. Wiadomo - im trudniejsze tym się szybciej postarza. Tania, lekka, pojemna, sprawdzona.
Namierzona torba na bagaznik Bike- box2 jest ... pancerna .
A czy Twoja to pomieści takiego Canona 20D +obiektyw Canon 70-200/4L USM + osłona przeciwsłoneczna (wszystko razem założone)? Jakie są wewnętrzne jej rozmiary? Możesz podać?
Namierzona torba na bagaznik Bike- box2 jest ... pancerna .
A czy Twoja to pomieści takiego Canona 20D +obiektyw Canon 70-200/4L USM + osłona przeciwsłoneczna (wszystko razem założone)? Jakie są wewnętrzne jej rozmiary? Możesz podać?
Podam pośrednio (rower mam w garażu i nie chce mi się teraz tam iść ). Ona mieści w środku (nieco na ścisk, po rozsunięciu suwaka powiększającego jej objętość) torbę topload zoom AW (http://www.torbylowepro.pl/product_i...oducts_id=194). Ta torba mieści natomiast 20D+70-200/2,8 spokojnie
Można skorzystać z nieco mniej pancernej torby na aparat i jest szansa na zmieszczenie 100-400 z korpusem.
Torba nie musi być pancerna. Planujesz jakieś zderzenia?
Przy ew. upadkach sprzętowi nic się nie dzieje.
Z doświadczenia wiem, że większość posiadaczy sprzętu foto znacznie przesadza z jego zabezpieczaniem. Znacznie łatwiej jest taki sprzęt zniszczyć przez przypadkowe upuszczenie niż przez wożenie w ww. torbie, narażonego na wstrząsy. Moja dwudziestka przejechała grube tysiące kilometrów i dalej udaje się nią robić ostre fotki.
Często jeździłem tak - w górnej części: 20D z 17-70, w bocznej sakwie 70-300 w pokrowcu. Oprócz tego min. 2x750ml wody (Nałęczowianka Sprint), części zapasowe (jakiś kawałek łańcucha, klucze, rękawice, + 2 dętki, mapa, kompas).
Komentarz