Zamieszczone przez MarekC
Bezpieczeństwo w samochodach
Zwiń
X
-
-
Mogę wiedzieć jaki samochodem i z którego roku jeździsz ?? Bo czytając takie stwierdzenia dochodze do wniosku, że nie ma w nim pasów bezwładnościowychZamieszczone przez Tomasz GolinskiJa nie mówię, że ich używanie to bzdura. Ja mówie, że obowiązek ich używania to bzdura. Złaszcza w przypadku kierowcy.
Ponadto pasy powodują pewien, być może lekki, dyskomfort. Czyli kierowca się szybciej męczy i dekoncentruje.
Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Tomek, ja się w sumie zgadzam z tym, żeby znieść obowiązek używania pasów. Ale pod warunkiem, że dla korzystających z tej "ulgi" wydzieli się specjalne drogi :-) Nie na długo, powiedzmy na kilka lat ;-)Komentarz
-
-
Powtarzam - daje poczucie, że w razie wypadku może będę miał większe szanse przeżycia. Natomiast nie daje poczucia władzy nad prawami fizyki jak sugerujesz :-)Zamieszczone przez Tomasz GolinskiTo daje to poczucie czy nie?Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Hm? Specjalne drogi raczej dla korzystających z pasówZamieszczone przez muflonTomek, ja się w sumie zgadzam z tym, żeby znieść obowiązek używania pasów. Ale pod warunkiem, że dla korzystających z tej "ulgi" wydzieli się specjalne drogi :-) Nie na długo, powiedzmy na kilka lat ;-)
To oni raczej są zagrożeniem dla tych, którzy nie korzystają.
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Daje poczucie bezpieczeństwa, więc zwiększa szansę na wypadek. Prawdopodobnie zmniejsza szansę na śmierć.Zamieszczone przez MarekCPowtarzam - daje poczucie, że w razie wypadku może będę miał większe szanse przeżycia. Natomiast nie daje poczucia władzy nad prawami fizyki jak sugerujesz :-)30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
Nie wiem o jakim dyskomforcie mówisz ?? No dobra, jesli mam się położyć na siedzeniu pasażera, to czasem musze się odpiąćZamieszczone przez Tomasz GolinskiJeżdzę Skodą Felicia z 99. Są bezwładnościowe i powodują lekki dyskomfort. Jak każde.
... ale nie robię tego w czasie jazdy, gdy skupiam się na drodze..
Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Umówmy się że TOBIE daje takie "poczucie bezpieczeństwa" :-). Niepotrzebnie i bazpodstawnie generalizujesz, ze każdemu. A dowodem na to jestem choćby ja..napewno też znalazłoby się wielu innym, którym nie daje :-)Zamieszczone przez Tomasz GolinskiDaje poczucie bezpieczeństwa, więc zwiększa szansę na wypadek. Prawdopodobnie zmniejsza szansę na śmierć.Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Noo, choćby uciskają klatkę piersiową, nieznacznie. Da się do tego przyzwyczaić i być może (nie wiem) jest do pominięcia.Zamieszczone przez MarekCNie wiem o jakim dyskomforcie mówisz ?? No dobra, jesli mam się położyć na siedzeniu pasażera, to czasem musze się odpiąć
... ale nie robię tego w czasie jazdy, gdy skupiam się na drodze..
Aha, niby czemu taksówkarze są zwolnieni z obowiązku zapinania pasów?30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
A wiesz, ze to nie jest głupi pomysł ;-). Za te kilka lat będziemy opowiadać kawały, ze jesteśmy najlepszymi kierowcami na świecie, bo ci słabi i myślacy inaczej wyginęli na takich drogach :-)Zamieszczone przez muflonTomek, ja się w sumie zgadzam z tym, żeby znieść obowiązek używania pasów. Ale pod warunkiem, że dla korzystających z tej "ulgi" wydzieli się specjalne drogi :-) Nie na długo, powiedzmy na kilka lat ;-)Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Przecież sam napisałeś, że daje poczucie bezpieczeństwaZamieszczone przez MarekCUmówmy się że TOBIE daje takie "poczucie bezpieczeństwa" :-). Niepotrzebnie i bazpodstawnie generalizujesz, ze każdemu. A dowodem na to jestem choćby ja..napewno też znalazłoby się wielu innym, którym nie daje :-)
A to, że człowiek czując się bezpieczny, jest bardziej skłonny do brawury (podświadomie), jest naturalne.
Czy uważasz bardziej idąc po chodniku czy po krawędzi urwiska? Dlaczego?30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
No właśnie - demonizujesz coś co jest do pominięcia :-)Zamieszczone przez Tomasz GolinskiNoo, choćby uciskają klatkę piersiową, nieznacznie. Da się do tego przyzwyczaić i być może (nie wiem) jest do pominięcia.
Aha, niby czemu taksówkarze są zwolnieni z obowiązku zapinania pasów?
A dlaczego zawodowi kierowcy rajdowi zapinają pasy ?? Co więcej w rajdówkach mają 5-cio punktowe, te to naprawdę ograniczają ruchy w fotelu..i nie narzekają "głupcy" na to ???Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Napisałem, że daje mi poczucie nie bezpieczeństwa, tylko poczucie szansy na to że wyjdę żywy z wypadku.. a to są 2 różne sprawy. Bezpieczeństwo to dla mnie poczucie, że nic złego nie może mi się stać. Ja takowego nie mam mimo 4 jaśków, ABS, pasów i super zawiechy w samochodzie :-)Zamieszczone przez Tomasz GolinskiPrzecież sam napisałeś, że daje poczucie bezpieczeństwa
A to, że człowiek czując się bezpieczny, jest bardziej skłonny do brawury (podświadomie), jest naturalne.
Czy uważasz bardziej idąc po chodniku czy po krawędzi urwiska? Dlaczego?Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Taksowkarze sa zwolnieni z obowiazku zapinania pasow nie ze wzgledow wygody tylko ze wzgledow na zagrozenie wynikajace z przewozenia ludzi. Chodzi o to aby nie krepowaly ruchow podczas ewentualnej samoobrony itp.Zamieszczone przez Tomasz GolinskiAha, niby czemu taksówkarze są zwolnieni z obowiązku zapinania pasów?
ponadto:
Zwolnieni z obowiązku stosowania pasów:
Art. 39. 2. Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy
1) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów;
2) kobiety o widocznej ciąży;
3) kierujący taksówką osobową podczas szkolenia lub egzaminowania;
4) instruktora lub egzaminatora podczas szkolenia lub egzaminowania;
5) policjanta, funkcjonariusza Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej, inspektora kontroli skarbowej, funkcjonariusza celnego i Służby Więziennej, żołnierza Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej - podczas przewożenia osoby (osób) zatrzymanej;
6) funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu podczas wykonywania czynności służbowych;
7) zespołu medycznego w czasie udzielania pomocy medycznej;
8) konwojenta podczas przewożenia wartości pieniężnych;
9) osoby chorej lub niepełnosprawnej przewożonej na noszach lub w wózku inwalidzkim.Komentarz
Komentarz