Zamieszczone przez MarekC
Bezpieczeństwo w samochodach
Zwiń
X
-
Bezpieczeństwo w samochodach
W Szwajcarii policja ma na takie okazje aparaty na wyposażeniu i dokumentują w ten sposób prawie każdy wypadek. Co więcej, na kursach prawa jazdy oglądanie takich rzeczy jest obowiązkowe (wiem, bo sam niedawno byłem ;-) ).Tagi: Brak -
-
Dlaczego? Oglądałeś może filmik p.t. "Klaus der Stapplerfahrer"? To taki niemiecki instruktaż dla operatorów wózków widłowych, krąży od dość dawna w sieci. Jeśli komuś się wydaje, że przecież "to praca łatwa i bezpieczna, po co jakieś tam BHP" to po obejrzeniu w/w zmieni zdanie :-)Zamieszczone przez Tomasz GolinskiPrzecież to jest normalny terroryzm
Jak już napisałem wyżej, MarekC moim zdaniem udowodnił, że pokazywanie takich rzeczy jest potrzebne.Komentarz
-
Dlaczego? Z definicji. Oceny moralnej nie dołączałem. Przecież jest jasne, że chodzi o wymuszenie pewnych zachowań strachem i grozą, a nie rozumem.
A MarekC udowodnił, że jest skuteczne. A czy potrzebne to inna rzecz.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
a moim zdaniem wlasnie rozumem, a sek wlasnie w tym zeby go pobudzic u ludzi ktorzy nie maja zwyczaju go uzywac
taka jest prawda, ludzie ktorzy nie przezyli/nie spotkali sie z nastepstwami, w tym wypadku brawury drogowej nie maja pojecia jak kruche jest zycie ludzkie i co sie dzieje z ta kupa blachy ktora uwazaja za niezniszczalna,
jesli potwierdza sie wstepne ustalenia to wypadek otylii bedzie tego najlepszym przykladem
ponizej pare filmow, sadze ze autorom wlasnie chodzilo o to zeby sytuacje wryly sie w pamiec, a osoby postepujace podobnie jak na filmach wyciagnely moze jakies wnioski
Canon 30DKomentarz
-
OK, nie mam zamiaru się przez dwie strony sprzecać, bo już w wątku wyborczym pokazałeś, że to do niczego nie doprowadzi :-) Ale tak dla kompletu...
No właśnie, czy Twoim zdaniem potrzebne?Zamieszczone przez Tomasz GolinskiA MarekC udowodnił, że jest skuteczne. A czy potrzebne to inna rzecz.Komentarz
-
Nie potrzebne. Wolę by przemawiano do rozumu, choćby pokazując crash-testy bez ludzi. A następnie ustawić więcej policji. Mówię to głównie dlatego, że nie chce żyć w kraju, w którym władza rządzi przy pomocy strachu.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
no skoro twierdzisz ze skuteczne to dlaczego niepotrzebne ?
a co ma do tego wladza ???
tu chodzi o swiadomosc zagrozen jakie kazdy z nas moze powodowacOstatnio edytowany przez TommyTheCat; 1156.Canon 30DKomentarz
-
-
Moje 3 grosze to zgoda na zdjecia makabrycznych wypadkow, ktore sa skutkiem glupiej brawury i bezmyslnosci. Nie chce zeby pozniej ktos z mojej rodziny lub znajomych byl ofiara takiego bezmozgowca. Niech sie napatrzy do bolu, to moze jakies komorki sie uaktywnia. Wszyscy wspolczuja naszej swietnej plywaczce, a mnie szlag trafia ze byla taka durna za kierownica. Ogladanie fotek chyba mniej kosztuje.
A tak na boku, to ciekaw jestem kiedy jakis geniusz prawny zaskarzy koncerny motoryzacyjne, tak jak teraz nikotynowe, za to ze sprzedaja smiercionosne samochody, ktore jezdza szybciej niz jakiekolwiek prawo zezwala. Poza oczywiscie niemiecka autostrada.
Komentarz
-
A ja czekam, aż któryś prawnik zaskarży tego idiotę, który wprowadził obowiązek zapinania pasów. Dla bezpieczeństwa należy wprowadzić zakaz zapinania pasów przez kierowcę!30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
No patrz, a wydawało mi się, że wydaje Ci się, że większośc ludzi nie ma dość rozumu żeby świadomie głosować. To skąd ta chęć do edukacji kierowców "na rozum" ?Zamieszczone przez Tomasz GolinskiNie potrzebne. Wolę by przemawiano do rozumu, choćby pokazując crash-testy bez ludzi.
A z tym się zgadzam. I do tego wprowadzić szwajcarskie mandaty: powyżej 20km/h ponad limit - kilka procent od rocznego dochodu. Nie 100, 500, 1000PLN - bo to na średniej kategorii dresie wrażenia nie zrobi.Zamieszczone przez Tomasz GolińskiA następnie ustawić więcej policji.Komentarz
-
Ad. 1 Bo takie rozwiązanie sprzyja wzrostowi odpowiedzialności. A powszechne wybory sprzyjają spadkowi.
Ad. 2. Przecież to niesprawiedliwe. Sprzeczne z równością wobec prawa. Lepiej wprowadzić pręgież.
Tyle, że do surowego karania, trzeba najpierw zracjonalizować prawodawstwo. Jazda 110 km/h, a nawet 150km/h po dobrej drodze jest bezpieczna (znam takie drogi), a mimo to nie ma takich znaków ustawionych.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
Powiedz to mojemu koledze z (byłej) pracy, który miał "przyjemność" brać udział w wypadku, w którym na 4 osoby to te dwie z zapiętymi pasami przeżyły.Zamieszczone przez Tomasz GolinskiA ja czekam, aż któryś prawnik zaskarży tego idiotę, który wprowadził obowiązek zapinania pasów.
BTW, znalazłem dokładniejsze dane co do tych mandatów: http://www.radarforum.de/forum/index...=ST&f=6&t=6585
Po szwabsku, więc przykładowo:
- obszar zabudowany, 31-35km/h ponad limit: 20% rocznego dochodu, pokrycie kosztów postępowania
- autostrada, 41-45km/h ponad limit: 20% rocznego dochodu, pokrycie kosztów postępowania, dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów.
Dodam że w Szwajcarii na autostradach można jeździć max. 120km/h, w obszarze zabudowanym - 50km/h.
To co, kto jest za? :-)Komentarz
-
Widzisz, twój kolega sam będzie zapinał pasy. A ty powiedz to tym, którzy zginęli z powodu zapięcia pasów. Zreszta, każdy chyba może sobie wybrać rodzaj śmierci?
A jeśli chodzi o mandaty to jestem przeciw.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
Komentarz