3 gosci sie rozstawilo z tymi "zabawkami". Obok katedry zawsze "pelno" jest turystow. Mniemam ze ktos pyknie (lub to zrobil) fotke i sie pokaze gdzies. Mieli kilka kolorowych zabawek/stworkow i strzelali im zdjecia. Nawet bym sie nie zdzwiwil - pomyslalem ze jakis projekt dopii gosciu nie wujal puszi, podpial 70-200 2.8L i ..... zamazane logo/model (nie zaklejone tasma przyjrzalem sie uwaznie). Puszka - nowka - nie nie "popilowane". tak wiec pomyslalem ze testuja nowy sprzet. Brakk grip'a (tak wiec nie seri1 1D). Puszka duza 7D/5D - klawisze jak w 7D/5D (gosciu prawie caly czas mial przy oku i nie podejde i nie powiem czy moze sie odsunac bo chce zobaczyc czym foci). Patrzylem sie na nich oni na mnie - 1 gosciu focil te "zabawki". Mieli z soba papiery i cos tam notowali (jak szedlem w 1 strone). Moglem sie wrocic i pyknac fotke (zeby nie bylo pytan) - moze cos sie pokaze niedlugo - moze nie - moze tylko R&D - kto wie.
Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
http://www.canonrumors.com/2012/05/c...d-specs-cr2-5/
Skoro teraz wszystkie punkty AF krzyżowe w 650D, to pora na matryce tak za 2 lata co nie?Komentarz
-
Zrobią to samo co w 5D3: jeszcze bardziej schowają banding, poprawią szumy w wideo i to będzie nowa matryca, ciekawe czy będzie jakaś fajna stałka ef-s no i jak wypadnie te 18 MPx na tle 24 MPx konkurencji (po zmniejszeniu do 18 MPx) w low light.the silence is deafeningKomentarz
-
Utrzymanie 18Mpix w tym segmencie będzie oznaczać harakiri. Nawet jeśli nowa matryca 18Mpix będzie o wiele lepsza (to nie wygląda tak dobrze jak 24Mpix na pudełku). Miejmy nadzieję, że Canon zabrał się solidnie za sensor APS-C i stąd wynika opóźnienie.
A przy okazji: widzę, że 650d nie wzbudził tutaj specjalnego entuzjazmu. Wg mnie szykuje się bardzo fajny korpus, nie warto już raczej kupować 60d. Jeśli CDAF rzeczywiście będzie działać rozsądnie, to tchnie nowe życie w niektóre ciekawe kombinacje (np. 400/5.6 + 1.4 x).Komentarz
-
Po 3200 faktycznie, zatem 25 MPx po raz pierwszy, bez bandingu rodem z 50D miejmy nadzieję.
Kiedyś jak mialem G3 też miałem nadzieję, że popracują nad AF, potem uruchomiłem LV na 7D i... kupiłem GF1. Wszystko wolniejsze od tego (nawet z 20/1.7) będzie porażką, bo GF1 to stara konstrukcja, zauważalnie wolniejsza od najnowszych.
Dla mnie nadal kluczową kwestią jest dostępność lub jej brak szkła ef-s 30/1.8 w srebrnej, plastikowej obudowie z dużym napisem USM, w cenie $200-250. Dodatkowo w tym segmencie ważne jest ratowanie zdjęć czyli zrobienie z brązowej kupy odbitki, którą żona będzie chciała umieścić na drzwiach lodówki. Tu konkurencja oferuje baaardzo duży margines błędu ekspozycji. Chyba, że oleją foto całkowicie i pójdą OSTRZEJ
w wideo na co liczysz/masz nadzieję.
/edit: wie ktoś coś (powyżej CR1
) nt. AF z 5D3 w 7D2?
the silence is deafeningKomentarz
-
Obstawiałbym 21. Raz, że to wygląda duuuużo lepiej niż 18. Dwa, że nie wypada, żeby miał więcej/tyle samo co 5diii
No i pamiętajmy, że Canon ma jednak mniejszą matrycę APS-C niż Nikon.
To są takie gdybania tylko, niemniej całkiem prawdopodobne. Zakładając, że 650d rzeczywiście otrzyma AF z 60d (wg mnie bardzo prawdopodobne), to utrzymanie linii xxd będzie wymagać wyposażenia jej w AF z 7d itd., na zasadzie domina. Właściwie (niestety) jest to tylko marketingowe przepakowywanie istniejących rozwiązań, więc z punktu widzenia R&D to prawie nic Canona nie kosztuje.
A tak z innej nieco beczki. Taki rozwój wypadków jak powyżej (650d, 70d, 7dii) wg mnie oznacza, że nie będzie bezlusterkowca od Canona.Komentarz
-
Ja to prędzej bym się spodziewał smartfona z logo Canon niż bezlusterkowca.
Co do 650D to mnie interesuje czy będzie miał HDMI z wyjściem obrazu "on-line" jak w kamerach?
W następcę 7D osobiście nie wierzę. Myślę że 70D to będzie po prostu 7D w odrobinę wytanionym body z uchylnym wyświetlaczem i nowym softem."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Mimo wszystko na to ich już nie stać. Podobno anons ma być w czerwcu, podobno troszeczkę podobny do 1, całkowicie zrezygnowano z retro bs. A... i sensor ma mieć lepszy niż 1.
Te przetasowania z układem AF - imho - mogą tylko świadczyć o kulawym CDAF w lustrach.
Być może będzie AF na poziomie GH2 14/2.5 Canon zarezerwuje wyłącznie dla bezlusterkowca/ów.
Tak czy siak (cały czas) czekam na szkła i spadek D3200 do realnego poziomu 2000 zł.the silence is deafeningKomentarz
-
Komentarz
-
I dlatego tu może być. Cały Canon, poza tym nie zapominajmy, że - imho - 5D3 ma jeszcze otwartą specyfikację, o czym już pisałem. Chłopcy monitorują rynek i w razie co otworzą bardziej firmware, imho właśnie to mogą dodać koło Photokiny by znowu wrzało o 5D3.the silence is deafeningKomentarz
-
? Mocno watpie. Za duzo dali w wersji v1.0. Poza tym mimo wszystko aparat konkurencji porownywalny a na forach raczej panuje euforia a nie lamenty..
Co do EVILa to juz dali przeciez G1X - To i tak az naddto co zwykle. Ostatnimi czasy canon zrobil sie rozrzutny jesli chodzi o dobrodziejstwa - normalnie jak w dzien dziecka. Niestety dalszych rewolucji nie przewiduje, jednorazowy skok w przod po solidnym kopniaku w d.. od konkurencji.
Swoja droga chcialbym widziec miny ksiegowych skrecajacych sie w bolach, dajacych tyle dobrodziejstwa naraz. Widok musial byc przedni ..Ostatnio edytowany przez wain; 11680.40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
www.mslezak.pl/blog/Komentarz
-
Jeśli nawet skręcając się zapłakali ("Tadek, niech teraz zapłacze matka Kwiatkowszczaków"), to mają po pięćset jednodolarowych chusteczek z każdej puszki na otarcie łez
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Piszesz o bezlusterkowcu?! Toż to byłby "Lejkojad"!
EOS - conditio sine Kwanon...Komentarz
-
To chyba jednak o Nikona 1 chodzilo a nie 1Dx'a ;]
Gdyby Canon zrobil takie swoje M9 ;] W sumie kiedys dalmierze robili juz. Mysle jednak ,ze to niemozliwe. To byloby za drogie zeby sie oplacilo. Poza tym Canon nie ma optyki do tego. Fajnie by bylo gdyby zrobili pelnoklatkowa konkurencjie Fuji X-1 z FF ;] Matryca z 5tki;] Wtedy to faktycznie bylby Lejkojad...ach dobrze pomarzyc;PKomentarz
-
Szkoda - ja chyba też poproszę o słownik G32PL
Tak, ale:- Canonetki były FF - może jeszcze w pracują tam ludzie, którzy pamiętają jak się takie obiektywy robi?
- Na początek i ze trzy szkła jak w Fuji + konwerter do EF wystarczą.
- Mając układ optyczny dalmierza można zrobić dla Gietrzego szybki fazowy AF.
EOS - conditio sine Kwanon...Komentarz
-
Nie no mysle,ze problemu z zaprojektowaniem optyki to nie beda mieli;]Szkoda - ja chyba też poproszę o słownik G32PL
Tak, ale:- Canonetki były FF - może jeszcze w pracują tam ludzie, którzy pamiętają jak się takie obiektywy robi?
- Na początek i ze trzy szkła jak w Fuji + konwerter do EF wystarczą.
- Mając układ optyczny dalmierza można zrobić dla Gietrzego szybki fazowy AF.
Chodzilo mi o to,ze nie maja takiej na dzien dzisiejszy ale w sumie tym moze sie chyba tylko Leica pochwalic.
Mysle,ze gdyby pokazali cos na FF z sensownym optycznym wizjerem to wymietliby konkurencje. A skoro 5D mkII mozna sprzedac za 2k$ to i takie cudo pewnie tez bo jest tansze w budowie. Mysle,ze znalezli by na to sporo amatorow. Do tego AF, nowe szkla i konwerter EF pozwalajacy na obsluge AF. To na pewno skusiloby wielu. I ladnie podgryzlo Leice;]Komentarz
Komentarz