Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II]
Zamieszczone przez Demonos
A co powiecie na 50/1.8 IS? I nową 85 2.0 IS?
ale jak 50/1.8 IS jesli moze byc 50/2.8 IS, skoro przeciez ISO mozna wszystko nadrobic a "f/2.8 is the new f/1.8" ?
tak serio... nie nastawialbym sie na nie wiadomo co w kwestii jasnosci. jakby to bylo szklo ostre od pelnej dziury i z ladnym bokehem, to bym sie zreszta nie modlil nad nim...
co do 85 mam ambiwalentne uczucia, ta ogniskowa i nie robi. ale stabilizowane 135/2.8... oj, bieglbym do sklepu...
ale stabilizowane 135/2.8... oj, bieglbym do sklepu...
Stabilizowana L. Pewnie + 50% do ceny aktualnej L.
1.8 to nie 1.4. Ale jak już pisaliśmy, to nie mogą dać 1.4, bo by była zbyt duża konkurencja dla 1.2. Tak czy siak żadna radość. Czekamy na Sigmę. Ona chce sprzedawać towar, a nie pozycjonować.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
W 50 1,8 niech by tylko celność ,ostrość od 1,8 poprawili że by zniknęły aberracje chromatyczne to już mi w nim is nie potrzebny do szczęścia . Bo jak będzie z nim jak jest teraz, a tylko dojdzie is to pupa .
Zamieszczone przez jaś
50 1.8 IS jeśli tyko będzie odrobinę lepiej wykonany od aktualnej wersji i będę maił jeszcze canona to kupię. a zapomniałem dodać ostry od 1.8
Zamieszczone przez maciek12ss
W 50 1,8 niech by tylko celność ,ostrość od 1,8 poprawili że by zniknęły aberracje chromatyczne to już mi w nim is nie potrzebny do szczęścia . Bo jak będzie z nim jak jest teraz, a tylko dojdzie is to pupa .
tjaaa... "one 50mm to rule them all... " marzenia, te duze i te malenkie...
jesli wyjdzie stabilizowana 50-tka, to taka, zeby w zaden sposob nie zagrazala sprzedazy 50/1.4 ani zwlaszcza 50/1.2
wiec ani jasnosc f/1.8 ani cena "przystepna". badzmy realni!
Zamieszczone przez akustyk
tjaaa... "one 50mm to rule them all... " marzenia, te duze i te malenkie...
jesli wyjdzie stabilizowana 50-tka, to taka, zeby w zaden sposob nie zagrazala sprzedazy 50/1.4 ani zwlaszcza 50/1.2
wiec ani jasnosc f/1.8 ani cena "przystepna". badzmy realni!
ceny przystępnej w stabilizowanej 50/1.8 się nie spodziewam, więc o cenie nic nie pisałem - będzie po ok 2000zł (optymista ze mnie i z naciskiem na około) ale jeśli byłaby dobra to mnie nic więcej nie trzeba, 50mm to zupełnie fajna ogniskowa - przyzwyczajony jestem. 50/1.4 może wyleci z oferty i stanie się szkłem kultowym, "cfaniaczki" z allegro będą pisać "bardzo jasna prawie jak elka 50/1.2 bardzo ostra lepsza niż elka 50/1.2" i obiektyw będzie miał trzecią młodość.
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
50 1.8 IS to kontynuacja serii 24mm 2.8 IS, 28mm 2.8 IS i 35mm 2.0 IS więc jeśli światło będzie 1.8 to już dobrze, równie dobrze moze być f/2 Wspomniane szkła ze stabilizacją nie sprzedawały się dobrze przy cenach zbliżonych do 3000zł i Canon obniżył je o jakieś 25%. 50 1.8 IS podobno ma zastąpić 50 1.4 i być od niego droższa dlatego prawdopodobna wydaje mi się cena na poziomie 2000-2200zł.
50 1.i IS nie może zaszkodzić sprzedaży 50L produkowanej od 2006 roku więc, powiedzmy, w miarę nowej konstrukcji. A w czym jest 50L lepszy od 50 1.4? Plastyka, kolory i kontrast, jakość wykonania i uszczelnienia czyli cechy kluczowe dla serii L i wynikające z jasności 1.2. Dlatego nowa 50tka mająca zastąpić 20 letnią konstrukcję 50 1.4 może poprawić takie parametry jak ostrość, kolory, szybkość i precyzję AF (micro USM), a także jakość bokeh i w dalszym ciągu nie być konkurencyjna dla 50L, ale dla Sigmy 50 1.4 już tak.
Jednocześnie nie wydaje mi się żeby szybko pojawiła się nowa Sigma 50mm 1.4 Art. Sigmie brakuje szerokiej i jasnej stałki wysokiej jakości, środek ma (35,50,85) brakuje też czegoś dłuższego. Plotki mówią o nowej 24 f/1.4 i 135 f/1.8 OS i myślę,że to bardziej prawdopodobne niż odświeżenie dobrej 50 1.4 przynajmniej w ciągu najbliższego roku.
Czekam z niecierpliwością na 50 1.8 IS, chciałbym żeby zamieszało, potrzebuję dobrej 50tki, a Lka jest strasznie droga
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W 500px
potrzebuję dobrej 50tki, a Lka jest strasznie droga
I niedobra. :P Aczkolwiek jak ktoś widzi magię to ma jej tam aż nadto. :P Masz Sigmę. Jest niezła. Bo ostrość na brzegach kuleje. Aczkolwiek kuleje wszędzie oprócz nowego Zeissa 55. Ale jeżeli L jest strasznie droga, to nie wiem jak drogi jest Zeiss. Przerażająco?
1.8 w nowej 50 musi być nadal miękkie. Jakby zrobili je ostre, to by była zbyt silna konkurencja dla L. Aczkolwiek zobaczymy. Może Canon chce się też wycofać z produkcji 50L i szuka rozsądnego wyjścia. :P
Zamieszczone przez maciek12ss
ja pisałem że stabilizacja to mi lotto w 50 na czymś innym by mi zależało JW
IS przy filmowaniu to praktycznie tylko repo... bo w tym temacie ze statywem cięzko.
Jeśli natomiast chodzi o filmowanie pamiątkowe, albumowe, czy jakby tego nie nazwać to 80% tego rynku stanowi APS-C więc z 50 jest za wąsko, wtedy nakręca się 28/1.8.
Zamieszczone przez jellyeater
1.8 w nowej 50 musi być nadal miękkie. Jakby zrobili je ostre, to by była zbyt silna konkurencja dla L.
Myślę, że będzie ostre po same rogi od pełnej dziury - jak 35/2 IS. To nie jest dziś trudne.
Obiektyw 1.8 o standardowej budowie nie stanowi absolutnie żadnej konkurencji dla 50L. Daje zupełnie inny obrazek i to wystarcza.
Zawsze jak widzę fotki z 50L na 1.2 to mnie co najmniej fascynują.
Komentarz