Praca za granica jako fotograf slubny

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomcio22112
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 18

ludzie ja mam 19 lat i poszedlem do goscia zeby sie nauczyc fotografowac sluby!! na poczatku chodzilem z nim na 4-5 wesel, potem zostalem do konca sezonu i sam robilem reszte imprez.

Komentarz

• MM-architekci
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2227

Zamieszczone przez tomcio22112
      ludzie ja mam 19 lat i poszedlem do goscia zeby sie nauczyc fotografowac sluby!! na poczatku chodzilem z nim na 4-5 wesel, potem zostalem do konca sezonu i sam robilem reszte imprez.
      no i to jest blad , tzn pierwsza czesc wypowiedzi ok , druga to juz glupota

ale masz 19 lat wiec jeszcze sie nauczysz myslec
      no comment...

Komentarz

• Parteq
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1159

[...] A co do anglii to np dentysci wyjazdzaja bez jezyka i pracuja na kontrakcie za 70 tys Ł. to dlaczego ja miałbym sie tym przejmowac?
        Ale Ty tak na powaznie, czy jaja sobie robisz?

po za tym mam osoby ktore moga mi pomoc,,, a co do zwyczaji tam panujacych to mam polskiego ksiedza w anglii ktory napewno pomoze.
        Pojdzie tez z Toba na rozmowe z mlodymi? Odbierze za Ciebie telefon?

a klijentow wezme z ich domow. heh po za tym wesela w uk sa 7 dni w tyg
        Nie mam zamiaru podcinac Ci skrzydelek - wrecz przeciwnie, ten rynek jest spory i przyjmie kolejnego fotografa. Nie ma jednak latwo i nikt Cie po rekach nie bedzie calowac bo jestes z PL. Niska cena rowniez nie bedzie zawsze atutem.

Dla przykladu - jest tu cala masa studentow ktorzy robia sluby za free.
        Pomyslales o zalozeniu dzialalnosci? Co jak mlodzi poprosza Cie o rach?
        Pomyslales o ubezpieczeniu? Co jak hotel w ktorym odbywa sie slub poprosi o faks/nr polisy fotografa?

Pomijam kwestie sprzetowe - backup body, lampy itp.

Te 19 lat nie bedzie Ci pomagac - zapal to swietna sprawa, ale pytanie o doswiadczenie i portfolio bedzie na dzien dobry, masz juz www?

Masz ogolnie jakis plan?

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• pank
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1502

Jaki plan? Kolejny porywający się z motyką na słońce Panie kolego, od d. strony Pan zaczynasz, najpierw się kupuje sprzęt a później na nim zarabia, nie odwrotnie.
          Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• 1982wojtek
            Coś już napisał
            • 2008
            • 62

A co do anglii to np dentysci wyjazdzaja bez jezyka i pracuja na kontrakcie za 70 tys Ł. to dlaczego ja miałbym sie tym przejmować
            i pozdr dla pawciolbn
            Bez języka angielskiego nie kupisz nawet popularnej ''trawelki" a nie mówiąc o ustaleniu szczegółów dotyczących ślubu czy też pleneru .Za granicą nikt ci nie pomoże za darmo bo każdy się dorabia.
            wszystko znaczy NIC!!!

Komentarz

• SdoubleU
              Początki nałogu
              • 2005
              • 437

Młody wiek nie zwalnia z myślenia!!! Co chcesz tam robić bez znajomości języka??? Jeżeli zdjęcia to chyba streetfoto i krajobraz - to jest możliwe bez możliwości porozumiewania się.
              Chłopaku zastanów się w co się pakujesz i jaki wizerunek Polaka emigranta zarobkowego tworzysz - żenada!!!
              SdoubleU
              ---------------------------
              Canon :-D

Komentarz

• vinietu
                Bywalec
                • 2008
                • 116

Mega wątek, naprawdę MEGA.....będę sledził, a juz miałem iść spać.

Dlaczego UK ,....Ameryka to jest rynek. :-D
                5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Komentarz

• dziobolek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2634

Zamieszczone przez vinietu
                  Dlaczego UK ,....Ameryka to jest rynek. :-D
                  Tak, ale tam trza wizę i pozwolenie na pracę... a do UK nie!

Pozdrówka
                  "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                  Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                  tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• MM-architekci
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2227

no i ten przelicznik , ile to teraz 1 funciak cale pinć zlotych az , po co robic tutaj
                    no comment...

Komentarz

• Parteq
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1159

Zamieszczone przez dziobolek
                      Tak, ale tam trza wizę i pozwolenie na pracę... a do UK nie!
                      No niby nie, ale w Home Office trzeba sie zarejestrowac i zaplacic zeby dostac nr ubezpieczenia. Pozniej zas "pozwolenie na prace". Choc to tylko formalnosc, to jeszcze taki relikt pozostal.

Zamieszczone przez MM-architekci
                      no i ten przelicznik , ile to teraz 1 funciak cale pinć zlotych az , po co robic tutaj
                      Tylko 4.5, niestety, ale zawsze mozna podniesc cene, w koncu w uk vat tez poszedl do gory

Komentarz

• luciferi
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 181

nie doceniacie kolegi. przypomijcie sobie jak postrzegaliscie swiat majac 19 lat. i tak wam nie uwierzy

Komentarz

• underhand
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 126

...ryzykowac nie żałować! 19 lat i takie plany, brawo!

Komentarz

• marcin_es
                            • 2010
                            • 9

Wiele osób woli siedzieć na d.... i nic nie robić. Dobrze mieć jakiś pomysł i go realizować. Nawet jeśli by Ci się nie udało to na pewno się czegoś nauczysz. Jak będziesz słuchał malkontentów to skończysz tak jak oni - będziesz tylko odbierał innym marzenia. Powodzenia!

Komentarz

• Parteq
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1159

Zamieszczone przez marcin_es
                              [...]Nawet jeśli by Ci się nie udało to na pewno się czegoś nauczysz. Jak będziesz słuchał malkontentów to skończysz tak jak oni - będziesz tylko odbierał innym marzenia. Powodzenia!
                              Malkontentow?

Zapytalem "czy masz plan", bo z tego co pisal tomcio22112 jasno wynika ze go nie ma.
                              Ty piszesz: "nawet jesli by Ci sie nie udalo", a ja wlasnie pisze ze rynek przyjmie kolejnego fotografa, tylko czy masz plan jak to zrealizowac? Wlasnie zeby Ci sie udalo.

Ty wolisz poslac go na pewna smierc w mysl "czegos sie nauczysz", ale czego to juz sam pewnie nie wiesz.

Nikt ni komu tu marzen nie odbiera.

Rodzina i przyjaciele sa od tego zeby go poklepac po plecach i powiedziec "uda Ci sie".
                              Na tym forum moze dostac cos co mu sie moze naprawde przydac - kubel zimnej wody i pytania o konkrety - wlasnie po to zeby mu sie udalo.

Komentarz

• Lulu1988
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 522

Parteq dobrze mówisz, ale odrobina zachęty jest wskazana. Nawet jak tomcio nie zna języka, a tak jak teraz będzie szedł w zaparte, to i reportaż zrobi. Nie wiem jakie tam są zwyczaje, ale załóżmy, że ma zrobić samą ceremonię i 2h po - podczas ceremonii i tak się nie rozmawia a później robi to co się dzieje; jak ktoś będzie chciał w grupie to kiwnie na niego i już Ile tak na prawdę rozmawia się z PM (w dniu ślubu)? Może jestem dziwny, ale ja rzucę kilka zdań, żeby się rano przywitać, później jako ostatni składam krótkie życzenia (choć czasem trzeba wcześniej uciec) i na koniec życzę miłej zabawy jak już odjeżdżam; tylko czasami coś się zagadnie.

Jestem za bo przynajmniej ma kto pomóc. Moja siostra mieszka w Szkocji i kiedy poprosiłem ją, żeby poszukała wśród znajomych, czy nie są chętni na foto z Polski to w odpowiedzi usłyszałem jedynie "daj ogłoszenie na Gumtree"

Żeby nie było tak kolorowo: przed wyjazdem proponuję tak jak inni zainwestować kilka tysięcy w sprzęt. Osobiście odważyłem się zrobić reportaż za $$ dopiero jak dokupiłem 5DII.

Jak źle mówię to skasujcie mój post
                                Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

Pracuję...