Zmierzch aparatów Sony?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mc_iek
    Uzależniony
    • 2008
    • 790

Zamieszczone przez Roy P
    Jakby kupili A900 czy A850 to mogliby marudzić, że drogo wychodzą Zaissy ale do cropa to sporo jest taniego szkła i Sony wypuszcza kolejne (np ostatnie 85f2,8). Czy komuś takie szkło pasuje to inna sprawa ??:
    No to fajnie. SONY już 4 lata po rozpoczęciu marketingowej ofensywy, ma kilka obiektywów z własnym logo. Myślę, że to naprawdę wiekopomny wynik...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• tormentor
      Bywalec
      • 2007
      • 218

Zamieszczone przez mc_iek
      No to fajnie. SONY już 4 lata po rozpoczęciu marketingowej ofensywy, ma kilka obiektywów z własnym logo. Myślę, że to naprawdę wiekopomny wynik...
      IMO Sony targetuje glownie w segment rynku, gdzie klienci koncza na tym obiektywie, z ktorym kupili lustrzanke
      FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
      Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
      "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

Mój zięć kupił A200 kilka miesięcy po tym, jak ja kupiłem 350d na wyprzedaży w EuroAGD. Inny mój znajomy kupił A350 w zeszłym roku. Teraz obaj marudzą, że nie stać ich na dokupienie dodatkowych obiektywów i z dużą zazdrością patrzą na moje słoje do Canona, a wcale nie mam ich dużo i nie jest to jakaś masakrycznie wysoka półka cenowo jakościowa.
        ...
        To niech kupią 35/1.8, 50/1.8, 85/2.8. To bardzo przyjemne stałki, w sam raz dla amatora. I kosztują wyraźnie poniżej tysiąca każda.

Co do ilości wydany przez Sony szkieł to nie chce mi się liczyć, ale kilkanaście ich było/jest.

Komentarz

• sando
          Bywalec
          • 2008
          • 240

Moim zdaniem, nie jest źle ze szkłami do Sony. Widać, że gdy Sony przejęło Minoltę zaczęło szybko nadrabiać braki. O właśnie. Sony nie nazwał bym najbardziej innowacyjną firmą. Ale ze stwierdzeniem, że Sony jest firmą która najmocniej goni czołówkę już się zgadzam.

Komentarz

• Roy P
            Bywalec
            • 2010
            • 169

Canon to to nie jest ale dla przeciętnego amatora mają ich sporą liczbę
            Nawet dla profesjonalisty znajdzie się spory wybór
            Problem jest z tymi pośrodku :-?

Komentarz

• jacek_73
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2587

Zamieszczone przez Roy P
              Canon to to nie jest ale dla przeciętnego amatora mają ich sporą liczbę
              Nawet dla profesjonalisty znajdzie się spory wybór
              Problem jest z tymi pośrodku :-?
              ci pośrodku sobie poradzą z wyborem obiektywów, bez względu czy to będzie sony czy canon.
              Pozdrawiam.
              Jestę fotografę
              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Roy P
                Bywalec
                • 2010
                • 169

Zamieszczone przez jacek_73
                ci pośrodku sobie poradzą z wyborem obiektywów, bez względu czy to będzie sony czy canon.
                Pozdrawiam.
                hmm..
                niektórych brak rozsądnej cenowo i jakościowo 85-tki mocno w...

Komentarz

• marceleqs
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 153

Zamieszczone przez Sergiusz
                  Sklep ma sprzedawać a nie doradzać.
                  heh, to z punktu widzenia... hmmm świadomego klienta? bo przeciętni (a jest ich 20x tyle albo wiecej) wręcz proszą się o doradzanie. a wtedy... wiadomo co się doradza.. albo to co zalega, albo to co premiowane;] i tak właściwie jest prawie wszędzie.. marketing.
                  50D + 17-55/2.8

Komentarz

• jacek_73
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 2587

Świadomego klienta?

"Byt określa świadomość"

Jeśli kogoś stać to niech bierze co mu wciskają. Przecież jest internet, znajomi, tematyczne gazetki które można sobie w EMPiKu za darmo poczytać.A poza tym nikt nam nie mówił, że będzie lekko.
                    Jestę fotografę
                    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Kanghoy
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 209

Przecież jest internet
                      Marketing szeptany. Fakt, że ten nieudolny idzie łatwo wychwycić. Ten który jest robiony z głową już gorzej.

znajomi
                      Ehe..... też dobry doradca, zazwyczaj kupili to co Pan w sklepie doradził ;].

tematyczne gazetki które można sobie w EMPiKu za darmo poczytać
                      ... szczerze? Często te testy nie poruszają zagadnień które mnie interesują. Może to i znośny doradca, ale też wcale nie jest super. To tak jakbyś po testach na optyczne.pl uznał że wiesz wszystko o tych produktach. IMHO tak nie jest, trzeba często trochę doświadczenia żeby coś wybrać świadomie, a co za tym idzie albo polegać na sprawdzonym człowieku który siedzi w branży, albo samemu przetestować trochę rzeczy na własnej skórze.
                      google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

P.S.
                        Być może błędnie, ale uważam że wyświetlacz w moim 50d zawdzięczam nie panom z canona, ale firmie sony.

To akurat zawdzięczasz Panom z Samsunga .
                        Co do Sony w Polsce i ich sprzedaży. Ja mam wrażenie, że bardzo duże znaczenie u nas ma kwestia ceny i wyboru. Jak się popatrzy na półkę sklepową z aparatami to na niej jest: jeden dwa Canony, w tej samej liczbie Nikon, z jeden Olek, jakiś Pentax i pięć Sony. Jeszcze do tego ze trzy te Sony są tańsze od najtańszego aparatu konkurencji + wszechogarniająca reklama w połączeniu z wręcz symboliczną marką - no niema szans to się musi sprzedawać choćby sprzedawcy chórem odradzali.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Sergiusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2708

Ale w tej materii marketingu Nikon też już coś robi http://fotofanklub.pl/index.php?opti...rsy&Itemid=191
                          Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• marceleqs
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 153

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Sony [..] to się musi sprzedawać choćby sprzedawcy chórem odradzali.
                            Sęk w tym, że z tego co zauważyłem najwięcej promotorów jest z Sony, najwięcej miejsca na regałach, kuwetach, gablotach zajmuje Sony, najczęściej też widzę ich reklamy (choć ostatnio Nikon często reklamują), no i tak jak zauważyliście, jest od groma modeli nieróżniących się od siebie za to w gromadzie na sklepie, gdzie znajdzie się obok jeden Canon, dwa Nikony, jakiś Olek i zleżały Pentax W dodatku chyba żadna marka poza Sony nie wciska w lustrzanki tyle pierdół niepotrzebnych jak mnogość p. tematycznych, liczebne opcje mordo-wykrywacza, zamknięte-oko-wykrywacza itp. dynamic range'ów, mini hdr'ów, panorama-snap.. i w zasadzie spoooorej większości starcza zestaw 18-55+55-200 i uciecha, że SteadyShot jest w korpusie. Bo po co im takie pierdoły jak szeroka szklarnia, rynek wtórny, miliony akcesoriów.. zwykłego klienta raczej to nie obchodzi, ma być wszystko na raz bo dalej nie zamierza inwestować, w końcu świadomość posiadania lustra wystarczy;]
                            50D + 17-55/2.8

Komentarz

• Sergiusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2708

Tak, tyle,że o ile nie pojawił się jeszcze następca A 900 to pół biedy ale brak następcy nie produkowanego od jakiegoś czasu A 700 daje do myślenia i budzi zaniepokojenie wśród użytkowników tego systemu.
                              Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• dziobolek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2634

Zamieszczone przez Sergiusz
                                Tak, tyle,że o ile nie pojawił się jeszcze następca A 900 to pół biedy ale brak następcy nie produkowanego od jakiegoś czasu A 700 daje do myślenia i budzi zaniepokojenie wśród użytkowników tego systemu.
                                Czyżby kolejny "upadający" system???

Pozdrówka!
                                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

Pracuję...