Prawa autorskie

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

MM-architekci --> mógłbyś podać podstawę takowych "strat moralnych"?

Komentarz

• HuleLam
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1641

Zamieszczone przez fotomoto
      Życzę powodzenia ale nie widzę tego zbyt różowo. Miałem podobną sprawę jakiś czas temu , wykorzystanie moich zdjęć w katalogu reklamowym dużej firmy , złożyłem zawiadomieniena policji ,wszystkie dowody, orginały zdjęć ,zrzuty ze strony, żadnych wątpliwośći.
      I co ... po kilku miesiącach przyszło umorzenie. Można było się odwoływać , ale sobie odpuściłem bo sprawę prowadzi prokaratura właściwa dla miejsca zamieszkania pozwanego , czyli sprawy w drugim końcu polski i ciężko się przebić przez lokalne układy.
      Bo trzeba było iść do adwokata, specjalisty od Prawa Autorskiego. Policja nie jest od tego by ścigać wykorzystujących bezumownie zdjęcia.
      zdRAWKi
      Fotograf platoniczny

Komentarz

• MM-architekci
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2227

Zamieszczone przez MC_
        MM-architekci --> mógłbyś podać podstawę takowych "strat moralnych"?
        Jaka chcesz podstawe ? Wybacz rozmawialem z policjantem jakis czas temu , jedna sprawa to wycena strat zw z publikacja np inna sprawa ze mozna dochodzi rozszczen za "wyzadzona krzywde" , bo ktos w koncu moze poczul sie urazony publikacja ? Oczywiscie marna szansa zeby z tego tytulu cos wyskrobac , u nas nie ameryka ;]
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        A i podczas rozmowy z prawnikiem ZPAFU , rowniez o tym wspominal , o stratach moralnych itp ale to tylko w wypadku pozwu do sadu.
        Ostatnio edytowany przez MM-architekci; 18449. Powód: Automerged Doublepost
        no comment...

Komentarz

• MC_
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3444

Akurat na znajomości prawa funkcjonariuszy Policji to bym zbytnio nie polegał.
          Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że jeśli Sąd nie zasądzi pełnej kwoty żądanej w pozwie, to powód ponosi część kosztów postępowania i kosztów sądowych?

Komentarz

• MC_
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3444

Z komórki pisałem, nie wiem czemu krzaki wyszły. Napiszę jeszcze raz:

Akurat na znajomości prawa funkcjonariuszy Policji to bym zbytnio nie polegał.
            Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że jeśli Sąd nie zasądzi pełnej kwoty żądanej w pozwie, to powód ponosi część kosztów postępowania i kosztów sądowych?

Komentarz

• MM-architekci
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2227

no tak jasne zdaje sobie sprawe , tylko jesli ktos zawinil , to zakladam ze sad jednak dziala tak jak powinien dzialac i nie dojdzie do tego ze sam bede musial dokladac do interesu

w pierwszej kolejnosci i tak warto cisnac na zalatwienie sprawy polubownie
              no comment...

Komentarz

• MC_
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3444

Jeśli przesadzi z żądaniem to być może będzie musiał dołożyć do interesu...

Jeśli chodzi o "straty moralne" to niezbyt widzę możliwość ich wykazania. Przypominam, że mówimy o realiach RP a nie USA. I życie to nie pewien program na TVN czy filmy amerykańskie.

Komentarz

• MM-architekci
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2227

No wiec wlasnie. Tak naprawde rzadko kiedy dojdzie do jakichs strat moralnych , ale jesli np powiedzmy firma wykorzysta zdjecia mojej mamy , to mam prawo czuc sie urazony ( poza faktem wykorzystania samych zdjec ) , tym bardziej jak np reklama bedzie no nie wiem , nie moralna , albo przesmiewcza. Mysle ze wtedy troche inaczej sie to traktuje , ale to margines spraw pewne ;]
                  no comment...

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

Raczej nie Ty a Twoja mama, ale masz rację.

Komentarz

• Maciej
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 175

Jeśli mogę tutaj to chciałbym przedstawić swój prozaiczny problem.
                      Robiłem zdjęcia na pewnej imprezie oficjalnej. Dzień po tej imprezie zadzwonił do mnie dziennikarz z pewnej lokalnej gazety z zapytaniem czy nie przesłałbym mu paru zdjęć do wykorzystania.
                      Zgodziłem się i wysłałem zdjęcia- kilka do wyboru.
                      Gazeta ukazała się drukiem i moje zdjęcia są tam oczywiście zamieszczone ale z podpisem: foto: archiwum
                      Tak się więc zastanawiam czy to jest fair, że nie wymieniają mojego imienia i nazwiska pod zdjęciem? Podpis że zdjęcie jest z ich archiwum jednoznacznie tez wskazuje że są jego właścicielami/autorami co nie jest prawdą.

W korespondencji mailowej, którą prowadziliśmy nie pisałem, że chcę abym był wymieniony jako autor bo wydawało mi się to oczywiste. Mam już za sobą publikację zdjęcia w przewodniku turystycznym oraz w kalendarzu z firmy DEMART i kiedy tam zapytałem czy będę wymieniony jako autor to miła Pani odpowiedziała: ależ to oczywiste.
                      Tak więc w tym przypadku już o to nie pytałem.

Zastanawiam się teraz, że może taka praktyka jest stosowana w gazetach i mojego nazwiska wcale pod zdjęciem być nie musi - co sądzicie?
                      https://www.flickr.com/photos/80042060@N07/albums

Komentarz

• C80
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 855

Mi tez kilka razy się tak zdarzyło. Był też przypadek, że obce zdjęcie było podpisane moim nazwiskiem. Innym razem moje zdjęcie zostało podpisane cudzym. Trochę to drażni...
                        [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• MM-architekci
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2227

Że zakładanie że coś w gazecie jest oczywiste , jest nie porozumieniem , i masz efekt.

Generalnie powinni podpisać , czemu nie zrobili , to bym starał się teraz wyjaśnić.

PS. Powiedziałeś im że udostępnisz , nie wspomniałeś o warunkach , więc oni mogli uznać że nie ma dosłownie żadnych. Może to być też błąd osoby która skład robiła i nie miała info czyje to.
                          no comment...

Komentarz

• Maciej
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 175

Dzięki za opinie- dla własnej satysfakcji sprawę wyjaśnię. Zresztą w tej gazecie wszystkie zdjęcia są podpisane foto: archiwum oprócz tych które robił sam dziennikarz - tam jest on wymieniony z imienia i nazwiska.
                            Jak już napisałem wcześniej nie żądałem aby moje dane były pod zdjęciem bo uważałem, że to sprawa oczywista - zresztą zobaczymy co facet powie.
                            https://www.flickr.com/photos/80042060@N07/albums

Komentarz

• Tezet-gdynia
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1283

Zamieszczone przez MM-architekci
                              ...
                              PS. Powiedziałeś im że udostępnisz , nie wspomniałeś o warunkach , więc oni mogli uznać że nie ma dosłownie żadnych.
                              Z drugiej strony - jesli nie wspomnial o warunkach, to moze powinni przyjac warunki standardowe ? Mogl nie wspominac, bo mogl nie miec warunkow specjalnych. Jakies normy jednak sa wszedzie przeciez...
                              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• MM-architekci
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2227

Też tak uważam ale gazeta to gazeta , zdjęć czasem na tony przerabiają i olewają to i owo.
                                no comment...

Komentarz

Pracuję...