Sprzedaż RAW-ów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • patyn
    Coś już napisał
    • 2010
    • 71

Zamieszczone przez pank
    Wszystkie informacje jakie są w Rawie możesz wyciągnąć już dzisiaj, za 10 lat ani nawet za 100 ich nie przybędzie.
    Informacji na pewno nie przybędzie. Ale sposobu ich obróbki też nie? Chyba dobrze wiesz co miałem na myśli ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Żeby niepotrzebnie nie przedłużać powiem tylko tak … W pełni rozumiem, że sprzedawany jest produkt finalny. Nie pojmuję jednak czego tak się boją Ci, którzy nie chcą udostępnić RAW-ów. To prawda, że nie wszystkie zdjęcia muszą być udane. Jeśli jednak ktoś jest dobrym fotografem (powtarzam: fotografem, nie mylić z grafikiem) to i RAW-ów wstydzić się nie powinien. A jeżeli ktoś ma ochotę sfajdolić Wam nazwisko to zrobi to bez względu na to czy dacie mu RAW-a czy JPG-a. Chyba każdy z Was ma w chałupie stertę archaicznych negatywów. Wolelibyście je na papierze? W końcu na papierze to „wersja finalna”! Nie zostawiajcie ludzi bez „negatywu”…
    Ostatnio edytowany przez patyn; 32757. Powód: Automerged Doublepost
    Szumofob i żyletofil

Komentarz

• pank
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1502

Fotografia to fotografia, raw to tylko cyfrowa klisza. Niewywołana klisza z analoga też fotografią nie była. Kiedyś negatyw trzeba było mieć żeby móc zrobić z niego odbitki, teraz odbitki robi się z plików które klienci dostają więc na prawdę nie widzę potrzeby dla jakiej miał bym oddawać rawy.
      Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• jpl
        Coś już napisał
        • 2006
        • 50

Zamieszczone przez pank
        Proszę Cię, czy to na prawdę trzeba tłumaczyć? Najwięcej klientów przychodzi z tzw. polecenia, są to znajomi ludzi którym robiło się zdjęcia, Ci wszyscy znajomi oglądają właśnie radosną twórczość Pana Kamińskiego myśląc że to Twoje dzieło. Zakładając, że zdjęcie jest na prawdę zmasakrowane, jak myślisz, ilu z tych znajomych do Ciebie trafi? To czy masz konto na NK czy nie jest bosko nieistotne.
        Większość znajomych Pana Kamińskiego ma, zapewne, bardzo podobny gust. Może się więc okazać że ta zmasakrowana fotka najbardziej im się spodoba. Zdjęcia ślubne zwykle ogląda się z "autorskim" komentarzem młodych, jest więc duża szansa że Pan Kamiński pochwali się jak ładnie poprawił zmasakrowane zdjęcie.

Jeśli chodzi o umieszczanie zdjęć na NK to google search nie ma tam wstępu - szansa na to że przypadkowi ludzie negatywnie zweryfikują fotografa jest raczej minimalna.
        jakub.labenski.pl, Flickr

Komentarz

• pank
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1502

A ma facebooka wstęp ma? Albo picassę, fotkę, milion innych portali?
          Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

Zamieszczone przez patyn
            Chyba każdy z Was ma w chałupie stertę archaicznych negatywów. Wolelibyście je na papierze? W końcu na papierze to „wersja finalna”! Nie zostawiajcie ludzi bez „negatywu”…
            to pokaz mi profesjonalnego fotografa, ktory oddawal klientom negatywy ... w sumie to sie nawet nie trudz, bo sam fakt ze to robil skresla go z miana bycia prefesjonalista/zawodowcem

panowie, to wasza sprawa jak cenicie swoja prace i co robicie ze swoimi plikami, ale skonczcie pisac bzdury, ze to normalne i godne pochwaly postepowanie, bo z cala pewnoscia takim nie jest w kregach profesjonalistow.
            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• autograf
              Coś już napisał
              • 2009
              • 51

Zamieszczone przez Czacha
              panowie, to wasza sprawa jak cenicie swoja prace i co robicie ze swoimi plikami, ale skonczcie pisac bzdury, ze to normalne i godne pochwaly postepowanie, bo z cala pewnoscia takim nie jest w kregach profesjonalistow.
              Wypowiedź, stwierdzenie godne Moderatora. Subtelne, niemałostkowe i jakże trafne. Brawo!

Komentarz

• Czacha
                fotograf
                • 2004
                • 4868

Autogoraf, bede wdzieczny jesli przestaniesz trollowac w watkach w ktorych nie jest to mile widziane (w zasadzie trollowanie nie jest zalecane, jesli ktos ma ochote korzystac z forum w najblizszym czasie). Masz juz jedna sciane placzu, skup sie na niej. Od wycieczek osobistych masz priwa, zatem prosze grzecznie abys je tam kierowal, tym samym konczac komentarze w stylu jaki zaprezentowales powyzej.

Moja prosba jest jednorazowa i prosze abys potraktowal ja powaznie. Jesli masz zamiar ja zignorowac i bedziesz kontynuwal ten temat w tym lub w innym watku, mozesz po prostu zaczac pisac kolejna skarge do Hazana, lub Radia Zet jesli wolisz, bo obawiam sie, ze bez tego sie nie obejdzie. Pisze to publicznie, aby potem nie bylo 'siurprajzy'.

EOT .. i abys potem nie mial pretensji, rozwine ten skrot w naszym ojczystym jezyku - "koniec tematu".

Podpisano,
                niewychowany i chamski moderator.

Komentarz

• Sergiusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2708

Bardzo ciekawa dyskusja ale coś mi się zdaje, że prowadząca donikąd.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  To znaczy mam na myśli cały wątek a nie dwa ostatnie posty.
                  Ostatnio edytowany przez Sergiusz; 14465. Powód: Automerged Doublepost
                  Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Czacha
                    fotograf
                    • 2004
                    • 4868

Masz racje Sergiusz, gdyz jest to kolejny z przykladow istnienia dwoch szkol - otwockiej i falenickiej Jedni beda twierdzic, ze oddanie RAW'a to swiety obowiazek fotografa, a drudzy ze to grzech smiertelny

Komentarz

• autograf
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 51

Czacha - pozwolę sobie zacytować całego Ciebie:

"jesli to ma dzialac zastraszajaco - nie dziala."

Komentarz

• Sober
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 513

Zamieszczone przez optick
                        To ja poprosze nowy komputer z full oprogramowaniem i monitorem EIZO Bo to przecież tylko komputer, oprogramowanie i monitor ....
                        Hmm... dość pokrętna logika. Potrzebujesz nowy monitor żeby kliknąć "eksport do tiff" po tym jak robiłeś już eksport do jpg?

Komentarz

• Sempoo
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 273

Nie oddaje się RAWów.

W umowie dotyczącej naszej usługi należy zastrzec, że klient otrzymuje finalny, przygotowany przez nas materiał w tiff 16-bit / jpg. Powtarzam - finalny i obrobiony, tak jak np. książka w księgarni. I że RAWów nie otrzymuje, bądź dla żartu dać zapis, iż każda klatka RAW jest indywidualnie wyceniana, tutaj startowałbym od 1000zł za 1 sztukę

Przecież klient widzi nasze portfolio i sam decyduje, czy podoba mu się nasza robota - jeśli nie, to szuka innego fotografa, który wg jego uznania radzi sobie lepiej. A pan Henio niech sobie i siedzi w zawodzie 40 lat, niech zjada zęby... to nie ma znaczenia. Bo i tak może być 100x marniejszy w porównaniu z utalentowanym 30-latkiem.

Stary / doświadczony nie równa się zaje**ty.
                          60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• ripek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1486

Ja mam w ofercie. Rawy 1500zł, Jpegi z rawów po prodstawowej obróbce 850zł. I ludzie biorą bo jakaś ciotka się zaplącze w obiektyw a nie będzie tego w pakiecie to też chcą mieć takie ujęcia.
                            Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• czerwiniak
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 196

Zamieszczone przez koy
                              Komentarze dotyczące techniki proszę daruj sobie, bo w ten sposób możemy tutaj godzinami wytykać sobie błedy. O mój warsztat się nie martw. Kończy ten off-topic bo tylko nie potrzebnie zaśmiecamy ten wątek.
                              Zgadzam się z tym
                              5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
                              ---------------------------------------

Komentarz

• Mad_Mac
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 1458

W zyciu bym klientowi rawow nie oddal.
                                Klient kupuje produkt finalny i tyle. Znam np jedna amatorke edycji zdjec ktora przerabia sobie fotki rodzinne na bw itp i wlasnie ostatnio pytala sie mnie o rawy bo cos tam wyczytala na forum jakims ze lepiej robic w rawach.
                                Nie bede komentowal jej obrobki, mozecie sie tylko domyslec o czym mowie. Dla niej to poprostu zabawa ktora nawiasem mowiac wychodzi tragicznie.
                                Ostatnio zrobilem sesje kolerzance i prosila mnie o oryginalna fotke bez obrobki bo mowila ze bardzo ja zmienilem(tylko obrobka do bw usuniecie worow z pod oczu i dodge and burn na tle). Zgodzilem sie jako ze to kolerzanka i poslalem jej surowizne z puszki z zaznaczeniem ze to fotka nie do publikacji. Zgadnijcie co, na nastepny dzien byla na facebooku jako fotka zrobiona przezemnie. Krew mnie zalala.
                                Ciekawe jak by taki fotograf slubny zareagowal jak by swoje zdjecia zobaczyl na roznych portalach ze skaszaniona obrobka bo klijent pobawil sie w grafika.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                                Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

Pracuję...