Nie wiem skad takie wnioski , nie przypominam sobie zeby ktos tu pisal o tym , robienie na jpg zbrodnia nie jest , a tym bardziej klasyfikowanie przez to kogos. Jakbym zdjec nie obrabial , poza korekta WB , to pewnie robil bym na jpg.
Sprzedaż RAW-ów
Zwiń
X
-
-
Oczywiście ze legalnie. To znany Chełmiński fotograf. Nazywa się Rozynkowski (nie usłyszycie o nim za wiele, nawet nie ma swojej strony bo jak sam mówi: "Nie potrzebna mi reklama, mam dość klientów"). Jest na prawdę równy gość i zna się na tym co robi. I jak już pisałem, chętnie zamieszczę foty, które mi zrobi. Co nie zmienia oczywiście faktu że jego RAW-y chętniej sam bym sobie obrobił
Szumofob i żyletofil
Komentarz
-
Odnosiło się to pośrednio do kolegi Panka i stwierdzenie " to fotoziutki robią w Rawach ?". Ale ogólnie jest takie przekonanie i pogląd że jak ktoś robi w jpg ( głównie chodzi mi o ślubną ) to labo leniwy albo nie wie po co raw
Zgadza że , nikt tego dosłownie nie mówi ale daje się odczuć coś takiego.
Komentarz
-
Fotoziutek to określenie poziomu fotografii nie wieku fotografa. Tak jak są leciwi mistrzowie tak i są małoletnie fotoziutki.Co niektórym kopara ze zdumienia opadnie gdy zorientują się jak szybko sami zostaną fotoziukami. A ci, którzy dziś idą do przedszkola ,nauczą się czytać i z niekłamaną pogardą wyrażą swe zdanie o waszych umiejętnościach i doświadczeniu.
Jesteście pewni że uczycie się zawodu z podręczników waszych rówieśników?Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz
-
Pozwólcie drodzy że się jeszcze ustosunkuje do myśli, która się tutaj przewija a mianowicie, że jak ktoś przerabia Wasze RAW-y to sfajdoli Wam nazwisko. Załóżmy że jakiś Pan ... np. Kamiński dostanie od Was RAW-y. Ściągnął sobie pirackiego PS-a w zeszłym tygodniu. Obrobił Waszą fotę i jest pełen podziwu dla swojego "dokonania". Drukuje ją w pobliski LAB-ie i wkleja do swojego albumu ślubnego. No faktycznie! Nigdy więcej nie znajdziecie już klienta! Wszyscy zobaczą jaki robicie shit! W końcu cały świat podziwia album ślubny pana Kamińskiego!
Paranoja ... !
Jeśli faktycznie jesteście tak dobrzy jak deklarujecie (a wierzę że tak jest) to jakiś śmieszny jegomość, który obtrzaska Wasze foty w PS nie zepsuje Waszego nazwiska.Szumofob i żyletofil
Komentarz
-
Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem jak można świadomie obciąć sobie 80% informacji które aparat może przekazać karcie. Jest to skrajnie nie profesjonalne bo robiąc tylko w jpg pozbawiasz się możliwości uratowania niejednego zdjęcia którego z jpega wyciągnąć się nie da. Z resztą, nie obraź się, ale to co pokazujesz na swojej stronie IMHO w większości pod "fotoziutkizm" się kwalifikuje.Odnosiło się to pośrednio do kolegi Panka i stwierdzenie " to fotoziutki robią w Rawach ?". Ale ogólnie jest takie przekonanie i pogląd że jak ktoś robi w jpg ( głównie chodzi mi o ślubną ) to labo leniwy albo nie wie po co raw
Zgadza że , nikt tego dosłownie nie mówi ale daje się odczuć coś takiego.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Teraz wyobraź sobie źe Pan Kamiński pokazuje też to zdjęcie na NK i zgodnie z tym co miał napisane w umowie podpisuje Twoim imieniem i nazwiskiem.Pozwólcie drodzy że się jeszcze ustosunkuje do myśli, która się tutaj przewija a mianowicie, że jak ktoś przerabia Wasze RAW-y to sfajdoli Wam nazwisko. Załóżmy że jakiś Pan ... np. Kamiński dostanie od Was RAW-y. Ściągnął sobie pirackiego PS-a w zeszłym tygodniu. Obrobił Waszą fotę i jest pełen podziwu dla swojego "dokonania". Drukuje ją w pobliski LAB-ie i wkleja do swojego albumu ślubnego. No faktycznie! Nigdy więcej nie znajdziecie już klienta! Wszyscy zobaczą jaki robicie shit! W końcu cały świat podziwia album ślubny pana Kamińskiego!Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz
-
Komentarz
-
Proszę Cię, czy to na prawdę trzeba tłumaczyć? Najwięcej klientów przychodzi z tzw. polecenia, są to znajomi ludzi którym robiło się zdjęcia, Ci wszyscy znajomi oglądają właśnie radosną twórczość Pana Kamińskiego myśląc że to Twoje dzieło. Zakładając, że zdjęcie jest na prawdę zmasakrowane, jak myślisz, ilu z tych znajomych do Ciebie trafi? To czy masz konto na NK czy nie jest bosko nieistotne.Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz
-
Żelazna logika. I tu mnie maszProszę Cię, czy to na prawdę trzeba tłumaczyć? Najwięcej klientów przychodzi z tzw. polecenia, są to znajomi ludzi którym robiło się zdjęcia, Ci wszyscy znajomi oglądają właśnie radosną twórczość Pana Kamińskiego myśląc że to Twoje dzieło. Zakładając, że zdjęcie jest na prawdę zmasakrowane, jak myślisz, ilu z tych znajomych do Ciebie trafi? To czy masz konto na NK czy nie jest bosko nieistotne.
Ale jak już mówiliśmy rzadko kto prosi o RAW-y. Jeżeli ktoś już prosi ... to widocznie ma jakieś pojęcie i nie musimy się aż tak bać o swoje nazwisko. Poza tym ... czy to znaczy że nie da rady zmasakrować JPG-u i władować go na NK czy do swojego albumu?Szumofob i żyletofil
Komentarz
-
Pewnie że da radę zmasakrować jpg, ale będzie ciężej. Z resztą nie tylko o to chodzi. Jeżeli ktoś chce mnie wynająć jako fotografa to widział zdjęcia na mojej stronie i na ich podstawie wyrobił sobie zdanie czego może po mnie oczekiwać, produktem który sprzedaje nie są rawy, są nim zdjęcia, raw jest tylko jedną ze składowych finalnego produktu, owszem, najważniejszą, ale nie jedyną a ja nie chcę oddawać półproduktu, bo nie to oferuję.Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz
-
A na samum końcu i tak laboludek dorzuci swoje trzy groszeŻelazna logika. I tu mnie masz
Ale jak już mówiliśmy rzadko kto prosi o RAW-y. Jeżeli ktoś już prosi ... to widocznie ma jakieś pojęcie i nie musimy się aż tak bać o swoje nazwisko. Poza tym ... czy to znaczy że nie da rady zmasakrować JPG-u i władować go na NK czy do swojego albumu?Komentarz
-
[QUOTE=pank;796252]Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem jak można świadomie obciąć sobie 80% informacji które aparat może przekazać karcie. Jest to skrajnie nie profesjonalne bo robiąc tylko w jpg pozbawiasz się możliwości uratowania niejednego zdjęcia którego z jpega wyciągnąć się nie da. Z resztą, nie obraź się, ale to co pokazujesz na swojej stronie IMHO w większości pod "fotoziutkizm" się kwalifikuje.
Tak myślałem, że bez prywaty się nie obejdzie
Krytyke przyjmuje - ile słów osób tyle opini. Widzę, że fotoziutkizm to już na stałe do słownika wszedł.
Komentarz
-
Tutaj mogę się po części zgodzić. Jeżeli stać by mnie było na kogoś kto jest nie tylko świetnym fotografikiem ale i grafikiem ... RAW-y nie byłyby mi potrzebne. Co nie zmienia jednak faktu, że technika tak pędzi na przód, że z obecnych RAW-ów w PS-ie za 10 lat może da się wyciągnąć rzeczy o których nawet taki szpec jak Ty obecnie nie ma pojęcia. Ale cóż ... nie miałbym ich ... bo 10 lat wcześniej musiałbym dopłacić +50%.Pewnie że da radę zmasakrować jpg, ale będzie ciężej. Z resztą nie tylko o to chodzi. Jeżeli ktoś chce mnie wynająć jako fotografa to widział zdjęcia na mojej stronie i na ich podstawie wyrobił sobie zdanie czego może po mnie oczekiwać, produktem który sprzedaje nie są rawy, są nim zdjęcia, raw jest tylko jedną ze składowych finalnego produktu, owszem, najważniejszą, ale nie jedyną a ja nie chcę oddawać półproduktu, bo nie to oferuję.Szumofob i żyletofil
Komentarz
-
Bez urazy, pytałeś więc odpowiedziałem, a jak wszedłem na Twoją stronę to zrozumiałem dla czego pytasz. Na początek mniej lampy i nie prosto w twarz i już będzie lepiej.
Wszystkie informacje jakie są w Rawie możesz wyciągnąć już dzisiaj, za 10 lat ani nawet za 100 ich nie przybędzie.Tutaj mogę się po części zgodzić. Jeżeli stać by mnie było na kogoś kto jest nie tylko świetnym fotografikiem ale i grafikiem ... RAW-y nie byłyby mi potrzebne. Co nie zmienia jednak faktu, że technika tak pędzi na przód, że z obecnych RAW-ów w PS-ie za 10 lat może da się wyciągnąć rzeczy o których nawet taki szpec jak Ty obecnie nie ma pojęcia. Ale cóż ... nie miałbym ich ... bo 10 lat wcześniej musiałbym dopłacić +50%.Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz
-
Nie pamiętam żebym gdzieś o coś pytał ? Zwrócił tylko uwagę tylko na pewiem fakt. Komentarze dotyczące techniki proszę daruj sobie, bo w ten sposób możemy tutaj godzinami wytykać sobie błedy. O mój warsztat się nie martw. Kończy ten off-topic bo tylko nie potrzebnie zaśmiecamy ten wątek.Komentarz
Komentarz