Techniki oświetlenia - komentarze

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rorochch
    Coś już napisał
    • 2010
    • 84

orlen.ownlog.com,
    Uff, wreszcie ktos spostrzegawczy, ktory nie oglada tylko wlasnych zdjec, lub publikacji na plfoto, onephoto, czy innych tego typu portalach. Tam tez sa oczywiscie ciekawe produkcje, ale w sladowych ilosciach. Wiekszosc z nich tylko psuje gust widzow. Coz takie czasy. Nie uwazam, ze magazyny to "bog wi co", ale przynajmniej w wiekszosci sa tam dobre foty, tak krajowych fotografow jak i zagranicznych. Warto ogladac gazety. Jeszcze i z tego wzgledu, ze publikacji na papierze bedzie coraz mniej. Prasa drukowana pada, niestety... A zeby nie sciagac gradobicia forowiczow na wlasna glowe dodam: nie jestem "slawnym profi". Choc nie jestem profi calkiem nieznanym. :-) Bardziej bawi mnie reportaz, ale i studio kreci. Slowem: mam manie na punkcie fotografii. Ale to chyba tak, jak wszyscy tutaj. :-)
    Vitez, masz urlop? Mam nadzieje, ze wkrotce "znikniesz" wiekszosc z tych farmazonow.:-)

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

Ja tam zdecydowanie od fotografii wolę cycki i czekoladę ale mam takie pytanie z krawędzi technik oświetlenia. Czemu to modelce wystają czarne ramiączka stanika spod białych ramiączek sukienki? Nic tak nie psuje nawet najlepszej techniki jak źle dobrany kolor bielizny.
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Zamieszczone przez rorochch
        Kat padania rowna sie katowi odbicia. Czy jakos tak. :-) Tu musi byc rownowaga pomiedzy prawym ramieniem (blizszym lampie) i tym drugim, ktore lapie swiatlo od sciany.
        A to nie jest tak, że u ciebie większość światła na modelkę też jest bezpośrednio z softa, tyle że nie ma takiego mocnego cienia jak u mnie (bo u ciebie światło jest bardziej na wprost)? Ściana aż tak dużo nie odbija... Owszem, redukuje siłę cieni, ale w znikomym procencie w stosunku do światła głównego.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Sebcio,
          Tak, na laptopie. Wiekszosc fotografow tak robi. Nie wiedziales?
          Nie demagogizuj jeśli nie potrafisz tego udowodnić. Skąd wziąłeś tą "większość" ?
          Jakieś konkretne dane?

Vitez, masz urlop? Mam nadzieje, ze wkrotce "znikniesz" wiekszosc z tych farmazonow.:-)
          Szkoda że wg mnie większość tych farmazonów to Ty wypisujesz.

Ocena subiektywna, nie-moderatorska - pokazujesz zdjęcia pełne błędów (nie piję tylko do tego wątku czy tylko do kilku ostatnich zdjęć) a próbujesz robić się na guru oświetleniowe. I jeszcze warsztaty prowadzisz na których nawet micles potrafił lepiej od Ciebie ustawić światło (albo obrobić zdjęcie).
          I jak ktoś śmie skrytykować to od razu jeżysz się i stajesz do konfrontacji. Np mi możesz teraz odpisać: "a kimże ty jesteś by oceniać mnie, sam robisz beznadziejne zdjęcia" .

Idealnie pasujesz do cytatu w moim podpisie. Raczej EOT z mojej strony a czy czyścić czy nie to pozostawię do oceny innym moderatorom, bo wg mnie większość Twoich wypowiedzi w tym i 'plenerowym' wątku należałoby przeczyścić, by nie dawać złych przykładów... jeszcze ktoś pomyśli że naprawdę tak się robi...

Ale raczej sugerowałbym zostawienie czy wycięcie do osobnego wątku, bo krytykujący Cię mają rację a Twoje odpowiedzi są mocno niemerytoryczne niestety - warto tego typu konfrontacje zostawiać potomnym by każdy mógł sobie wyrobić własne wyobrażenie o tym kto w danym temacie (a tu mamy ważny temat - oświetlenie w studio) ma rację. I to można ocenić głównie po zaprezentowanych zdjęciach.
          Ostatnio edytowany przez Vitez; 18.

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

Troszkę sobie pożartuję :
            Zamieszczone przez Vitez
            I jeszcze warsztaty prowadzisz na których nawet micles potrafił lepiej od Ciebie ustawić światło (albo obrobić zdjęcie).

(...)

warto tego typu konfrontacje zostawiać potomnym by każdy mógł sobie wyrobić własne wyobrażenie o tym kto w danym temacie (a tu mamy ważny temat - oświetlenie w studio) ma rację. I to można ocenić głównie po zaprezentowanych zdjęciach.
            1) Ekhm, ale ja chcę mieć jeszcze możliwość uczestniczenia w kolejnych warsztatach rorochch'a
            2) To co, kto do mnie na warsztaty się zapisuje? ^^

Komentarz

• rorochch
              Coś już napisał
              • 2010
              • 84

Micles, cien jest w innym miejscu bo lampa stala w innym miejscu. Dziewczyna ma mniejszy cien na ramieniu blizej sciany, bo kat padania swiatla byl inny niz u ciebie, dodam, ze to iz dziewczyna znajdowala sie blizej sciany rowniez ma znaczenie. A cien jest jasniejszy, bo zdjecie w ogole jest jasniejsze.

Vitez, fotografia nie jest dziedzina demokratyczna, i zasada, ze wiekszosc ma racje tu nie dziala. Tu i w jeszcze paru dziedzinach.
              Ci fotografowie ktorych znam zwykle dzialaja na laptopach, tak jest po prostu wygodniej. Zreszta moze zauwazyles, ze w ostatnich latach laptopy staly sie bardziej popularne, a ich ceny spadly. Poszperam jeszcze w danych GUS-u jesli chcesz. :-)

Komentarz

• Sergiusz
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2708

Święte słowa. Coraz więcej osób używa laptopów i to nawet tych z dziesięć o calowym monitorem do obróbki. Oczywiście pod warunkiem, że obrabiają tyłki innych lub pisząc głupoty na internetowych forach a nie zdjęcia.

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Vitez, fotografia nie jest dziedzina demokratyczna, i zasada, ze wiekszosc ma racje tu nie dziala. Tu i w jeszcze paru dziedzinach.
                  Ci fotografowie ktorych znam zwykle dzialaja na laptopach, tak jest po prostu wygodniej.
                  A Ci fotografowie, których ja znam działają albo na komputerach stacjonarnych, albo na lapkach, ale nawet jeśli na lapkach to podłączają skalibrowany monitor.

Stwierdzenie że "większość fotografów obrabia na laptopach" jest po prostu logicznie fałszywe i nie uda Ci się znaleźć dowodów na jego potwierdzenie.
                  Trzeba było po prostu napisać "większość moich znajomych obrabia fotografie na laptopach" i tyle, bez zbędnej demagogii.

Szkoda jednak że u Ciebie i Twoich znajomych wygoda wygrywa z profesjonalizmem.

Komentarz

• jasnezetak
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 134

robicie z wątku off topic , fajnie się zaczynał a kończy na niepotrzebnej wymianie zdań.. ehhh..

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez jasnezetak
                      robicie z wątku off topic , fajnie się zaczynał a kończy na niepotrzebnej wymianie zdań.. ehhh..
                      W moim poprzednim poście uzasadniłem, dlaczego tę wymianę zdań uważam za potrzebną. Jeśli się z tym nie zgadzasz to trudno.

Komentarz

• artb
                        • 2010
                        • 13

Tego już się*czytać nie daje... Nie widzicie tego?

Vitez, na czym obrabiałeś to zdjęcie - http://www.maxmodels.pl/index.php?t=...foto&u=2611863 Podłączyłeś się do telewizora marki Rubin i dzięki niemu uzyskałeś tę głębię czerwieni?

Sergiusz, gdzie można zobaczyć Twoje prace?

Komentarz

• Sergiusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2708

A Twoje gdzie? Przyjemnej lektury: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=38575

Komentarz

• allgsm
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 311

Czytam ten watek dzisiaj caly dzien, i smiac mi sie chce. Kilku pstrykaczy dobralo sie w pary i kazdy probuje byc madrzejszy. Dalej Panowie dalej, craz lepszy humor mam
                            http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Komentarz

• Loome
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1008

Sergiusz masz wylaczone wyswietlanie obrazkow?

Komentarz

• dinderi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 3028

Zamieszczone przez allgsm.pl
                                Czytam ten watek dzisiaj caly dzien, i smiac mi sie chce. Kilku pstrykaczy dobralo sie w pary i kazdy probuje byc madrzejszy. Dalej Panowie dalej, craz lepszy humor mam
                                Dwa lata temu nie miałes aparatu w ręku http://canon-board.info/showthread.php?t=30957 Dzięki temu forum i pomocy ludzi dobrej woli reprezentujesz poziom jaki reprezentujesz. I co dzisiaj wyśmiewasz sie z "pstrykaczy"?
                                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

Pracuję...