Techniki oświetlenia - komentarze

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Techniki oświetlenia - komentarze

EDIT by Vitez:
    Jako że zaczęło się personalne jeżdżenie po zdjęciach, portfoliach, sposobach obróbki to wydzielam tu dyskusję z tego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=72387

Fajne, ale wolałbym zamknięte usta. Jeżeli chodzi o światło, to jest ok.
    Ostatnio edytowany przez Vitez; 18.
  • rorochch
    Coś już napisał
    • 2010
    • 84

Micles, to jest zdjecie z dzisiejszych warsztatow, ustawilem setup, zrobilem 1 fote (sownie: jedna), zeby sprawdzic jak to wyglada i... juz nie moglem sie dopchac do modelki. :-) Joanna ma potencjal, wiec nic dziwnego, ze panowie sie na nia rzucili. :-)
    Pewno inni maja lepsze zdjecia. A ja tylko to jedno, co za pech! :-)
    !
    Ostatnio edytowany przez rorochch; 31964. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Manaj
      Coś już napisał
      • 2009
      • 50

To zdjęcie zioma z jabłkiem było tylko wywołane z rawa na jpg, o ile pamietam to nic w nim nie ruszałem prócz kontrastu. Pewnie gdybym zasiadł do PS'a to byłoby ciekawiej, ale tutaj chodzi o setupy i pomysły nieprawdaż ?

Komentarz

• rorochch
        Coś już napisał
        • 2010
        • 84

Manaj, nie obraz sie, ale nie sadze, zebys wyciagnal z tego rawa, cos wiecej, chyba ze domalujsze chlopakowi pol twarzy. Zdjecie moze byc mocno przeswietlone, a wowczas w zaleznosci od jakosci matrycy, cos da sie w wysokich swiatlach uratowac. Tu zostana tylko brzydkie szumy...

Komentarz

• rorochch
          Coś już napisał
          • 2010
          • 84

danielp,
          a dlaczego jest takie malo kontrastowe i wyprawne z kolorow? Jaki profil wrzuciles, bo chyba nie sRGB?

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

Fajne, tylko że za duże (900pix > 800pix). Kolory i kontrasty tutaj akurat tak pasują mz.

Komentarz

• rorochch
              Coś już napisał
              • 2010
              • 84

Fajne, tylko że za duże (900pix > 800pix). Kolory i kontrasty tutaj akurat tak pasują mz.[/QUOTE]

Jednego i drugiego tu brak, mz.

Komentarz

• danielp
                • 2010
                • 4

Zamieszczone przez rorochch
                danielp,
                a dlaczego jest takie malo kontrastowe i wyprawne z kolorow? Jaki profil wrzuciles, bo chyba nie sRGB?
                Nie jestem super mocy w teorii profilów kolorów ale najprawdopodobniej to pierwsze zdjęcie które umieściłem - wywołałem dla RAW'a w przestrzeni AdobeRGB.

Oto co udało mi się wczoraj przetestować(+delikatne usunięcie w saturation koloru czerwonego):

dla profilu Adobe RGB (1998)

i
                dla profilu sRGB IEC61966-2.1

Co do kontrastu chciałem aby było bardziej soft i go nie podkręcałem - było to celowe.
                Proszę o uwagi czemu za słaby kontrast? ewentualnie jak bardzo podkręcić - bo wydaje mi się to dość subiektywne odczucie

Komentarz

• rorochch
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 84

Daniel,
                  w rzeczywistosci bylo wiecej cieni na policzku, wlosach, nosie etc. Pozbywjac sie cieni nieco splaszczyles fotografie. Na moim monitorze zdjecia wydaja sie troche wyprane z koloru. Nie przesadziles z saturacja? Ale jak mowie - to moze byc wplyw monitora, bo ja pracuje na apple, a zdjecie ustawiane na innym sprzecie moze sie nieco roznic.

Komentarz

• danielp
                    • 2010
                    • 4

Daniel,
                    w rzeczywistosci bylo wiecej cieni na policzku, wlosach, nosie etc. Pozbywjac sie cieni nieco splaszczyles fotografie. Na moim monitorze zdjecia wydaja sie troche wyprane z koloru. Nie przesadziles z saturacja? Ale jak mowie - to moze byc wplyw monitora, bo ja pracuje na apple, a zdjecie ustawiane na innym sprzecie moze sie nieco roznic.
                    Też wydaje mi się, ze to kwestia monitorów, w domu zdjęcia obrabiałem na dość dobrym monitorze a po wrzuceniu na laptop (nieMac wygląda to trochę inaczej (bo kolory są bardziej subtelne, tak jak mówisz wyprane). Te z profilu sRGB wydaje się, że ma wystarczająco żywsze kolory.

Czyli sądzisz, że powinienem dodać tylko samego kontrastu aby pokazać więcej cieni na policzku, włosach? Przyznam, że takie zdjęcie otrzymałem z RAW'a i kręciłem zbyt mocno suwakami kontrastu jedyne co muszę przyznać, że zmniejszyłem Saturation kolor czerwony tak w okolicach -20

Komentarz

• rorochch
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 84

A moze wrzuc to do image ready i przygotuj do edycji w necie (profil sRGB) i wtedy wrzuc tu. Tam sie da skorygowac kontrasty, kolor, gamma itd. Wtedy bedzie blizsze oryginalowi.

Komentarz

• danielp
                        • 2010
                        • 4

A moze wrzuc to do image ready i przygotuj do edycji w necie (profil sRGB) i wtedy wrzuc tu. Tam sie da skorygowac kontrasty, kolor, gamma itd. Wtedy bedzie blizsze oryginalowi.
                        Aktualnie nie mam Image ready. Czyli rozumiem, że czasie wywołania RAW'a należy podkręcić kontrasty, kolory, itd.?

Jeśli to nie problem - Czy mógłbym podesłać tego RAW'a na maila a z powrotem dostać plik .XMP z dobrze ustawionymi suwakami może to rozwieje moje wątpliwości

Komentarz

• rorochch
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 84

Dobry pomysl, podeslij mailem.

Komentarz

• pank
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1502

Rorochch, to co napiszę nie ma nic wspólnego z naszą dyskusją w wątku ciążowym, ale według mnie zdjęcia Miclesa są ładnie, naturalnie oświetlone, natomiast Twoje są wyjarane i płaskie (z wyjątkiem ostatniego w którym podoba mi się kontrast). Może ja czegoś nie łapię w fotografii mody ale takie przepalenia strasznie mi się nie podobają.
                            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• rorochch
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 84

Pank, tu masz czarno na bialym, ze z cyfra nie ma zartow, ze nie jest tak cierpliwa i wybaczjaca bledy jak negatyw. Zdjecie niedoswitelone sprawia wrazenie czerwonego, zwlaszcza w cieniach. Mowisz, ze moje zdjecia sa plaskie i wyjarane, a one sa tylko wlasciwie naeksponowane. Takie bylo swiatlodosc - ostre, bo bez dyfuzorow na softboxie, ale jednoczesnie miekksze niz z garnka, bo rozproszone - otwarty soft swieci wieksza powierzchnia.
                              Ostatnia fota jest ze stripa z jednym dyfuzorem (zwykle sa 2). Jest kontrastowa a jdnoczesnie czytelna w wiekszosci ciemnych partii, bo jest dobrze wyswiecona. Przyslona ustawiona w punkt, jak to sie mowi. Porownaj swiatlo na twarzy dziewczyny i swiatlo na jasnych pratiach twarzy chlopaka - jest takie samo. Z tym, ze chlopak byl robiony w nieco inym stylu, bardziej mrocznym. Ale genarlne stad sie wziely te kontrasty, ktore ci sie przeciez podobaja. Innego sposobu nie ma - trzeba dobrze naswietlic fot.

Komentarz

Pracuję...