Język nasz polski

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adso
    Początki nałogu
    • 2007
    • 310

też racja... rzecz w tym, że sformułowania występują samoistnie...bez kontekstu i sensownego zdania... takie "prawdziwki"
    galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• HuleLam
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1641

Ale beka.
      zdRAWki
      Fotograf platoniczny

Komentarz

• Adso
        Początki nałogu
        • 2007
        • 310

fotograf platoniczny... juz go lubię
        galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Parteq
          Na sesji do modelki odezwalbys sie tak bez krepacji?
          - "jutro mam zdjecia z inna niunia, albo i z trzema"
          Nie, ale z innego powodu - nie rozmawiam z mdoelką o innych sesjach z innymi modelkami, bo co ją to obchodzi .
          Natomiast tak - zdarzało mi się bezpośrednio do modelki zwracać per "niuńka, mała, laska" itp, ale to po jakimś czasie. Modelki to normalne, miłe, z poczuciem humoru, wyluzowane osoby (owszem, nie pracowałem ze starszymi modelkami niż 30 lat...) i nie obrażają się o takie spoufałe określenia. Nie jest to obraźliwe a tylko zdrobniałe.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez Adso
          Panowie....i Panie też....założyłem, że "forumowcy" to jednak ludzie inteligentni dysponujący bogatym słownictwem, a zwroty, których używają to zwykłe niechlujstwo...
          "Forumowcy" to ponad 30000 zarejestrowanych użytkowników z czego co najmniej kilka tysięcy aktywnych (nie tylko czytając ale i piszący). Twoje założenie jest... zarówno odważne jak i bardzo optymistyczne .

gdyby ktoś niechlujnie obrobił zdjęcie to wytknięto by to mu na sto sposobów, niechlujne wyrażanie się przechodzi...
          A mało to w galeriach na forum niechlujnych zdjęć i adekwatnych komentarzy? Skąd taki argument?

modelina to takie tworzywo plastyczne, które utwardza się bądź pod wpływem temperatury, bądź na powietrzu... i faktycznie w stosunku do modelki, która niejednokrotnie, ma dużo większe doświadczenie niż fotograf wydaje się obraźliwe i pozbawine szacunku.
          Modelka to taka osoba, która pod wpływem wizji fotografa, wizażystki, makijażu, ubioru, fryzury, pozy, światła, obróbki kształtuje się tak by jakiś konkretny utwór powstał. Nie na darmo najbardziej ceni się modelki "plastyczne" - czyli takie z których można wiele zrobić, wiele wydobyć, któe mają wiele twarzy i bardzo fajnie się je układa.
          Pod względem celu wykorzystywania modelki wg mnie porównanie do modeliny (zarówno funkcjonalnością jak i zbieżnością nazw) nie jest obraźliwe a jak najbardziej trafne.
          Zresztą samo słowo modelka pochodzi od "modelować", tak samo słowo modelina pochodzi od "modelować" - kształtować.
          Sam tego słowa nie używam raczej ale nie widzę w nim nic złego ani obraźliwego bo dokładnie opisuje do czego służy modelka .
          Ostatnio edytowany przez Vitez; 18. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• plaucjusz
            Bywalec
            • 2008
            • 168

I po reklamie...

To ja także dodam swoje trzy grosze do tego wątku. Zobaczcie sami. Firma produkująca chrupki do mleka zorganizowała konkurs dla dzieci. Moja córeczka wygrała pluszaka a w paczce ulotka reklamowa. Zapraszam do lektury....

Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P

Johann Wolfgang Goethe

Komentarz

• basala
              Uzależniony
              • 2008
              • 615

Mnie denerwuje mylenie dopełniacza z biernikiem. Zwłaszcza u siebie samego.

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

Noooo!!! Zarypiaste, że hej. Idealne dla doskonale czytajacych 6-latków...

Plaucjusz, dzięki za info. Bedę wiedział, czego unikac przy zakupach
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Wats0n
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 996

Zamieszczone przez Vitez
                  Zresztą samo słowo modelka pochodzi od "modelować", tak samo słowo modelina pochodzi od "modelować" - kształtować.
                  Sam tego słowa nie używam raczej ale nie widzę w nim nic złego ani obraźliwego bo dokładnie opisuje do czego służy modelka .
                  Zapomniałeś dodać, że utwardza się pod wpływem ciepła generowanego przez lampy w nieprzewiewnym studio. Czy jakoś tak.

Zamieszczone przez dinderi
                  To zjawisko określił kiedys Heraklit, zapisując słowa: "Πάντα ῥεῖ καὶ οὐδὲν μένει" - czyli na dzisiejszą polszczyzne potoczczyznę: "Kukaj ziom, jak realizm pogina"

Stosownym tłumaczeniem wydaje się być tu również fragment tekstu Dr Hackenbusha, którego to (ani tytułu piosenki) - nie przytoczę. Za takie rzeczy tu banują
                  Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Parteq
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1159

Zamieszczone przez Vitez
                    [...]
                    Natomiast tak - zdarzało mi się bezpośrednio do modelki zwracać per "niuńka, mała, laska" itp, ale to po jakimś czasie. Modelki to normalne, miłe, z poczuciem humoru, wyluzowane osoby (owszem, nie pracowałem ze starszymi modelkami niż 30 lat...) i nie obrażają się o takie spoufałe określenia. Nie jest to obraźliwe a tylko zdrobniałe.
                    Powyzsze tylko dla mnie swiadczy o tym jak traktujesz wlasny "warsztat" jako fotograf.
                    Nie wyobrazam sobie powiedziec do modelki per "niuńka, mała, laska".

Nie wazne czy ma 19 lat czy 39. Nie wazne czy sesje robie z nia pierwszy raz, czy piaty i
                    nie wazne jak dobrze sie znamy.

No ale jak napisalem wczesniej - to wszystko kwestia gustu wiec dalsze bicie piany bedzie tylko zzeralo transfer czytajacym.

A modelina to okreslenie na modeline. Modelka na modelke. Podobienstwo oczywiste a jednak dotyczy martwego i zywego obiektu. Warto znac roznice

Placjusz - jak dla mnie to strzelenie sobie samoboja przez te firme Z niesmakiem przeczytalem te ulotke.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• Bahrd
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 3053

Zamieszczone przez basala
                      Mnie denerwuje mylenie dopełniacza z biernikiem.
                      To wszystko przez rzeczowniki rodzaju żeńskiego
                      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• plaucjusz
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 168

Placjusz - jak dla mnie to strzelenie sobie samoboja przez te firme Z niesmakiem przeczytalem te ulotke.[/QUOTE]

Dokładnie. Myślę, że mocno przegięli.
                        Dobrze, że moja Amelka jeszcze nie składa liter..
                        Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P

Johann Wolfgang Goethe

Komentarz

• ewg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1079

Żyjemy w demokracji (internetowej), w której (jeszcze) każdy ma głos. Z tego (minimalistycznego) punktu widzenia wielkim optymizmem (*) napawa fakt stosowania wciąż w komentarzach jakichkolwiek pełnych wyrazów! a nie np. samego "iXa" (jak na kartach do głosowania). W demokracji nie liczy się jakość a ilość i wyborcy to wiedzą!

Nie jest oznaką "ramolenia" oczekiwanie czegoś więcej niż (przysłowiowego! ;-)) krzyżyka na karcie do glosowania. Jeśli by tak było politykami w naszej kochanej demokracji wybierani byliby wyłącznie nastolatkowie. A skoro w polityce mamy głównie starych ramoli, których przecież generalnie interesuje tylko "ilość", nie łączyłbym oczekiwania czegoś więcej... z wiekiem.

Ponieważ w demokracji, żeby zebrać dużą "ilość" trzeba się najpierw pięknie zaprezentować - nie dziw się Adso, że pod swoimi galeriami znajdujesz wiele entuzjastycznych "iXów". ;-)

* pesymizm: przekonanie, że gorzej już być nie może - optymizm: oj może... ;-)

Komentarz

• pajlot
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 202

Czytam forum już dość długo i zauwazyłem ostatnio, że dość popularne stało sie używanie zaimka "ów" . I dobrze bo przecież "ów" brzmi zdecydowanie mądrzej niż "ten" czy "taki" i wskazuje na oczytanie stosującego ów zaimek :-D gdyby nie to, że zwykle stosujący zakombinuje z odmianą jak np. tu :
                            http://canon-board.info/showthread.php?t=60631

nie jestem ekspertem w dziedzinie języka polskiego ( wogóle nie jestem ekspertem ) ale chyba powinno być : owego pilota ? i to nie jest jedyny przypadek. Ale w koncu prostacko zabrzmiało by "zakupiłem tego pilota" :-)

nie mam nic do autora wątku - każdemu może sie zdażyc - akurat rzucił mi sie w oczy.
                            Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Komentarz

• AMMarshall
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 671

Zamieszczone przez pajlot
                              Czytam forum już dość długo i zauwazyłem ostatnio, że dość popularne stało sie używanie zaimka "ów" . I dobrze bo przecież "ów" brzmi zdecydowanie mądrzej niż "ten" czy "taki" i wskazuje na oczytanie stosującego ów zaimek :-D gdyby nie to, że zwykle stosujący zakombinuje z odmianą jak np. tu :
                              http://canon-board.info/showthread.php?t=60631
                              nie jestem ekspertem w dziedzinie języka polskiego ( wogóle nie jestem ekspertem ) ale chyba powinno być : owego pilota ? i to nie jest jedyny przypadek. Ale w koncu prostacko zabrzmiało by "zakupiłem tego pilota" :-)
                              nie mam nic do autora wątku - każdemu może sie zdażyc - akurat rzucił mi sie w oczy.
                              Rzeczywiście w tamtym poście jest ewidentny błąd. Ale tak jak napisałeś to może się zdarzyć każdemu. Najprawdopodobniej w ogóle nie jesteś ekspertem od języka polskiego ale błąd w owym poście zauważyłeś.

Mnie z kolei rażą posty napisane pół na pół, tzn. część posta ze znakami diakrytycznymi, część bez. Takie niezdecydowanie...
                              Adam Marczak Marshall
                              Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• Ernest_DLRS
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1216

Zamieszczone przez Parteq
                                Od siebie fotograficznie dodam: "modelina". Wg mnie to totalny brak szacunku dla modelki.
                                Heh, też mnie to określenie doprowadza do białej gorączki.
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez plaucjusz
                                To ja także dodam swoje trzy grosze do tego wątku. Zobaczcie sami. Firma produkująca chrupki do mleka zorganizowała konkurs dla dzieci. Moja córeczka wygrała pluszaka a w paczce ulotka reklamowa. Zapraszam do lektury....

To jest typowy przykład jak produkować społeczeństwo debili, którymi w przyszłości będzie można łatwo sterować.
                                Ostatnio edytowany przez Ernest_DLRS; 14281. Powód: Automerged Doublepost
                                FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                                APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

Pracuję...