Dziwna sytuacja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sawek
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 49

Dziwna sytuacja

Witam, mam nietypowe pytanko. Znajomi na ślubie mieli wynajętego fotografa a że znajomi to poprosili mnie również o fotografowanie. Zdjęcia umieściłem na mojej www i minąwszy pół roku ten fotograf robi mi problem, że zdjęcia wykonałem z za jego "pleców" i ze to są prawa autorskie. Dodam jeszcze, że za zdjęcia od znajomych nie wziąłem pieniędzy. Czy może mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności??
  • tezmarek
    Uzależniony
    • 2009
    • 840

Zamieszczone przez sawek
    Witam, mam nietypowe pytanko. Znajomi na ślubie mieli wynajętego fotografa a że znajomi to poprosili mnie również o fotografowanie. Zdjęcia umieściłem na mojej www i minąwszy pół roku ten fotograf robi mi problem, że zdjęcia wykonałem z za jego "pleców" i ze to są prawa autorskie. Dodam jeszcze, że za zdjęcia od znajomych nie wziąłem pieniędzy. Czy może mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności??
    Moim zdaniem bredzi. Nie przejmuj się.

Komentarz

• zaitsev
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1660

Zamieszczone przez sawek
      minąwszy pół roku ten fotograf robi mi problem, że zdjęcia wykonałem z za jego "pleców" i ze to są prawa autorskie.
      Że co? To jak na jakimś pokazie jest sektor dla foto i wszyscy robią z jednego miejsca zdjęcia to też ktoś komuś prawa autorskie zabiera?
      Pokazujesz swoje zdjęcia i moim zdaniem masz do nich pełne prawo, w końcu Ty je wykonałeś swoim sprzętem. Moim zdaniem możesz go wyśmiać...
      Chyba, że chodziłeś za nim całą imprezę i podchodzi to pod plagiat... ;-)

@Edit: Czytając post 5# powyższa opinia jest raczej nieaktualna...
      Ostatnio edytowany przez zaitsev; 18103.

Komentarz

• Viracocha
        Uzależniony
        • 2004
        • 853

Dobre. Może powinieneś mu oddać swoje zdjęcia, a on by je sprzedał młodym jako swoje.

Komentarz

• sawek
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 49

sesja jak każda inna.... on ustawiał sobie młodych a ja od czasu do czasu strzeliłem. Młodzi też dla mnie pozowali a zdjęcia oddałem im za darmo

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

no chyba ze w umowie byla adnotacja o wylacznosci
            Moje wątki na forum: sport | fashion
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

no jak sesja to trochę mniej fajnie to wygląda - szczególnie, gdyby od niego tych zdjęć nie kupili
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• tezmarek
                Uzależniony
                • 2009
                • 840

Zamieszczone przez zaitsev
                Że co? To jak na jakimś pokazie jest sektor dla foto i wszyscy robią z jednego miejsca zdjęcia to też ktoś komuś prawa autorskie zabiera?
                ...
                Teraz już wiesz dlaczego reporterzy zawsze tłoczą się z przodu. Ten który przedostanie się najdalej, ma prawa autorskie do wszystkich zdjęć zza jego pleców :-D

Komentarz

• tombas
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2194

Ludzie to mają tupet:-D może zwyczajnie Twoje zdjęcia były lepsze i martwi się o swoją "pozycję" na lokalnym rynku fotoślubnym, wyślij go na drzewo.
                  Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                  (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• tezmarek
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 840

Zamieszczone przez sawek
                    sesja jak każda inna.... on ustawiał sobie młodych a ja od czasu do czasu strzeliłem. Młodzi też dla mnie pozowali a zdjęcia oddałem im za darmo
                    To zmienia postać rzeczy. Jeśli on ustawiał parę, światła i rekwizyty, to ja bym ściągnął ze swojej strony WWW takie zdjęcia (przede wszystkim bym ich nie wystawił), niezaleznie od kwestii praw autorskich.

Komentarz

• januszP.
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 634

No chyba, ze młodzi po otrzymaniu od Ciebie zdjęć zrezygnowali z jego zdjęć pod jakimś pretekstem!? Nie robię zdjęć ślubnych i nie występuję jako taki. Staram się rozpatrzeć wszystkie ewentualności argumentacji jego postępowania. I tylko taka sytuacja moim zdaniem może spowodować takie postępowanie. (Może jeszcze miał jakąś swoją scenografię , gadżety itp.) Jeżeli młodzi i on wywiązali się wzajemnie z zawartej umowy to moim zdaniem nalezy go z jego pretensjami zignorowac.

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Zamieszczone przez tezmarek
                        To zmienia postać rzeczy. Jeśli on ustawiał parę, światła i rekwizyty, to ja bym ściągnął ze swojej strony WWW takie zdjęcia (przede wszystkim bym ich nie wystawił), niezaleznie od kwestii praw autorskich.
                        Dokładnie też tak myślę - co innego reportaż, co innego sesja pozowana.
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• basala
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 615

Zamieszczone przez sawek
                          sesja jak każda inna.... on ustawiał sobie młodych a ja od czasu do czasu strzeliłem.
                          Jedna dodatkowa informacja, niby szczegół, a jak zmienia odbiór całej sytuacji...

Komentarz

• sawek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 49

młodzi normalnie wywiązali się z umowy i byli zadowoleni zarówno z jego zdjęć jak i moich. Zobaczymy jak to się dalej potoczy

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2194

generalnie to chyba pan profi fotograf zdawał sobie sprawe, że jeśli w czasie sesji towarzyszy (młodym i jemu) ktos z aparatem (mając zgode młodych) to bedzie robił zdjęcia, i jeśli wtedy mu to nie przeszkadzało to teraz uwazam to za mocno naciagane, przeciez mógł od razu zapowiedziec ze postronne osoby go rozpraszaja i pewnie wszyscy by sie podporządkowali
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

Pracuję...