Witam, mam nietypowe pytanko. Znajomi na ślubie mieli wynajętego fotografa a że znajomi to poprosili mnie również o fotografowanie. Zdjęcia umieściłem na mojej www i minąwszy pół roku ten fotograf robi mi problem, że zdjęcia wykonałem z za jego "pleców" i ze to są prawa autorskie. Dodam jeszcze, że za zdjęcia od znajomych nie wziąłem pieniędzy. Czy może mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności??
Dziwna sytuacja
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Moim zdaniem bredzi. Nie przejmuj się.Witam, mam nietypowe pytanko. Znajomi na ślubie mieli wynajętego fotografa a że znajomi to poprosili mnie również o fotografowanie. Zdjęcia umieściłem na mojej www i minąwszy pół roku ten fotograf robi mi problem, że zdjęcia wykonałem z za jego "pleców" i ze to są prawa autorskie. Dodam jeszcze, że za zdjęcia od znajomych nie wziąłem pieniędzy. Czy może mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności?? -
Że co? To jak na jakimś pokazie jest sektor dla foto i wszyscy robią z jednego miejsca zdjęcia to też ktoś komuś prawa autorskie zabiera?
Pokazujesz swoje zdjęcia i moim zdaniem masz do nich pełne prawo, w końcu Ty je wykonałeś swoim sprzętem.
Moim zdaniem możesz go wyśmiać...
Chyba, że chodziłeś za nim całą imprezę i podchodzi to pod plagiat... ;-)
@Edit: Czytając post 5# powyższa opinia jest raczej nieaktualna...Ostatnio edytowany przez zaitsev; 18103.Komentarz
-
-
sesja jak każda inna.... on ustawiał sobie młodych a ja od czasu do czasu strzeliłem. Młodzi też dla mnie pozowali a zdjęcia oddałem im za darmoKomentarz
-
no jak sesja to trochę mniej fajnie to wygląda - szczególnie, gdyby od niego tych zdjęć nie kupiliKomentarz
-
Teraz już wiesz dlaczego reporterzy zawsze tłoczą się z przodu. Ten który przedostanie się najdalej, ma prawa autorskie do wszystkich zdjęć zza jego pleców :-DKomentarz
-
Ludzie to mają tupet:-D może zwyczajnie Twoje zdjęcia były lepsze i martwi się o swoją "pozycję" na lokalnym rynku fotoślubnym, wyślij go na drzewo.Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)Komentarz
-
To zmienia postać rzeczy. Jeśli on ustawiał parę, światła i rekwizyty, to ja bym ściągnął ze swojej strony WWW takie zdjęcia (przede wszystkim bym ich nie wystawił), niezaleznie od kwestii praw autorskich.Komentarz
-
No chyba, ze młodzi po otrzymaniu od Ciebie zdjęć zrezygnowali z jego zdjęć pod jakimś pretekstem!? Nie robię zdjęć ślubnych i nie występuję jako taki. Staram się rozpatrzeć wszystkie ewentualności argumentacji jego postępowania. I tylko taka sytuacja moim zdaniem może spowodować takie postępowanie. (Może jeszcze miał jakąś swoją scenografię , gadżety itp.) Jeżeli młodzi i on wywiązali się wzajemnie z zawartej umowy to moim zdaniem nalezy go z jego pretensjami zignorowac.Komentarz
-
Dokładnie też tak myślę - co innego reportaż, co innego sesja pozowana.Komentarz
-
Komentarz
-
młodzi normalnie wywiązali się z umowy i byli zadowoleni zarówno z jego zdjęć jak i moich. Zobaczymy jak to się dalej potoczyKomentarz
-
generalnie to chyba pan profi fotograf zdawał sobie sprawe, że jeśli w czasie sesji towarzyszy (młodym i jemu) ktos z aparatem (mając zgode młodych) to bedzie robił zdjęcia, i jeśli wtedy mu to nie przeszkadzało to teraz uwazam to za mocno naciagane, przeciez mógł od razu zapowiedziec ze postronne osoby go rozpraszaja i pewnie wszyscy by sie podporządkowaliDo zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)Komentarz
Komentarz