Dziwna sytuacja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rekin
    Zablokowany
    • 2009
    • 253

Zamieszczone przez Parteq

Wejdz na pierwszy lepszy portal typu MM;

Fotograf..
    Model..
    Make'up..
    ect..
    Fotografia należny zawsze do fotografującego

Komentarz

• popetelony
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 28

Prawnie jesteś czysty - moralnie nie. Jeśli możesz z tym żyć - dawaj do przodu. Jeśli nie - spotkaj się z gościem i go przeproś. Czasem najprostrze ruchy pozwalają osiągnąć wspaniały orgazm
      pozdrówka

Komentarz

• Tezet-gdynia
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1283

Wiesz, ja wole porozmawiac, wyjasnic na miejscu itp. Ale jesli fotograf sobie przypomnial po pol roku?! Nie mogl odrazu ? Nie mogl spytac Mlodych kto to, po co, dlaczego, i w jakim celu ? No przepraszam, cos tu jest nie halo. Albo ktos mu cos podpowiedzial i chce teraz zastraszyc w jakis sposob - chociazby pienieznie za "prawa autorskie" albo poprostu zaczyna tracic klientow, i zaczyna dzialac troche od zlej strony robiac pod gore innym. Jak ja bym widzial ze ktos obok robi zdjecia (nie wierze ze ktos czail sie 150 metrow dalej z jakims 800mm) to wolal bym spytac mlodych czy go znaja, a jesli tak to zamienic z nim 10-15 minut.

Niedlugo dojdzie do paranoi ze fotograf bedzie wyznaczal teren z napisem: zakaz wstepu - sesja slubna - pod kara grzywny w wysokosci zycia...

Z drugiej strony nie fair jest robic zdjecia jako drugi, bez porozumienia z pierwszym. I jak juz doszlo do takiego czegos, to rzeczywiscie - na stronie napisac informacje kto komu robil zdjecia, kto kogo ustawial itp. Wiem ze sa jakies zasady, ale po cos ludzie potrafia mowic/pisac/porozumiewac sie pomiedzy soba. Ale jak widac zadna ze stron z tego nie skorzystala, wiec...

Fotograf pierwszy - powinien przyjac to z pokora ze nie zadzialal odrazu
        Fotograf z doskoku - powinien przyjac do siebie zarzuty, poniewaz nie skonsultowal sie z pierwszym.

www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• sawek
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 49

Zamieszczone przez popetelony
          Prawnie jesteś czysty - moralnie nie. Jeśli możesz z tym żyć - dawaj do przodu. Jeśli nie - spotkaj się z gościem i go przeproś. Czasem najprostrze ruchy pozwalają osiągnąć wspaniały orgazm
          pozdrówka
          I tu masz rację... jestem czysty, moralnie może nie do końca. Ale od kogo się uczyć jak nie od innych fotografów. Poznałem nowe miejsce na sesje, inny sposób fotografowania... a on po prostu wyczuł konkurencję i dopiero po umieszczeniu zdjęć w internecie. Zazdrość?? a może zbyt blisko siebie pracujemy?? Ja dopiero się uczę i jeszcze długo będę. Od niego nic nie wymagam i szkoda, że tak nie miło się zaczęło.

Komentarz

• rekin
            Zablokowany
            • 2009
            • 253

Zamieszczone przez sawek
            Poznałem nowe miejsce na sesje, inny sposób fotografowania... a on po prostu wyczuł konkurencję i dopiero po umieszczeniu zdjęć w internecie. Zazdrość??
            Siedzieć komuś na plecach. Ja nie mam żadnych zahamowań, ale nawet ja tak chamski nie jestem

Komentarz

• Parteq
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1159

Zamieszczone przez rekin
              Fotografia należny zawsze do fotografującego
              Masz na mysli prawa autorskie czy majatkowe?

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• rekin
                Zablokowany
                • 2009
                • 253

Zamieszczone przez Parteq
                Masz na mysli prawa autorskie czy majatkowe?
                Mam na myśli to że nikt nie może mówić o prawach autorskich jako własnych gdy np forumowicz z tego wątku fotografuje jak to miało miejsce. Normalnie gdyby forumowicz wtargnął do studia foto na sesje mody można by wyrzucić, ale nie w takiej sytuacji jak to opisano powyżej. Forumowicz miał "akredytacje" ze strony pary młodych.
                Ostatnio edytowany przez rekin; 25004.

Komentarz

• Parteq
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1159

Zamieszczone przez rekin
                  Mam na myśli to że nikt nie może mówić o prawach autorskich jako własnych gdy np forumowicz z tego wątku fotografuje jak to miało miejsce. Normalnie gdyby forumowicz wtargnął do studia foto na sesje mody można by wyrzucić, ale nie w takiej sytuacji jak to opisano powyżej. Forumowicz miał "akredytacje" ze strony pary młodych.
                  No ale dalej nie odpowiedziales mi na moje pytanie.

Ale nieistotne.

Prawa autorskie - tak, mozna sie pochwalic takimi zdjeciami i zawsze beda Twoje.
                  Prawa majatkowe - hm.. o to wlasnie chodzi.

Czy po takiej sesji mozesz zaczac zarabiac tymi zdjeciami? Wkladac je na swoja strone jako oferta? Dobrze to napisal ktos wyzej - jesli mozesz z tym spac - Twoja sprawa

Przyszedles na gotowe niejako, mial "akredytacje" na co? Na powielanie pracy fotografa czy kreowanie swoich/nowych kadrow/zdjec? Temat rzeka. Co powiedzieli mlodzi i jak - tego nie wiesz. Co innego wziac pare na bok i zorganizowac sobie wlasna sesje.

Cholera,
                  a mialem zdjecia obrabiac..

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• sawek
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 49

dziękuje wszystkim, temat rozwiązany

Komentarz

• vidocq
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 157

Zamieszczone przez sawek
                      dziękuje wszystkim, temat rozwiązany
                      Tak z ciekawości, jak rozwiązany?
                      pozdrawiam, vidocq

Komentarz

• trrr
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 115

jestem ślubnym fotografem i jesteś zwykłym złodziejem.

oczywiście jest na to paragraf, ponieważ korzystałeś z myśli artystycznej której nie byłeś autorem. Zdjęcie to nie tylko wykonanie /naciśnięcie spustu/ ale rozmieszczenie planu światła i modeli. Skoro pracował na umowę/jeżeli nie to jego strata/ może żądać od młodych odszkodowania wg stawek ZAiKS za to że ktoś korzystał z jego pracy i się tym reklamował, do tego odszkodowanie od ciebie za psucie wizerunku i utratę dodatkowego źródła finansowania, także jesteś głęboko w dupie.

Chyba że zapytałeś "czy mogę robić zdjęcia". ale takie cwaniaczki przeważnie tylko przeszkadzają niż pytaja..

Komentarz

• Czacha
                          fotograf
                          • 2004
                          • 4868

Wystarczy ze mlodzi powiedza, ze sami sie ustawiali ... i Twoja teoria legła w gruzach... a cwaniaczka widze w Tobie, a nie w koledze ktory zapytal jak poradzic sobie w tej sytuacji.
                          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• rekin
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 253

Zamieszczone przez trrr

oczywiście jest na to paragraf(...)ZAiKS
                            Można chronić układ choreograficzny i wtedy odtwarzanie tego układu na własną rękę jest nielegalne-ale co to ma do fotografii
                            A nawet jeśli, to tamten fotograf na pewno nie rejestrował układu w ZAiKS i nie zapłacił składki więc- dużo szumu o nic
                            Ostatnio edytowany przez rekin; 25004.

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2194

Zamieszczone przez trrr

oczywiście jest na to paragraf, ponieważ korzystałeś z myśli artystycznej której nie byłeś autorem. Zdjęcie to nie tylko wykonanie /naciśnięcie spustu/ ale rozmieszczenie planu światła i modeli. Skoro pracował na umowę/jeżeli nie to jego strata/ może żądać od młodych odszkodowania wg stawek ZAiKS za to że ktoś korzystał z jego pracy i się tym reklamował, do tego odszkodowanie od ciebie za psucie wizerunku i utratę dodatkowego źródła finansowania, także jesteś głęboko w dupie.

Chyba że zapytałeś "czy mogę robić zdjęcia". ale takie cwaniaczki przeważnie tylko przeszkadzają niż pytaja..
                              za nazwanie kogos złodziejem też jest paragraf (no chyba że masz dowody popełnienia przestepstwa, to jako prawy obywatel nasz obowiazek zgłoszenia tego faktu odpowiednm organom)
                              aż się dziwie że nikt (czytaj Vitez :-D ) nie posprzata takich stwierdzen, bo to bardzo, bardzo nieładnie wygląda:-D
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• trrr
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 115

Zamieszczone przez Czacha
                                Wystarczy ze mlodzi powiedza, ze sami sie ustawiali ... i Twoja teoria legła w gruzach... a cwaniaczka widze w Tobie, a nie w koledze ktory zapytal jak poradzic sobie w tej sytuacji.
                                żyjesz w czasach komuny i zakłamania.. wiedz ze w kazdej z takich spraw jest wyrok o przestępstwo nie wykroczenie(powyżej 350zł a wg ZAiKS bardzo łatwo przekroczyć tą stawke) wtedy jest to kradzież/paserstwo(jeżeli pozbawiłeś dochodów), do tego jeżeli fotograf udowodni że kłamia("ja sama") a nie jest to trudne choćby pokazanie podobnych swoich zdjęć i nikt się nie będzie wystawiał się za takiego złodzieja za wyrok o składanie fałszywych zeznań, raz że wyrok dwa ludzie są już normalni i nie oszukują dla potrzeb innych.
                                Jeżeli jest zapis o tym że nie zgadza się na innych fotografujących ma pewne odszkodowanie. Ze strony młodych

powinieneś przeprosić że nie byłeś świadomy, zagrożeń idących za tego typu wystawianie zdjęć i poprosić o nie wstrzyanie niepotrzebnych konsekwencji i zapytać o odszkodowanie.

Osobiście nie odpuszczam już takim cwaniaczkom, zawsze można zapytać a nie wtryndalać się i żerować na czyjeś pracy i jeszcze podpisywac ją jako swoja.

nie napisz nigdy że młodzi ci pozwolili bo jako fotograf powinieneś wiedzieć że nie wolno żerować na czyjeś pracy, a będzie to traktowane jako zwalenie winy. Młódzi nie muszą znać prawa autorskiego ale każdy kto zajmuje się fotografią za pieniądze ma obowiązek/jak nie zna buli/.

kieruje się opinią okradzionego fotografa/okrada złodziej/.

nic nie musisz w ZAiKS ale możesz kierować się w postępowaniu ich kwotami które są zawsze przyjmowane, i w sumie traktowane jako wycena ewentualnej szkody.
                                Ostatnio edytowany przez trrr; 28774.

Komentarz

Pracuję...