Dziwna sytuacja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Parteq
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1159

Zamieszczone przez sawek
    młodzi normalnie wywiązali się z umowy i byli zadowoleni zarówno z jego zdjęć jak i moich. Zobaczymy jak to się dalej potoczy
    Moze fotograf o tym nie wiedzial? Nie widzial drugiego fotografujacego.

Mnie byloby nieprzyjemnie gdybym ze swojej sesji z mlodymi zobaczyl zdjecia kogos innego z jego logiem/nazwa strony www lub reklamujace jego www - komercyjne www.

Masz z tego wlasnie slubu zdjecia na tej stronie: http://www.fotokostrzewa.pl/ ?

Masz swoja strone i wyglada ona na strone komercyjna.
    Chyba ze jezdzisz po calej Polsce i wykonujesz zdjecia za free?

Podlaczajac sie wiec pod jego prace reklamujesz teraz swoje uslugi.
    Troche "a feee".

Nie ma tu zadnego znaczenia czy jemu za to zaplacono a Tobie nie.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• tombas
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2194

na poczatku troche inaczej to wyglądało/inaczej to przedstawiłes, ale teraz po tym co zapodał Parteq nie mam juz do Ciebie tyle sympatii co na początku:-D
      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

Zrobic nic Ci nie moze, co najwyzej naskoczyc.. ale nietaktem jest wykorzystanie zdjec z sesji ustawianej, gdy to nie Ty ją organizowales.
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Parteq
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1159

Zamieszczone przez tombas
          na poczatku troche inaczej to wyglądało/inaczej to przedstawiłes, ale teraz po tym co zapodał Parteq nie mam juz do Ciebie tyle sympatii co na początku:-D
          Nie no, spokojnie, nie wiadomo jeszcze czy jest dokladnie tak jak opisalem

To domniemania na podstawie postow sawka.

Moze te zdjecia sa na jakiejs innej stronie tylko dla mlodych - jako pamiatka ze slubu.
          Nie na wlasnej - tej ktora podalem. To juz jednak "watkotworca" sawek moglby potwierdzic lub zaprzeczyc

Komentarz

• zaitsev
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1660

Zamieszczone przez sawek
            sesja jak każda inna.... on ustawiał sobie młodych a ja od czasu do czasu strzeliłem. Młodzi też dla mnie pozowali a zdjęcia oddałem im za darmo
            To zupełnie zmienia sytuację i moja pierwsza wypowiedź nijak się do niej ma.
            Z jednej strony miałeś zgodę młodych na robienie zdjęć. Trzeba pamiętać, że na proces zrobienia zdjęcia składa się właśnie też ustawienie modeli, oświetlenia. Z drugiej więc strony, jeśli to fotograf faktycznie ustawiał Parę, a Ty robiłeś takie zdjęcia, umieściłeś je na stronie i firmujesz je swoim nazwiskiem, to nie jest to do końca w porządku. Jestem ciekaw zakończenia tej sprawy.
            Ostatnio edytowany przez zaitsev; 18103.

Komentarz

• sawek
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 49

Tak zdjęcia były na mojej www i chyba trochę nie w porządku, że tak wyszło dwóch fotografów na jednej sesji. Miejsce wybrali młodzi. A co z obróbką tych zdjęć? Samo zdjęcie wykonałem ja jak również obróbką się sam zająłem.
              Czy żeby było w porządku powinienem podpisać zdjęcie coś w stylu "sesja wykonana przy pomocy fotografa ....... " ??
              Dla świętego spokoju zdjęcia już poleciały z www. Szkoda tylko że podczas sesji nie zabronił towarzyszyć, no może dlatego, że nie miał pojęcia, iż umieszczę je w internecie.

Komentarz

• Parteq
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1159

Zamieszczone przez sawek
                Tak zdjęcia były na mojej www i chyba trochę nie w porządku, że tak wyszło dwóch fotografów na jednej sesji. Miejsce wybrali młodzi. A co z obróbką tych zdjęć? Samo zdjęcie wykonałem ja jak również obróbką się sam zająłem.
                Czy żeby było w porządku powinienem podpisać zdjęcie coś w stylu "sesja wykonana przy pomocy fotografa ....... " ??
                Dla świętego spokoju zdjęcia już poleciały z www. Szkoda tylko że podczas sesji nie zabronił towarzyszyć, no może dlatego, że nie miał pojęcia, iż umieszczę je w internecie.
                No i dobrze zrobiles ze zdjales. Wiecej na tym zyskasz niz stracisz.

Zdjecia ktore wykonales sa Twoje i koniec. Nie ma gadania.
                Sprawa zamieszczania ich na swojej www i firmowania tym swoich uslug - to juz inna kwestia.

To jak podpiszesz zdjecie tez Twoja sprawa.
                Zeby wszystko mialo rece i nogi byloby idealnie gdyby fotograf ktory organizowal sesje wiedzial o tym i sie na to zgodzil, chcial sie na to zgodzic. Proponowalbym sie dogadac.
                Nie wiem kto ma jaka pozycje w miejscu gdzie robicie zdjecia i czy mocno sobie wchodzicie w rynek.

Natomiast nie wyobrazam sobie ze na slubie podczas sesji skupiam sie na kims kto pstryka z tylu i ustalam z nim zasady publikacji jego zdjec..

Zdazalo mi sie ze ktos podchodzil i pytal czy moze rowniez wykonywac zdjecia - nigdy nie odmawialem. Zdazalo sie tez ze ktos nie pytal i robil - nie zawracalem sobie tym glowy.
                Odpukac - jeszcze sie to nie obrocilo przeciwko mnie

Komentarz

• rekin
                  Zablokowany
                  • 2009
                  • 253

W miejscu publicznym wolno fotografować wszystko co się komu podoba. I jak coś mu nie pasuje to gazem go potraktuj

Komentarz

• zaitsev
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1660

Zamieszczone przez rekin
                    W miejscu publicznym wolno fotografować wszystko co się komu podoba. I jak coś mu nie pasuje to gazem go potraktuj
                    Kolega to się chyba z choinki urwał. Ma podejść do fotografa ślubnego i mu gazem po oczach? Bo nie bardzo rozumiem...
                    Nie wiadomo czy to było w miejscu publicznym czy na terenie prywatnym. I chodzi o to, czy miał prawo robić zdjęcia Młodym ustawionych przez fotografa i firmować je swoim nazwiskiem, a nie czy można fotografować w miejscu publicznym. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Komentarz

• rekin
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 253

Zamieszczone przez zaitsev
                      Kolega to się chyba z choinki urwał. Ma podejść do fotografa ślubnego i mu gazem po oczach? Bo nie bardzo rozumiem...
                      Nie wiadomo czy to było w miejscu publicznym czy na terenie prywatnym. I chodzi o to, czy miał prawo robić zdjęcia Młodym ustawionych przez fotografa i firmować je swoim nazwiskiem, a nie czy można fotografować w miejscu publicznym. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
                      Ustawianie modela i światła nie jest objęte żadnymi prawami autorskimi.

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez rekin
                        A ten znów z jakimś gazem wyjeżdża w kolejnym wątku... Chcesz gazu? Proszę bardzo: http://tinyurl.com/yazzc4u
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• sawek
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 49

Zamieszczone przez rekin
                          No i o to mi chodziło

Komentarz

• zaitsev
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1660

Zamieszczone przez rekin
                            Zamieszczone przez zaitsev
                            Trzeba pamiętać, że na proces zrobienia zdjęcia składa się właśnie też ustawienie modeli, oświetlenia. Z drugiej więc strony, jeśli to fotograf faktycznie ustawiał Parę, a Ty robiłeś takie zdjęcia, umieściłeś je na stronie i firmujesz je swoim nazwiskiem, to nie jest to do końca w porządku.
                            Wypowiedziałem się już na ten temat. Dodam tylko, że może nie jest objęte prawami autorskimi (nigdzie o nich nie wspomniałem), ale przyznasz, że fotografia zaczyna się od pomysłu, przez ustawienie modeli, make-up, ustawienie światła, rekwizyty, dopiero później są parametry ekspozycji, spust migawki i obróbka. Jeśli pierwszą część tego procesu wykonał za niego ktoś inny, a efekt końcowy podpisał swoim nazwiskiem, to nie jest to w porządku.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1283

Hmmm, tak czytajac wychodzi na to ze niby mozna, a niby nie mozna. W sumie jakby na to zdrowo spojrzec to:

- Fotograf ustawial pare i robil zdjecia z miejsc w ktorych mial "wizje"
                              - Druga osoba nie mogla stac w miejscu gdzie miala by taka sama "wizje" - jedynie centralnie ZA fotografem - czyli majac jego plecy w kadrze
                              - Jesli dodatkowa osoba byla obok - kadr jest zupelnie inny

Idac tokiem ze - Fotograf ustawial = ma prawa do zdjec. Mozna stwierdzic ze jesli choreograf robi choreografie taneczna, a my robimy zdjecia to tez nie mozemy sie podpisac pod zdjeciami bo to działo choreografa...

Jak chcesz byc zlosliwy dla niego(tego fotografa) to spytaj go czy opatentowal swoje "ustawienia mlodych" i czy ma spisana umowe na te "pozy", bo moze tak naprawde to Mlodzi Tobie pozowali - a on tylko korzystal?
                              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Parteq
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1159

Eh,

Ale tu nie o prawa sie rozchodzi wydaje mi sie, a pewnego rodzaju zasady i kulture wspolpracy.

Jeden chce gazem, drugi zlosliwoscia..

Nie lepiej pogadac o fotografii, podzielic sie uwagami, zapytac o zgode i okazac wdziecznosc?
                                Nikt nikogo nie kazde calowac po d..pie.

Co do choreografii to zwykle w napisach koncowy filmu pojawia sie;

Choreografia..
                                Zdjecia...
                                Montaz...

Nikt niczego sobie nie uzurpuje.

Wejdz na pierwszy lepszy portal typu MM;

Fotograf..
                                Model..
                                Make'up..
                                ect..

Komentarz

Pracuję...