Czy to sztuka?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • C80
    Uzależniony
    • 2007
    • 855

Czy to sztuka?

Czasami odnoszę wrażenie, że wystarczy wziąć jakieś rozmazane zdjęcie cioci jedzącej kotleta, przerobić na czarnobiałe by zostać okrzykniętym artystą.

No to sorry, czy ja też będę mógł się podawać za artystę jeżeli wezmę parę nieudanych zdjęć i przerobię je na czarnobiałe?

A może jestem idiotą który nie zna się? Na szczęście sztuka to kwestia indywidualnego odbioru. Moim zdaniem ww zdjęcia nie są sztuką. A wy co o tym sądzicie?
    [Strona] [Sportowy fotodziennik]
  • OsMax
    Bywalec
    • 2007
    • 186

A ja sądzę, że jeśli 2 było podpisane jakimś znanym nazwiskiem to nikt by tego nie zanegował. Kot jak kot ale 2 fajna.
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Komentarz

• model
      Początki nałogu
      • 2008
      • 346

Zamieszczone przez C80

No to sorry, czy ja też będę mógł się podawać za artystę jeżeli wezmę parę nieudanych zdjęć i przerobię je na czarnobiałe?
      No to nie do końca tak działa, będziesz artystą gdy inni uznają Cię za artystę. Chociaż pojęcie sztuki jest tak niesprecyzowane, że na dobrą sprawę można parę nieudanych zdjęć przerobić na czarnobiałe i ktoś może uznać to arcydzieło. Ramy nie są ściśle określone, dlatego każdy może interpretować wszystko na swój sposób.
      Ostatnio też słyszałem, że sztuka staje się sztuką, kiedy przetrwa próbę czasu.

Jeśli chodzi o podany przykład, to dwa zdjęcia to chyba jednak za mało żeby powiedzieć coś o twórcy. Mi akurat te zdjęcia się nie podobają, mimo to możliwe że wielu ludzi uzna je za dzieło najwyższych lotów.
      Podpisy kłamią

Komentarz

• pank
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1502

Grecy nazywali sztuką wszystko stworzone ręką człowieka, właściwie nie tylko ręką bo przemawianie też było sztuką, pod tą definicję zdjęcia się łapią. Dzisiaj sztuką jest wszystko co się za nią uważa, może być to obieranie ziemniaków w zachęcie, wsadzanie sobie lalki w... no wiadomo gdzie, wieszanie fiuta na krzyżu, może i nieostry kot. Gdyby takiego kota na CB pokazał jakiś nowicjusz, został by zjedzony, jak pod zdjęciem jest znany podpis to już mamy sztukę, ech...
        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

mi się ten kot z uciętym ogonem (i łapą :P) zupełnie nie podoba, ale zwykle jest tak jak to napisano powyżej - jeśli znany artysta postawi klocka, i zrobi mu zdjęcie chociażby komórką a potem się pod tym podpisze, to zaraz znajdzie się rzesza wynoszących tą kupę pod niebiosa (albo twierdzących, że trzeba mieć wyczucie żeby rozumieć sztukę). Takie czasy, nic na to nie poradzisz.

Pozdrawiam,
          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• airhead
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2495

myślę, że to wszystko zależy od puszki, którą robiono te zdjęcia ;]
            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• bebesky
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1231

kurcze a ja takie do kosza wywalam

Komentarz

• siudym
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2249

Jesli autor w pospisie dal 1000D to pewnie go zbluzgaja, a jak podpisze 1Ds lub ostatecznie 5d, to beda na sile szukac jakiegos przekazu
                A tak powaznie, to jak dla mnie te dwie foty przekroczyly pewna granice, nie podobaja mi sie.

Komentarz

• Wats0n
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 996

Zamieszczone przez bebesky
                  kurcze a ja takie do kosza wywalam
                  A papierosy też odpalasz banknotami studolarowymi?
                  Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Początkujący w temacie fotografii najczęściej za bardzo przywiązują uwagę do spraw technicznych (ostrość, CA itd.) zamiast do przekazu.
                    Sztuką jest to co oddziałuje na widza. Na mnie oba zdjęcia działają i uważam że są niezłe, ale chyba mam inną wrażliwość niż przedmówcy.
                    Digart

Komentarz

• Vantime

Kot jest SUPER , o ile cię zaatakował i odgryzł ucho . Taki przykład.

Komentarz

• bebesky
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1231

MMM gdybyś mógł przybliżyć przekaz
                        bo ja to tępy jestem i o ile portret jakoś jeszcze mógłby mi podejść to kota jakoś wśród tego co ja za sztukę uważam nie widzę

Komentarz

• Vantime

No wiesz wszystko można ubrać w słowa i sprawić , aby zapracowała wyobraźnia . Wtedy nawet najbardziej niewyraźne zdjęcie staje klarowne.

Komentarz

• dr11
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1143

Przypomniałem sobie o zdjęciu, które generalnie leżało już bardzo blisko kosza a teraz wisi na czyjejś ścianie Także ilu patrzących, tyle opinii. Kot ma dużo emocji i przedstawiony jest według mnie ekspresyjnie, ale portret jest nijaki.
                            Inna sprawa. Moim zdaniem, powodem dla którego, dla przykładu, sztuka abstrakcyjna podoba się niektórym, jest możliwość interpretacji na swój sposób. Dla jednych jest to przyjemne, innym drażni doznania estetyczne
                            .

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez bebesky
                              MMM gdybyś mógł przybliżyć przekaz
                              bo ja to tępy jestem i o ile portret jakoś jeszcze mógłby mi podejść to kota jakoś wśród tego co ja za sztukę uważam nie widzę
                              Nie ma znaczenia czy na zdjęciu jest kot, pies czy człowiek. Zdjęcie wywołuje wrażenia dzięki którym pracuje wyobraźnia, można zobaczyć jakąś historię, uchwycony moment. Rozmazanie (może choć nie musi) być jednym z elementów podkreślającym np. wrażenie ruchu, nierzeczywistość etc. Wszystko jest kwestią wrażliwości i tego jakie bodźce potrafią na nas zadziałać.

Takich zdjęć robić nie potrafię, dużo z tego co mi wychodzi jest zbyt dosłowna, bez pozostawienia widzowi miejsca na wyobraźnię, bez elementu nieokreśloności i przypadkowości. Ale pracuję nad tym :-)
                              Digart

Komentarz

Pracuję...