Kontrowersyjne zdjecie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bahrd
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 3053

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
    No wiesz - na jego własnym forum zarzucono mu kłamstwo, a on nic. W takich sytuacjach reaguje się szybko i bez słowa - linkiem do rawa.
    My sobie możemy deliberować, a przy kazji się pobawić i czegoś nauczyć, ale dyskusja nad tym, czy kłamał czy nie - rozniosła się także po forach przyrodniczych, bo to znany fotograf. A dyskutanci to po części jego koledzy, jak podejrzewam. Ja bym chciała wiedzieć, czy mój kumpel łże czy nie. Bo przecież wcale nie o zdjęcie tu chodzi...
    Oczywiście, ale...
    Co prawda czasy się zmieniają, ale nadal wątpliwości należy (i warto!) interpretować na korzyść autora. Myślę też, że udało się wykazać (vide zdjęcia mate00sha czy moje), że takie zdjęcie jest możliwe do zrobienia samym tylko aparatem.
    Trudno też wymagać od autora, żeby powtórzył swój wyczyn - wszak jeśli zdjęcie jest wyjątkowe - to ze wszelkimi tego konsekwencjami!?
    Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• mate00sh
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1312

Tak BTW, to na stronie ze zdjęciem dyskusja od retuszu (ktoś zasugerował nawet użycie filtra bokeh w PS ) doszła już do kwestionowania etyki autora - zauważyli, że sowa była przetrzymywana w niewoli i że mogła zostać wypuszczona tylko w celu wykonania tego zdjęcia... Normalnie jakaś komisja śledcza

Komentarz

• nie ważne kto
        Zablokowany
        • 2008
        • 46

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
        No wiesz - na jego własnym forum zarzucono mu kłamstwo, a on nic. W takich sytuacjach reaguje się szybko i bez słowa - linkiem do rawa.
        ...

a co on niby w sadzie jest i grozi mu 10 lat ? ze sie musi bronić ?

RAW jest jego i ja mu się nie dziwie bo ja nigdy bym rawa z reki nie wypuścił

Komentarz

• mate00sh
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1312

Zamieszczone przez nie ważne kto
          a co on niby w sadzie jest i grozi mu 10 lat ? ze sie musi bronić ?
          RAW jest jego i ja mu się nie dziwie bo ja nigdy bym rawa z reki nie wypuścił
          Dokładnie, teraz tam to już jest jakaś nagonka na niego, a zaczęło się od wątpliwości wynikających niesamowitej kompozycji zdjęcia. Oni nawet nie mają teraz argumentów,a nadal jadą szukając czegokolwiek...

Komentarz

• Allensteiner
            Bywalec
            • 2006
            • 177

ok, mam taką teorię, obszar zaznaczony (tak plus minus ) to gałąź przed sową, blisko obiektywu - reszta tła to inne gałęzie o podobnym kolorze itp. za sową w tej samej odległości od niej

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

pamiętam też zdjęcie z dziwnym bokeh z 135L - jest gdzieś na forum - tam duża liczba detali - listków też zrobiła straszna kaszanę z fotki
            Ostatnio edytowany przez Allensteiner; 7413.
            lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• Bahrd
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 3053

Proponuję, żeby każdy wątpiący - przy okazji wizyty u okulisty - poprosił o krople (nie wiem jak się nazywają, ale powodują, że źrenice się nie zwężają).
              Wtedy widać świat okiem jasnego obiektywu - GO jak przy ~f/3 (aberracje chromatyczne i przepały swoją drogą)

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez Bahrd
                Proponuję, żeby każdy wątpiący - przy okazji wizyty u okulisty - poprosił o krople (nie wiem jak się nazywają, ale powodują, że źrenice się nie zwężają).
                Wtedy widać świat okiem jasnego obiektywu - GO jak przy ~f/3 (aberracje chromatyczne i przepały swoją drogą)
                Atropina.

Komentarz

• My Nick
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 219

Atropini Sulfas 1% tak nazywają się te krople jest tez Neosynephrin-Pos 10%
                  EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• Calliactis
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 353

Zamieszczone przez mate00sh
                    Tak BTW, to na stronie ze zdjęciem dyskusja od retuszu (ktoś zasugerował nawet użycie filtra bokeh w PS ) doszła już do kwestionowania etyki autora - zauważyli, że sowa była przetrzymywana w niewoli i że mogła zostać wypuszczona tylko w celu wykonania tego zdjęcia... Normalnie jakaś komisja śledcza
                    To ja w tym momencie już tylko czekam na przesłuchanie sowy jako świadka z tej sprawie.
                    Dodatkowo, nawet jeśli oczyściłaby autora z wszelkich oczernień innych osób, to założę się, że jej zeznanie też uznano by za spisek, ponieważ wyjątkowo dobrze wygląda na tym ujęciu...

A tak na poważnie - śmieszy mnie strasznie jak ludzie doszukują się w tamtym wątku pod fotografią jakiegoś spisku. Kompresja JPEG - uznana jako efekt manipulacji; przekłamania w wielkości odwzorowania - z pewnością podmiana tła; a ton wypowiedzi autora i niechęć do ujawniania RAWa (jedynej wartości które de facto stanowi o jego własności do ww. fotografii) - uznana za dalsze ciągnięcie "oszustwa"... ehhh... i po co to wszystko?

Uważam, że fotografia Pana Mateusza Matysiaka - jest nie dość, że oryginalna (czyt. "niezmieniona treść przez pomocy PS itp. narzędzi"), to jeszcze naprawdę "niebywała". Chylę czoła, bo wiem, że sam bym takiego zdjęcia nie wykonał - nawet gdybym posiadał jego sprzęt. Dla mnie jest ono rewelacyjne.
                    5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
                    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Komentarz

• CFR
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 133

Zamieszczone przez Allensteiner
                      ok, mam taką teorię, obszar zaznaczony (tak plus minus ) to gałąź przed sową, blisko obiektywu - reszta tła to inne gałęzie o podobnym kolorze itp. za sową w tej samej odległości od niej

http://img148.imageshack.us/my.php?image=gkbu7.jpg
                      Zgadzam sie z "przedpiszca".
                      Ta galaz wyrazniej widac na pomniejszonej fotce pod problemowym zdjeciem.
                      BTW zdjecie swietne.

PZDR
                      PZDR

Komentarz

• TadekT

Nie mam nic przeciwko manipulowaniu obrazem, ani fotografowaniu ptakow z niewoli, jeśli kogoś taki efekt rajcuje.

Jednak trzeba miec klapki na oczach, albo sie na ptakach i ich fotografowaniu ani troche nie znac, zeby nie zauwazyc, ze ta wlochatka wygląda na ptaka z niewoli, czemu fotografujacy wątle zaprzecza.
                        Zerkinjcie na zdjęcia tego samego ptaka ustawianego na coraz to innych gałązkach i zawsze w świetnych pozach w galerii pana P:

i na ta z galeri pana M dla przypomnienia:

Nie chce mi sie wierzyc, ze tych dwóch fotoamatorów miało jednoczesnie cudowny dzień z tajemniczo niepłochliwą włochatką ustawiajaca sie w rozne pozy.

Tak się dzika sowa nie zachowuje w środku dnia na widok dwóch intruzów z aparatami i tak nie wygląda dziki ptak - kondycja sterówek, co było już nadmieniane przez ludzi, którzy pracują w ośrodkach rehabilitacji ptaków drapieżnych i sów.

Swoją drogą, jest tez wymacany (spójrz na nienaturalnie poczochrane pióra pokrywowe skrzydeł, jakie sie robia, przy trzymaniu w reku, nie inaczej) i ustwiany do zdjęcia lelek, u pana P:

i tu, u pana M:

Czyżby rowniez nieplochliwy i wyeksponowany lelek trafił sie obu panom za pomocą cudownej koincydencji?

Spoko, jak ktos chce niech bierze ptaki z ośrodków rehabilitacji i robi im ładne zdjęcia - na zdrowie, ale w takim przypadku nie wciskalbym kitu, ze to ptaki dzikie i że wyłącznie fotografia przyrodnicza.

PS Fotoamatorzy P i M maja wystraczająco duzo fajnych zdjęć, zeby nie musieli sie posiłkować czyms takim

PS2 Tak, jestem tu nowy, dopiero co sie zalogowalem, ten watek podeslal mi znajomy i sie zagotowalem, jak cos takiego widze
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 21691.

Komentarz

• mate00sh
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1312

Ok. Zauważ tylko, że my tu nie rozmawiamy o tym, czy ptak pochodzi z niewoli czy nie. Ja na przykład nie jestem w stanie tego odróżnić. Natomiast rozmawiamy o zarzucie fotomontażu.

Komentarz

• Bahrd
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 3053

TadekT, doceniam szczerze Twoje zangażowanie, ale:
                            • dlaczego (i za co?) nam się dostało??!!
                            • można spokojnie przyjąć, że większość z nas na fotografowaniu dzikich ptaków "ani trochę się nie zna"

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez Kolaj
                            Atropina.
                            Zamieszczone przez My Nick
                            Atropini Sulfas 1% tak nazywają się te krople jest tez Neosynephrin-Pos 10%
                            Dzięki - dostałem to drugie
                            Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• aqua
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 727

Jesli sowa jest oswojoan itp to mozna smialo ustawiac tlo, sadzac ja gdzie pasuje, trche za duzo szczescia ja na jeden raz i kolejne, sfotrafowac taka sowe (ten gatunek) to juz jest cos ale na takim tle to juz jak wygrana kumulacji w totolotku.
                              A poprostu masz sowe nie dzika to mozesz robic z nia co chesz
                              Wiec gdyby ta sowa jak potwierdzaja znawcy byl dzika to autor nie zrobli by zdjec z takim tlem bo wyglada na to niedzielo przypadku
                              Ostatnio edytowany przez aqua; 885.

Komentarz

• BuRton
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 681

Jeśli to nawet to nie fotomontaż mi wystarczy, że TadekT opisowo wyjaśnił przekłamanie pewnych Panów od ptaków. A mogło być tak pięknie ;-).

Uczciwość to wielka cnota.
                                Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

Pracuję...