Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie mam, ale mam 70-200L, zkropuje i będzie podobnie.
A nie będzie "jeszcze podobniej", jeśli by ustawić @200mm a "sówkę" postawić trochę tylko dalej niż minimalna odległość ostrzenia?
Czy nie uzyskasz wówczas najmniejszej możliwej w tym zestawie GO?
Mam wrażenie że 3/4 forum nie dosięga mu do pięt w fotografii przyrodniczej, a jednak podejrzewamy go o wyprodukowanie plastykowej wydmuszki. To co z resztą zdjęć? Kupował na giełdzie? Czy pewnego dnia po prostu wstał i postanowił na poważniej zająć się kreacją w PSie?
Wiesz, ten temat nie jest o tym czy ktoś tu dorasta (pewnie kilka osób tak) wspomnianemu fotografowi do pięt, tylko czy to zdjęcie nie jest zmanipulowane. To jest forum dyskusyjne, podejmuje tutaj się dyskusje na różne tematy powiązane z fotografią... dla autora tło wydawało się dziwnie nienaturalne dlatego zapytał. Chyba nie miał pytać o to np kogoś z rodziny kto z fotografią ma mało wspólnego.
Sportowcy zdobywają medale, a mimo to robi się testy na doping? Dlaczego? Może lepiej zapytać 'czy brałeś(aś) jakieś środki dopingowe'? Czy tylko dlatego że są zawodowcami należy brać wszystko co powiedzą za prawdę i pewnik?
Przecież autor może wrzucić kawałek rawa do pobrania i zakończyć tę dyskusję. Bardziej mnie zastanawia czemu tego nie robi, niż to, czy tło jest prawdziwe..
Dlaczego miałby to robić? Ubawiła mnie niedawno wypowiedź europosła Czarneckiego, który stwierdził, że cośtam napisał na swoim blogu i po dwóch dniach rząd wciąż w żaden sposób się do tego wpisu nie odniósł. Jakby rząd miał obowiązek odnosić się do jego blogowych wypocin.
To samo tutaj. Autor niekoniecznie musi mieć ochotę na udowadnianie wszem i wobec, że nie jest wielbłądem. Być może nieźle się bawi czytając ten wątek.
PS
Przy okazji - z modelu geometrycznego optyki wynika, że obiekty położone w tej samej odległości od płaszczyzny ostrzenia (przed lub za) dają te same rozmycie.
Z tym nie zamierzam polemizować, bo teoretyk ze mnie żaden
Chyba mało precyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi o stronę praktyczną: dwa takie same listki, kwiatki itp. w tej samej odległości od płaszczyzny ostrzenia - jeden przed, drugi za - nie będą wyglądały tak samo...
Przynajmniej takie są moje wnioski praktyczne... a zdjęć 'zielska' robię sporo...
Nigdy nie mam problemu z określeniem co było przed, a co poza GO...
Chyba mało precyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi o stronę praktyczną: dwa takie same listki, kwiatki itp. w tej samej odległości od płaszczyzny ostrzenia - jeden przed, drugi za - nie będą wyglądały tak samo...
Przynajmniej takie są moje wnioski praktyczne... a zdjęć 'zielska' robię sporo...
Nigdy nie mam problemu z określeniem co było przed, a co poza GO...
Myślę, że dużą podpowiedzią jest wtedy fakt, że pamiętamy kompozycję przestrzenną zdjęcia. Dochodzi jeszcze zwykle nierównomierne oświetlenie sceny. Zwróć też, proszę, uwagę, że teleobiektyw (500mm w oryginale) dodatkowo utrudnia ocenę odległości bliżej-dalej.
ok, a kto mi wytlumaczy dlaczego na duzym powiekszeniu tego zdjecia i przeanalizowaniu krawedzi wlochatki, galezi i konara oraz "tla" pojawila sie taka silna kompresja, a nie ma jej nigdzie wiecej w takim stopniu? W kazdym innym miejscu, nawet kontrastowym sa baaardzo delikatne artefakty, a na laczeniu obiektu z tlem sa ogromne ?
Skopiowałem w/w zdjęcie i pooglądałem w ps. Z doświadczenia wiem, że montaże można z dużą dozą prawdopodobieństwa rozpoznać po anomaliach histogramu lub przy zabawie krzywymi. Tu nie widać śladu.
Fotografia wygląda zaskakująco, ale chyba jednak nie było tu manipulacji, choć pierwsze wrażenia miałem zgoła inne.
Mam slaba wyobraznie, ale nie widze innej mozliwosci rozmieszczenia obiektow w przestrzeni niz te ktore pokazalem na "szkicu". I teraz rodzi sie pytanie. Dlaczego na zdjeciu numer 1 Te same liscie sa niby wieksze od calego ptaka, a na zdjeciu numer 2 sa wieksze od co najwyzej samej glowy ptaka
Mam slaba wyobraznie, ale nie widze innej mozliwosci rozmieszczenia obiektow w przestrzeni niz te ktore pokazalem na "szkicu". I teraz rodzi sie pytanie. Dlaczego na zdjeciu numer 1 Te same liscie sa niby wieksze od calego ptaka, a na zdjeciu numer 2 sa wieksze od co najwyzej samej glowy ptaka
a skąd wiesz że to te same liście ? zakładając ze perspektywa na Twoim rysunku jest w miare zbliżona do autentycznej ,to zupełnie nie wyklucza sytuacji że pomiędzy sową a aparatem w pierwszym ujęciu nie było innch liści.
zdjęcia też mogły być zrobione na innej przesłonie.
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
ok, a kto mi wytlumaczy dlaczego na duzym powiekszeniu tego zdjecia i przeanalizowaniu krawedzi wlochatki, galezi i konara oraz "tla" pojawila sie taka silna kompresja, a nie ma jej nigdzie wiecej w takim stopniu? W kazdym innym miejscu, nawet kontrastowym sa baaardzo delikatne artefakty, a na laczeniu obiektu z tlem sa ogromne ?
Autor pisze:
Jako AUTOR ZDJĘCIA (po raz ostatni podkreślę - zdjęcia a nie fotomontażu!) zaznaczę, że jeżeli Darek Świtała jest dobrym grafikiem komputerowym, to powinien zauważyć, że przyczyny różnic wielkości pikseli na tym obrazie mogą być różne. W tym wypadku JEDYNĄ przyczyną jest z całą pewnością szybka, niezbyt umiejętna obróbka tej fotografii na potrzeby naszej galerii w postaci selektywnego "podostrzenia" włochatki, co wywołuje efekt "małego piksela".
Komentarz