Kontrowersyjne zdjecie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bahrd
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 3053

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...644f47f8f.html - 1.2MB - RAW->Save for Web
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez analogforever
    jak najbardziej do Ciebie także ,tylko nie wiedziałem jak przekopiować cytaty z dwóch wpisów.
    Należy kliknąć na "" obok "Cytuj".
    Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• mate00sh
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1312

Zamieszczone przez analogforever
      masz c 500/4 ???
      Nie mam, ale mam 70-200L, zkropuje i będzie podobnie.

Komentarz

• Bahrd
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 3053

Zamieszczone przez mate00sh
        Nie mam, ale mam 70-200L, zkropuje i będzie podobnie.
        A nie będzie "jeszcze podobniej", jeśli by ustawić @200mm a "sówkę" postawić trochę tylko dalej niż minimalna odległość ostrzenia?
        Czy nie uzyskasz wówczas najmniejszej możliwej w tym zestawie GO?

PS
        Wziąłeś po drodze do domu liście z parku?

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

Zamieszczone przez XLesio
          Mam wrażenie że 3/4 forum nie dosięga mu do pięt w fotografii przyrodniczej, a jednak podejrzewamy go o wyprodukowanie plastykowej wydmuszki. To co z resztą zdjęć? Kupował na giełdzie? Czy pewnego dnia po prostu wstał i postanowił na poważniej zająć się kreacją w PSie?
          Wiesz, ten temat nie jest o tym czy ktoś tu dorasta (pewnie kilka osób tak) wspomnianemu fotografowi do pięt, tylko czy to zdjęcie nie jest zmanipulowane. To jest forum dyskusyjne, podejmuje tutaj się dyskusje na różne tematy powiązane z fotografią... dla autora tło wydawało się dziwnie nienaturalne dlatego zapytał. Chyba nie miał pytać o to np kogoś z rodziny kto z fotografią ma mało wspólnego.

Sportowcy zdobywają medale, a mimo to robi się testy na doping? Dlaczego? Może lepiej zapytać 'czy brałeś(aś) jakieś środki dopingowe'? Czy tylko dlatego że są zawodowcami należy brać wszystko co powiedzą za prawdę i pewnik?
          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Bahrd
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 3053

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...58f27e60c.html - a gdzie teraz jest pomarańczowa książka?

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
              Przecież autor może wrzucić kawałek rawa do pobrania i zakończyć tę dyskusję. Bardziej mnie zastanawia czemu tego nie robi, niż to, czy tło jest prawdziwe..
              Dlaczego miałby to robić? Ubawiła mnie niedawno wypowiedź europosła Czarneckiego, który stwierdził, że cośtam napisał na swoim blogu i po dwóch dniach rząd wciąż w żaden sposób się do tego wpisu nie odniósł. Jakby rząd miał obowiązek odnosić się do jego blogowych wypocin.

To samo tutaj. Autor niekoniecznie musi mieć ochotę na udowadnianie wszem i wobec, że nie jest wielbłądem. Być może nieźle się bawi czytając ten wątek.
              Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Selena
                Uzależniony
                • 2008
                • 502

Zamieszczone przez Bahrd
                PS
                Przy okazji - z modelu geometrycznego optyki wynika, że obiekty położone w tej samej odległości od płaszczyzny ostrzenia (przed lub za) dają te same rozmycie.
                Z tym nie zamierzam polemizować, bo teoretyk ze mnie żaden

Chyba mało precyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi o stronę praktyczną: dwa takie same listki, kwiatki itp. w tej samej odległości od płaszczyzny ostrzenia - jeden przed, drugi za - nie będą wyglądały tak samo...
                Przynajmniej takie są moje wnioski praktyczne... a zdjęć 'zielska' robię sporo...
                Nigdy nie mam problemu z określeniem co było przed, a co poza GO...

To tak nieco obok tematu zasadniczego...
                Moje zdjęcia

Komentarz

• Bahrd
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 3053

Zamieszczone przez Selena
                  Chyba mało precyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi o stronę praktyczną: dwa takie same listki, kwiatki itp. w tej samej odległości od płaszczyzny ostrzenia - jeden przed, drugi za - nie będą wyglądały tak samo...
                  Przynajmniej takie są moje wnioski praktyczne... a zdjęć 'zielska' robię sporo...
                  Nigdy nie mam problemu z określeniem co było przed, a co poza GO...
                  Myślę, że dużą podpowiedzią jest wtedy fakt, że pamiętamy kompozycję przestrzenną zdjęcia. Dochodzi jeszcze zwykle nierównomierne oświetlenie sceny. Zwróć też, proszę, uwagę, że teleobiektyw (500mm w oryginale) dodatkowo utrudnia ocenę odległości bliżej-dalej. To drugie - "Widziane z góry" zdjęcie - zrobione by podpowiedzieć, ale i posłużyć się tytułem od Stefana Kisielewskiego
                  Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1283

ok, a kto mi wytlumaczy dlaczego na duzym powiekszeniu tego zdjecia i przeanalizowaniu krawedzi wlochatki, galezi i konara oraz "tla" pojawila sie taka silna kompresja, a nie ma jej nigdzie wiecej w takim stopniu? W kazdym innym miejscu, nawet kontrastowym sa baaardzo delikatne artefakty, a na laczeniu obiektu z tlem sa ogromne ?
                    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Mellan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1851

Skopiowałem w/w zdjęcie i pooglądałem w ps. Z doświadczenia wiem, że montaże można z dużą dozą prawdopodobieństwa rozpoznać po anomaliach histogramu lub przy zabawie krzywymi. Tu nie widać śladu.
                      Fotografia wygląda zaskakująco, ale chyba jednak nie było tu manipulacji, choć pierwsze wrażenia miałem zgoła inne.
                      C-F-K - forever

Komentarz

• Tezet-gdynia
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1283

Ok, mamy dwa zdjecia.

Zdjecie nr 1 -> http://www.birdwatching.pl/galeria/n...i/zdjecie/1645

Zdjecie nr 2 -> http://www.birdwatching.pl/galeria/n...i/zdjecie/1843

Wiemy tez jedno, oba sa robione na 500/4L IS. Mamy tez dwie perspektywy ktore pozwalaja stworzyc pewien rysunek sytuacyjny

Mam slaba wyobraznie, ale nie widze innej mozliwosci rozmieszczenia obiektow w przestrzeni niz te ktore pokazalem na "szkicu". I teraz rodzi sie pytanie. Dlaczego na zdjeciu numer 1 Te same liscie sa niby wieksze od calego ptaka, a na zdjeciu numer 2 sa wieksze od co najwyzej samej glowy ptaka
                        www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• analogforever
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 675

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                          Ok, mamy dwa zdjecia.

Zdjecie nr 1 -> http://www.birdwatching.pl/galeria/n...i/zdjecie/1645

Zdjecie nr 2 -> http://www.birdwatching.pl/galeria/n...i/zdjecie/1843

Wiemy tez jedno, oba sa robione na 500/4L IS. Mamy tez dwie perspektywy ktore pozwalaja stworzyc pewien rysunek sytuacyjny

Mam slaba wyobraznie, ale nie widze innej mozliwosci rozmieszczenia obiektow w przestrzeni niz te ktore pokazalem na "szkicu". I teraz rodzi sie pytanie. Dlaczego na zdjeciu numer 1 Te same liscie sa niby wieksze od calego ptaka, a na zdjeciu numer 2 sa wieksze od co najwyzej samej glowy ptaka
                          a skąd wiesz że to te same liście ? zakładając ze perspektywa na Twoim rysunku jest w miare zbliżona do autentycznej ,to zupełnie nie wyklucza sytuacji że pomiędzy sową a aparatem w pierwszym ujęciu nie było innch liści.
                          zdjęcia też mogły być zrobione na innej przesłonie.
                          T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• Tezet-gdynia
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1283

Info z podpisu drugiego zdjecia

"Włochatka z nie mniejszą niż niektórzy z Was fascynacją przygląda się dębowym liściom."

a rozmowa byla o tych lisciach w pierwszym zdjeciu Wiec zakladam ze to te same

Pozatym ta Wlochatka siedzi jak martwa i sie gapi na te liscie przez caly czas zanim autor przeszedl z jednego miejsca na drugie ?? yyyyy ? :\
                            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• mate00sh
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1312

OK. Mam zagadkę. W jakiej kolejności stoją przedmioty na poniższym zdjęciu:

Komentarz

• aqua
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 727

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                                ok, a kto mi wytlumaczy dlaczego na duzym powiekszeniu tego zdjecia i przeanalizowaniu krawedzi wlochatki, galezi i konara oraz "tla" pojawila sie taka silna kompresja, a nie ma jej nigdzie wiecej w takim stopniu? W kazdym innym miejscu, nawet kontrastowym sa baaardzo delikatne artefakty, a na laczeniu obiektu z tlem sa ogromne ?
                                Autor pisze:
                                Jako AUTOR ZDJĘCIA (po raz ostatni podkreślę - zdjęcia a nie fotomontażu!) zaznaczę, że jeżeli Darek Świtała jest dobrym grafikiem komputerowym, to powinien zauważyć, że przyczyny różnic wielkości pikseli na tym obrazie mogą być różne. W tym wypadku JEDYNĄ przyczyną jest z całą pewnością szybka, niezbyt umiejętna obróbka tej fotografii na potrzeby naszej galerii w postaci selektywnego "podostrzenia" włochatki, co wywołuje efekt "małego piksela".

Komentarz

Pracuję...