Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dr11
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1143

Zamieszczone przez sebcio80
    ok, wiec na Nikonie winieta powinno byc o wiele wieksza
    Jesteś pewien, że średnica tylnej soczewki Sigmy 12-24 dla Nikona jest mniejsza?
    szczegolnie ze wiele zoomow ma wieksza winiete na dlugim koncu a nie na krotkim... np 16-35L
    Konstrukcja tego obiektywu jest taka, że f/2.8 on ma przy 35mm. Przy 16mm, żeby zachować stałe światło domyka się przysłona. Domknięcie zmniejsza winietę.
    Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
    .

Komentarz

• Bahrd
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 3053

Odkopałem link, o którym wspominałem: http://toothwalker.org/optics/vignetting.html
      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• BuRton
        Uzależniony
        • 2008
        • 681

Zamieszczone przez gietrzy
        ... Późnym wieczorem wrzucę do "wszystko o bokeh" jeden sampelek Zajrzyj tam proszę jak znajdziesz chwilkę.
        Oglądam ten obiecany sampel i faktycznie, nie widzę większej GO w rogach (a szeroko jak diabli ). Jest dobrze .
        Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Oooo, dobre! Późnym wieczorem wrzucę do "wszystko o bokeh" jeden sampelek Zajrzyj tam proszę jak znajdziesz chwilkę.
          Zajrzałem i szczerze mówiąc to nie wiem co ma ten sampel pokazywać. Zdjęcie zrobione z odległości 10cm będzie wyglądać prawie bez różnicy przy przysłonie 2.8 czy 5.6, więc nawet jeśli narożniki będą miały inną GO niż środek to prawie tego nie będzie widać a na pokazanym samplu i tak jest niebo więc w ogóle nie da się ocenić.
          Digart

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

kryzys

Koniec produkcji 70-200/2.8L IS WTF
            the silence is deafening

Komentarz

• Jerry_R
              Uzależniony
              • 2008
              • 722

"Pojawiła się jednak zaskakująca, choć bardzo mało prawdopodobna informacja o możliwości wstrzymania produkcji popularnego 70-200 f/2.8L IS USM. Do takiego kroku miała by zmusić Canona słaba sprzedaż tego obiektywu, choć pod uwagę bierze się także możliwość wprowadzenia na rynek drugiej wersji 70-200."

Pierwsze dni wiosny przyniosły nam dwa ciekawe obiektywy: Tokina AT-X 16.5-135 DX 16.5-135 mm f/3.5-5.6 i Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 oraz Canona 500D. Został on zaprezentowany 25 marca razem z lampą Speedlite 270EX, jednak bez jakichkolwiek nowych obiektywów. To spowodowało, że niepocieszeni miłośnicy systemu EOS zaczęli na nowo plotkować, ale plotkują nie tylko oni... ...

https://www.camerasdirect.com.au/ind...8l-is-usm.html

http://www.canonrumors.com/2009/03/e...0-f28l-is-usm/
              Ostatnio edytowany przez Jerry_R; 22139.
              Pozdrawiam!

Komentarz

• Goomis
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1893

Koniec produkcji 70-200/2.8L IS WTF
                A skąd takie info??
                5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez Jerry_R
                  "Do takiego kroku miała by zmusić Canona słaba sprzedaż tego obiektywu"
                  Pierwsze dni wiosny przyniosły nam dwa ciekawe obiektywy: Tokina AT-X 16.5-135 DX 16.5-135 mm f/3.5-5.6 i Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 oraz Canona 500D. Został on zaprezentowany 25 marca razem z lampą Speedlite 270EX, jednak bez jakichkolwiek nowych obiektywów. To spowodowało, że niepocieszeni miłośnicy systemu EOS zaczęli na nowo plotkować, ale plotkują nie tylko oni... ...

70-200 jest w reporterce/sporcie tym czy 24-70 we wszystkich innych zastosowaniach: podstawowym/obowiązkowym instrumentem

Słaba sprzedaż? Jasne... Vancouver za rogiem, imho czas na Mk II.

Zamieszczone przez Goomis
                  A skąd takie info??
                  Jak każda, inna plotka: canonrumors albo northlight
                  the silence is deafening

Komentarz

• wojkij
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1915

Mk2 i wszystko w temacie, najwyższa pora swoją drogą bo praca pod światło i stary is od czasu wyjścia nowego 70-200/4 mocno rzuca się w oczy.

//edit
                    Oby i rozdzielczością 4/IS
                    Czyli jeśli chodzi o zaprzestanie produkcji wszystko jasne
                    Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                    www.kwapisz.org

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez wojkij
                      Mk2 z nowym isem?
                      Oby i rozdzielczością 4/IS
                      the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Wydaje mi się, że wiarygodność tej informacji jest taka sama jak wszystkich dotąd podobnych 8). Wstrzymywali już 400/5.6, 100-400 L, 50/1.4, 35L i wiele innych. Jest kilka szkieł co najmniej równie ważnych do odnowienia w kolejce - jak choćby 24-70, czy właśnie 100-400. Nie widzę żadnych powodów żeby wycofywać obecnie z produkcji jedno z najlepszych szkieł Canona.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Goomis
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1893

Ja się zastanawiam bardziej gdzie się podziały wszystkie 35L??
                          Trochę bez sensu by było usuwanie go z rynku już jakieś ze 2miechy temu bo:
                          a) nie ma nawet plotek o wersji II
                          b) od ogłoszenia do wprowadzenia zawsze mija jeszcze trochę czasu 2-3miechy
                          więc bez sensu bo to by znaczyło dziurę w sprzedaży tego szkła koło 6miechów. A fizycznie nie da się go dostać nigdzie na świecie praktycznie...
                          Specjalnie zaangażowałem znajomego w Nowym Jorku żeby się dla mnie dowiedział w BH i Adoramie. Powiedzieli, że 35-tki już długo nie było. Wszystkie są out of stock i back order... Jedyne co to adorama ma dostać na dniach jakieś refurby...
                          5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• jacek220
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 100

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Nie widzę żadnych powodów żeby wycofywać obecnie z produkcji jedno z najlepszych szkieł Canona.
                            Jedno z najlepszych szkieł z zoomoow
                            Bo stałki go miażdżą np. 135Lf2.0, 200f2.8L
                            5D EOS50 G9 580EXII

Komentarz

• duss
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 62

a jak tam sprawa wyglada z nastepca EOS 50D???? - bo mnie to bardzo ciekawi..... w sieci wyczytalem cos na temat 7D....ale czy to bedzie nastepca 50D czy 5D to niewiadomo.....
                              sigpic
                              EOS 7D,S18-50f2.8,S120-400,430 EX
                              Fotohasiok.pl rulezzzz.....!!!

Komentarz

• arturs
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4196

Zamieszczone przez duss
                                a jak tam sprawa wyglada z nastepca EOS 50D???? - bo mnie to bardzo ciekawi..... w sieci wyczytalem cos na temat 7D....ale czy to bedzie nastepca 50D czy 5D to niewiadomo.....
                                spokojnie, będzie, będzie - za rok - bo taki Canon ma cykl wymiany puszek
                                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...