Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie będzie to red-killer, bo będzie miał +24mpix i problemy z AA i RS sie jeszcze pogłębią. Myślę, że nie będzie też ani dobrego AF ani RawVideo.
Jeśli o to chodzi, to jest inna plotka, cyt. za optyczne.pl:
"Nowy hybrydowy, flagowy aparat Canona
Jedna z plotek głosi, że Canon jest na etapie testów nowego, hybrydowego aparatu wyposażonego w pełnoklatkową matrycę o niewielkiej liczbie pikseli, osiągającą wysoki poziom dynamiki tonalnej i zapewniającą wysoką jakość w trudnych warunkach oświetleniowych, zarówno podczas wykonywania zdjęć jak i rejestracji filmów. Filmy mają być silnym atutem nowego aparatu, w szczególności dzięki wprowadzeniu formatu wideo RAW (!) oraz ciągłego trybu autofokus podczas ich rejestracji. Korpus nowego aparatu ma być nieco mniejszy niż dotychczasowej serii 1D."
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
nikt nie mowi ze mialo byc lepsze. prosta pilka- gdyby wsadzili do pudelka po 50d, matryce z 7d, af, bezprzewodowe lampy i kilka innych dodatkow z 7d, ustalili cene na 3500-3700, to mozna by bylo myslec o przesiadkach z 50d, lepiej uszczelniony, z dwoma gadzetami wiecej, "pro" 7d bylby o ponad 1000zl drozszy i bylby zdrowy wybor.
przepraszam, ale jak dla mnie jakby wsadzili to co piszesz do 60D to jaki sens mialby 7d? przecież z 7d zostałaby tylko cena. panowie. troche realności. mam wrazenie, ze wy po prostu nie lubicie liczby 7 i chcecie zeby zamiast 7 bylo 6 a jeszcze z prawej 0. o i 60D jest
Zamieszczone przez polm
Nie będzie to red-killer, bo będzie miał +24mpix i problemy z AA i RS sie jeszcze pogłębią. Myślę, że nie będzie też ani dobrego AF ani RawVideo.
Po proszę o konkretne informacje co nie tak jest z AF w 1dsmk3 albo 1dmk4. Jestes w stanie cokolwiek sensownego powiedziec? Bo rozumiem, ze skoro nie bedzie dobrego AF w ds4 to nie ma go tez w tych puszkach. Rozumiem, ze kolega wszystkie te puszki posiada, albo uzytkuje skoro tak pisze o tym AFie?
Zamieszczone przez micles
Ja obstawiam że za 2-3 lata będę o nim myślał dość poważnie
1d3 i 1ds3 odpadają chociażby z powodu LCD rodem z 40d
Za 3 lata to bedzie wchdozil 1ds5 wiec wcale sie nie dziwie ze 1ds3 nie bedzie wtedy az tak trendy.
Po proszę o konkretne informacje co nie tak jest z AF w 1dsmk3 albo 1dmk4. Jestes w stanie cokolwiek sensownego powiedziec? Bo rozumiem, ze skoro nie bedzie dobrego AF w ds4 to nie ma go tez w tych puszkach. Rozumiem, ze kolega wszystkie te puszki posiada, albo uzytkuje skoro tak pisze o tym AFie?
Nie ma kamer z matrycą większą niż Super35 (~APS-C) (czy ile to tam RED ma) (jeszcze) (bo Sony/Panasonic już widzą zapotrzebowanie w tym segmencie i zrobili pierwsze produkty)
Owszem, tyle że lustrzanki słabo nadają się do kręcenia z ręki a już zwłaszcza gdy filmowany obiekt się porusza a ty za nim jedziesz obiektywem.
Niemniej tam gdzie sprzęt można ustawić na statywie 5D MkII robi furorę :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Canon EOS 60D
Potwierdzają się plotki dotyczące następcy lustrzanki EOS 50D. Pokazano nawet pierwsze zdjęcia tego aparatu, który prawdopodobnie otrzyma oznaczenie EOS 60D.
Jak widać na powyższych zdjęciach nowy aparat Canona wyposażony zostanie w odchylany i obrotowy ekran LCD, co będzie nowością w lustrzankach tego producenta. Dodatkowo możemy znaleźć informację, że 60D będzie posiadał matrycę o rozdzielczości 18 megapikseli (znaną z 7D i 550D), nie będzie posiadał magnezowego korpusu, będzie nieco mniejszy od swojego poprzednika, choć mimo to ma otrzymać większą powierzchnię uchwytu. Cena nowego EOS-a ma być większa o 200–300 USD od modelu EOS 550D.
A few things about the 60D
- I’m told that the 60D will NOT be a magnesium body. This would definitely separate it from the 7D.
- The body of the 60D is also slightly smaller than the 50D, but will have a larger grip area.
- The camera will cost $200-$300 more than the T2i
No to seria xxD juz przestaje byc profi/semiprofi a staje sie entrance level dla tych co mają więcej kasy.
W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.
[...]No to seria xxD juz przestaje byc profi/semiprofi a staje sie entrance level dla tych co mają więcej kasy.
Wydawało mi się, że "semi" to 5-ki i 7-mka, a dwucyfrowe to "advanced". Więc pozostaje tym, czym jest. Podobnie jak trzycyfrowe "amateur", a 4 cyfrowe "entry level".
Zresztą, dajmy spokój marketingowi, o zdjęciach i tak decyduje "inteligentna przystawka białkowa"
Poza tym dlaczego cała seria xxD, przez jedno 60D, przestaje być "profi/semiprofi"?
profi to to nigdy nie bylo. jako profi, nawet zreszta explicite, Canon zawsze okreslal 1-ki i bodajze stara 5-tke.
xxD to od zawsze byla polka semipro/entuzjastow.
to sie ma oczywiscie posrednio do mozliwosci czy faktycznego zastosowania sprzetu. ale nieodmiennie ksiegowi Canona nie adresowali nigdy xxD (ani tez analogowych xx) scisle na rynek profesjonalnistow.
W 1dsIII w ogóle nie ma AF w filmach, a w 1dIV w filmach jest, ale tak jakby go nie było. Skoro pisałem o AA i RS oraz RawVideo w kontekście redkillera to można było sensownie wywnioskowac, że chodzi mi o filmy.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
najlepsze będzie jak Canon przestanie produkować 50d
To nastąpi z całą pewnością 8) - i nie sądzę żeby z tego wyniknęło cokolwiek istotnego.
Zamieszczone przez akustyk
profi to to nigdy nie bylo. jako profi, nawet zreszta explicite, Canon zawsze okreslal 1-ki i bodajze stara 5-tke.
xxD to od zawsze byla polka semipro/entuzjastow.
Z piątką to tak przez pewien czas wciskali ale standard to jedynki = pro i nic więcej. Niewykluczone że w najbliższym czasie trochę to się skomplikuje.
Zamieszczone przez polm
W 1dsIII w ogóle nie ma AF w filmach,
Jak i filmów 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Owszem, tyle że lustrzanki słabo nadają się do kręcenia z ręki a już zwłaszcza gdy filmowany obiekt się porusza a ty za nim jedziesz obiektywem.
Niemniej tam gdzie sprzęt można ustawić na statywie 5D MkII robi furorę :-)
Przedwczoraj byłem na niezobowiązującej rejestracji video ślubu, właśnie 5d2. Gołą piątką + najzwyklejszy monopod idzie nakręcić dość dużo, aczkolwiek nie ukrywam, że przydałby się steadicam i małe dolly, żebym miał pełną elastyczność pracy. 35tkę na monopodzie idzie utrzymać w totalnym bezruchu, 85tkę już trochę ciężej, ale około 50% ujęć jest używalnych. Jak zmontuję, to nie omieszkam się pochwalić...
Komentarz