Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Rozumiem, że do manualnego ostrzenia czyli wtedy faktycznie przydałaby się inna matówka z rastrem i klinem ( czy jako to się tam nazywa).
Zamieszczone przez Kubak82
sa dobrze naswietlone - mnie ciekawi jak beda wygladaly przy wyciaganiu cieni na zdjeciach z wysoki iso..
Przy wyciąganiu z cieni z niedoświetlonych zdjęć na wysokim ISO pewnie będzie masakra, ale w takich sytuacjach staram się zdjęcie naświetlić poprawnie.
Mnie cieszy że w 7D iso3200 wygląda jak w 40D iso1600.
nie no... z jednej strony nie jest to aparat dla mnie (bo jednak crop), a z drugiej co poniektore z tych ficzerow juz dawno bylo u konkurencji. ale tak obiektywnie, z punktu widzenia uzytkownika Canona to to jest duuuuuzy skok do przodu i spore wydarzenie.
i co by nie mowic, jest to pierwszy od dluzszego czasu przypadek, kiedy Canon wypuszcza dopieszczone pod wzgledem uzytkowym body. takie dopracowane pod katem fotografa. widac dobrze mu zrobilo skopanie po jajkach przez Nikona i Sony.
yes you can! a przyszli nabywcy powinni podziekowac Nikonowi i Sony, bo tak realnie rzecz ujmujac dostaja aparat z 2011 roku
sa dobrze naswietlone - mnie ciekawi jak beda wygladaly przy wyciaganiu cieni na zdjeciach z wysoki iso..
Ja mam nadzieje ze to załatwi nowy dobry pomiar naswietalajacy w punkt. a jak nie to sensowna jakosc w sRaw. Btw jedno mnie zastawnaia - DR tego sensora. Oby nie okazalo sie ze nowy pomiar to jest po prostu koniecznosc...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez akustyk
(...) dostaja aparat z 2011 roku
Optymista!
Ostatnio edytowany przez wain; 11680.
Powód: Automerged Doublepost
"...Podczas ekstensywnego procesu projektowania modelu EOS 7D firma Canon wysłuchała fotografów z całego świata, aby stworzyć aparat, który sprosta ich specyficznym potrzebom. ..."
Przez cały czas czytali ten wątek, wiedziałem!!!
Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8 II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka
yes you can! a przyszli nabywcy powinni podziekowac Nikonowi i Sony, bo tak realnie rzecz ujmujac dostaja aparat z 2011 roku
Bezapelacyjnie .
Dla mnie ciekawe jest co będzie w 60D - czy pójdą bardziej w taką linię jaką ma Nikon?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
"...Podczas ekstensywnego procesu projektowania modelu EOS 7D firma Canon wysłuchała fotografów z całego świata, aby stworzyć aparat, który sprosta ich specyficznym potrzebom. ..."
Przez cały czas czytali ten wątek, wiedziałem!!!
A potem postanowiła, że matryca FF w tym aparacie byłaby zbyt wielką rozpustą a użytkownicy systemu EOS i tak nie uwierzyliby w taki wypas. Dzięki czemu firma Canon wypuściła kolejnego cropa i ci, którzy wymienili 30D na 40D aby potem wymienić go na 50D teraz będą mogli mieć body jednocyfrowe co niewątpliwie przywróci im wiarę w siebie i własną potencję podobnie jak wielka ilość pikseli, które niejednego idiotę w media markcie zawiodą do kasy z nową zabawką w ręku.
Moim zdaniem to strasznie marketingowe podejście: jednocyfrowa nazwa, 18MP, wygląd, ergonomiczne body, filmy HD....
Moim zdaniem Canon nie wysłuchał fotografów z całego świata...
A potem postanowiła, że matryca FF w tym aparacie byłaby zbyt wielką rozpustą a użytkownicy systemu EOS i tak nie uwierzyliby w taki wypas. Dzięki czemu firma Canon wypuściła kolejnego cropa i ci, którzy wymienili 30D na 40D aby potem wymienić go na 50D teraz będą mogli mieć body jednocyfrowe co niewątpliwie przywróci im wiarę w siebie i własną potencję podobnie jak wielka ilość pikseli, które niejednego idiotę w media markcie zawiodą do kasy z nową zabawką w ręku.
Ale nie bardzo rozumiem - wyzywasz ludzi od idiotów, bo chcą mieć lepszą/nowszą puszkę, kupują w MM czy ot tak dla zabicia czasu ?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Narazie sample są ok, ale nie żeby otwierać oczy - poza tym, na niskim ISO więc to też "szału nie robi". Trzeba poczekać na pierwszy test, bo sample to sample.
Natomiast film Sample Movie 1 najpłynniejszy nie jest. Na samplach z 5DMkII widziałem dużo lepszą płynność - chyba, że jest to tutaj jakoś przekombinowane.
planet5D interview with the Canon EOS 5D Mark II […]
Szykuje się niezła jazda w tym HDSLR zapowiadanym jako Red Canon ale czy musimy wdepnąć w FCP by mieć worflow taki jaki być powinien, ciekawe co na to PremierePro team, P2 team?
Cóż 20-tego października się okaże czy to prawda 8).
Komentarz