Co nowego u Canona? [Plotki]
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
W jednym kroku 35mm potrafi naswietlac imho od kilku lat.
Jak wychodzil D3 to gdzies trafilem na ciekawy site gdzie porwnywali pod mikroskopem 5d i 3d, 5d mial z jednego kawalka. Nawet potrafili robiac odpowiednie zdjecie pokazac na obrazie gdzie w d3 te kawalki sie lacza.
1d z sensorem od sonego mial matryce zrobiona z dwoch kawalkow co widac na zdjeciach:
P.S. Co do kosztow to kiedys canon napisal ze z jednego wafla ma do wyboru 200 aps-c 46 aps=h lub 20 ffOstatnio edytowany przez dzik; 15371.Komentarz
-
Komentarz
-
a nie mogą z jednego wafla wyciąć kilku typów matryc żeby nie marnować tej reszty?5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
Teoretycznie da się, ale może to spowodować straty zamiast zysków, bo:
- dodatkowa zmiana mask w stepperze
- możliwa inna ilość procesów na wafel dla APS-C - nieefektywne wykorzystanie produkcji
- wycinanki zamiast prostego cięcia w kratkę (różna wielkość matryc)
- ulokowanie APS-C na brzegach wafla - tam odsetek trafionych układów jest największy
itd....Komentarz
-
Nie chodzi o samo marnowanie brzegów. Poza tym... sam czysty wafel jest względnie tani. Wiele odpadów powstaje na skutek uszkodzenia powierzchni z powodu zanieczyszczeń w powietrzu. Fabryki są i tak superczyste w porównaniu np. z salą operacyjną, ale wciąż jeszcze nie idealne. Jeśli do wafla dostanie się cząstka pyłu, to tak samo łatwo może trafić na brzeg jak i na jego środek.Teoretycznie da się, ale może to spowodować straty zamiast zysków, bo:
- dodatkowa zmiana mask w stepperze
- możliwa inna ilość procesów na wafel dla APS-C - nieefektywne wykorzystanie produkcji
- wycinanki zamiast prostego cięcia w kratkę (różna wielkość matryc)
- ulokowanie APS-C na brzegach wafla - tam odsetek trafionych układów jest największy
itd...Komentarz
-
Odniosłem się do wypowiedzi Goomisia, gdzie chciał do wafla FF dorzucić APS-C, jeśli dobrze zrozumiałem. W takim razie nie widziałbym innej optymalizacji, jak wypełnienie matrycami FF a wolne miejsce na brzegach zapakowane APS-C.Nie chodzi o samo marnowanie brzegów. Poza tym... sam czysty wafel jest względnie tani. Wiele odpadów powstaje na skutek uszkodzenia powierzchni z powodu zanieczyszczeń w powietrzu. Fabryki są i tak superczyste w porównaniu np. z salą operacyjną, ale wciąż jeszcze nie idealne. Jeśli do wafla dostanie się cząstka pyłu, to tak samo łatwo może trafić na brzeg jak i na jego środek.
Brzegowe elementy są marniejsze gdyż, przykładowo, emulsja do fotolitografii rozprowadzana jest po waflu w wirówce i na brzegach jest jej odrobinę mniej. Inne procesy też mają gorszą skuteczność przy brzegach (np. implantacja jonów). Generalnie, jeśli chodzi o procesory, to te z brzegów wafla dostają niższe natywne taktowanie
A jeśli chodzi o czystość to zgadza się, jest to bardzo ważny element. Bardzo lubiłem zajęcia w laboratorium, można było odetchnąć najczystszym powietrzem w mieście
.Komentarz
-
Trzeba sie zaopatrywać w nowe wersje szkieł - mkII :-D . Ja idę właśnie tą drogą. Na jakiś czas wystarczy. Udanych zakupów ;-) .Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8Komentarz
-
Jeśli mowa o najstarszej cyfrowej jedynce to była to matryca Panasonic'ka.
No i nowe karty
8). Bo dla przykładu to na jednogigówkę zbyt dużo takich zdjęć 100MPx nie wejdzie
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
jako ze mowimy o Canonie to musze sie z Toba zgodzic. bo gdyby to bylo Sony i na tych 100 Mpix zapuscilo "przetwarzanie jedynym w swoim rodzaju procesorem Ksiondz" (czyt. "rozmydlanie i redukowanie szczegolow do poziomu 8 Mpix") to by spokojnie na tym 1GB zmiescil przyzwoity plener
Komentarz
-
...and the beat goes on...
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32580830
jeśli 7D się sprawdzi w FF to pokłony dla Alfiok team - ztcs 2 ostatnie kwartały mocno do tyłu. Lud przestał wierzyć w Bravie, zaczął w Samsunga
the silence is deafeningKomentarz
-
post nie pownien byc w tym watkuhttp://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32580830
jeśli 7D się sprawdzi w FF to pokłony dla Alfiok team - ztcs 2 ostatnie kwartały mocno do tyłu. Lud przestał wierzyć w Bravie, zaczął w Samsunga

tu sie pisze o nowosciach a ten 7D wyglada identycznie jak stary 5D
w dodatku cena na poziomie 7500 zł... troche za duzo
tu troszke bardziej optymistycznie:
http://www.canonrumors.com/2009/07/eos-7d-cr1-2/Komentarz
-
Ciekawe ile jeszcze się pojawi takich "danych"
?
Kapitan Wagner
Komentarz
-

Komentarz