Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzesiek_PL
    Uzależniony
    • 2008
    • 834

Zamieszczone przez mate00sh
    Jak już się czepiać to D60 Canona też był
    Był był ale kiedy to było :-D

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez MatusP
      Jeżeli to prawda, to powyżej 30mpix nie ma co wychodzić, bo żadne szkło tego nie obsłuży.
      To nie jest takie proste - choćby ze względu na OLPF i Bayera.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• dzik
        Uzależniony
        • 2008
        • 884

Zamieszczone przez Agent
        Nowa fabryka i możliwość naświetlenia o przekątnej 35mm w jednym skoku steppera, plus uruchomienie nieco bardziej masowej produkcji tych obniży koszty jeszcze bardziej. FFy zawsze będą droższe niż aps-c, ale mogą być jeszcze tańsze niż są obecnie.
        W jednym kroku 35mm potrafi naswietlac imho od kilku lat.
        Jak wychodzil D3 to gdzies trafilem na ciekawy site gdzie porwnywali pod mikroskopem 5d i 3d, 5d mial z jednego kawalka. Nawet potrafili robiac odpowiednie zdjecie pokazac na obrazie gdzie w d3 te kawalki sie lacza.

1d z sensorem od sonego mial matryce zrobiona z dwoch kawalkow co widac na zdjeciach:

P.S. Co do kosztow to kiedys canon napisal ze z jednego wafla ma do wyboru 200 aps-c 46 aps=h lub 20 ff
        Ostatnio edytowany przez dzik; 15371.

Komentarz

• quail
          Początki nałogu
          • 2008
          • 400

Zamieszczone przez dzik
          P.S. Co do kosztow to kiedys canon napisal ze z jednego wafla ma do wyboru 200 aps-c 46 aps=h lub 20 ff
          Zgadza się. Identycznie jest z procesorami - im większa powierzchnia pojedynczego układu, tym więcej % z każdego wafla idzie do wyrzucenia.

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

a nie mogą z jednego wafla wyciąć kilku typów matryc żeby nie marnować tej reszty?
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• dr11
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1143

Zamieszczone przez Goomis
              a nie mogą z jednego wafla wyciąć kilku typów matryc żeby nie marnować tej reszty?
              Teoretycznie da się, ale może to spowodować straty zamiast zysków, bo:
              - dodatkowa zmiana mask w stepperze
              - możliwa inna ilość procesów na wafel dla APS-C - nieefektywne wykorzystanie produkcji
              - wycinanki zamiast prostego cięcia w kratkę (różna wielkość matryc)
              - ulokowanie APS-C na brzegach wafla - tam odsetek trafionych układów jest największy
              itd...
              .

Komentarz

• quail
                Początki nałogu
                • 2008
                • 400

Zamieszczone przez dr11
                Teoretycznie da się, ale może to spowodować straty zamiast zysków, bo:
                - dodatkowa zmiana mask w stepperze
                - możliwa inna ilość procesów na wafel dla APS-C - nieefektywne wykorzystanie produkcji
                - wycinanki zamiast prostego cięcia w kratkę (różna wielkość matryc)
                - ulokowanie APS-C na brzegach wafla - tam odsetek trafionych układów jest największy
                itd...
                Nie chodzi o samo marnowanie brzegów. Poza tym... sam czysty wafel jest względnie tani. Wiele odpadów powstaje na skutek uszkodzenia powierzchni z powodu zanieczyszczeń w powietrzu. Fabryki są i tak superczyste w porównaniu np. z salą operacyjną, ale wciąż jeszcze nie idealne. Jeśli do wafla dostanie się cząstka pyłu, to tak samo łatwo może trafić na brzeg jak i na jego środek.

Komentarz

• dr11
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1143

Zamieszczone przez quail
                  Nie chodzi o samo marnowanie brzegów. Poza tym... sam czysty wafel jest względnie tani. Wiele odpadów powstaje na skutek uszkodzenia powierzchni z powodu zanieczyszczeń w powietrzu. Fabryki są i tak superczyste w porównaniu np. z salą operacyjną, ale wciąż jeszcze nie idealne. Jeśli do wafla dostanie się cząstka pyłu, to tak samo łatwo może trafić na brzeg jak i na jego środek.
                  Odniosłem się do wypowiedzi Goomisia, gdzie chciał do wafla FF dorzucić APS-C, jeśli dobrze zrozumiałem. W takim razie nie widziałbym innej optymalizacji, jak wypełnienie matrycami FF a wolne miejsce na brzegach zapakowane APS-C.
                  Brzegowe elementy są marniejsze gdyż, przykładowo, emulsja do fotolitografii rozprowadzana jest po waflu w wirówce i na brzegach jest jej odrobinę mniej. Inne procesy też mają gorszą skuteczność przy brzegach (np. implantacja jonów). Generalnie, jeśli chodzi o procesory, to te z brzegów wafla dostają niższe natywne taktowanie
                  A jeśli chodzi o czystość to zgadza się, jest to bardzo ważny element. Bardzo lubiłem zajęcia w laboratorium, można było odetchnąć najczystszym powietrzem w mieście
                  .

Komentarz

• BuRton
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 681

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    ... BTW: z ciekawych informacji - gdzieś na japońskich stronach pojawił się news, że Canon ma obecnie działające w pełni sprawne matryce FF 36 MPx, 55 MPx i prototyp 100 MPx. Cóż - strach się bać .
                    Trzeba sie zaopatrywać w nowe wersje szkieł - mkII :-D . Ja idę właśnie tą drogą. Na jakiś czas wystarczy. Udanych zakupów ;-) .
                    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez dzik
                      1d z sensorem od sonego mial matryce zrobiona z dwoch kawalkow co widac na zdjeciach:
                      Jeśli mowa o najstarszej cyfrowej jedynce to była to matryca Panasonic'ka.

Zamieszczone przez BuRton
                      Trzeba sie zaopatrywać w nowe wersje szkieł - mkII :-D . Ja idę właśnie tą drogą. Na jakiś czas wystarczy. Udanych zakupów ;-) .
                      No i nowe karty 8). Bo dla przykładu to na jednogigówkę zbyt dużo takich zdjęć 100MPx nie wejdzie .
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

No i nowe karty 8). Bo dla przykładu to na jednogigówkę zbyt dużo takich zdjęć 100MPx nie wejdzie .
                        jako ze mowimy o Canonie to musze sie z Toba zgodzic. bo gdyby to bylo Sony i na tych 100 Mpix zapuscilo "przetwarzanie jedynym w swoim rodzaju procesorem Ksiondz" (czyt. "rozmydlanie i redukowanie szczegolow do poziomu 8 Mpix") to by spokojnie na tym 1GB zmiescil przyzwoity plener
                        www albo tez flickr

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

...and the beat goes on...

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32580830

jeśli 7D się sprawdzi w FF to pokłony dla Alfiok team - ztcs 2 ostatnie kwartały mocno do tyłu. Lud przestał wierzyć w Bravie, zaczął w Samsunga
                          the silence is deafening

Komentarz

• sebcio80
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2655

Zamieszczone przez gietrzy
                            http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32580830

jeśli 7D się sprawdzi w FF to pokłony dla Alfiok team - ztcs 2 ostatnie kwartały mocno do tyłu. Lud przestał wierzyć w Bravie, zaczął w Samsunga
                            post nie pownien byc w tym watku
                            tu sie pisze o nowosciach a ten 7D wyglada identycznie jak stary 5D
                            w dodatku cena na poziomie 7500 zł... troche za duzo

tu troszke bardziej optymistycznie:
                            http://www.canonrumors.com/2009/07/eos-7d-cr1-2/
                            Moje wątki na forum: sport | fashion
                            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Ciekawe ile jeszcze się pojawi takich "danych" ?
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12226

Ciekawe ile jeszcze się pojawi takich "danych" ?
                                a wez sobie odgrzeb watek o "5D mkII" i policz. przypuszczam, ze mniej, ale nie jakos drastycznie

ale to nie jest karalne. te watki terapeutyczne sa bardzo potrzebne... :-D
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...