Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Goomis
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1893

Zamieszczone przez Merde
    Miałeś ty kiedyś w ręku EF 35/2?
    Wydaje mi się, że micles odnosił się do tego, że jak by nowe 35 miało być EF 35/2(1.8) USM a nie EF-s 35/1.8 to było by właśnie większe, cięższe i droższe i to już by nie był raczej ten sam EF 35/2 tylko po lekkim liftingu ale zupełnie nowe szkło.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Dokładnie to miałem na myśli. EF-S o tych samych parametrach może być : mniejszy, lżejszy, tańszy. Niepotrzebne skreślić.

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez micles
        Dokładnie to miałem na myśli. EF-S o tych samych parametrach może być : mniejszy, lżejszy, tańszy. Niepotrzebne skreślić.
        Dlatego też pisałem o 35/2, nie postulowałem "rozjaśnienia" starej konstrukcji.
        Teraz porównaj sobie wymiary i wagę EF 35/2 i Nikkora 35/1.8 DX.
        Nawet jeśli dołożenie USM trochę zwiększy gabaryty, to co z tego?
        Dalej byłaby to mała, lekka i względnie tania konstrukcja, chyba że księgowi zadecydują inaczej.
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• _igi
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2035

Zamieszczone przez Merde
          Małe, lekkie, trochę droższe - ale kryjące pełną klatkę. Ja tam wolałbym dopłacić parę stówek za to, że mogę szkła używać również z analogiem.
          No ba, EF-S'y w grę nie wchodzą. Ogólnie działają mi na nerwy stałki EF-S, z chęcią zamiast 100 macro przytuliłbym 60 macro, nawet kosztem czerwonego paska i profi wyglądu

Mogliby odświeżyć 35 dając obudowę z 28/1,8, zrobić jakieś 24/2,8, 40/1,8 czy inne wihajstry i było by do wyboru.
          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

Zamieszczone przez Merde
            Nikkora 35/1.8 DX
            Taki z niego DX jak ze mnie kobieta ^^

Komentarz

• MariuszJ
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1697

Nie kryje klatki (czerni rogi) na ciemniejszych przysłonach lub większych odległościach ostrzenia.
              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Zamieszczone przez MariuszJ
                Nie kryje klatki (czerni rogi) na ciemniejszych przysłonach lub większych odległościach ostrzenia.
                Tak, wiem.

Może tak walczę z tą 35tką, bo sam już mam? Zrobiliby 20L, to by było dopiero fajno.

Komentarz

• krzychoo
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 349

To prawda, takie 20L bardzo by się przydało w teamie z 35L; bo na razie porządnej jasnej 20tki żaden producent nie daje...
                  Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

• siudym
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2249

SIgma lubi odnawiac swoje szkla, ale cos nowej 20/1.8 II nie widac...:/

Komentarz

• Donikm
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 65

Zamieszczone przez krzychoo
                      To prawda, takie 20L bardzo by się przydało w teamie z 35L; bo na razie porządnej jasnej 20tki żaden producent nie daje...
                      Wydaje mi sie ze predzej Canon wypusci jakiegos nietypowego zoom'a cos w stylu 20-35mm, niz stalke 20mm, za gesto juz wsrod szerokich stalek: 14mm, 24mm, 35mm.
                      5-ki | L-ki | Dodatki

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

Im mniejsza ogniskowa, tym dziury pomiędzy "cyferkami" robią się większe. Ja tam widzę spokojnie jeszcze z jedną elkę pomiędzy 14 i 24. Z resztą wystarczy spojrzeć : 35-24 = 11mm. Połączone z tym co napisałem powyżej - myślę że 18L-20L mogliby dać. Dawno kupiłbym Sigmę, gdyby nie trzeba było jej przymykać do 2.2 - bo przecież od 2.2 do 2.8 które mamy m.in w 16-35 to niedużo.

Komentarz

• dinderi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3028

Sigmę, gdyby nie trzeba było jej przymykać do 2.2 - bo przecież od 2.2 do 2.8 które mamy m.in w 16-35 to niedużo.
                          Ne wiem czego Was na tej Politechnice aktualnie uczą, ale między 2,2 a 2,8 jest jedynie 3/4 z kawałkiem EV. Jak się poczyta biadolenia , że f4 to ciemnica naślubach, a potem, że 2,2 do 2,8 to "niedużo", to śmiech ogarnia.
                          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

A nie 2/3? Przynajmniej u mnie w aparacie jest 2,2 > 2,5 > 2,8... 2/3 działki z 2.2 do 2.8 to nie to samo co 2/3 działki z już-za-ciemnego () 2.8 do 3.5, a tu jeszcze kolejna 1/3 ^^

Poza tym nawet na 2.2 ta Sigma killerem nie jest, no i przydałaby się jednak jakaś alternatywa dla niej.

Komentarz

• siudym
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2249

Nie no bez przesady.
                              Nawet gdyby Sigma zostawila ostrosc w 20, a dodala samo HSM poprawiajac AF to szklo bedzie naprawde ok.

F2 odwinietowane:

21mpix. Moze nie jest to demon ostrosci, ale zmniejsz sobie to do np. 1/4 na 5mpix i masz zyletke. Jakas mega odbitka? Nie bardzo widze sens.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              EDIT: W ishacku sie resize zrobil auto, tu org:
                              Ostatnio edytowany przez siudym; 7602. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• siudym
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2249

Daje do oceny zdejecie w ladna pogode, trafione (centralnym w srodek kadru), F2. Do oceny, czy S20 jest czy nie jest kiepska na F2
                                JPG odwinietowany i pelen RAW 21mpix. Kazdy oceni sobie sam. Jesli Canon by zrobil TYLKO w pelni celne szklo z dobrym USM ale pozostawiajac taka ostrosc to juz bedzie ok.

Profesjonalne usługi hostingowe dla firm oraz osób prywatnych - Hosting WWW, Poczta e-mail, Antyspam AI, PHP, Serwery MySQL, Serwery VPS, Rejestracja domen polskich, globalnych, narodowych, Sprzedaż Certyfikatów SSL

Profesjonalne usługi hostingowe dla firm oraz osób prywatnych - Hosting WWW, Poczta e-mail, Antyspam AI, PHP, Serwery MySQL, Serwery VPS, Rejestracja domen polskich, globalnych, narodowych, Sprzedaż Certyfikatów SSL

Komentarz

Pracuję...