Stary pecet nowe możliwości

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • manfred1
    Uzależniony
    • 2007
    • 842

Stary pecet nowe możliwości

1. obudowa ATX 300 WATT
    2. Płyta główna GIGABYTE GA-8PE 800
    3. Procek Celeron 1.7 GHz
    4. Dysk Baracuda 60 gb
    5. Pamięć DDR 512 MB 333
    6 Karta graficzna MX-440
    7 nagrywarka CD i DVD
    Najwyższa pora zmienić sprzęt ale nie mam za bardzo kasy (4000 tys dałem za w/w) chciałbym tak jak w tytule wymienić niektóre podzespoły aby dalej cieszyć się tylko i wyłącznie obróbką zdjęć jakaś muzyka jakiś film i tyle. Co do kwoty to myślę że od 1000-1500 więcej chyba nie ma sensu. Jeśli ktoś by miał na tyle ochoty aby coś mi doradzić (skonfigurować ) byłbym niezmiernie wdzięczny. Zakupu raczej dokonałbym gdzieś na Alledrogo. Samego złożenia dokona mój znajomy ale myślę że bez litra okowity ani rusz. Pozdrawiam z górskim Hejjj
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

Pamięć, pamięć i jeszcze raz pamięć... 512 MB to zdecydowanie za mało na zabawę w obróbkę zdjęć. 1-2 GB powinno być ok. Procka zmień na pełnoprawnego Pentium4. Do tego pewnie przyda Ci się większy dysk. Reszta raczej ujdzie - sam mam podobną konfigurację i daje radę.

Komentarz

• sid
      Uzależniony
      • 2004
      • 643

Komputer mocno leciwy, ciężko jest modyfikować w sensowny sposób.

Obecnie ceny sprzętu komputerowego są bardzo niskie, tak niskie jak nigdy nie były (IMHO), mówisz, że za swój zestaw dałeś 4 tyś, ale nawet w momencie kupna to nie był sprzęt nawet ze średnio-wyżej półki (vide Celeron), dziś sprzęt z naprawdę wysokiej półki można kupić za 2500 zł (bez grafiki do grania i dodatków w postaci monitora itd).
      Moim zdaniem jedyne sensowne minimum, to płyta główna, procek i pamięć.
      Poniżej 1000zł masz zestaw:
      Intel Core2 Duo E7200 2,53GHz (S775) BOX
      Asus P5K Intel P35
      OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Vista

Zwracam uwagę na 4 GB ramu!

Na takim zestawie to możesz spokojnie obrabiać zdjęcia 20 MPx pod Vistą na Photoshopie CS3 bez zająknięcia.

Do tego powinieneś dokupić dysk 500GB na sata, ok 200zł kosztuje i za resztę lepszy zasilacz.

Ale dla mnie to jest rzeźba w g... bo już i tak w tym jest prawie cały nowy komp. Brakuje kilku tylko elementów do kompletu, obudowy i nagrywarki dvd raptem. Na upartego zmieścisz się z tym wszystkim nawet w tych 1500zł.

Podsumowując MOJĄ opinię na ten temat:
      Moim zdaniem nie warto w ogóle dokładać w stary sprzęt, ablo nie więcej niż kilka stówek. Najlepiej zostawić stary sprzęt taki jak jest jako drugi, backup czy oddać/sprzedać. Nie rozbierać, bo tylko będą z tego kłopoty.

Korzystając z dobrych cen kupić cały nowy komputer który może zmieścić się w 1500zł, ale najlepiej w 2000zł, gdzie komputer poradzi sobie ze wszystkimi zadaniami które przednim postawisz, włącznie z obróbką naprawdę wymagających zdjęć.

Komentarz

• sid
        Uzależniony
        • 2004
        • 643

.....
        Ostatnio edytowany przez sid; 969.

Komentarz

• Max78
          Bywalec
          • 2008
          • 172

SID dobrze sugeruje - zostaw ten sprzet jak jest i nie inwestuj w toto.

Celerony, to wykastrowane procki, ktorym nie dane bylo byc pentiumem (ktore swoja droga tez niezbyt udana konstrukcja sa).
          Konfig proponowany przez SIDa wystarczy do obrobki foto.
          Procek Core 2 Duo ok 2GHz w technologii 45nm (mniej pradu zzera, mniej sie grzeje - ciszej i rachunki za prad nizsze), plyta na chipsecie dosc udanym, 4GB RAMu i spory dysk, a to zasilane np Tagan'em 430W (starsze serie np U15 sa taniutkie, a pewne i niezawodne) - i komp do fotek w zupelnosci starczy!!!

Pozdro
          ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• manfred1
            Uzależniony
            • 2007
            • 842

Panowie serdeczne dzięki tak zrobię sprawdzę ceny i wio biore sie za robotę

Komentarz

• manfred1
              Uzależniony
              • 2007
              • 842

A mam pytanie bo chyba nie opłaca sie przekładać co niektórych komponentów i pakować nowe części do starej obudowy. Znalazłem taką ofertę http://www.allegro.pl/item425598740_...b_czytnik.html pomijam 8gb ramu bo i tak chce pracować na xp Co należałoby tutaj wymienić ?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Zamieszczone przez manfred1
                A mam pytanie bo chyba nie opłaca sie przekładać co niektórych komponentów i pakować nowe części do starej obudowy. Znalazłem taką ofertę http://www.allegro.pl/item425598740_...b_czytnik.html pomijam 8gb ramu bo i tak chce pracować na xp Co należałoby tutaj wymienić ?
                Na grafice możesz oszczędzić trochę, zasilacz jest chyba noname.

Zostaw sobie trochę kasy na kupno photoshopa :P
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• manfred1
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 842

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  Zostaw sobie trochę kasy na kupno photoshopa :P

W pracy mam 7 i powiem szczerze wystarczy mi spokojnie. Dzięki muszę się wybrać do tej firmy i "posłuchać" wiatraków bo mój obecny pecet wyje jak sieczkarnia.

Komentarz

• robgr85
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1719

w sumie to chyba nic - powinien wystarczyć do photoshopa, filmu i muzyki...
                    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

W pracy mam 7 i powiem szczerze wystarczy mi spokojnie. Dzięki muszę się wybrać do tej firmy i "posłuchać" wiatraków bo mój obecny pecet wyje jak sieczkarnia.
                      Tu nie tylko chodzi o wycie. Zasilacze noname dają często niestabilne napięcie i potrafią padać/palić sprzęt. Szkoda ładować do sprzętu za 2k zasilacz za grosze. Teraz można kupić całkiem dobre zasilacze w rozsądnych cenach, choćby: http://www.allegro.pl/item425671204_..._500_a12s.html
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• sid
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 643

Ludzie którzy się dobrze znają na sprzęcie komputerowym mówią wyraźnie, że zasilacz to jeden z najważniejszych komponentów. To od niego w dużej mierze zależy czy komp nie będzie się często wieszał (niebieskie ekrany w Windows), restartował, czy coś się nie spali. Czasy no-name już dawno minęły. Dziś trzeba wybrać zasilacz świadomie, jak procesor czy płytę główną. Po pierwsze markowy, po drugie odpowiedniej mocy. Jak zwykły komputer nie do gier, to 400 do 450W wystarczy na pewno, jak do gier również (z karta graficzną dobrą) to co najmniej 550W albo i więcej.

A co do zakupów na allegro, jeśli chodzi o sprzęt komputerowy to jestem mocno uprzedzony, po pierwsze dlatego, ze mam w zwyczaju kupować w hurtowniach i składać samemu, po drugie dlatego, że ile razy kumpel kupował coś "okazyjnie" tyle razy miało to jakieś ukryte wady które wychodziły z czasem.

Więc jeśli już koniecznie na allegro to:
                        - sprzęt koniecznie nowy z gwarancją od osoby która zajmuje się handlem a nie sprzedaje pojedynczą sztukę
                        - sprzęt najlepiej złożyć samemu lub poprosić kolegę który się na tym zna

Inaczej zawsze poniesiesz mniejsze lub większe ryzyko, ze sprzęt będzie niestabilny lub będzie zawierał kilka wypasionych części na pokaz, i kilka tanich i psujących wydajność zestawu jako całości (coś jak bolid F1 z kołami od malucha, co z tego, ze silnik super, jak nie ruszy z miejsca).
                        Jednym słowem, zaoszczędzenie kilku złotych może zaowocować przechytrzeniem samego siebie i przeklinaniem komputera, który będzie się wieszał w najmniej oczekiwanych momentach. Komputer do pracy musi być stabilny jak skała.

Komentarz

• hyzop
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 413

Tylko musisz wiedzieć, że do obsłużenia 8G pamięci jest potrzebny system 64 bit czyli co najmiej Vista Premium. Te mniej bitowe to obrabiają do 4G minus to co ma grafika.

Komentarz

• koyot77
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 90

Musisz wziąźć pod uwagę to co koledzy już napisali, bez sensu jest rzeźbienie ....... Choćby dlatego, że jak kupisz samą płytę główną z procesorem i pamięcią, nagle się okaż, że na niej nie ma już slotu AGP pod kartę graficzną, którą posiadasz. Oprócz tego zasilacz który posiadasz w obudowie ma wtyczkę nieco inną niż nowe zasilacze (ilość pinów), mała moc. Więc lepiej jedynie wspomóc obecną konfigurację pamięcią, usunięcie oprogramowania rezydentnego, a za jakiś czas po skolekcjonowaniu cash'u zakupić coś sensownego.
                            | mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |

Komentarz

• manfred1
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 842

Panowie dorosłem do decyzji bo tez nie lubię maziać patykiem w g... Dlatego mam znajomego który mi ten sprzęt złoży bez problemu no może trzeba będzie flaszkę obalić ale to nie problem. Kwota do 3000 zł bez monitora Tak jak wczesnej napisałem 1. obróbka zdjęć.2 filmy. 3 muzyka w tej kolejności i do tego ma mi służyć pecet. Nigdy nie grałem i nie gram na grach. Może coś ktoś na szybko by do radził co kupić aby znowu przez 4-5 lat mieć spokój z pecetem. Za co byłbym niezmiernie wdzięczny.

Komentarz

Pracuję...