Tym, którzy nie podzielają powyższego stanowiska a używają Firefoxa, serdecznie polecam 'plug-in' sprawdzający na bieżąco pisownię (vel sprawdzajacy na biezaco pisownie): https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:3 - przydatny, jak myślę, nie tylko na polskich forach.
Język Polski
Zwiń
X
-
-
-
jako lingwistka do kwadratu
nie moge sie ugryzc w jezyk i nie zabrac glosu
zreszta juz widac, za czym sie opowiadam
moj punkt widzenia jest moze nietypowy, ale powiem Wam,
ze po 5 latach polonistyki i 5 anglistyki czuje sie wolna,
mogac nareszcie pisac na luzie :-D
z prawdziwa ulga obywam sie bez diakrytykow,
kropek i wielkich liter na poczatku zdania
co nie znaczy, ze nie przeszkada mi niechlujstwo skladniowe,
bo ono jest odbiciem niechlujstwa myslenia
[skladnia to 'rusztowanie' dla mysli],
a niechlujstwo myslenia to brak szacunku dla siebie i innych
odgornie to mozna chronic przyrode, ale nie jezyk,
ktory jest zywy, jak slusznie tu zauwazono
- co prawda Fracuzi ostro walcza z 'zachwaszczaniem'
swojego pieknego jezyka wstretnymi anglicyzmami
ale u nich to jest podyktowane wzgledami historycznymi
[Francuzi nie gęśmi i ordynatora zamiast komputera mają
]
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
rozumiem ze za niestosowanie sie do zasad polskiej ortografii grozi mi warn a potem banik, czy moze moje posty beda kasowane?
pieknie. odstajesz od polskich norm to wpier...,
moze potem zrobimy sonde kto jest gejem i ich tez wykluczymy, wiecie tu jest sporo osób nieletnich a taki gej to prawie tak niebezpieczny jak ktos kto pisze ktury przez U otwarte.
mam dysleksej, dysgrafie, dysortografie i wogóle jestem 'dys' na wszelkie chore nakazy.
tak wiem... debil jestem i uczyc mi sie nie chcialo w podstawówce dlatego robie bledy.Komentarz
-
Tylko dlaczego obracasz wszystko w skrajności i absurd. Chodzi o to żeby się starać. Przecież żadnego przymusu nie ma.rozumiem ze za niestosowanie sie do zasad polskiej ortografii grozi mi warn a potem banik, czy moze moje posty beda kasowane?
pieknie. odstajesz od polskich norm to wpier...,
moze potem zrobimy sonde kto jest gejem i ich tez wykluczymy, wiecie tu jest sporo osób nieletnich a taki gej to prawie tak niebezpieczny jak ktos kto pisze ktury przez U otwarte.
mam dysleksej, dysgrafie, dysortografie i wogóle jestem 'dys' na wszelkie chore nakazy.
tak wiem... debil jestem i uczyc mi sie nie chcialo w podstawówce dlatego robie bledy."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
tez bys obracal w skrajnosc gdybys cale zycie musial sie tlumacyc dlaczego jestes lysy i dlaczego piszesz rzaba tak jak ja.Komentarz
-
No idąc tym tropem to można by zezwolić na używanie na forum ch**ów, kur** itp? ;-) W końcu są ludzie, dla których to normalny język, bo przecież mówili tak rodzice przy kołysce, koledzy na trzepaku, kumple z gangu...
Komentarz
-
tak przy okazji swietne źródło najnowszej polszczyzny
ide warknąć sobie w porcelankę
Komentarz
-
no ale wlasnie ja nie walcze o imponderabilia! juz nie musze!
a lingwistka do kwadratu
analogicznie do pewnego milego zwierzatka do kwadratu
- troche dystansu do siebie dobrze robi :grin:Komentarz
-
topop gdybyś tak mnie zacytował to dalsza twoja wypowiedź nie miała by racji bytu - bo jak widać nie sprawdzałem i nie jestem pewien. A pozatym ciekaw jestem dlatego wypuściłem ta ankietę. Punkt 6 rególaminu brzmi:
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. JEDNAK nie tolerowane będzie zwracanie uwagi na ortografie innych forumowiczow (od tego są prywatne wiadomości). Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Chciałem skonfrontować z rzeczywistością, i poznać zdanie innych na ten temat. Myślę, że nie ma co tu bić piany nad szczegółami, tylko wyrazić swoją opinię.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P. S. Vitez zasada "no bo taaaak!": myślałem że dotyczy pań i tylko 3 dni w miesiącu;-)
Wychodzi na to, że w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe.Komentarz
-
???
tak to jest jak sie nieodpowiednie osoby zabieraja za zwracanie uwagi innym.
lepszego punku nie mogles zacytowac
oj zebys wiedzial!
Ostatnio edytowany przez tpop; 553.Komentarz
-
tpop - przepraszam, czasem bywam rozkojarzony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P. S.
Nie chciałem strzelić drugiej gafy i wpisałem w google: 1. rozkojarzony, 2. rozkojażony. Wyników opcji nr 2 było mniej więc piszę rozkojarzony ale przez ż też było ciekawie. Przekonuje mnie to jeszcze bardziej do krzewienia naszej ojczystej mowy
uff... zabrzmiało trochę jak z amerykańskiego filmu wojennego.Komentarz
Komentarz