Język Polski

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaspeed
    Coś już napisał
    • 2007
    • 93

Język Polski

Czy nie uważacie, że powinniśmy bardziej zwracać uwagę na ortografię i interpunkcję oraz słowa jakich używamy w wypowiedziach forumowych? Regulamin forum zabrania zwracania uwagi na konkretne błędy, jednak myślę, że ogólna wypowiedź nie obrazi nikogo. Po to mamy układ polski programisty klawiatury, żeby z niego korzystać Zauważam, że fala wypowiedzi w stylu sms'owym wkracza na to i inne fora jak tsunami. Nie chcę używać mocnych słów, ale jest chyba troche ogłupiające (i nie piszę tu o tych co czytają, tylko o tych co piszą) pisanie w stylu "dzieki, gzegzolka, laka itp..." Człowiek jak się przyzwyczai to jak potem podanie o pracę czy kredyt na dom napisze. Również słowa typu crop, user, focus, flash jak i inne często spotykane obcojęzyczne można zastąpić polskimi odpowiednikami.
    75
    Tak
    0%
    57
    Nie
    0%
    18

The poll is expired.

Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Ja jestem za, w części dotyczącej poprawnej pisowni (natomiast zastępowaniu przyjętych terminów zagranicznych - nie). I proponuję zacząć reformy od poprawnej pisowni przymiotnika "polski" :-P :-P :-P
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz1972
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3042

Oczywistym jest , że poprawnosc językowa jest ważna . Jednak niektórych zagranicznych słów nie da się przetłumaczyć , lub też brzmienie ich byłoby śmieszne . Nie wyobrażam sobie by zastąpić AF ( auto focus ) na AO ( automatyczna ostrość )

Co do polskich znaków , to część użytkowników nie ma klawiatury PL ( mieszkańcy innych państw ).

Komentarz

• miszaqq
        Uzależniony
        • 2006
        • 678

a ja jestem na NIE, do tego gdyby sie ktos pytal to nadal bede pisal bez polskich krzaczkow, bo taka mam klawiature i nie chce mi sie zwyczajnie przelaczac, jezyk jest tworem zywym jak mnie uczyla moja bardzo dobra polonistka w liceum, wiec niech ewoluuje z duchem czasow, gdyby tak ktos zaczal wprowadzac ochrone jezyka juz za Mieszka I albo Bolka Chrobrego to dzis mowilibysmy polszczyzna niczym z Bogurodzicy, a co do niektorych zwrotow pochodzenia najczesciej angielskiego to czym np. proponujesz zastapic 'crop' ? albo jak po polsku chcesz mowica na compactflash'a ?

ten glos na nie to oczywiscie moj
        EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• szandor
          Uzależniony
          • 2005
          • 624

Ja jestem za, uważam pisanie bez "polskich krzaczków" po prostu za lenistwo i nie ma to nic wspólnego z ewolucją.
          Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
          R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• Zielony
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2928

Ja od zawsze jestem za poprawną pisownią! Nie cierpie jak ktoś niedbale pisze posty - bez interpunkcji, z małej litery jakby wszystko było jednym zdaniem
            Brak polskich znaków jakoś akceptuję. Temat z resztą już nieraz był wałkowany - odnośnie konkretnych osób i tego, że nie ładnie upominać o tym publicznie
            Coś się zmieniło? Raczej nie...

Zamieszczone przez miszaqq
            ...to czym np. proponujesz zastapic 'crop' ?
            Może 'mnożnik'
            sigpic

Komentarz

• popmart
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1721

poprawność stylistyczna i ortograficzna tak (choć często sam z nią jestem na bakier)

co do zwrotów obcych to ja wolę stanowisko prof. Bralczyka które jest nie tak konserwatywne i sztywne jak prof. Miodka. Otóż gdyby być formalistą to nasz język ze względu na mody i polityczna przynależność jest naszpikowany po kolei : francuskim, rosyjskim, niemieckim słownictwem a w ogóle większość słów pochodzi z łaciny ... a teraz nagle anglizmy są jakoś szczególnie nie OK . to jak twierdzi wspomniany prof. Bralczyk jest normalną ewolucją języka i przeminie jak wcześniejsze mody, a pozostanie wiele wartościowych słów które wzbogacą nasz "rodzimy" dialekt szczególnie w dziedzinach wiedzy czy funkcjonowania które z załozenie nie wyszły z naszego kraju tylko z np. anglojezycznych .... j. polski jest to język żywy i podlegający wpływom jak każdy inny język świata ...

wydaje mi się że tylko niedouczeni mogą przyjmować sztywne stanowisko wobec rozwoju języka.

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

A moment, to się o pliterki rozchodzi? Myślałem że o pisownie jako taką w ogóle... No hmm, mnie prawde mowiac znacznie bardziej razi "Polska pisownia" niz "robienie laski" ;-)

Komentarz

• szycho
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 350

Zamieszczone przez muflon
                  A moment, to się o pliterki rozchodzi? Myślałem że o pisownie jako taką w ogóle... No hmm, mnie prawde mowiac znacznie bardziej razi "Polska pisownia" niz "robienie laski" ;-)
                  LoL Oj, raczej "kulam ze śmiechu"
                  Na nowej maturze liczy się treść a nie forma (patrz ortografia/interpunkcja), więc idźmy z duchem czasu i skupmy się na przekazie. Formę każdy sobie może wybrać:razz:
                  EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                  www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez szycho
                    Na nowej maturze liczy się treść a nie forma (patrz ortografia/interpunkcja)
                    Czy to jakiś nowy pomysł ministra (hahahahahaha) edukacji? ;-)
                    więc idźmy z duchem czasu i skupmy się na przekazie. Formę każdy sobie może wybrać:razz:
                    Spoko ziom, siema, nara

Komentarz

• Viracocha
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 853

Na nowej maturze liczy się treść a nie forma (patrz ortografia/interpunkcja), więc idźmy z duchem czasu i skupmy się na przekazie. Formę każdy sobie może wybrać:razz:
                      Idźmy z duchem czasu i piszmy z błędami?? Niedługo książki będzie się drukować z błędami, bo przecież liczy się przekaz...

Komentarz

• kaspeed
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 93

Zamieszczone przez miszaqq
                        gdyby tak ktos zaczal wprowadzac ochrone jezyka juz za Mieszka I albo Bolka Chrobrego ...
                        Chodzi Ci o małego jeża? czy może o ptaka?

To był żart, wiem o co chodzi, ale może nie wszyscy są tak błyskotliwi jak ja;-) .

Jeżeli chodzi o odmianę polskiego to raczej sobie z nią radzę, lecz myślę (nigdzie nie sprawdzałem), że w tytule nowego wątku można pisać tak, jak napisałem.
                        Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• Fotoaparatka
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 72

Piszę z Francji z polskimi znakami, więc jak widać nie stanowi to problemu jak ktoś chce. Jestem w 100% za wzmożoną świadomością poprawnej pisowni naszego pięknego języka!

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Apel sluszny (choc ja sam pisze bez pliterek - wieloletnie przyzwyczajenie ze starych czasow poczatkow irca w Polsce, ale zaczne sie przestawiac niedlugo) , ale jedno mnie zastanawia - jaki sens maja glosy "jestem za/przeciw" ?

Apel przedstawiony jest wszystkim po prostu do przemyslenia i pod rozwage. Glosowanie nic nie da... nie da sie tego tematu wymusic ani automatycznie (skrypty zmieniajace pisownie) ani manualnie (kolejne wojenki "przecz z cenzura! precz z moderacja! Canon-board jest do d* " ).

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Ja mowie stanowcze i zdecydowane NIE dla polskich znakow. Moim zdaniem sa zbedne

Komentarz

Pracuję...