KLUB CANONA
Zwiń
X
-
-
Wczoraj nad stolicą była piękna mgła. Koło północy wziąłem ...powiedzmy lustrzankę i udałem się na Stare Miasto a potem w okolice Łazienek. Pogoda była sprzyjająca, trochę mokro i w miarę ciepło w okolicach zera. I wyobraź sobie, że poza mną nie było nikogo z aparatem komu by się chciało jeśli nie robić zdjęcia to przynajmniej po rozkoszować się widokami. Za to w niedzielę u co drugiego spacerowicza będzie na szyi wisiał jakiś sprzęt i każdy będzie wietrzył fotograficzny temat. Trudno będzie przejść ulicą aby komuś nie zasłonić kadru. I tego dnia wieczorem w setkach komputerów pojawią się spasione namokniętą bułką kaczki, zdjęcia mam z dziatkami oraz tematy dyżurne takie jak pan machający pochodniami i puszczający bańki mydlane. Tak jest w Warszawie czy może i gdzie indziej?Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.Komentarz
-
Jeśli to o mnie mowa to specjalista brzmi dumnie[....]
Dbałość o przestrzeganie i respektowanie praw autorskich pragnę by było podkreślone dobitnie w statucie Klubu.
Jest wśród nas specjalista w tej dziedzinie, z którym miałem przyjemność podjąć rozmowy o tym problemie.
Pragnę zwrócić Waszą uwagę, że powszechnie podawany za wzór statut NKP nie zawiera ani słowem wzmianki o takich prawach.
Jeśli się mylę, poprawcie mnie. Nie mam patentu na słuszność
.
Moim zdaniem to tylko uporczywa edukacja w zakresie praw autorskich i pokrewnych może coś zmienić. Niestety - poziom nawet nie wiedzy, ale wręcz kultury w tym zakresie (per analogiam do kultury technicznej) jest dramatycznie niski. W efekcie nawet słuszne roszczenia spotykają się negatywnymi ocenami.
Pozdrawiam...Komentarz
-
Stykasz się z tymi problemami na co dzień w swojej pracy, masz doświadczenia w tym zakresie od strony techniczno-prawnej, to czyni Cię specjalistą, nie bądź taki skromny :-DJeśli to o mnie mowa to specjalista brzmi dumnie
.
Moim zdaniem to tylko uporczywa edukacja w zakresie praw autorskich i pokrewnych może coś zmienić. Niestety - poziom nawet nie wiedzy, ale wręcz kultury w tym zakresie (per analogiam do kultury technicznej) jest dramatycznie niski. W efekcie nawet słuszne roszczenia spotykają się negatywnymi ocenami.
Pozdrawiam...
Tak, edukacja, szerzenie świadomości w tej materii twórców jak i ich grup (takich jak klub chociażby). Efekty ich starań są ich intelektualną wlasnością, ich dobrem i posiadają wymierną i chronioną prawem wartość. Różne instytucje takie jak wydawnictwa prasowe czy też opisany w jednym z wątków Alior Bank lubią wykorzystywać tę wartość w celu nabycia materialu pozbawionego takich praw zaslaniając się regulaminem przystąpienia do konkursu czy dobrą wolą darmowej prezentacji w mediach. Wytykanie takich przypadków i napominanie w tej kwestii jest jedną z dostępnych metod.
Często takie wypadki wynikają z nieświadomości podmiotów.C-F-K - foreverKomentarz
-
Panie i Panowie staram się skrzyknąć Koszalin i okolice ... Ci do których się dodzwoniłem lub wysłałem PM to już wiedzą jak kogoś nie dostrzegłem to proszę dać znać ... pewno bedą jakieś atrakcje .. he he
Komentarz
-
-
Dzięki dzięki tak wiem ale umieszczam tutaj coby do wszystkich dotarlo ...Alde tutaj mamy coś dla nas http://www.starz.pl/canon/index.php
Pzdr.
Komentarz
-
Komentarz
-
Trochę średnio na temat ale jako że zebranie zaplanowane na 23.01. zbliża się powoli a na pewno będę osobiście chcę wyskoczyć w Łodzi do IMAX`a na AVATARA bo u nas IMAX`a nie ma ... może ktoś się dołączy ...
Komentarz
-
Tak mi chodzi po glowie jeden pomysl - Klub Canona.
Club taki zrzeszal by wszystkich posiadaczy tej marki.
Co by wam to dalo - no coz mysle ze jakby zebrala sie spora rzesza chetnych mozna
by postarac sie o :
- zniki w labach
- wlasne loga na aparaty
- znizki w sklepach
- lepsza pozycja wyjsciowa do kontaktow z Canon Polska
itp.
czekam na wasze opinie na ten tematDzięki determinacji założycieli udało się doprowadzić do spuentowania wątku sprzed 6 lat.Pomysł fajny, ale żeby klub nie był tylko wirtualnie ulotnym internetowym bytem trzeba by mu nadać jakąś osobowość prawną (np. stowarzyszenie), znaleźć siedzibę (przynajmniej "formlaną", czyli jakiś adres), napisać statut. I tu pojawia się problem: komu będzie się chciało przygotować papiery a potem latać po urzędach żeby klub zarejestrować
Tak więc niniejszym, ogłaszam rozpoczęcie działalności Stowarzyszenia "Canon-Foto-Klub"C-F-K - foreverKomentarz
-
-
-
Komentarz

Komentarz