Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Szefie, Rewelacja
Tzn strasznie dużo tytułów i cyferek, ale świetna forma
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
Ja osobiście nie przepadam za rozwiązaniami i organizacjami, które mają struktury wzorowane na organizacjach zmilitaryzowanych lub militarnych. Kojarzą mi się z tak zwaną falą czyli młodymi i starymi oraz innymi głupotami. Ale jeśli już to odpowiednio do artylerii stopnie mają inne odpowiedniki. Szeregowy to kanonier, starszy szeregowy to bombardier a sierżant to ogniomistrz. Liznąłem trochę zagadnień związanych z baterią ppanc i haubic więc trochę jestem w temacie. Nie mniej skoro obiecałem pomoc to się wykażę w wątku pod manifestem. :-D
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Ja osobiście nie przepadam za rozwiązaniami i organizacjami, które mają struktury wzorowane na organizacjach zmilitaryzowanych lub militarnych. Kojarzą mi się z tak zwaną falą czyli młodymi i starymi oraz innymi głupotami. Ale jeśli już to odpowiednio do artylerii stopnie mają inne odpowiedniki. Szeregowy to kanonier, starszy szeregowy to bombardier a sierżant to ogniomistrz. Liznąłem trochę zagadnień związanych z baterią ppanc i haubic więc trochę jestem w temacie. Nie mniej skoro obiecałem pomoc to się wykażę w wątku pod manifestem. :-D
Nie jesteśmy w wojsku :-D a fali nie będzie innej jak ta, którą właśnie mamy :-D
Dzięki za pomoc!
Witam
Jako zagorzały pacyfista , stwierdzam iż nie podoba mi się zaproponowana forma klubu . Te szarże , tytuły , dywizje.... i inne nazwy zle się kojarzą (przynajmniej mi) . Popieram kolegę Sergiusza
Ludzie, dajcie spokój. Ja rozumiem że może się komuś coś nie podobać w nazewnictwie, nawet sama nazwa klubu, ale wszystkim i tak nie da się dogodzić. Zaraz pojawi się jakiś konserwatysta z przekonaniami "kill hippies" i będzie mówić że tak jest ok. Myślę że Mellanowi, wprowadzając taki styl, chodziło o coś innego. Napewno nie chciał wprowadzać jakiejś agresji itp.
To ja oficjalnie stwierdzam, że jeśli Klub zajmie się czymś więcej czyli na przykład fotografowaniem to udostępnię łamy czasopisma na wszelakie informacje oraz jeśli będą to i na zdjęcia.
Klub - to idea pomagania sobie nawzajem, tylko dlatego że coś nas lączy, mamy wspólne zainteresowania, które pragniemy rozwijać.
Sergiusz, jako czlowiek aktywny i propagujący kulturę fotograficzną zrozumial rzecz w lot i zaproponowal grupie warszawskiej spotkanie w swojej klubo-kawiarni. Staje się zarazem mimowolnym sponsorem i sojusznikiem w sprawie budowy klubu.
Klub, ogniskowanie życia fotograficznego w rejonie stwarza możliwości reklamy tego miejsca i jego czasopisma. To jego interes, tak to już ze sponsorami jest, że dając coś - chcą coś uzyskać.
Nie wiem czy spotkanie grupy warszawskiej dojdzie do skutku czy nie. Nie wiem czy będzie to pod Zygmuntem, w Łazienkach, czy w klubie Sergiusza. To warszawiacy zdecydują, mi nic do tego.
Sergiuszu!
Obiecalem Ci że zgloszę się niebawem z propozycją, której realizacja będzie w zasięgu Twoich możliwości. Dziś nadszedl ten moment.
Chcę zaproponować publicznie byś otworzyl lamy swojego czasopisma na potrzeby Klubu Canonierów, który wlaśnie w tej chwili powstaje. W zamian mogę podjąć się rozmów na temat warunków wspólpracy klubu z Twoim czasopismem i jego kolportażu jako dodatkową formą zarobkowania przyszlego klubu.
Minąl tydzień od czasu ogloszenia manifestu.
Czas na konkrety:
-zglosilo akces ok 70 osób z calego kraju,
-powstalo tymczasowe forum organizacyjne (arturs i najeli)
-zawiązuje się grupa w celu opracowania propozycji statutu (Xlesio),
-prowadzę rozmowy w sprawie budowy redakcji biuletynu,
-organizują się grupy w kujawsko-pomorskim, lódzkim i na dolnym śląsku. (Majchalak)
To dziala
Zamieszczone przez 385
Witam
Jako zagorzały pacyfista ...
I co z tego? Ja też jestem pacyfistą i pisalem o tym w biuletynie nr1 (z przymrużeniem oka-post scriptum). Strzelanie z aparatu fotograficznego nie zabija.
Co proponujesz w zamian? Co ma szanse zadzialać?
Kontakty z grupą w Twoim regionie prześlę Ci dziś wieczorem. Dzialaj lub obserwuj. "misie" to slaby argument... czas na pracę.
Jak się zorientowałem, że czytam w myślach innych postanowiłem się przejść trochę i zaczerpnąć świeżego powietrza. Tak na marginesie to wkradł się gdzieś błąd i ja nie mam klubo kawiarni ani innych gastronomicznych przybytków. Mojemu rozmówcy zaproponowałem spotkanie w pubie gdzie jestem i tak bez mała codziennie ale fakt w tym miejscu znajduje się też galeria fotograficzna. Położone jest w centralnej części miasta a jedynym niebezpieczeństwem na jakie można się tam natknąć to schody. Jedyne moje zmartwienie to takie, że dla wszystkich zainteresowanych klubem warszawiaków nawet nie będzie się opłaciło stolików zsunąć.
Jak się zorientowałem, że czytam w myślach innych postanowiłem się przejść trochę i zaczerpnąć świeżego powietrza. Tak na marginesie to wkradł się gdzieś błąd i ja nie mam klubo kawiarni ani innych gastronomicznych przybytków...
Jeśli pomyliłem coś, to przepraszam, zasugerowałem się informacją z Twojego maila, sprawdź.
Zamieszczone przez Sergiusz
...Jedyne moje zmartwienie to takie, że dla wszystkich zainteresowanych klubem warszawiaków nawet nie będzie się opłaciło stolików zsunąć.
Tak, mnie też to martwi... Ale wierzę w chłopaków w stolicy.
Współpraca z wydawnictwami ma duże znaczenie zarówno dla wizerunku klubu na zewnątrz jak i ochrony praw autorskich publikowanych fotografii.
Publikacje pobieżne, jakiejś bliżej nieokreślonej grupy zawsze rodzą podejrzenie o manipulacje czy niedbałość o przestrzeganie tych praw.
Nadużycia w tej mierze są plagą w dzisiejszej prasie. Wielu fotografujących oddaje swoje prace czy wizerunek nie zważając na te zagrożenia, bo być w prasie jest "cool" i super.
Dbałość o przestrzeganie i respektowanie praw autorskich pragnę by było podkreślone dobitnie w statucie Klubu.
Jest wśród nas specjalista w tej dziedzinie, z którym miałem przyjemność podjąć rozmowy o tym problemie. Pragnę zwrócić Waszą uwagę, że powszechnie podawany za wzór statut NKP nie zawiera ani słowem wzmianki o takich prawach.
Jeśli się mylę, poprawcie mnie. Nie mam patentu na słuszność
Ja nie inwestuje w kalendarze miałem na myśli kalendarz, który by się ukazał wewnątrz czasopisma i zawierał zdjęcia użytkowników forum CB. A zdjęcia to tylko zdjęcia i w sumie wszystkie są dobre z wyjątkiem tych nielicznych trochę lepszych lub trochę gorszych.
W ten sposób każdy miałby kalendarz ze zdjęciem swojego autorstwa.
Komentarz