Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
A ja uważam, że na polskie drogi i kieszeń to najlepsze są autka niemieckie. Sam jeżdżę VW Golfem III TDI Kombi i wiem coś o tym. Twarde zawieszenie, tanie części, no i to że dizelek.
Spalanie na trasie z włączoną klimą miałem w te wakacje 5,5l/100km (klima zużywa 0,5-1l/100km). Który to silnik benzynowy o takiej pojemności tyle spali? Do tego znów wrociły stare dobre czasy, że ON tańśzy od benzyny .
Zapomniałem jeszcze wspomnieć o dużej przestrzeni między fotelami... Dla mnie to ważne bo mam 190cm. Heh. Jak na razie więcej miejsca (z tych aut z którymi mialem do czynienia) miał OPEL OMEGA 2.0 B. To już jest statek...również niemiecki...
Pozwolę sobie odkopać ten stary wątek z nadzieją, że pomożecie
Muszę kupić samochód ale finanse mam mocno ograniczone. Powiedzmy że nie chciałbym wydać więcej niż 5-6 tys. Auto nie musi być duże bo najczęściej będą nim jeździć dwie osoby. Wiem że za tą kasę nic porządnego raczej nie znajdę ale doradźcie coś co się od razu nie rozpadnie i trochę będzie można tym pojeździć.
Na ten przykład Seat Ibiza: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10256840
Warto szukać TDi bo to wytrzymałe i ekonomiczne silniki. Jeśli bardziej zależy na ekonomii to można wziąć diesel (SDi) bo spalanie niższe, no ale kosztem mocy/przyśpieszenia.
Pozwolę sobie odkopać ten stary wątek z nadzieją, że pomożecie
Muszę kupić samochód ale finanse mam mocno ograniczone. Powiedzmy że nie chciałbym wydać więcej niż 5-6 tys. Auto nie musi być duże bo najczęściej będą nim jeździć dwie osoby. Wiem że za tą kasę nic porządnego raczej nie znajdę ale doradźcie coś co się od razu nie rozpadnie i trochę będzie można tym pojeździć.
Za takie pieniądze to szukaj czegoś w dobrym stanie - marka to sprawa drugorzędna bo znalezienie samochodu którym da się jeszcze trochę pojeździć za takie pieniądze to niełatwa sprawa.
Ja z czystym sumieniem mogę polecić Corsę. Kupiłem ponad dwa lata temu za oszałamiającą kwotę 5700zł (co wtedy było mało jak za to auto) z 1995 roku i dzielnie służyła mi do marca tego roku. Ponad 25 tysięcy przejechanych kilometrów (w tym dwie długie trasy - raz do Linz w Austrii (1000km), drugi raz do Frankfurtu nad Menem (800km) ) i żadnej usterki. Faktem jest, że lubi rdzewieć, chociaż u mnie nie było z tym większych problemów poza okolicami wycieraczki tylnej.
Ja z czystym sumieniem mogę polecić Corsę. Kupiłem ponad dwa lata temu za oszałamiającą kwotę 5700zł (co wtedy było mało jak za to auto) z 1995 roku i dzielnie służyła mi do marca tego roku. Ponad 25 tysięcy przejechanych kilometrów (w tym dwie długie trasy - raz do Linz w Austrii (1000km), drugi raz do Frankfurtu nad Menem (800km) ) i żadnej usterki. Faktem jest, że lubi rdzewieć, chociaż u mnie nie było z tym większych problemów poza okolicami wycieraczki tylnej.
brałem ją pod uwagę
generalnie myślałem o oplu corsa, nissan micra, może jakaś stara astra? mazda 323?
seat ibiza to też ciekawa propozycja tym bardziej że wizualnie o wiele lepiej niż micra...
chyba jednak na chwilę obecną najbardziej optuję za corsą
jeśli macie jeszcze jakieś propozycje to piszcie proszę
Astry bym jednak nie polecał, bo blacharsko wychodzą jeszcze gorzej niż corsy. Ibizy też dobre auta, tym bardziej, że posiadają silnik i mechanikę VW., ale nie spodziewaj się, że w tych widełkach cenowych znajdziesz blacharsko lepszy egzemplarz niż np. Corsa.
Jeśli natomiast zdecydowałbyś się na Corsę to pisz na priv. Postaram się pomóc, bo przez ponad dwa lata dosyć się zagłębiłem w to auto.
Ja z tanszych niemieckich bralbym audi albo vw - jakiegos golfa, polo. Cos w tym stylu.
Z tanszych japonskich - jakas mazda - 323, albo jakas honda - np civic.
I osobiscie bralbym starszy model niz wystarczy funduszy, ale za to bardziej zadbany i zostawil sobie jakies finanse na ewentualne koszta - bo ZAWSZE moze cos sie stac nawet w pieknym serwisowanym samochodzie
Ja z tanszych niemieckich bralbym audi albo vw - jakiegos golfa, polo. Cos w tym stylu.
Z tanszych japonskich - jakas mazda - 323, albo jakas honda - np civic.
vw polo nawet fajny jest ale z tego co widzę to opla corsę dostanę z mocniejszym silnikiem za podobną kasę
golf odpada, honda civic tym bardziej
Ja osobiscie do opla jako do firmy moto nie mam w ogole zaufania. Wole cos starszego, z gorszym silnikiem, ale doinwestowane. Jak juz sie zdecydujesz na jakas firme/model to najlepiej poszukaj jakiegos klubu tej marki gdzie mozna spytac sie o dany samochod - czesto jest tak ze jeden samochod przechodzi przez 2-3 a nawet wiecej osob w klubie i jest ciagle sprzedawany bo cos jest nie tak. A czasami sa sprzedawane za rozsadna cene naprawde doinwestowane przez klubowiczow samochody tylko z powodu szybkiej potrzeby zdobycia pieniedzy No i oczywiscie obowiazkowo www.bezwypadkowe.net bo mozna sie czasami dowiedziec naprawde ciekawych rzeczy na temat danego samochodu
Polecam TDI w klastycznej pojemności 1,9. Mam vw z takim motorem już kolejny rok - maszyna może nie wyścigowa, ale bardzo zacna.
Miałem astrę z dieslem isuzu. Drogie wymiany rozrządu, silnik muł, ale wytrzymały. Bez porównania jeśli chodzi o dynamikę z TDI. Żona ma teraz astre 1,6 i kula się to w miarę. Ale bym opla nie chciał. Chyba, że coś tych nowych cacek..
jak za male pieniadze, to tylko nissan sunny - auto bardzo trwale i niezawodne - diesel 2.0 podobno spokojnie do 400tys bez remontu. u mnie w rodzinie jest benzyniak 1.4 - ma jakies 250 tys przejechane. bez szalenstw jak na rocznik 91 ;-) Jedyna wada, to rdzewiejace blotniki, ale w tym wieku mozna zrozumiec. przez ostatnie 5 lat (60tys km) poza olejem, filtrami, klockami, to sprzeglo bylo zrobione. Za 3-4tys powinienes kupic przyzwoitego, nawet ze wspomaganiem, wiec jeszcze zostanie pare zl na drobne naprawy.
Komentarz