Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Otóż czy coś jest za małe, czy nie, jak sie prowadzi decyduje subiektywne odczucie, inaczej gust.
To co dla ciebie jest za małe, dla mnie może być akurat w sam raz. To co uważasz za badziewne, ja mogę nazwać subtelnym wystrojem.
Tobie może się auto źle prowadzić, a ja powiem, że świetnie.
No, ale to chyba temat nierozstrzygalny i nie na to forum :-)
Ps. Ciekaw jestem ile pali twoj supermondek? :-D
Zacznijmy od tego, że nie uważam, by mój mondek był super - jest to zwykły kombi-dupowóz. Przy moim stylu jazdy pali jak smok wawelski, dlatego raczej polecam wersję diesel. Nie ma to dla mnie zresztą wielkiego znaczenia, bo gaz kosztuje 2PLN/1litr (BP).
Wystrój w środku jest typowy dla tej klasy samochodów - tzn. dość tandetny. Po prostu nie uważam jednak, by w Toyocie było lepiej. Być może wszystko można uznać za kwestię gustu, ale przykładowo wnętrze nowego Audi A8, którym miałem ostatnio przyjemność podróżować, zrobiło na mnie zdecydowanie lepsze wrażenie.
O tym, czy coś jest małe czy nie decydują wymiary. No więc Toyota ma te wymiary mniejsze niż Ford czy Opel.
Właściwości trakcyjne samochodu (bo o tych była mowa) to też nie jest kwestia gustu - albo samochód weźmie z daną prędkością zakręt, albo z niego wyleci.
Polecam Opla, sam jeżdżę swoją Astrą kombi od 2 lat. Także w niedługim czasie mam zamia kupić coś nowszego i będzie to Vectra kombi z silnikem 2.0 diesla. Oplami jeżdżę już ładne pare lat i nie narzekam na awaryjność. Jeżdziłem samochodami różnych marek, jednak Opel bardziej mi przypadł do gustu. Ponadto tanie są części do tych aut w porównaniu z Volvo lub Toyotą. Pamiętaj tylko, że jak kupisz autko, to wymień pasek rozrządu (o ile model silnika, który kupisz go posiada).
Porównywanie A8 do jakiegoś tandetnego mondeo to moim zdaniem nie na miejscu :razz: nie ta klasa
No przecież właśnie to napisałem. Można sobie tłumaczyć, że auta te mają "subtelny wystrój", ale jak się to porówna z czymś sensownym, to raczej dochodzi się do wniosku że to tandeciarstwo.
A nie macie wrażenia, że to tak naprawdę dyskusja podobna do Canon vs. Nikon vs. (...)? Albo Atari vs. Commodore Zwolenników każdej popularniejszej marki jest podejrzewam wystarczająco dużo, żeby każdy taki wątek skończył się walką na noże
PS, Hazan, bierz Opla Zafirę , właśnie rocznik 2002-2003, zanim wprowadzili dresiarskie wersje OPC. Zapłacisz mniej niż za dowolny z w/w a komfort większego (ale jednocześnie nie za dużego - parkingi itp.) samochodu - inna bajka
A nie macie wrażenia, że to tak naprawdę dyskusja podobna do Canon vs. Nikon vs. (...)? Albo Atari vs. Commodore Zwolenników każdej popularniejszej marki jest podejrzewam wystarczająco dużo, żeby każdy taki wątek skończył się walką na noże
PS, Hazan, bierz Opla Zafirę , właśnie rocznik 2002-2003, zanim wprowadzili dresiarskie wersje OPC. Zapłacisz mniej niż za dowolny z w/w a komfort większego (ale jednocześnie nie za dużego - parkingi itp.) samochodu - inna bajka
To jest jeszcze bardziej hardkorowy temat, bo te zabawki są zdecydowanie droższe i jest o wiele więcej brandów.
Nie uważam się jednak za zwolennika Forda czy tam innego Opla, mogę się ew. zgodzić na to, że jestem zwolennikiem Porsche 911. Brałbym Opla lub Forda bo są to samochody tańsze (w przyszłym roku wychodzi Mondeo w nowej budzie, więc tym bardziej potanieją), lub Volvo - bo to większy lans.
Wlasciwie na dzisiejszym poziomie produkcji samochodow - nie ma znaczenia co sie kupi z tej kalsy samochodow, roznice sa minimalne a o walaroach uzytkowych decyduja detale - kup to co sie bardziej podoba ;-) i co sam uwazasz za lepsze - ja bym np zadnego z nich nie kupil, gustuje w innych ... ostatecznie moze v70 ;-)
Jac - zgadza się, ale jest znaczna różnica w cenach (mondeo to ok 40k - ten sam rocznik avensis to >50k, opel gdzieś pomiędzy) oraz w jakości wykonania. Czytając jakie problemy mają ludzie z nowymi toyotami aż mi się wierzyć nie chce.
Jac - zgadza się, ale jest znaczna różnica w cenach (mondeo to ok 40k - ten sam rocznik avensis to >50k, opel gdzieś pomiędzy) oraz w jakości wykonania. Czytając jakie problemy mają ludzie z nowymi toyotami aż mi się wierzyć nie chce.
Różnice w cenie są spore. V70 to zdecydowanie najdroższa opcja. Części nie są specjalnie ani droższe ani tańsze niż np. w fordzie czy oplu to mit. No chyba że chcesz kupować w firmowym serwisie. Natomiast jedno jest raczej pewne że jak sobie siądziesz do tego auta to raczej nie będziesz chciał już próbować czegokolwiek innego.
Czornyj - volvo V70 ma niewiele wspólnego konstrukcyjnie z mondeo. To było auto zaprojektowane w szwecji i tam produkowane. Zresztą jak byś sobie siadł do niego to byś to potwierdził. BTW jeździłem trochę mondeo i nawet trochę naprawiałem (plastiki i mechanika np. drzwi to tragedia) i owszem bardzo miłe auto ale do volvo nie ma startu.
Jeszcze duże znaczenie ma jaki silnik w tym volvie i jaki napęd. Wersja z wiskozą trochę więcej pali ale tak na prawdę to to jest dopiero fajna sprawa.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
No ale to jest i tak loteria - jak masz pecha to cie w kosciele okradna ;-), generalnie bardziej bym zwracal uwage na stan konkretnego samochodu, kto nim wczesniej jezedzil jak i gdzie serwisowal itd niz na opinie innych - wiadomo sa jakies wady ogolne dodtykajace 99% egzemplarzy danego modelu (a to konstrukcyjne a to zabezpieczeniowe - rdza) - tak wiec bardziej bym sie skupi nad konkretnymi samochodami niz nad genaralizowaniem bo moze jest prawda ze avensis sa bardziej usterkowe (nie slyszalem o tym) ale np kupisz ja od jakiegos emeryta ktory czesciej ja sprzatal niz u siebie w domu ;-) jezdizl 3 razy w tygodniu i wszytko ma po przegladach w ASO, z drugiej strony mozesz trafic sprowadzony "sprzet" ktory ma siwetna renome na rynku i opinie uzytkownikow ale w warsztacie pana Józka ostatnim rzutem na taśme przywrocono go do zycia... ktore i tak sie zaraz skonczy ;-)
Bardziej bym sie rozejrzal/podzwonil po serwisach jakie sa koszty przegladu np po 150k albo ceny tarcz hamulcowych/klockow, itp uslug serwisowych - bo to ze zawitasz w warsztacie na przegladzie jest pewne - pytanie jest tylko ile tam kasy zostawisz... niezaplanowane "przeglady" rownierz moga byc tansze lub drozsze... slyszalem ze Volvo ma jeden z drozszych serwisow, a w Toyocie za przeglad place mniej niz na stacji Fiata ! - taka bajka
Komentarz