studniówka - czyli co, jak i za ile..?
Zwiń
X
-
-
Panowie mam takie pytanko odnośnie zdjęć przed studniówkowych. Gdzie polecalibyście zdjęcia i z jakim pomysłem się już spotkaliśćie ? Chodzi mi o to gdzie klasy chcą robić sobie te pozowane zdjęcia ? Kiedyś było tak, że robiło się to w klasach w ławkach, teraz coraz więcej osób pragnie czegoś innego. Macie jakieś pomysły znane z doświadczenia ?
Puby, lokale ? przebieranie się ?
Komentarz
-
Odp: studniówka - czyli co, jak i za ile..?
Witam
Zostałem poproszony o robienie zdjęć na studniówce ale zbytnio nie mam doświadczenia z takimi imprezami więc chciałbym prosić was o pomoc
Sprzęt jaki posiadam to eos 500D, kit 18-55, sigma 18-200DC, 50mm 1.8f, c28-90 oraz lampę nissina di622 mark II. Myślałem, żeby na pewno wziąć 50mm z racji światła i teraz zastanawiam się który z tych trzech wybrać.Komentarz
-
Nie wiem gdzie będzie Twoja studniówka ale ja na zeszłorocznej, która odbywała się na sali używałem tamrona 17-50 i 28/1.8 nic dłuższego nie podpinałem bo nie było miejsca.
Także wziąłbym kita dla 18 mm i światła 3.5+ 50/1.8 i do tego lampa. Resztę możesz wziąć do torby plecaka żeby leżało w bezpiecznym miejscu
Komentarz
-
musisz tez wiedziec, ża są pewne zdjęcia "standart" które poprostu muszą być zrobione na studniówce (np. dziewczyny z podwiązkami na nogach, faceci w "mocnych" postawach, dobrze jest tez robić fotki kazdej parze np. pod jakims banerem studniówkwo/klasowym, mozna to zrobic przed imprezą jak sie schodza, no i grupówka z wychwawca) jak dobrze pokadrujesz to nikt nie pozna które fotki są z próby a które z własciwego poloneza, a wtedy masz wiekszą szanse żeby "ogarnąć" wszystkichDo zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)Komentarz
-
-
Dziękuję wam bardzo
A jeszcze zastanawiam się jakie będzie tam oświetlenie, to podobno nowa sala i tam jeszcze nie miałem okazji być. Kombinować z balansem bieli jak już tam będę czy po prostu to poprawić w Lr? Bo pewnie i tak w rawach będę zdjęcia robił.Komentarz
-
trzymaj sie rawów i ew. poprawiaj na kompieDo zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)Komentarz
-
nie wiem czy padło już takie pytanie, ale powiedzcie mi ile zdjęć po imprezie "oddać" zleceniodawcy? każdy przecież pstryknie 800 zdjęć, ale przecież 800 nie nadaje sie do publikacji, a dwa trafiło się tak że wiele zdjęć par sie po prostu nie nadaje - oddawać mimo to czy olać?sporo chęci
mało pieniędzy 
Komentarz
-
U mnie w mieście (Gdańsk) fotoziutki oddają i po 1000 (tak, tysiąc) na płycie, także wiesz.. Czasami nawet identyczne kadry z tych samych sytuacji zdarzają się podwójnie rozstrzelone oczywiście w numeracji plików.nie wiem czy padło już takie pytanie, ale powiedzcie mi ile zdjęć po imprezie "oddać" zleceniodawcy? każdy przecież pstryknie 800 zdjęć, ale przecież 800 nie nadaje sie do publikacji, a dwa trafiło się tak że wiele zdjęć par sie po prostu nie nadaje - oddawać mimo to czy olać?
Już musisz sam zdecydować ile zdjęć oddać, musisz mieć na uwadze, że jest to przede wszystkim pamiątka, więc nawet jeżeli dane zdjęcie nie jest technicznie/artystycznie doskonałe, ale sytuacja jest dobrze złapana i zdjęcie może stanowić istotny element pamiątki to słabo byłoby je odrzucić. Co do par to już zależy "jak bardzo się nie nadają"
Ostatnio edytowany przez jas_r; 47869.Komentarz
-
ja mam pytanie z innej beczki... często widzę fotki przed studniówkowe... zrobione w jakimś barze itp. Czy to wliczacie w cenę ? Jak nie to ile takie coś wyceniacie (na klasę).
PS.
Swoją drogą powinno być tak że jak ktoś chce robić kaszanę to niech robi ją za darmo... a nie brać 10zł i udawać zarobek. 20zł to jest raczej absurd i teoretyczne min. Chyba że ktoś ma małe jajka i tak nisko ceni swoją pracę
Prawda jest taka że jak mam się napierd### przy obróbce, do tego nasłuchać gadaniny rodziców i prawie nic nie zarobić... to lepiej sobie to odpuścić. Nie zapominajmy o tym że zawsze się znajdzie ktoś komu foty się nie spodobają a w szkole opinię o sobie łatwo się wyrabia
Więc czy warto łaszczyć się o 100 czy 200zł kosztem swojej opinii ? Zdecydowanie NIE! No ale jak widać są osoby które chcą się tylko dorobić na niczym :P
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
Komentarz
Komentarz