studniówka - czyli co, jak i za ile..?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomaszt81
    Bywalec
    • 2009
    • 100

W moim przypadku wszyszlo to tak http://tryton.centrum.gliwice.pl/gal...wka/index.html

Warunki oswietleniowe tragiczne. Wystarczy popatrzec, oswietleniem byly zyrandole ze znacznymi ubytkami zarowkowymi z jednej strony, z drugiej natomiast dwa bardzo mocne swiatla, czerwone i zielone. 5 zl za plytke z malymi zdjeciami, potem 1 zl za odbitke 10x15 z pozadnego labu.

pozdr. T.
    Ostatnio edytowany przez tomaszt81; 29470. Powód: zrobilem blad ortograficzny. Do czego to doszlo :|

Komentarz

• panmateusz
      Początki nałogu
      • 2009
      • 310

Dostałem propozycję od znajomych sfotografowania dwóch klas na studniówce jako dodatkowy fotograf - klasy mało liczne, nie więcej niż 20 osób każda.

Nigdy tego nie robiłem i zastanawiam się, czy warto się na to w ogóle porywać z 450D, 30mm f/1.4 i off-shoe 430EX II ? Chodzi głównie o zdjęcia zabawy, portrety par oraz zdjęcia grupowe. Na pewno wziąłbym za to jakieś mniejsze pieniądze - ze względu na fakt, iż to mój pierwszy raz oraz że poprosili mnie o to znajomi
      Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• zieli33
        Bywalec
        • 2010
        • 193

@ panmateusz
        Nie liczyłbym na AF 450D do zdjęć z tańca, ale patrząc na Twoją stopkę ...
        Jako dodatkowy fotograf nie masz nic do stracenia. To chyba najlepsza okazja do nabrania wprawy.
        Co do cen, to nie bawił bym się w xx zł od osoby przy studniówkach/komuniach, bo się zaczynają cyrki (ten nie weźmie, tamten se przegra). Cena za usługę i niech się dzielą kosztami.
        C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

• panmateusz
          Początki nałogu
          • 2009
          • 310

Jakąś wprawę na pewno mam (od roku fotografuję w klubach), nigdy też nie miałem problemów z AF w 450D przy wykorzystaniu pomocniczego światła AF w 430EX II, więc na prawdę dziwi mnie to co napisałeś na ten temat. Bardziej obawiałbym się AF w Sigmie. 30mm to nie za wąsko? Nie przeszkadza mi ta ogniskowa, mimo że preferuję ultra szerokie kąty, jednak f/1.4 robi swoje

Komentarz

• zieli33
            Bywalec
            • 2010
            • 193

Bardziej miałem na myśli zestaw który podałeś 450D + sigma. Off-shoe i wspomaganie AF jakoś ciemno to widzę (chyba, że się mylę to sprostujcie). Skoro focisz w klubach to dobrze wiesz co potrzebujesz bo warunki mogą być zbliżone.
            30mm jako podstawowe szkło spokojnie da radę, ale weź coś szerszego(kita, tamiego 17-50). Co do jeszcze szerszych szkiełek to trzeba wiedzieć jak ich użyć. Z niektórych galerii widać, że UWA zwalniają z myślenia i nie trzeba się już zastanawiać nad kadrowaniem bo i tak wszystko "aparat obejmie".
            C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

• myslidar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1010

Spokojnie dasz radę, studniówka to nie jest impreza na której musisz mieć pewność zrobienia zdjęcia w każdym momencie. Ogniskowa jest OK do większości sytuacji, ja bym jeszcze pożyczył lub kupił rybie oko Samyanga, które świetnie nadaje się do fotografowania zabaw grupowych.

PS
              Ostatnio robiłem z bratem wesele (ja 7D, on 350D) i generalnie ilość nietrafionych zdjęć była minimalnie większa.
              Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
              Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

skasuj za całość, nie od osoby i nie od zdjęcia (choć na tym można ugrać więcej, ale musisz siedzieć przy wybierających lub stykówki z wielkim znakiem wodnym - choć i takie powiekszenie ludziom nie będzie przekszadzać ). Bierzesz za całość, oddajesz płytkę niech sobie kopiują. Jeśli od zdjęcia to dobrze mieć coś szerokiego do grupówk i kogoś kręcącego lub statyw przed grupąi, by po ustawieniu cię ktoś nie uprzedził - bo nie sprzedasz

Komentarz

• panmateusz
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 310

Dzięki za pomoc. Co do zdjęcia grupowego - brać kit'a czy robić trzydziestką? 18mm to najszerzej w moim aktualnym zestawie szkieł, niestety musiałem sprzedać rybkę na rzecz 30mm.

Komentarz

• myslidar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1010

Raczej KITa.
                    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• Shadow
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1572

panmateusz ---> Idź koniecznie. Gdzieś trzeba w końcu nabywać doświadczenia. Do zdjęć grupowych to 30 będzie za wąsko. Chyba że jak to gdzieś ktoś napisał focił wesele z kibla i dał radę tylko goście musieli dłużej trzymać

Komentarz

• Bartek_902
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 690

Zabierz kita bo 30 sie nameczysz tylko a i tak nadaremnie jeśli nie bedzie odpowiednio duzo przestrzeni,
                        Sam w tym roku pewnie będę oblatywal jakąś studniowkę i myślę że bede musial dokupic samyanga 8mm a glównie będę opieral się na 17-40,chyba że do końca roku zakupię 24-70 chociaż na 7d niewiele to mnie poratuje bo znow bedzie za wąsko a puki co w pogotowiu mam jeszcze 50mm i 85mm 1.8
                        EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• Jaca9
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 241

Witam, jak tam wasze oferty na studniówki już złożyliście czy dopiero będziecie, jak cenowo się to rozkłada u was.

Komentarz

• Jaca9
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 241

Nikt nie robi już studniówek ?

Komentarz

• pawciolbn
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 653

Zamieszczone przez tomaszt81
                              W moim przypadku wszyszlo to tak http://tryton.centrum.gliwice.pl/gal...wka/index.html

Warunki oswietleniowe tragiczne. Wystarczy popatrzec, oswietleniem byly zyrandole ze znacznymi ubytkami zarowkowymi z jednej strony, z drugiej natomiast dwa bardzo mocne swiatla, czerwone i zielone. ...
                              IMHO nie ma takiej "świetlanej" tragedii - bywa gorzej w kościołach
                              no może kadry tak różnie wyszły ale ogólnie ok.

#
                              5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• Zbyszko666
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 970

Zamieszczone przez Jaca9
                                Nikt nie robi już studniówek ?
                                Robi się robi.. na razie wstępnie 2 oferty robienia zdjęć. Myślę,że spokojnie zacznę rozmawiać o wszystkich sprawach z klasami w przyszłym tygodniu.

Komentarz

Pracuję...