studniówka - czyli co, jak i za ile..?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maj_woj
    • 2007
    • 12

Klasa, której jestem wychowawcą ma studniówkę za tydzień. Za film ze studniówki płacą 60zł od osoby (80zł jak ktoś chce na Blue-Ray). Zdjęcia 15x21cm po 10zł od sztuki, płyta ze zdjęciami 400zł od klasy.
    Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70 - więcej sprzętu u niego nie widziałem.
    400D+60D+17-55/2.8 IS+50/1.8+Tamron 55-200+100/2.8L Macro+430EX

Komentarz

• obywatelgc
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 48

"Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70"
      to Ci z jedynkami w Twojej okolicy to pewnie po wodzie chodzą ;-)

Komentarz

• milcze
        Zablokowany
        • 2009
        • 70

Zamieszczone przez mk307
        Mój sposób na 100 dni to 500 zł, .

masz ciepła posadke i pracodawca ZUSik zapłaci co ?
        dodatkowo 500 wskoczy do kieszonki bez podatku co ?

jakbyś tak działał w moim rejonie to by ci już sprzęt w rzece pływał. serio

nawet nie mam słów na to co robisz.
        Ostatnio edytowany przez milcze; 26772.

Komentarz

• maj_woj
          • 2007
          • 12

Zamieszczone przez obywatelgc
          "Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70"
          to Ci z jedynkami w Twojej okolicy to pewnie po wodzie chodzą ;-)
          Gdyby to ode mnie zależalo to trzymałbym "fachowca" z daleka od studniówki ale ja jestem tylko gościem i decydować nie mogę. Z 1Ds znam jednego i jednego z Nikonem D3 ale oni się studniówkami nie zajmują, reszta to są właśnie tacy "zawodowcy".
          Żeby było ciekawiej to "fotograf" jest jednocześnie "kamerzystą". Czas oczekiwania na zdjęcia i film to nawet 4 tygodnie.
          400D+60D+17-55/2.8 IS+50/1.8+Tamron 55-200+100/2.8L Macro+430EX

Komentarz

• milcze
            Zablokowany
            • 2009
            • 70

to może jeszcze przypomne szanownym kolegom - nie wszystkich się to tyczy od razu zanznaczam - że niepłacenie podatków w Polskim prawie jest przestępstwem skarbowym i podlega grzywnie lub karze więzienia do lat dwóch

tak stanowu litera prawa.

ale ciągle u nas taki człowiek nazywany jest "człowiekiem przedsiąiorczym/zaradnym"

brak wpływów do budzetu Panśtwa skutkuje podniesieniem akcyz. drożeje paliwo, prąd gaz. wtedy psioczymy wszyscy. na Ministra finansów, sejm, rząd itp.

ale nie na ludzi dzialających w szarej strefie którzy wg litery prawa są przestępcami skarbowymi

tu na forum takim ludzia udziela sie rad w jaki sposób maja robić coś niezgodnego z prawem

i taka jest Polska

co najciekawsze mój wpis zbulwersuje pewnie wiele osób

działalnosć w szarej strefie - nikogo

Komentarz

• root
              Bywalec
              • 2006
              • 146

@milcze, mieszkamy w takim, a nie innym kraju. już nie jeden próbował podnieść tą społeczność do pionu, ale nikomu się to nie udało i (prawdopodobnie) nigdy nie uda. szkoda słów i czasu na takie wywody.

jedyne co można w tej sytuacji zrobić to albo zaakceptować tego typu praktyki (wiem, że nie jest łatwo), albo wierzyć w to, że rynek (potencjalni klienci) zweryfikuje szarą strefę.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez trzeszcz6
              za mniej niż 30 zł od pary bym nie zrobił. Co do zdjęć klasowych myślę że 100-150 zł było by spoko
              pozdrawiam
              zależy jeszcze w jakim regionie mieszkasz. sądząc po informacji wyświetlonej w Twoim profilu - spoko, ale postaw się na miejscu tych, którzy mieszkają w biedniejszych częściach kraju.
              Ostatnio edytowany przez root; 7007. Powód: Automerged Doublepost
              :}

Komentarz

• trzeszcz6
                Bywalec
                • 2008
                • 188

Zamieszczone przez root
                zależy jeszcze w jakim regionie mieszkasz. sądząc po informacji wyświetlonej w Twoim profilu - spoko, ale postaw się na miejscu tych, którzy mieszkają w biedniejszych częściach kraju.
                tak mówię o warszawie w mniejszych miejscowościach aby się utrzymać wystarczy mniej pieniędzy więc ceny też są trochę mniejsze pozdrawiam
                5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez milcze
                  Może i tak ale nie w tym sensie jak myślisz. Groźby o pływaniu sprzętu w rzece proszę zachować dla kolegów spod budki z piwem, a nie dresić się na forum. Z góry dziękuję.

Komentarz

• 1foto
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 73

Zamieszczone przez milcze
                    to może jeszcze przypomne szanownym kolegom - nie wszystkich się to tyczy od razu zanznaczam - że niepłacenie podatków w Polskim prawie jest przestępstwem skarbowym i podlega grzywnie lub karze więzienia do lat dwóch

tak stanowu litera prawa.

ale ciągle u nas taki człowiek nazywany jest "człowiekiem przedsiąiorczym/zaradnym"

brak wpływów do budzetu Panśtwa skutkuje podniesieniem akcyz. drożeje paliwo, prąd gaz. wtedy psioczymy wszyscy. na Ministra finansów, sejm, rząd itp.

ale nie na ludzi dzialających w szarej strefie którzy wg litery prawa są przestępcami skarbowymi

tu na forum takim ludzia udziela sie rad w jaki sposób maja robić coś niezgodnego z prawem

i taka jest Polska

działalnosć w szarej strefie - nikogo

niestety, ryba psuje się od głowy

Komentarz

• C80
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 855

Heh. Jedna z gazet posiada dedykowaną studniówkom stronę, pracujący w tej gazecie fotopstryki dostały możliwość dorobienia. Dostaną 400-500 zł tyle, że za ... 7 studniówek. Robią wyłącznie dla strony i nie więcej niż 20-40 zdjęć. I bez kombinowania w PS - lampa na sztorc i walić foty dookoła.
                      Ostatnio edytowany przez C80; 11491.
                      [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Nieśmiało zauważę że: http://www.rp.pl/temat/84034.html

więc dorabiający na studniówkach student może to robić zupełnie legalnie.

O wrzucaniu sprzętu do rzeki to... zmilcze

Janusz,
                        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• adi760303
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 317

a u nas jest trochę inaczej.

Po 31 złotych od osoby z klasy na studniowce (w tym każdy uczeń ma - płytę z nadrukiem, 3 zdjęcia 15x21

Komentarz

• Zbyszko666
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 970

szkoda,że nikt nie podaje typowych konkretów,galeri innych no ale rozmowa niech się toczy w najlepsze.

Komentarz

• wiktor2323
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1290

Pytałem kumpeli ile płacą za fotografa. 50 zł osoba a 20 zł za kamere.
                              Facebook

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

Zamieszczone przez Zbyszko666
                                Witam ,jeżeli ktoś teraz pstrykał "świeże" studniówki niech zapoda jakieś zdjęcia mnie już to czeka za ponad tydzień także myślę iż się wywiąże z zadania.
                                Sale widziałem sufit biały światła sporo,także powinno być całkiem dobrze. Planuje w czasie poloneza już focić z lampą ,lecz też wszystko zależy jakie faktycznie nastaną warunki. Potem jakaś zabawa...[zdjęcia] ,grupowe, i pary...a potem już tylko sama zabawa zostaje. Nastawiam się na zdjęcia robione 1/5s + lampa.. żeby fajnie rozmazać.. Oczywiście swoją techniką też mozecie się podzielić z chęcią poczytam i zobaczę.
                                Zamieszczone przez Zbyszko666
                                szkoda,że nikt nie podaje typowych konkretów,galeri innych no ale rozmowa niech się toczy w najlepsze.
                                Miałem zamiar wrzucić jakieś najlepsze na CB, ale jak się tak spieszy, to :
                                Proszę bardzo : http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf9...niowka2010.rar (590 zdjęć 900x600).

Zdziwiłem się bardzo, ale większość imprezy dało radę zrobić 50d+35L i wcale nie chciało mi się na nic innego przepinać (przedstawienie i kilka innych shotów z 11-16 i 70-200 dla różnorodności)

Komentarz

Pracuję...