Odszumianie SI w Ligtroom - czas

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

Ja jedna z rzeczy sprzetowych jakich zaluje byla późna wymiana kompów. Swojego pierwszego wlasnego blaszaka kupionego za pierwsze zarobione pieniadze kupilem w 2006, a wymienilem na lapka dopiero pod koniec 2005, jakies 2 lata za pozno. Yt juz sie dawno ciął, antywirus go dobijał, non stop warczał. Potem, odkad zaczalem wiecej z filmami dzialac w 2021 od razu powinienem byl kupic blaszaka, a czekalem jeszcze rok nie wiadomo na co. 4k 20min bez dedykowanej grafiki renderowal sie cala noc.

Im szybciej zmienisz starocia tym szybciej masz spokoj, satysfakcje i komfort pracy.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• pawel.guraj
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1283

Ja właśnie zrobiłem test na moim MPB M1 Ultra (najnowszy LR 13.0.2)
      Procesowanie obrazka RAW R5 ISO 800 - 21 sekund.

p,
      https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4605

Zamieszczone przez solti
        Działał, ale do kiedy? Moje starocie działały jakoś do początków października, kiedy weszła jakaś drobna aktualizacja ACR i po niej była już tylko możliwość podglądu i konwersji raw wg wcześniej poczynionych ustawień. Jeśli wcześniej nie było ustawień zapisanych w pliku, to zdjęcie było tylko do podglądu w ACR.
        Obydwa kompy nie miały dedykowanych kart, tylko integry (laptopy) Intela. Denoise dopóki działało, trwało ok. 30 minut
        Jeśli w pażdzierniku zaszła ta zmiana to ja już miałem nową kartę (wymieniona w sierpniu). Myślałem o wcześniejszym okresie.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Dziś zrobiłem test na kompie Młodego z RTX 4070 SUPER - pliki z R-ki (ISO 800-1600) odszumiał z zapisem w niecałe 12 sekund (16 sekund było na RTX 4060).
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4087

Zamieszczone przez Bangi
            Dziś zrobiłem test na kompie Młodego z RTX 4070 SUPER - pliki z R-ki (ISO 800-1600) odszumiał z zapisem w niecałe 12 sekund (16 sekund było na RTX 4060).
            To jeden z tych nowych rtx'ow?
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• MstrG
              Początki nałogu
              • 2013
              • 297

Tak. Super to nowsze wersje.

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5499

Zamieszczone przez zdebik
                To jeden z tych nowych rtx'ow?
                Tak, premiera wersji SUPER, sprzedaż ruszyła 17.01.2024 r., bo RTX 4070 był już wcześniej.
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• mystek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2011
                  • 1015

Szkoda tylko, że te karty kosztują tyle, co cały komputer
                  https://www.facebook.com/mystekfoto
                  https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

i są wielkie jak kobyła
                    ja ze swojej 3060ti jestem zadowolony, a te parę sekund nie robi mi różnicy
                    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                    Flickr | YT

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5499

Wielkość zależy od konkretnego modelu i przede wszystkim chłodzenia - ja mam w swoim kompie podstawowy model RTX 4060 dwuwiatrakowy od ASUS i jest ona mega zgrabny i niezbyt duży - ja mam monitor 1080p więc nie potrzebowałem więcej mocy na moje potrzeby a chłodzenie bez problemu daje radę.

Młody ma natomiast wersję RTX 4047 SUPER Founder Edition, a więc referencyjną od Nvidia i w sumie to jest chyba nawet mniejsza od mojej On akurat ma monitor 1440p więc zależało nam na mocy

Uważam, że obie karty w swoich kategoriach dają w pełni radę. A cena... no cóż - wiele lat interesuję się komputerami i bez względu na "epokę" zawsze trzeba było wydać ok. 6000-7000 PLN, aby mieć coś na czasie do grania w jakichś lepszych ustawieniach graficznych.

Natomiast poza wydajnością postęp jest również w "energożerności" bo jego zestaw jest dużo wydajniejszy od mojego, a zżera podobną ilość prądu (sprawdzane watomierzem).
                      Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• mystek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2011
                        • 1015

Ja kupiłem komputer w 2013 roku bodajże. Używkę za 3000-3500zł. Rok temu go ulepszyłem o procesor, kartę graficzną i dysk SSD i aktualnie to: 4790K, GTX 1660Ti, 16GB Ram, SSD i jestem zadowolony na moje potrzeby. Choć swoją akurat grałem wtedy w Red Dead Redemption 2 (nie wiem czy właśnie ta gra nie skłoniła mnie do upgrade'u, nie pamiętam już) mając 4670K i GTX970. Jak zmieniłem na to co wyżej, to nie dość, że mogłem ustawić grafikę na niemal najwyższe detale, to fpsy wzrosły dwukrotnie . Przeskok niesamowity.

Nawet w ten cały Cyberpunk grałem chwilę, ale tutaj już mniej więcej średnie detale i niekiedy fpsy spadały (ale nie jakoś dramatycznie, myślę, że około 25-30fpsów. Grywalnie nadal było). Z tym, że ja jestem wychowany na np GTA Vice City, gdzie tam nad morze/ocean się wychodziło, gdzie była taka ogromna przestrzeń, to mi na moim ultra starym komputerze klatki spadały do 6-7/s mniej więcej jak akurat powiedzmy patrzyłem na budynki/miasto. Będąc akurat w tym rejonie musiałem patrzyć w górę na niebo, żeby fpsy urosły na grywalne . Dało się? Dało. Nie przeszkadzało mi to jakoś zupełnie. Nie jestem jakimś maniakiem graficznym i nie podniecam się na jakieś super detale w grach. Jest mi to obojętne, choć może zagrałbym jeszcze kiedyś w Wiedźmina na full detalach. Ta gra robiła wrażenie. To jedyna gra, gdzie zatrzymywałem się, żeby... podziwiać zachód/wschód słońca i naturę w grze, bez kitu . A tak to World of Tanks, czy Football Manager. Tam nie potrzeba RTXów :P

Komentarz

• marfot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 4605

Zamieszczone przez mystek
                          Ja kupiłem komputer w 2013 roku bodajże. Używkę za 3000-3500zł. Rok temu go ulepszyłem o procesor, kartę graficzną i dysk SSD i aktualnie to: 4790K, GTX 1660Ti, 16GB Ram, SSD i jestem zadowolony na moje potrzeby. Choć swoją akurat grałem wtedy w Red Dead Redemption 2 (nie wiem czy właśnie ta gra nie skłoniła mnie do upgrade'u, nie pamiętam już) mając 4670K i GTX970. Jak zmieniłem na to co wyżej, to nie dość, że mogłem ustawić grafikę na niemal najwyższe detale, to fpsy wzrosły dwukrotnie . Przeskok niesamowity.

Nawet w ten cały Cyberpunk grałem chwilę, ale tutaj już mniej więcej średnie detale i niekiedy fpsy spadały (ale nie jakoś dramatycznie, myślę, że około 25-30fpsów. Grywalnie nadal było). Z tym, że ja jestem wychowany na np GTA Vice City, gdzie tam nad morze/ocean się wychodziło, gdzie była taka ogromna przestrzeń, to mi na moim ultra starym komputerze klatki spadały do 6-7/s mniej więcej jak akurat powiedzmy patrzyłem na budynki/miasto. Będąc akurat w tym rejonie musiałem patrzyć w górę na niebo, żeby fpsy urosły na grywalne . Dało się? Dało. Nie przeszkadzało mi to jakoś zupełnie. Nie jestem jakimś maniakiem graficznym i nie podniecam się na jakieś super detale w grach. Jest mi to obojętne, choć może zagrałbym jeszcze kiedyś w Wiedźmina na full detalach. Ta gra robiła wrażenie. To jedyna gra, gdzie zatrzymywałem się, żeby... podziwiać zachód/wschód słońca i naturę w grze, bez kitu . A tak to World of Tanks, czy Football Manager. Tam nie potrzeba RTXów :P
                          ... aż pojawiło się w LR Denoise i trzeba kupić RTX
                          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5499

A tak to World of Tanks, czy Football Manager. Tam nie potrzeba RTXów :P
                            Dokładnie, dorzuciłbym jeszcze CS:GO 2 choć na max detalach wygląda naprawdę lepiej niż na LOW.

Zamieszczone przez marfot
                            ... aż pojawiło się w LR Denoise i trzeba kupić RTX
                            Może nie trzeba, ale jest jednak szybciej niż jakiś GTX 1050 Ti.
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• mystek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2011
                              • 1015

#Marfot - haha, nawet nie używam LR tylko wolę PS :P w zasadzie jak się tak człowiek zastanowi, to wcale nie potrzebuję takich technologii. Przeżyję, choć nie powiem, że to kusi, żeby sobie coś kupić.

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4605

#Marfot - haha, nawet nie używam LR tylko wolę PS :P w zasadzie jak się tak człowiek zastanowi, to wcale nie potrzebuję takich technologii. Przeżyję, choć nie powiem, że to kusi, żeby sobie coś kupić.
                                Jest jeszcze nowość w postaci: Neural network Image Processing Tool - płatny dodatek do DPP. Nie mam tego ale dla oponentów LR to jakaś alternatywa. Nie wiem jakie ma wymagania sprzętowe.

Komentarz

Pracuję...