Odszumianie SI w Ligtroom - czas

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1572

Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

Zamieszczone przez solti
    Mała aktualizacja. Miałem możliwość przetestowania mojego kompa z GeForce RTX 4070 Ti SUPER (zamiast RTX 3060). Cały czas zainstalowane jest w nim 32 GB RAM.
    Czas odszumiania dla pliku 32 MPx skrócił się z 15 do 5 sekund. Mocniejsza karta działa trzykrotnie szybciej. Pytanie tylko, czy to jest komuś potrzebne, gdyż i 15 s z RTX 3060 jest bardzo przyzwoitym wynikiem (jak dla mnie). Oczywiście, jeśli ktoś ma do odszumienia np. cały ślub, to może już robić różnicę.
    Jaki cały ślub, chyba tylko zdjęcia z sali od godzin wieczornych i to zależy czy ktoś używa lampy czy nie używa. Biorąc po uwagę cenę karty to jest to całkowicie nieopłacalne.

Komentarz

• cauchy
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2939

nie wszystko co się opłaca warto, i nie wszystko co warto się opłaca za zauważalny komfort pracy można zapłacić więcej
      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
      Flickr | YT

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5499

Zamieszczone przez Leon007
        Obróbka danych i weryfikacja do uzyskania tego obrazu zajęła im 6 miesięcy.
        A w filmach Sc-Fi czarne dziury wyglądały podobnie już dawno temu, bez tych wszystkich obliczeń
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2875

Zamieszczone przez Bangi
          A w filmach Sc-Fi czarne dziury wyglądały podobnie już dawno temu, bez tych wszystkich obliczeń
          Właśnie, mogli kupić samsunga minimum 23 i by od razu mieli.
          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
          Ja
          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
          Konfucjusz

Komentarz

• solti
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1159

Zamieszczone przez Shadow
            Jaki cały ślub, chyba tylko zdjęcia z sali od godzin wieczornych i to zależy czy ktoś używa lampy czy nie używa.
            Czy ja wiem? Co prawda akurat ślubu jeszcze w tak ciemnym kościele nie robiłem, ale akurat chrzest się zdarzyło. To były dawne czasy i jeszcze wspomagałem się lampą, ale jak kilka zdjęć chciałem mieć bez, to poniżej ISO 6400 zejść się nie dało przy czasach rzędy 1/40 s i f/2.8. To idealne warunki do takiego odszumiania
            Zamieszczone przez Shadow
            Biorąc po uwagę cenę karty to jest to całkowicie nieopłacalne.
            A to już mocno względne. Zależy jakie, kto ma priorytety. Jak to mówią, czas to pieniądz
            Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
            galeria na forum Canon-board
            galeria na stronie lotnictwo.net.pl
            galeria.solti.pl

Komentarz

• gnd
              Uzależniony
              • 2013
              • 709

Moja karta straciła już oficjalne wsparcie sterowników. Jest to poczciwa AMD Radeon Vega 56 8gb, więc ewidentnie na nią czas. Lightroom nie nie jest dobrze zoptymalizowany więc liczyłem na duże usprawnienie po modernizacji. Pozostały komponenty to r9 5900x 32 GB ram, katalog i cache na Nvme 7000Mb's.

Przestudiowałem fora i wszędzie piszą, że do Adobe tylko Nvidia. Marketing też promuje RTX jako katy dla twórców.

Zamówiłem 4070 Super, karta malutka i chłodna. No ale z LR mam mieszane uczucia bo odszumia faktycznie szybko R i r6 5-6 sekund plus zapis. Ale maskowanie automatyczne wcale jakoś nie przyspieszyło i ogólnie nie czuję rewolucji w działaniu. Odszumianie to faktycznie przeskok bo na vedze miałem 30 -45 sekund jeśli dobrze pamiętam.
              Zauważyłem, że lightroom przydziela cały dostępny vRAM więc zamówiłem na test 4070 TI Super bo ma 16 a nie 12GB. Odszumia nieznacznie szybciej, maskuje w podobnym czasie czyli niebo szybko ale portrety nadal wolno. Przechłodzenie między zdjęciami w trybie develop i ogólnie działanie na plus w porównaniu do zwykłej super. Moze to być zasługa większej mocy i większej ilość pamięci.

Tańszy jest Radeon 7900 XT który ma 20 GB pamięci i teoretycznie jest mocniejszy w grach bez RT, ale nie wiem jak to się ma do lightrooma.

Na niemieckim forum dopiero zalazłem porównanie z Radeonami https://www.dslr-forum.de/threads/lr.../post-16730771 niestety nie jestem biegły w niemieckim a translator wypluwa bzdury.
              W odszumianiu 7900XT wypada gorzej niż zwykła 4070 nie super, ale może ogólne działanie i maskowanie będzie szybsze? Może karta nic więcej nie wniesie a trzeba zmienić procesor na nową platformę?

Karta przydałaby mi się teraz bo sezon wre, ale rozsądek zaleca poczekać na BF albo na nowe karty w przyszłym roku. Co myślicie?
              Ostatnio edytowany przez gnd; 48533.

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2939

ja czekam na 5060ti, upgrade z 3060ti
                Flickr | YT

Komentarz

• gnd
                  Uzależniony
                  • 2013
                  • 709

3060ti jeszcze się trzyma. Ciekawe też co pokaże intel bo chyba już wychodzą na prostą ze sterownikami.

Żeby mieć jakieś porównanie odszukania w tym wątku trzeba stworzyć tabelę tak jak na tym niemieckim forum.
                  Paczka 10 rawów i każdy odszumia te same pliki i pisuje konfigurację czas.

Komentarz

• Przemek_PC
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2462

Zmieniłem w moim komputerze kartę grafiki z GTX 1070 na RTX 3070 i czas odszumiania 24mpx RAW skrócił się z ponad 30s do 8s. Procesor to na razie starusienki i7 3770K ale następca jest już w drodze.

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5499

Przeniosłem dyskusję na temat komputera do nowego wątku, bo trochę zeszliśmy z tematu

Zapraszam tutaj
                      https://www.canon-board.info/threads...fotografa-2024
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2939

nie wiem czy ktoś jeszcze to zauważył, ale - może to nowa wersja LR, może nowe sterowniki mojej 3060ti - czas odszumiania się znacznie skrócił
                        20mpx R6 - teraz 10s
                        45mpx R5 - 20s
                        Flickr | YT

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5499

A kiedy zauważyłeś zmianę? Ja ostatni raz w ubiegłym tygodniu coś robiłem i czasy były jak kiedyś.
                          "Ostatnie" sterowniki nVidia są z października, a Lr to nawet nie wiem.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

kurczę nie pamiętam, pamiętam tylko że jak zacząłem obrabiać foty z R5tki to był pocz. października to zaskoczył mnie krótki czas, ok 25s, ale nie wnikałem
                            teraz dopiero sprawdziłem ze stoperem
                            możliwe że coś w algorytmach poprawili żeby było konkurencyjnie do Topaza, bo Topaz wymiatał z czasem
                            Flickr | YT

Komentarz

• solti
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1159

Zamieszczone przez cauchy
                              nie wiem czy ktoś jeszcze to zauważył, ale - może to nowa wersja LR, może nowe sterowniki mojej 3060ti - czas odszumiania się znacznie skrócił
                              20mpx R6 - teraz 10s
                              45mpx R5 - 20s
                              Dla tej karty to normalne wyniki, nie widzę tu nic nadzwyczajnego. Możliwe, że wcześniej miałeś coś w sterownikach skopane na swoim sprzęcie.
                              Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                              galeria na forum Canon-board
                              galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                              galeria.solti.pl

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2939

A to moze i tak bylo, gdy robilem pomiary wczesniej dla R6 wychodzilo ok 15s.
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...