Sprzęt i oprogramowanie a wygląd zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4335

Sprzęt i oprogramowanie a wygląd zdjęcia

Wpływ oprogramowania i sprzętu (i....) na wygląd zdjęć w necie

Znalazłem w swoich zasobach *.CR2 z roku 2008 wraz z wywołanym plikiem *.jpg przeskalowanym do szerokości 1280 pix który wysłany był do netu.
    Postanowiłem zobaczyć jak będzie wyglądało obrobione w ten sam sposób ale teraźniejszymi narzędziami oraz wykonane nowszym sprzętem

1.
    22.03.2008, 1Ds2 + 24-70/2.8 L USM, 24mm, f/8, ISO 200, -> X.CR2 -> Adobe Photoshop CS3 -> X.jpg
    2.
    06.03.2020, X.CR2 -> Adobe Photoshop 21.1.1 -> X1.jpg
    3.
    06.03.2020, A7R3 + FE 1.4/24mm, f/8, ISO 200 -> *.ARW -> Adobe Photoshop 21.1.1 -> *.jpg

1.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: zi3r4053_crop.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 344,2 KB
ID: 2117277
    2.

Nazwa: ZI3R4053_20acrop.jpg
Rozmiar: 439,3 KB
ID: 2117278
    3

Nazwa: NSC04108crop.jpg
Rozmiar: 529,8 KB
ID: 2117279

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/
  • saxjas
    Bywalec
    • 2008
    • 158

Odp: Sprzęt i oprogramowanie a wygląd zdjęcia

Wg mnie najbardziej naturalne jest zdjęcie 1.

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4335

Zamieszczone przez saxjas
      Wg mnie najbardziej naturalne jest zdjęcie 1.
      By się zgodzić czy nie zgodzić to trzeba by zdefiniować co to znaczy zdjęcie naturalne.
      Naturalne zdjęcie czyli :
      - takie które się (subiektywnie) podoba
      - takie jakie widzisz/uzyskujesz swoim aktualnym sprzętem/obróbką
      - takie jak widok okiem nieuzbrojonym przy robieniu zdjęcia
      - ...

Pewno dla każdego będzie to trochę inaczej

Ważny wniosek dla mnie to taki (dachówki zdjęcie 1 i 2) że nowsze oprogramowanie może dać trochę (?) ostrzejszy obraz.

jp
      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• rafels3
        Początki nałogu
        • 2008
        • 454

pierwsze i drugie - ok
        ostatnie - masakra...
        Ostatnio edytowany przez rafels3; 18817.

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

PIerwsze ma cieplejsze kolory niż drugie i dlaetego najbardziej mi odpowiada.
          Trzecie jest po prostu maskarycznie przeostrzone - dla mnie, nie do zaakcetpowania.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• michalab
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1580

Ale wywołanie na ustawieniach domyślnych? jakbym miał ustawić wg tego co mi odpowiada to 1. najlepsze, 2 też ok zimne kolory czasem też są fajne, 3. to potworek.
            Zapraszam

Komentarz

• jan pawlak
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 4335

Zamieszczone przez Bangi
              PIerwsze ma cieplejsze kolory niż drugie i dlaetego najbardziej mi odpowiada.
              Trzecie jest po prostu maskarycznie przeostrzone - dla mnie, nie do zaakcetpowania.
              To jest konsekwencja/skutek coraz lepszych/"większych" matryc i coraz lepszych obiektywów.
              Coraz lepsza rozdzielczość, kontrast i mikro_kontrast.

Przejścia z 5D3 na A7R2/3 było też dla mnie zaskoczeniem z powodu różnicy ostrości uzyskiwanych zdjęć, ale szybko się przyzwyczaiłem i nawet polubiłem
              Na przykład Twoje samoloty są fajne ale dla mnie teraz wszystkie są nieostre.
              Gdy kiedyś przejdziesz na np. R5 z obiektywem natywnym to też to zobaczysz.

Zdjęcie 3 jak i zdjęcie 2 (to jest *.RAW -> *.jpg) są identycznie wywołane w domyślnych (tylko) ustawieniach (PS) ACR.
              Różnica wyglądu między nimi to wynik (głównie/praktycznie) różnicy technologii matryc/obiektywów

jp

Komentarz

• rafels3
                Początki nałogu
                • 2008
                • 454

Czyli do d*py ta technologia...

...albo brak umiejętności w jej stosowaniu.

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4335

Zamieszczone przez rafels3

Czym więc np. będą się różniły samoloty :
                  - od tych na aktualnie prezentowanych tutaj teraz przez Bangi zdjęciach
                  - od samolotów na zdjęciach wykonanych kiedyś przez niego aparatem o znacznie większej rozdzielczości i z obiektywami o znacznie większej rozdzielczości/ostrości ?

jp

Komentarz

• candar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 3410

Zamieszczone przez rafels3

Raczej to drugie bym obstawiał

Każde narzędzie jest tak dobre, jak dobrze potrafi je wykorzystać osoba nim się posługująca.

Później pełno żali ludków w necie, że coś nie działa jak powinno, bo osoby je używające mają swoje własne autorskie pomysły mijające się znacznie z tym, co przewidział producent

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez jan pawlak

jp
                    ROTFL

Nazwa: timthumb.jpg
Rozmiar: 79,6 KB
ID: 2089319
                    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Bechamot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 2512

to sa dwie calkowicie rozne rzeczy ostrosc i rozdzielczosc.

sony na poziomie raw stosuje mocniejsza obrobke niz pozostali i to bodaj we wszystkich swoich aparatach.
                      wymaga innych nastawien w trakcie wolania aby zdjecia nie kluly w oczy nienaturalna sztuczna ostroscia.

to sie mierzy parametrem ktory nazywa sie kurtoza , jest on miara " szpicowatosci". Wysoka kurtoze widac natychmiast golym okiem. To jest takie nienaturalne wyrownywanie drobniutkich zaokraglen .

zdjecie trzecie jest nieoptymalnie wywolane , ale i ostrosc w aparacie jest inaczej nastawiona - bardziej na dalszy plan.

to sa trzy zdjecia z ktorych mozna wyciagnac jeden wniosek - dopoki sie nie opanuje obrobki , lepiej wnioskow nie wysuwac.

gdyby tak zrobic " jak leci" to najlepsze zdjecia wyszlyby z kompaktu.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

prawdopodobnie wzrok w ciagu tych ostatnich lat jakie uplynely miedzy tymi zdjeciami oslabl - innego wytlumaczenia nie znajduje. Zreszta to ludzkie - to nie jest zarzut.
                      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• robertskc7
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1513

Zamieszczone przez jan pawlak

Zdjęcie 3 jak i zdjęcie 2 (to jest *.RAW -> *.jpg) są identycznie wywołane w domyślnych (tylko) ustawieniach (PS) ACR.
                        Różnica wyglądu między nimi to wynik (głównie/praktycznie) różnicy technologii matryc/obiektywów

jp
                        Po raz enty powiem, że masz potworną wadę wzroku! Dla ciebie przostrzone jest ok ( ostre) a dla normalnych ludzi jest tak przeotrzone że się na to patrzeć nie da. To nie jest nasze widzimisię i co "ja lubię" - to jest wada wzroku! W tygrysie który miał poruszone łapy idąc( z byt krótki czas naświetlania ) też tego nie widziałeś. Mimo że Ci mnóstwo ludzi to pokazywąło.

Obiektywy natywne do R wcale nie są ostrzejsze od EF. Mają lepiej skorygowane rogi i mniejsze wady optyczne przez co rozdzielczość jest trochę lepsza. Ostrością nie grzeszą w poównaniu do Sigmy Art.

Ad3 - co nie znaczy że nowsze jest lepsze. Spróbuj sobie wywołać pomniejszonego do powiedzmy 1028pix rawa z A7R z zerowym wyostrzeniem i takiego ze standardowym, wg twojego uznania. Zobaczysz jak nagle zdjęcie może wyglądać normalnie, a nie potraktowane jak tartką. JAk nie widzisz różnicy to poproś żonę lub kogoś bez wady wzroku do oceny.
                        www.robertzbiec.pl

Komentarz

• mirror
                          Pełne uzależnienie
                          • 2018
                          • 1535

trzecie to typowy hdeerowy koszmar - suwaki w lewo o 50% i będzie się to dało oglądać
                          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• janpur
                            Bywalec
                            • 2015
                            • 141

24-70/2.8 L USM:
                            Ja się cieszę, że z tego obiektywem ładne zdjecia wychodzą.
                            M50; 1.4/32mm

Komentarz

• jan pawlak
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 4335

Zamieszczone przez robertskc7
                              Po raz enty powiem, że masz potworną wadę wzroku! Dla ciebie przostrzone jest ok ( ostre) a dla normalnych ludzi jest tak przeotrzone że się na to patrzeć nie da. To nie jest nasze widzimisię i co "ja lubię" - to jest wada wzroku! W tygrysie który miał poruszone łapy idąc( z byt krótki czas naświetlania ) też tego nie widziałeś. Mimo że Ci mnóstwo ludzi to pokazywąło.

Obiektywy natywne do R wcale nie są ostrzejsze od EF. Mają lepiej skorygowane rogi i mniejsze wady optyczne przez co rozdzielczość jest trochę lepsza. Ostrością nie grzeszą w poównaniu do Sigmy Art.

Ad3 - co nie znaczy że nowsze jest lepsze. Spróbuj sobie wywołać pomniejszonego do powiedzmy 1028pix rawa z A7R z zerowym wyostrzeniem i takiego ze standardowym, wg twojego uznania. Zobaczysz jak nagle zdjęcie może wyglądać normalnie, a nie potraktowane jak tartką. JAk nie widzisz różnicy to poproś żonę lub kogoś bez wady wzroku do oceny.
                              Pytanie

Czym różnić się będą Twoje zdjęcie które wykonasz sprzętem o znacznie większej rozdzielczości/ostrości od zdjęć które prezentujesz teraz ?

jp

Komentarz

Pracuję...