Sprzęt i oprogramowanie a wygląd zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4605

Odp: Sprzęt i oprogramowanie a wygląd zdjęcia

Zamieszczone przez mirror
    trzecie to typowy hdeerowy koszmar - suwaki w lewo o 50% i będzie się to dało oglądać
    No właśnie! To jest przyczyna nieszczęścia.
    Z nudów zacząłem obrabiać podobne zdjęcie. Dowaliłem ostrzenia, Clarity, Texture i nic mi nie wyszło.
    Teraz jak to napisałeś to dałem Highlights -100 i Shadows 100 i to jest to
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5499

Zamieszczone przez jan pawlak
      To jest konsekwencja/skutek coraz lepszych/"większych" matryc i coraz lepszych obiektywów.
      Coraz lepsza rozdzielczość, kontrast i mikro_kontrast.

Przejścia z 5D3 na A7R2/3 było też dla mnie zaskoczeniem z powodu różnicy ostrości uzyskiwanych zdjęć, ale szybko się przyzwyczaiłem i nawet polubiłem
      Na przykład Twoje samoloty są fajne ale dla mnie teraz wszystkie są nieostre.
      Gdy kiedyś przejdziesz na np. R5 z obiektywem natywnym to też to zobaczysz.

Zdjęcie 3 jak i zdjęcie 2 (to jest *.RAW -> *.jpg) są identycznie wywołane w domyślnych (tylko) ustawieniach (PS) ACR.
      Różnica wyglądu między nimi to wynik (głównie/praktycznie) różnicy technologii matryc/obiektywów

jp
      What
      Rozwaliłeś mnie tym tekstem
      Nawiązując do moich zdjęć samolotów - ze stopki - na przestrzeni lat 2011 - 2019 robione 550d, 60d, 6d, 6dII i R. Szkłami od C 55-250, Tamronem 70-300 i ostatecznie C 100-400 L mk I (kilka być moze nawet C 135/2 L).
      Jakoś żadne nie jest podobne pod wzlgędem wyostrzenia do Twojej wersji nr 3... aczkowleik z każdej z powyższych komibacnji mógłbym takie uzyskać

Dodam jeszcze, że oceniam zdjęcia w tej galerii i na przestrzeni ostatenich 2 lat przez mój ekran pzreszło ok. 24k zdjęć zrobionych sprzętem od amatotorskiego do pełnego profesjonalnego i nawet Sony też były i żadne nie było tak przeostrzone
      Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Bechamot
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2512

przeciez zdjecie 3 nie ma nic wspolnego z HDR jak ktos wyzej pisal.

jak wspomnial JP jest wywolane na takich samych nastawach co pozostale, a tak sie nie robi.

po to jest mozliwosc zmiany nastaw zeby uniknac takich potworkow.

lepiej zeby JP zadnych testow nie robil , bo wychodzi z tego wielki szajs. Nie mowiac juz o wartosci merytorycznej takich testow , z ktorej i tak by nic nie wyniklo.
        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Dodam jeszcze ze swojej strony, że w każdym z aparatów, ktory wymieniłem miałem / mam w zasadzie tak samo ustawiony Picture Style do JPG, w tym wyostrzanie i każdy dawawał w zasadzie bardzo podobny efekt.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4335

Zamieszczone przez Bangi
            Dodam jeszcze ze swojej strony, że w każdym z aparatów, ktory wymieniłem miałem / mam w zasadzie tak samo ustawiony Picture Style do JPG, w tym wyostrzanie i każdy dawawał w zasadzie bardzo podobny efekt.
            Pytanie

Czym różnić się będą Twoje zdjęcie które wykonasz sprzętem o znacznie większej rozdzielczości/ostrości od zdjęć które wykonujesz/prezentujesz teraz ?

jp
            Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Bechamot
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 2512

Pytanie

Czym różnić się będą Twoje zdjęcie które wykonasz sprzętem o znacznie większej rozdzielczości/ostrości od zdjęć które wykonujesz/prezentujesz teraz ?

jp

przechodzac na matryce o wyzszej rozdzielczosci mozna podniesc rozdziel czosc obrazowania, ale ostrosc juz nie.
              mozna ewentualnie przeostrzyc , tzn popsuc i ostrosc i rozdzielczosc.

zdj 3 jest przeostrzone - bledna obrobka . jakosc obrazu zostala pogorszona w stosunku do tej jaka moznaby uzyskac przy prawidlowej obrobce.
              Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• jan pawlak
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 4335

Zamieszczone przez Bechamot
                przechodzac na matryce o wyzszej rozdzielczosci mozna podniesc rozdziel czosc obrazowania, ale ostrosc juz nie.
                mozna ewentualnie przeostrzyc , tzn popsuc i ostrosc i rozdzielczosc.

zdj 3 jest przeostrzone - bledna obrobka . jakosc obrazu zostala pogorszona w stosunku do tej jaka moznaby uzyskac przy prawidlowej obrobce.
                1.
                Na #1
                - zdjęcie 2 to z pliku CR2 z 1Ds2+24-70/2.8 -> jpg
                - zdjęcie 3 to z pliku ARW z A7R3+1.4/24mm -> jpg.
                wywołane w (PS)ACR w identycznych ustawieniach domyślnych bez jakiejkolwiek dalszej obróbki.

2.
                Doskonale wiesz jak będzie wyglądało Twoje zdjęcie gdy podepniesz do Twojego aparatu obiektyw który będzie miał (gorszą niż aktualny obiektyw ?) dużo za małą rozdzielczość/ostrość w stosunku do możliwości aparatu.

Pytanie
                A jak będą wyglądały Twoje zdjęcia gdy będziesz robił je sprzętem który będzie miał znacznie większą rozdzielczość/ostrość w stosunku do sprzętu używanego przez Ciebie teraz ?

jp

PS
                przez sprzęt rozumiem aparat + obiektyw
                Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• robertskc7
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 1513

Bardzo ciężko się z tobą rozmawia. Strasznie uparty jesteś i udajesz, lub celowo ignorujesz nie wygodne dla ciebie fakty.
                  Dawaj tego rawa z a7R ja go wywołam u siebie i wrzucę tu - dłuższy bok 1200pix i ty zrobisz to samo. Porównamy. Wtedy może będziemy mogli dyskutować dalej.
                  www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

1.
                    Na #1

- zdjęcie 3 to z pliku ARW z A7R3+1.4/24mm -> jpg.
                    wywołane w (PS)ACR w identycznych ustawieniach domyślnych bez jakiejkolwiek dalszej obróbki.
                    i o to chodzi.
                    jakies domyslne ustawienia niekonieczne sa optymalne dla kazdego aparatu.

sonny ma wstepnie mocniej obrobione raw -y niz Canon , wymaga innych nastaw .

u mnie w jednym aparacie zmienijac tylko obiektyw stosuje juz rozne nastawy .
                    inaczej sie ostrzy wspolczesny obiektyw a inaczej vintage.

gdybym stosowal nastawy z vintage do wspolczesnego , to obraz bylby mocno przeostrzony.

sens mialoby porownanie , gdybys znalazl optymalne nastawy dla kazdego z aparatow i porownal wyniki - jest poprawa czy jej nie ma ?

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4335

i o to chodzi.

gdybym stosowal nastawy z vintage do wspolczesnego , to obraz bylby mocno przeostrzony.

sens mialoby porownanie , gdybys znalazl optymalne nastawy dla kazdego z aparatow i porownal wyniki - jest poprawa czy jej nie ma ?
                      Pytanie
                      A jak będą wyglądały Twoje zdjęcia gdy będziesz robił je sprzętem który będzie miał znacznie większą rozdzielczość/ostrość w stosunku do sprzętu używanego przez Ciebie teraz ?

jp

--- Kolejny post ---

Wpływ (różnego) programowania/wywoływarki na wygląd zdjęcia

W #1 różnica pomiędzy zdjęciem 1 i zdjęciem 2 powodowana był różnym programem wywołującym plik CR@ z 1Ds2

Znalazłem też CR2 i wtedy wywołany plik jpg z 5D3
                      5D3 + 24-70/2.8 II, : 2013 : CR2 -> x.jpg
                      04.08.2020
                      a. x.jpg -> crop
                      b. CR2 -> (PS)ACR ustawienia domyślne -> y.jpg -> crop

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 5D3porów.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 554,8 KB
ID: 2089323

jp

Komentarz

• saxjas
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 158

Dyskusja długa, lecz nie zmienia to faktu, że zdjęcie nr 3 jest nieakceptowalne. Może warto posłuchać dobrych rad kolegów.

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3410

i o to chodzi.

Dokładnie tak!

Nie wyobrażam sobie, że miałbym stosować te same ustawienia dla fot wykonanych cyfrą z analogowymi szkłami, które z złożenia mydlą oraz dla fot z nowo zaprojektowanymi szkłami - wyszłaby masakra! To samo dotyczy matryc różnych producentów!

Zdjęcie 3 jak i zdjęcie 2 (to jest *.RAW -> *.jpg) są identycznie wywołane w domyślnych (tylko) ustawieniach (PS) ACR
                          jp
                          I tu jest problem!

Łopatologicznie zapytam , czy jajka na twardo oraz ziemniaki (czy Pyry, jak kto woli) też gotujesz na tych "samych domyślnych ustawieniach" ? Czyli jedne i drugie gotujesz 7 minut ?

Golisz się 7 minut ? Śpisz 7 minut ? Jajecznice też robisz w 7 minut ? Chleb kroisz 7 minut ? Za potrzebą też 7 minut ?

To naprawdę takie trudne do przyjęcia, że fotografia to nie tylko tabelki i cyferki, ale również konieczność dostosowania programów i ustawień fabrycznych do własnych potrzeb, aby nie tworzyć potworków ?
                          Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• PMP
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 131

jedyny pożytek z tego wątku to to, że można zobaczyć na zdjęciach w pierwszym poście, jak szybko rosną drzewa.
                            Z bliska i z daleka

Komentarz

• rafels3
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 454

@jp a może wrzuć surowe zdjęcie i obok to samo, ale obrobione wg Ciebie w sposób poprawny. Zdaje się, że dyskusja mija się z celem, bo masz chyba zdecydowanie inne poczucie estetyki od wszystkich...

Komentarz

• michalab
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1580

Pytanie

jp
                                Oglądane w necie to pewnie niczym zauważalnym.
                                Zapraszam

Komentarz

Pracuję...