Rawy w CR o wiele ciemniejsze niż w puszce

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlo
    Bywalec
    • 2010
    • 187

Odp: Rawy w CR o wiele ciemniejsze niż w puszce

U mnie ciemnica na Macu, pod Win dopiero jutro mogę sprawdzić, ale już widzę, że też będzie ciemno w LR i PS. Dlaczego? Bo jak tylko uruchomiłem podgląd w Bridge, to przez chwilę miniatura była jasna - prawidłowa i zaraz wskoczyła na ciemną - jakby Bridge zczytał jakiś profil czy XMP. Natomiast przeglądarka Irfan View wyświetla prawidłowo.

EDIT:
    A dlaczego ten plik ma taką małą rozdzielczość, to jakoś sRAW? Może to jest przyczyna

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: ACR+LR_test.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 442,2 KB
ID: 2087136
    Ostatnio edytowany przez marlo; 35411.

Komentarz

• Wieslaw18
      Bywalec
      • 2012
      • 156

[MENTION=35411]marlo[/MENTION]
      to co widzisz przez chwilę po wczytaniu pliku to wszyty w RAW jpeg. U mnie w Fast Stone też wygląda to OK, bo FSIV pokazuje właśnie wszytego jpeg. Skoro DPP i ON1 PhotoRaw dobrze wczytują tego mRAW-a, to znaczy, że LR i ACR wczytują go źle.

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5499

U mnie jest tak, że w Faststone zdjęcie wygląda OK, w DPP wygląda OK (DPP ma od 6d mk II), natomiast w Lightroom i Photoshop po wcześniejszym prze konwertowaniu do .dng muszę dać ok +2 EV korekty by było OK.
        Nie mam pojęciea co może być przyczyną, myślałem pierwotnie, że może jakiś preset Ci się z automatu uruchamia w Lr, ale ta teoria legła w gruzach po odpaleniu PSa.
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• mkamelg
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 1270

No to wspólnymi siłami namierzyliśmy winowajcę.

To nie jest pierwszy problem jaki dotyczy plików w formacie mRAW z 6D Mark II odpalanych pod oprogramowaniem od Adobe https://feedback.photoshop.com/photo...room-photoshop Na szczęście został już rozwiązany no ale jak widać pojawił się nowy.

Teraz to w sumie fajnie by było jakby dziewczyna napisała tutaj https://www.facebook.com/Photoshop/app/267506003363207/ o swoim problemie wybierając zakładkę "Report a Problem" bo tak to nikt z Adobe nic nie zrobi bo nie będzie nic o tym wiedział prawda?

Komentarz

• ThomasVoland
            przedtem skinny500
            • 2010
            • 84

Rawy w CR o wiele ciemniejsze niż w puszce

Na moje oko z trzeciego postu wynika, że wszystko się zgadza - zdjęcie totalnie niedoświetlone, histogram na LCD aparatu sięga ledwo w okolice połowy - jest bardzo ciemne i tyle. Tak też wygląda w ACR, co prawda tam histogram przesunął się jeszcze bardziej w lewo, ale to już kwestia profilu aparatu, można go zmienić i histogram też się nieco zmieni, ale w granicach rozsądku. Na LCD wygląda ok, bo jest jasno ustawiony (plus wspomniane rozjaśnianie programowe). Jak monitor ustawisz na 100% jaskrawości, to też będzie jaśniej niż obecnie.

JPG będzie wyglądał w zależności od tego jakie były ustawienia profilu w aparacie, jak było rozjaśnianie ciemnych partii (nie znam tego modelu, ale podejrzewam że może być taka opcja), to aparat automatycznie sobie porozjaśnia co trzeba i dlatego ACR może mieć histogram bardziej w lewo. Ale to samo można zrobić w ACR suwakami. Możliwe też że te małe RAWy coś mieszają i przez jest jeszcze ciemniej, no ale histogram pokazuje, że nawet jeśli tak, to w oryginałach i tak byłoby tylko trochę jaśniej.

ON1 Photo Raw ma biel na tym zdjęciu jaśniejszą niż wynika z histogramu w aparacie, więc ewidentnie jest to programowo podciągnięte, tyle że z automatu lub czytając ustawienia puszki (nie znam programu, więc nie wiem która opcja).

Nigdy nie ocenia się jasności po wyglądzie zdjęcia na aparacie, tylko po histogramie, a z niego wynika, że zdjęcie jest bardzo ciemne.
            Ostatnio edytowany przez ThomasVoland; 31924.

Komentarz

• PMP
              Bywalec
              • 2012
              • 131

Aparat działa prawidłowo. Zdjęcie jest po prostu niedoświetlone.
              Z bliska i z daleka

Komentarz

• marlo
                Bywalec
                • 2010
                • 187

Zamieszczone przez skinny500

Nigdy nie ocenia się jasności po wyglądzie zdjęcia na aparacie, tylko po histogramie, a z niego wynika, że zdjęcie jest bardzo ciemne.
                Ale my to wszystko wiemy, i w pełni się z tym zgadzam Tu problemem jest sytuacja, gdy histogram na podglądzie w aparacie (i w DPP) pokazuje jedno, a histogram w oprogramowaniu Adobe (LR, PS) pokazuje co innego - dając w efekcie zły rezultat na zdjęciu! Biorąc na logikę, to ten zaszyty z RAWem jotpeg, musi pokazywać prawdę, albo zbliżoną prawdę, bo inaczej nie miałoby sensu zaszywanie go tam! Zaś różnice między domyślnymi profilami aparatu, a domyślnymi profilami Adobe nie tworzą takich różnic i przesunięć w histogramie. Nie mylić tego z wprowadzonymi niedawno presetami (LR, ACR): Artistic, B&W, Modern czy Vintage - bo te działają bardziej na zasadzie filtrów (a'la Instagaram) i potrafią bardzo mocno ingerować w rozpiętość histogramu.

Problemem - jak wszystko zaczyna wskazywać - jest interpretacja tego RAWa, przez soft od Adobe.

Komentarz

• Wieslaw18
                  Bywalec
                  • 2012
                  • 156

Z ciekawości, zrobiłem mRAW-a z 6D2 niedoświetlonego o -3EV, i jeśli patrzeć na jasność zdjęcia to podgląd zarówno w FastStone jak i w Lightroom jest prawie taki sam. mRAW zrobiłem na Neutral, i w Lr również wybrałem Camera Neutral, porównanie wygląda tak:

Nazwa: porównanie.jpg
Rozmiar: 329,8 KB
ID: 2087137

Tak samo porównałem ten sampel z CB, i jest tak:

Nazwa: porównanie cb.jpg
Rozmiar: 377,2 KB
ID: 2087138

6D2 którym robiłem jest w przestrzeni sRGB z firmware 1.0.4
                  Sprawdziłem też jak to moje niedoświetlone zdjęcie traktuje ON1 i faktycznie, rozjaśnia i to znacznie, nie wiedziałem o tym wcale, bo używam go do innych rzeczy niż wołanie raw, ale myślę, że to ważna cecha tego softu dla potencjalnego klienta.

Komentarz

• Wieslaw18
                    Bywalec
                    • 2012
                    • 156

Dodam jeszcze, że próbowałem kombinacji mRAW + jpeg, tylko mRAW, obu z włączeniem kompletnej korekcji obiektywu, automatycznego optymalizatora jasności,D+, i jpeg osadzony w RAW był na podglądzie ekranu aparatu taki sam, jak wyświetlany w Lightroom.

Komentarz

Pracuję...